Lees mijn Column, het vervolg op "Visie Nederland CO 2 toekomst bestendig," “Masterplan Nieuw Nederland 2050, Co 2 bestendig “
.
In mijn voorgaande column ben ik ingegaan over het opstellen van een Informatieplan, het synoniem van een Masterplan. In die column ben ik meer ingegaan over mijn eigen belevenis, en opgedane praktijkervaringen als consultant, dat ik vergat een referentie te leggen van de conversie van stadsgas naar aardgas, en naar Jakarta Baru Masterplan kortweg JBM.
Tijdens de afgelopen debatten is mij opgevallen dat bepaalde politieke partijen die niet bewust zijn dat wij Nederland in een consensusdemocratie leven. Concreet dus altijd moeten samenwerken, dus samen doen zoals Mark Rutte deze stelling steeds poneert in de media. Nederland leeft niet in meerderheidsdemocratie zoals het Verenigd Koninkrijk ziet de BREXIT dat nu als een soap eindigt! Voor de PP als PVV en FD zijn de Henks en Ingrids de potentiele kandidaten om hun achterban te versterken met het geluid "de advocaat van duivel". D66, de sprekende robot die als een beo alles napraat, heeft over alles wat maar te maken heeft ter vordering van C) 2 bestendig maken van Nederland.
Maar, geen 1 komt overtuigend over met een Informatieplan of een masterplan, daar gaat het toch om als je praat over plannen tot 2050, en waar honderden miljarden aan worden uitgegeven, en tegelijkertijd de opbrengsten ontstaan die de 100 miljarden weer in balans brengen. Ik zou daarom dit thema willen benoemen met de titel:
“Masterplan Nieuw Nederland 2050, Co 2 bestendig “ of simpeler “Masterplan Nieuw Nederland 2030”.
Geheel origineel is dit idee van mij niet, ja als oudconsultant moet je klant wat bieden. Eerst leg je de problemen op tafels, zijn die er niet voorhanden, dan creëer je ze ter plekke, en dan kom je met de oplossingen (is gelijk je offerte / voorstel/plan) waar een prijskaartje aanhangt met de planning van realisatie, weer werk aan de winkel voor die 100 partijen.
Het slimste succesvolle plan met de oplossing mag meedoen met deze toekomstige booming business, zorgt voor forse toename FTE's ofwel banen.
Het toeval wil dat ik in 2012 door partijen benaderd bent, nee, niet van die klimaattafels maar van het Jakarta Baru Masterplan (JBM), die bezig waren om verder het Jakarta Baru Masterplan (JBM) uit te ontwikkelen. Zie de links onderaan de column.
Ik ontving in heel dik rapport / plan van meer dan 400 projecten bevatten. Het ingenieursbureaus in Rotterdam was een geruime tijd bezig met toenmalige burgemeester Jokowi Dodo (Jokowi, nu president)) van Jakarta. Dit voor een transitie naar een nieuwe hoofdstad dat ruim 16 miljoen inwoners telt, die een uitstraling moet hebben van Parijs, London, Berlijn, en New York was de eis. Het Batavia / Jakarta gebouwd door Nederlandse Ingenieurs destijds, is een logisch gevolg dat Jokowi in Rotterdam uitkwam, eigenlijk is Jakarta een zustergemeente van Rotterdam. Mij werd gevraagd om voor dit megaproject een Informatieplan voor organisatie /automatisering/management te maken voor de hele organisatie JBM. Dus ik ging aan de slag, weer op herhaling bij een dergelijk mega – ontwikkeling, raadplegend mijn oud netwerk met de insteek alleen gebruikte bewezen werkende toepassingen voor te schrijven om mislukking te voorkomen en op schema te liggen. Immers in de automatisering / ICT is innovatie een automatisch verhaal verworden. Het fundament wordt steeds verder uitgebouwd op een werkend fundament, dus waarom weer het vijfde wiel uitvinden. Zeer omvattend en verrassend waar ik als oud – consultant tegen aanliep tijdens het onderzoek van de bronnen in het rapport. Vele gaten lagen er nog, en wierpen vragen op met de antwoorden. Hoe wordt dit gefinancieert?
Het Masterplan kende een begroting van ruim 640 miljard dollar, ruim 600.000 Fte’s waren benodigd met looptijd tot 2030. Wat mij opviel aan het blauwdruk (ontwerp), je zou deze hoofdstad ergens anders kunnen bouwen, zo ademde het Masterplan uit, dit scheelt weer besparingen op andere zaken zoals onteigeningen, drukt bevolkte stad van ruim 16 miljoen inwoners, de files etc., en leverde een forse besparing ook nog eens op.
Nu komt het waar mijn ogen nog wijder opgingen.
De partijen die met voorstellen zijn gekomen ( vergelijkbaar zoals nu 100 partijen aan de klimaattafels), dienen naast het plan ook met een zak geld te komen, om dus mee te kunnen participeren. In mijn belevingswereld zeer vreemde benadering, en ben heel veel gewend, maar dit! Je opdrachtgever geef je opdracht tot, dus die moet voor het budget zorgen, en niet de uitvoerders van het plan. Desondanks dat ze eigen geld moesten meenemen was dit geen enkele drempel.
Het rapport ICT Jakarta Baru Masterplan is af, was het enige onderdeel dat ontbrak het informatieplan voor de automatisering & organisatie & management, maar er zat discrepantie tussen de opdrachtgever de republiek Indonesië, want de partijen van de plannen, wilde de regie in eigen beheer, en niet bij de opdrachtgever beleggen, dus bij de Overheid (republiek Indonesie). Lijkt mij een logisch verhaal want de partijen van de plannen zijn tevens de investeerders, een stuk zekerheid zul je moeten waarborgen. Voor de gelden (financien) werd een specifieke bank opgericht die onder toezicht kwam van de investeerders met de investeringsbank. Helaas zit dit Megaplan nu op ‘HOLD”, en wachten is op de nieuwe president.
In die periode heb ik nog veel reclame gemaakt voor dit Megaproject, veel naar leden van de Tweede Kamer gestuurd; Ergens april http://icmonline.ning.com/…/archief-icm-press-release-for-m…
sprak ik persoonlijk de president Jokowi in Holland, en symbolisch overhandigde ik aan de president het rapport ICT JBM, en ons ICM persbericht met een paar teksten aan het verdrag traktaat van Wassenaar. Hierna kwam ik Hans de Boer tegen waar ik een lang gesprek had, en hem uitgebreide vertelde van dit JBM – Model, ook in Nederland toepasbaar kan zijn dit JBM model. Zie http://icmonline.ning.com/…/hans-de-boer-rolt-het-nederland…
Lang verhaal,
wel nodig om de jungle rond het Klimaatakkoord inzichtelijk te maken naar het voorbeeld JBM, hoe zo’n mega masterplan aan te pakken en op te pakken. Uit alles blijkt dat bij door berekeningen van investering er buiten zijn gehouden, en dus alleen het gebruik van welke vormen energie bronnen.
Dus richting de rekenwonders (Willy wortels) heel slordig of was dit de opdracht van het Kabinet Rutte?
Ik geef voorbeelden zodat ook de Henks en Ingrid het kunnen begrijpen. Als ik een auto koop betaal ik eerst de aanschafbelastoing met alle belastingen erbij, dit valt onder investering dus deze kosten komen ten laste van die 100 partijen van de klimaattafels. Het gebruik houdt in het onderhoud, verzekering, MB, en de brandstof. Deze komt ten laste van de burgers met een aantekening alle toeslagen zoals heffingen / belastingen vallen hier buiten.
De kosten van de aanschaf van waterpompen, zonne panelen, of andere instrumentaria komen ten laste 100 partijen aan de klimaattafels, en het gebruik door de bedrijven en huishoudingen. Deze kunnen later hun investeringen terugverdienen wanneer die innovaties naar andere landen worden uitgerold.
Ik zie en voel dat bij Mark Rutte op het puntje van zijn tong zit bij WNL zondag, noemt Mark Rutte het woord OPBRENGSTEN ….
Welnu, het verlossende woord; persoonlijk denk ik dat Nederland het JBM model moet volgen dat is 1. Twee de 100 bedrijven aan de klimaattafels verdienen (RIO) hun investeringen terug doordat de innovaties kunnen worden uitgerold naar andere landen; Rusland, China, Amerika, Afrikaanse landen etc. Zeker Nederland ook nog de EU zit. Zeker Rutte toch 1 van de weinige Minister Presidenten is die frequent met MKB – Nederland handelsmissies maakt, en vergeet onze WaterManagers Willem Alexander niet. Sterker nog met dit gegeven, dat de burgers ook moeten meeprofiteren van dit business – model dus ook de Henks en Ingrids. je Ik denk dat naast kortingen over aandelen kunnen beschikken. Ik refereer weer naar Microsoft van Bill Gates, Facebook, AB Blustmodeller ……
Wil je meet weten over mijn ervaren als consultant – veteraan of heb je andere vragen schwab@icm-online.nl
http://icmonline.ning.com/…/seewall-jakarta-onderdeel-jakar…
http://icmonline.ning.com/…/seewall-jakarta-onderdeel-jakar…
Ik hoop de jonkies zoals de Therry Baudette, Jesse Klaver, de sprekende robot van D66, en Klaas Dijkhof die inzichten te geven, en niet zo maar te roepen ! Richt je op het ontwikkelen / maken van Masterplan Nederland 2050, en die daarna wordt uitgerold naar de landen Rusland, China, Amerika en Afrika. Naar het voorbeeld van onze oud – kolonie, nu de republiek Indonesie
Mijn handen jeuken als veteraan consultant bij zo'n master mega gebeuren.
Nog beter volg mijn seminars.
================================================================================================
Seminars "Overleven door te denken in projectstrategieën".
Ferry Schwab, emeritus, werkzaam geweest als Senior Management Consultant ( DGA van Fastware & Advisering en voorzitter van de Fastware Group ) met als opdrachtgevers het Bankwezen, Overheid en 1992-1999 uitsluitend multinationals. Onder andere de man van de invoering van de bankpas + Magneetstrip + pin voor de online (digitale) toepassingen in 1981 introduceerde voor 1 van de grootste banken met ruim 7 miljoen clienten en 980 lokale banken. Nu door een ieder dagelijks wordt gebruikt thuis, en bij het shoppen. Ferry constateerde toen in 1979 bij zijn onderzoeken in het buitenland (o.a. Frankrijk, Duitsland, Engeland en VS) Nederland volledig achterliep op de rest van de omringende landen, er was haast geboden om dit nieuw Selfconcept Bancair fenomeen in te voeren. Voor velen is het leven veranderd in positieve zin, en het fundament werd aan dit concept gezet om duurzaam verder te blijven innoveren tot wat het nu is.
Voor de periode 1993 - 1999 uitsluitend Multinationals als opdrachtgevers in de Benelux, toen al waren de feiten bekend waarom Nederland als vestigingsland van de holdings. Dit betekende dat de automatiseringssystemen met haar organisaties klaar gemaakt dienen te worden voor de globalisering.
Wil graag zijn belevenissen en ervaringen met U delen, en zette deze om in het boek met de titel "Overleven door denken te denken in projectstrategieën". Met het projectdenken geeft Ferry Schwab vele projecten overleeft en succesvol afgesloten.
Het boek is een herdruk die in 1997 is uitgebracht, toen uitsluitend voor bedrijven. Druk II is juist bedoeld voor iedereen van hoog tot laag in de organisatie, en deze begint juist in de thuis situatie voor evenwichtige balans tussen werk en privé.
U kunt zich nu inschrijven voor de seminars in de maand februari aanstaande. U ontvangt een bevestiging op uw inschrijving, mocht de inschrijvingen vol zijn dan wordt automatisch naar het volgende seminar gepland.
De seminars worden gehouden bij Van der Valk te Harderwijk zie voor parkeren en routebeschrijving www.harderwijkvandervalk.nl
Inschrijving bedraagt € 69 (Excl. BTW) en is inclusief het boek "overleven door te denken in projectstrategieën" met ISBN 978-94-92954-36-7 ter waarde van € 62,75. Het boek bevat methodieken, praktijkvoorbeelden, concepten, hervormingen (innovaties) die U in vele situaties (praktijkgevallen) als naslagwerk kan gebruiken op in uw werksituatie of bij U thuis.
Voor uw inschrijving schwab@icm-online.nlvoor gedetailleerd informatie info@icm-online.nl.
Boek is te bestellen bij info@icm-online.nl
(c) Wordt georganiseerd door ICM Projects & Events. Minder weergeven
Opmerkingen