1945 - 1950

5000 euro compensatie voor executies in Nederlands-Indië

1240?appId=93a17a8fd81db0de025c8abd1cca1279&quality=0.9


Het kabinet komt met een voorstel om een vergoeding van 5000 euro uit te betalen aan Indonesische kinderen waarvan de vader tussen 1945 en 1950 standrechtelijk is geëxecuteerd door Nederlandse militairen.





De ministers Stef Blok van buitenlandse zaken en Ank Bijleveld van defensie schrijven aan de Tweede Kamer dat de kinderen wel aannemelijk moeten maken, dat hun vader ook standrechtelijk is geëxecuteerd.

De bewindslieden schrijven dat tijdens de vrijheidsoorlog in Indonesië “op een aantal plaatsen door Nederlandse militairen standrechtelijke executies zijn uitgevoerd, waarbij in dorpen een deel van de mannelijke bevolking zonder vorm van proces is geëxecuteerd.” Bekend is dat in 1947 in Rawagedeh op Java en in Zuid-Sulawesi op deze manier honderden mannen zijn gedood. Een groep weduwen stelde de Nederlandse staat hiervoor aansprakelijk en werd in 2011 in het gelijk gesteld. De staat heeft daarop met de weduwen geschikt.

Daarop gingen ook kinderen van vaders die elders in Nederlands-Indië standrechtelijk zijn geëxecuteerd naar de rechter om Nederland aansprakelijk te stellen. Aan drie kinderen heeft de rechtbank in Den Haag dit jaar een schadevergoeding toegekend. Het standpunt van de staat dat het hier om verjaarde oorlogsmisdrijven, is tot nu toe steeds bij de rechtbank verworpen. Daarom komt het kabinet nu met een civielrechtelijk schikkingsvoorstel van 5000 euro voor alle kinderen van wie de vader vergelijkbaar met Rawagadeh of Zuid-Sulawesi is geëxecuteerd.

Lees ook:

Mijn vader omstreden? ‘Hij heeft op Zuid-Celebes ook veel mensen gered’
Kapitein Raymond Westerling (1919-1987) was commandant van het Depot Speciale Troepen dat in 1946 naar Zuid-Celebes werd gestuurd om voor de koloniale legertop het gebied te ‘zuiveren’.

Nederlandse militairen noemden het ‘godsgericht’, gedwongen gevechten tussen Indiërs
Hoge Nederlandse militairen hebben tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949) tweegevechten georganiseerd tussen inwoners van het toenmalige Nederlands-Indië die ze verdachten van verzet. Wie verloor, kreeg de kogel.




Pop-upredac­tie Kampen

Mensen met dementie op afstand houden? 'Onmogelijk'



E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Blog Topics by Tags

Monthly Archives