Op 12 mei verschijnt bij Uitgeverij Walburg Pers: Over Indië - Herinneringen aan Indonesië in de koloniale tijd
Frank Vermeulen
|
|
Veel Nederlanders hebben een persoonlijke band met Indonesië. Maar paradoxaal genoeg lijken de herinneringen aan het verleden dat Indonesië en Nederland delen in relatief korte tijd uit het collectieve geheugen te zijn gewist. Tegelijkertijd is er een nieuwe nieuwsgierigheid naar de kolonie Nederlands-Indië ontstaan en houdt het gedeelde verleden de gemoederen in beide landen bij tijd en wijle flink bezig. Maar de geschiedenis leeft ook letterlijk, althans nog even. Een inmiddels slinkende groep mensen kan nog altijd vertellen van de geuren, de smaken, de kleuren en de mensen van de archipel. Maar ook van een samenleving die geregeerd werd door ijzeren hiërarchie, vastgelegd in de wet, bepaald door huidskleur: hoe witter des te meer kansen.
Die hele koloniale spekkoek werd in 1942 vermorzeld door de Japanners. Velen ondergingen bovendien na 1945 de furie van Indonesische jongeren tijdens de Bersiap. Anderen kwamen in actie bij het laatste bloedige hoofdstuk van deze historie: de poging van Nederland om de verloren kolonie te heroveren. Frank Vermeulen sprak de afgelopen drie jaar voor NRC Handelsblad met de laatste ooggetuigen. Dit zijn hun verhalen, nu voluit verteld.
Fotograaf Frank Ruiter maakte de indringende portretten van de geïnterviewden, waardoor de verhalen nog meer gaan leven.
Over auteur en fotograaf
Frank Vermeulen is journalist. Voor NRC Handelsblad was hij onder meer correspondent in Jakarta, de stad waar zijn moeder werd geboren en zijn vader als militair werd heengezonden.
Frank Ruiter: "Mijn portretten zijn krachtig en ogenschijnlijk eenvoudig, waarbij het karakter en de persoonlijkheid van de geportretteerde altijd leidend is." Kenmerkend voor zijn werk zijn verstilling en het gebruik van natuurlijk licht, wat bijdraagt aan het realistische karakter van zijn foto's.
Opmerkingen