In de schaduw van de oorlog              Onderzoek activiteiten en behoeften 2e en 3e generatie WO-II getroffenen

10897320299?profile=original

Hoewel de Tweede Wereldoorlog zeventig jaar geleden is afgelopen, zijn de gevolgen van het geweld nog steeds zichtbaar. Niet alleen bij hen die de oorlog zelf hebben meegemaakt, maar ook bij hun nakomelingen. De ingrijpende ervaringen van de ouders tijdens de oorlog waren vaak bepalend voor de sfeer in het gezin en het opvoedklimaat. Deze achtergrond zorgde ervoor dat sommige kinderen van oorlogsgetroffenen met problemen kampten. Bijvoorbeeld moeilijkheden in het aangaan van relaties of het durven opkomen voor zichzelf. Hun jeugd leidde ook vaak tot een worsteling met de eigen identiteit: wie ben ik? Waar hoor ik bij?   Wat is mijn achtergrond en familiegeschiedenis? Het zijn vragen die ook hun kinderen, de derde generatie, stellen. 

Degenen die psychotherapie nodig hebben, kunnen terecht bij Centrum ’45 en het Sinaï Centrum. Wie niet in behandeling hoeft, maar wel op zoek is naar herkenning, steun of informatie, kan terecht bij diverse organisaties voor lotgenoten. Welke organisaties er zijn, wat voor activiteiten zij precies aanbieden en of deze aansluiten bij de wensen van de tweede en derde generatie is echter niet duidelijk. Onderzoeken naar de problematiek van de naoorlogse generaties, bijvoorbeeld naar de Joodse of de Indische, zijn bovendien gedateerd. Effectieve steun aan deze groep mensen kan een preventieve werking hebben.

Aangezien de omvang van de naoorlogse generaties aanzienlijk is – alleen al het Indische deel bestaat uit enkele honderd-duizenden personen – is een gedegen onderzoek naar hun behoeften van belang.

Het WO2 programma van Arq en het Nationaal Comité 4 en 5 mei hebben daarom besloten samen een verkennend onderzoek uit te voeren naar de activiteiten die voor de 2e en 3e generatie WOII-getroffenen worden georganiseerd en de wensen die op dit gebied  bij deze doelgroep leven. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om te bekijken hoe de instandhouding, aan-passing of uitbreiding van het aanbod het beste ondersteund kan worden.

In dit onderzoek rekenen we degenen die na 5 mei 1945 in Europa of na 15 augustus 1945 in Indië zijn geboren tot de tweede generatie. Degenen die daarvoor zijn geboren worden in dit onderzoek  gerekend tot de eerste generatie omdat zij -hoe jong ook- de oorlog aan den lijve hebben ondervonden. De derde generatie zijn dan weer de kinderen van    de tweede generatie. Mocht u tot de doelgroep behoren dan zou ik het bijzonder waarderen als u meedoet. U verzekert zich zo ervan dat u uw wensen naar voren kunt brengen en helpt het WO2 programma van Arq en het Nationaal Comité 4 en 5 mei    met het ondersteunen van een kwalitatief goed aanbod voor de tweede en derde generatie.

Het WO2 programma van Arq is tot stand gekomen op initiatief van Stichting Pelita, Stichting 1940 - 1945 en Cogis. Het wil    de WOII-getroffenen met elkaar verbinden, de kwaliteit en de continuïteit van de zorg en ook de

dienstverlening tot aan de laatste overlevende waarborgen en de kennis en expertise over WOII-getroffenen en de psychosociale gevolgen van oorlog en massaal geweld bundelen en benutten voor hedendaagse toepassingen. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft onder andere tot taak de organisaties van de oorlogs-getroffenen te ondersteunen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door middel   van   vragenlijsten.   Het

invullen hiervan kost ongeveer  5 à 10 minuten. Door de volgende link aan te klikken (Ctrl+klik) of  in te typen komt u terecht bij de online vragenlijst:

https://nl.surveymonkey.com/r/leden-bezoekers

 

U kunt ook een papieren vragenlijst aanvragen via e-mail: o.sinke@arq.org of via het telefoonnummer: 06-49879307. Voor vragen en/of opmerkingen kunt op deze manier ook met mij contact opnemen.

Bij voorbaat dank ik u vriendelijk voor uw medewerking.

Onno Sinke

E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Blog Topics by Tags

Monthly Archives