Een bizarre onthulling in de Pasar Malam,  vervalsing geschiedschrijvinging?

 

De geschiedenis en de huidige ontwikkelingen van de Pasar Malams in het land zijn in de loop van de 50 jaren onverbrekelijk verbonden met de gevierde journalist/schrijver Tjali Robinson.  Desondanks hij zelf niet de oprichter van de Pasar Malam was, is hij wel altijd een groot promotor geweest, mede door de bekendheid die hij genoot als journalist en schrijver tevens oprichter van de voorloper van Moesson, "Onze Brug" in 1956. Ook bij de TTF weten ze dit, maar geven er nauwelijks ruchtbaarheid aan.

 

De redactie ontving materialen en bronnen Geraldine en Wim familie Mary Bruckel die tot deze onthulling leidde. Zij heeft ook een boek hierover uitgebracht, een herdruk die nu te verkrijgen is bij van Stockum.####)) .

Zonder twijfel was Mary Bruckel degene die het initiatief nam voor de eerste Pasar Malam in 1958 in de Haagse Dierentuin aan de Koningskade (waar nu het Provinciehuis en de Rijkswaterstaat staan). Het vele journalistieke werk echter, heeft zij in vol vertrouwen aan Tjalie Robinson overgelaten. Wellicht dat daardoor Tjali Robinson door het publiek als de oprichter wordt beschouwd. De vraag die nu anno 2011 staat moet de geschiedschrijving niet gecorrigeerd geworden na 53 jaren?  Te meer pasar malam besar in 2008 haar jubileum 50 jaren bestaan vierde. Zo eenvoudig ligt dit niet, dit zal veel implicaties te weeg brengen o.a. alle websites van de pasarorganisatoren zullen dienovereenkomstig aangepast moeten worden. ICM zal bij de dagelijkse promotie en communicatie m.b.t. pasars zich mede hieraan moeten conformeren. De ooit uitgebrachte Sfeer Pasar Malam Online Dvd niet te vergeten, en uiteindelijk ook de pasar geschiedenis. De vraag, wil het publiek het wel?.

Uiteraard is hypocriet dat Tjali het claimt ziende dat nu anno 2011  ICM als Krant ruim 40 pasar malams intensief promoot inclusief live-uitzending vanaf een pasar malam en dan zich de vader van de pasar malams vervolgens noemt. Dat zal bij het pasarpubliek in verkeerde aarde vallen. Anderzijds overigens,  heeft Tjali niet er voor gezorgd dat de pasar juist als een stevig product via de journalistiek weg in de markt is gezet?

Pasar Malam letterlijk vertaald avond markt dat zijn oorsprong vond -vindt in het toenmalige Batavia nu Jakarta.  

Anno 2011-

De pasar malam is een succesvol, en veel gewild gevraagd formule in Nederland die onder de categorie culturele evenementen valt. Vele winkelcentra verruilen nu de braderie -prufferie voor een pasar malam laten de huidige ontwikkelingen zien. Op de avondmarkt wordt het hele palet aan Indisch erfgoed geëtaleerd dat begint bij het gezellig samen zijn voor het hele gezin. Omlijst door muziek, dans, kunst, cultuur en eten met een podium, restaurants, eettentjes en kraampjes met groot diversiteit aan Indische artikelen en producten dat zijn oorsprong vond in het voormalige Indie. 

 

In tegenstelling tot de Nederlandse culturele theaters en - evenementen bedruipt deze pasar Malam zichzelf zonder maar 1 cent subsidie van de Overheid in die 53 jaren. Ligt hier ook niet een taak voor het Indsch Platform om dit met terugwerkende kracht te claimen?

Dit werd gedragen door de restaurants, eettentjes en de standhouders om voor een groot deel voor hun rekening te nemen en aanvullend de entreegelden. Op deze wijze probeert de organisator de risico’s zo veel mogelijk te beperken bij wegblijven van het publiek,

 

Het succes van deze pasar Malam (concept idee) vertaalde zich naar vele replica's in het land.

Het begon in 1958 in in de Haagse Dierentuin aan de Koningskade (waar nu het Provinciehuis en de Rijkswaterstaat staan en nu anno 2011 in de BurgerZoo in Arnhem om maar te noemen. Na Den Haag volgden Groningen, Maastricht, Rotterdam, Tilburg, Den Helder, Hengelo, Alkmaar, Arnhem, Hilversum, Haarlem, Nijmegen, Leek, Leeuwarden, Eindhoven, Zwolle, Apeldoorn, Assen 2 maal, Zeist, Dieren, Doetinchem, Vaassen, Dieren, Zeewolde. Lelystad, Almere, en Dronten. Dit naast de winkelpasars welke op ruim 50 worden geschat die op diverse plaatsen in Nederland worden gehouden.

 

Een ding is zeker dit verhaal zal nog een staartje hebben.

Wordt vervolgd.

 


####))NICC Nieuwsbrief van december 2010

Pasar Malam Den Haag 1958 – Mary Bruckel-Beiten. 2e druk van deze uitgave over het leven van Mary Bruckel-Beiten en haar werk voor de Indische gemeenschap in de 50er jaren, die resulteerden in de oprichting van de Pasar Malam in Den Haag, die in 1958 onder haar bezielende leiding voor de eerste keer gehouden werd in het gebouw van de Haagse Dierentuin. Tevens stond zij samen met Tjalie Robinson aan de wieg van het Indische tijdschrift “Onze Brug” in 1956, welke in 1958 door Tjalie werd omgedoopt in Tong Tong en in 1978 de naam Moesson ging dragen. In die begintijd was Mary bestuurslid van de Indische Kulturele Kring, die tal van initiatieven ontplooide om de Indische landgenoten te helpen. Zij deed onder andere de “Geisha Revue” herleven tijdens een in de Houtrusthallen in Den Haag georganiseerde Indisch-Nederlandse Bonte Avond. Mary’s dochter Geraldine en schoonzoon Wim wonen nu reeds lang in de Canada, alwaar zij ook sinds anderhalf jaar onze nieuwsbrieven ontvangen en er ook regelmatig enthousiast op reageren. De 2e druk van dit boekje over Mary Brückel-Beiten is uitsluitend 2e hands verkrijgbaar bij www.vanstockum.nl. Adviesprijs: € 12,00.

 
E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Opmerkingen

  • Hi Ferry ik kreeg bericht van boekhandel van Stockum website:die schreef mij over verkrijgbaarheid van nieuwe editie: Een waar Indisch verhaal/A true Dutch-Indonesian Story:

    " Het boek is inderdaad niet direct zichtbaar onder geschiedenis/cultuur.Dit ga ik voor u uitzoeken. Er zit ergens een bug die wij niet kunnen achterhalen."

    Geintraseerden kunnen het eind van de maand bestellen bij Amazon.

     

     

  • Dank Ferry voor het melden dat ik door bewijzen heb kunnen tonen dat de historische coloniale pasar malam niet door  Tjalie Roberson (Jan Boon) is opgericht in 1959 maar door Mary Bruckel-Beiten in 1958 en zij nog 8 jaarlijkse pasars daarna organiseerde en in 1964 zij haar organisaties overgaf aan Stichting Tong Tong.Het incorrect jaartal evenament werd door T.R. geschreven. En de Tong Tong was inderdaad onder redactie van T.R. maar niet gezegt word doot Tong Tong Fair dat hij Mary eerst omhulp vroeg met z'n blaadje "Onze Brug" omdat het niet zo goed ging. en zij zeer gesteld was in die tijd op T.R. en hem hielp door de Tong Tong op te richten.Zij heeft mij dit zelf verteld in December 1957. En door T.R.gezegd word, dat een zekere Arsath Roin het idee Tong Tong aan hem gaf "net als ons TongTong  Cabaret" Niet gezegd word door TongTong Fair dat Mary deze cabaret avond directed en zij deze avond zo genoemd heeft. Ook schrijft T.R. in het evenament dat de T.T.arts geen geld had. En geloof het maar Mary heeft financieel de VIN veel geholpen en ook T.R... In 2006 toen we op vakantie gingen naar Nederland, waren we voor het eerst op een pasar malam samen Wim en ik.En ik een bekende indo ontmoette, en hem vroeg wat er met Mary's naam was gebeurd. Hij zei tegen mij:"we weten allemall wel dat zij onder het ijs is gestopt" En dat vond ik helemaal niet eerlijk. En daarna begon ik met eerst een boekje van al haar media uittreksels en photo's die zij heeft achter gelaten bij mijn dochter Paula. Ik kreeg meer informaties van Wim's broer Alex, en begon een 2de boekje, nogal premitief gedaan, en ik stuurde een boekje naar Koningin Beatrix, waarvan ik een prachtig antwoord kreeg in de naam van de Koningin.En het heb ingelijst en zei erbij: hier Mary dat is voor jou" Mary zei eens tegen haar zoon Wim, dat zij teleurgesteld was dat ze nooit een lintje van de koningin heeft gekregen voor haar bij dragen en initiatieven aan de Indische gemeenschap en haar bijdragen het Indisch cultuur te behouden door haar culturele kookdemonstraties. Al deze verklaringen en bewijzen, een historisch biology van een bescheiden vrouw die altijd klaar stond om mensen te helpen is nu  een professioneel 3de nieuwe editie boek. Ik probeer het op van Stockum te plaatsen, maar het gaat niet ik weet niet waarom misschien omdat ik niet knap ben met computeren, en weet niet hoe ik het boekje die er nu op  zit bij  van Sockum eraf tehalen. Het is de moeite waard als ik het op Amazon kan plaatsen en van hun goedkoper ook dit nieuwe editie boek te bestellen. Het boek heeft vertaling in het engels  door Mary's zoon Wim. Vele tekeningen van mij en vele tekeningen van Mary zelf vanuit de kampjaren die verbeterd zijn door artist Molly Rowkens. En ik hoop dat deze Nederlandse Indische geschiedenis nu eerlijk recht gezet kan worden.Een geschiedenis moet waar zijn.

  • Ik las het artikel weer hierbij aangekondigd door ICM met dank. Ik zou graag het een en ander willen zeggen. Het was Mary Bruckel Beiten geweest dat de postcoloniale Pasar Malam een stevig "product" werd sinds haar oprichten in 1958.Daarna nog 8 succesvolle jaren de pasars organiseerde met alle VIN leden (medewerkers) tot 1964/65. Zij werd de "moeder van de Pasar Malams" genoemd door de VIN leden.En niet Tjalie als vader van de.... dat is allemaal lariekoek. Mary had het wel in de gaten dat Tjalie R.oneerlijk over haar organisaties  schreef. Het begin schreef hij het verkeerde jaar op het evnemant  toen Mary B de eerste pasar oprichtte , inplaats van 1958, werd dit jaren lang aangekondigd 1959. Nu beginnen mensen het pas in te zien.Daarna verdraaid T.R. dat een zekere Arsath Roin op de naam TongTong kwam, terwijl Tjalie R. Mary B om hulp vroeg met z'n blaadje "onze Brug" waar het niet goed mee ging. En zei een mens was die altijd anderen wilde helpen en heel erg gesteld was op T.R en Mary hem dit idee gaf en zij het zelf ook heeft opgericht. En dat vertelde zij mij ook mondelin in Dec.1957. Het is belangrijk de waarheid te weten, vooral om dat het in een geschiedenis allemaal fout is gepubliceerd. En mijn nieuw editie heeft nu 270 pagina's en is 8.05X11,er staan alle bewijzen in.Dit boek heeft een klein geshiedenis over vroegere Indie, daarna een inhoud, een voorwoord, eerste deel Mary's initiatieven als een jong meisje.2de deel in de Jappe kamp.3de deel integratie in Nederland, zij was instrumentel met integratie in Nederland en het behoud van ons Indisch cultuur, zij gaat van dorpje naar dorpje ons Indisch cultuur en koken aan de Nederlanders leren. Een Fancy Fair in Heerlen gaf haar het idee tot de eerste pasar malam.van 1958 enz. Bij mij kan je het boek bestellen voor $20.-Canadian erbij komt de postkosten niet inbegrepen of in boekwinkels $25.-Canadian dollars. Het oude boek in van Stockum is niet meer verkrijgbaar.Dit nieuwe editie boek heet:Een waar Indisch verhaal/A true Dutch-Indonesian Story. Artikels zijn in Nederlands ernaast vertaald in Engles door mijn man Wim Bruckel.Het is de moeite waard dit boek te kopen. De waarheid brengt vrede in je hart. Dank voor de aandacht. 

  • "Ollindo" Ferry, als je het een paar keer zegt net als "Aloha" dan klinkt het als "Ollee Indo" toch leuk om ook een eigen indo Aloha te hebben? Ook leuk dit met plezier uit te roepen.We moeten toch een stamp hebben voor ons Indo's die dan nooit vergeten worden!!!

    Mijn volgende e-mail zal ik 2 van de opinie's van het boekje "autobiography" over Mary Bruckel Beiten naar je toesturen die je kan publiceren.Die dan op je vraag wie heeft dit boekje gelezen o.a. 1 is van Pa van der Steur's kleinzoon. In 1956 heeft Tjalie R. en zijn vrouw  een avondje gegeven voor de donatie voor Pa v.d. Steur goed doel, en 1 is van een bekende vrouw die Javaanse puppet shows geeft overal in de wereld.Het boekje heeft nu meer pagina's dus kost meer ook voor het versturen, als ik veel aanvraag krijg in 1 keer, dan word het goedkoper om het te printen.

    Als mensen geintraseerd zijn, en ik het naar een adres kan sturen, dan gaat het makkelijker met het handelen uit Canada naar Nederland.

  • Hallo Ferry, wij komen net uit Hawaii, en overal hoorde ik Aloha als een groet of afscheid of whatever. Ik dacht toen wij als Indo's moeten ook een soort stamp hebben als een groet. Wat denk je van "Hollindo" afkortingen kunnen gemaakt worden door zonder de "h" te horen en je kan zeggen "ollindo" of "allindo" zolang de indo er maar achter komt. Het klinkt nog vreemd als niet gewend nog. Maar als je het een paar keer zegt:" hollindo" of "allindo"  of allebei "ollindo allindo". Met andere woorden net als Aloha, een groet of zoiets. Dat geeft ons weer een indicatie van een speciaal groep van mensen die voor de oorlog waren ontstaan, door Holland en Indonesia.

    Ik ben een artiest, artieten krijgen altijd ideen. Als je er maar om kan lachen als je het g.. vind, dan heb ik je even blij  gemaakt.

    een idee van mij.

    groetjes Geraldine

  • Hoe word deze verdraaisel van de waarheid recht gezet in ons Indisch Ned. geschiedenis.

    Ten eerste het bewijs ik stuurde dat de eerste pasar Malam gevestigd werd in 1958 en niet in 1959  dat het 50ste Jubileum gevierd werd in 2008 is bewijs.

    dat het niet Tjalie Robinson is geweest zelfs erkend door historicus Florine Koning, bewijs van dit ook gestuurd.

    T.R. Mary Bruckel B omhulp vraagt omdat zijn blaadje "Onze Brug" zoals hij zegt "pientjang " hij beloofd alles wat je doet is goed, en daarna jubelent is als hij van Mary B een nieuw edition krijgt toegestuurd voor het nieuwe jaar 1958

    T.R. beloofd dat al haar autoriteit voor haarzelf blijft met al hun medewerking. Niet gedaan!! Hij dit allemaal weer verdraaid dat een zekere Arsath Roin op het idee TongTong kwam, net als het cabaret avond al genoemd was, door Mary B director van die cabaret avond en zij op die naam kwam van een boek over Indonesia die zij in huis had,  mij mondeling vertelde Dec.1957 dat zij de TongTong had opgericht, maar wel zei dat zij T.R. de initiatief gaf  redacteur voor dit blaadje te zijn, terwijl zij met de VIN leden allerlei dingen ging organiseren hij hierover zou schrijven. Bewijzen heb ik gegeven.(2 brieven van T.R. 1957/58)

    Ik wil alleen dat dit eerlijk word recht gezet in de Indisch Ned. geschiedenis.Onze familie willen trots zijn op Mary BB die andere familie Boon mogen trots zijn dat ze de Pasar Malam TongTong Fair hebben door gezet, Maar eerst de waarheid recht zetten (Ellen Derksen). Wie durft over dit geval mij raad te geven. Of moet die leugen gewoon door?.

  • Hi Ferry, good work thanks, weet je Ferry ik probeer dit al door te geven sinds 2006, toen wij voor het eerste een pasr malam meemaakte. Ik zag een straatnaam op de pasar malam met Mary Bruckel-Beiten er op, ik vroeg de vrouw die daar koekjes verkocht, kent u die vrouw die gnoemd is op dat bordje? ze zei: nee, ik zei toen zij is de eerste die de pasar malam heeft opgericht. Ze zij toen heel verschrikt" O nee dat is  T.R.

    Toen wist ik dat ik voor mijn schoonmoeder moest opkomen. Dat dit gebeurde in 1958, en dat Tjalie R. 1 van Mary Bruckel's medewerkers was, is duidelijk te zien op die foto van de eerste pasar malam in 1958, waar hij zo gelievelijk haar omhelsd. Ik heb je de foto  gestuurd en die foto is bekend. Dat Tjalie 2 brieven schreef en letterlijk  Mary B om hulp vraagd, is geen sprookje en weer bewijs dat hij graag met haar mee deed. De bewijzen die ik heb wat allemaal toen gebeurde is de waarheid. Als in een geschiedenis , ons Indisch Ned. dit zo laat blijven, dan is het voor het eerst in een leven, dat er een sprookje geloofd word en wel een leugen en dat in een geschiedenis.Waarvoor leren we om historicus te worden als dit zomaar kan. En ik weet Ferry dat jij dat ook goed in kan zien.

    Tjalie was een idialist, hij sprak voor de indo's. maar vergat zichzelf niet op het hoogster podium te plaatsen. Het was anders om met Mary Bruckel Beiten, zij deed voor de Indischen wat er nu bestaat, en iedereen vergat dat zij het was die alles gedaan heeft.

    Er is geld gemaakt op een leugen, en als dit niet verbeterd word, en mensen weten het nu, ook omdat in het boekje over Mary B de bewijzen het vertellen. Denk ik dat wij indischen in de toekomst aangeken worden als onbetrouwbaar, dat onder ons dit zomaar kan gebeuren. 53 jaar een leugen het is tijd dat we het recht zetten.

  • Hallo Ferry, wij zijn zo blij dat eindelijk, Mary Bruckel-Beiten haar eer krijgt thanks door jou  ICM-krant, en hoop dan ook dat het in de Indisch Nederlandse geschiedenis, word veranderd tot de waarheid.

    Ik ben niet haar dochter maar haar schoondochter haar dochter Dee woont nog steeds in Limburg en is nu 84 jaar oud.Zij heeft kinderen en kleinkinderen.      Haar stem is net als Mary B.

     Wim mijn man  Mary'sis  zoon. Alex is een andere zoon, die woont in Den Haag met zijn vrouw Eva, dochter Linda, en kleindochter Maggy.

    twee van Mary B kleinzonen over de 50 jaar nu ook met 3 kinderen wonen in Oregon US. Dat zijn Phil & Richard.

    En wij zitten hier in Canada al 52 jaar, Wij hebben 3 kinderen, waarvan 2 dochters die elk een kind hebben, en 1 geadopteerde zoon, half native en half Europees. Ze heten:Cindy, Paula, en Billy. Mijn hondje is Bambam en de kat het Josie.

Dit antwoord is verwijderd.

Blog Topics by Tags

Monthly Archives