Ik-beken-1

Het boek is aan alle Kamerleden overhandigd en gelezen, een boek die een ieder moet lezen.
Lees verder…
E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Opmerkingen

  • Tweede Kamer opnieuw geconfronteerd met Indisch verleden


    Tweede Kamer opnieuw geconfronteerd met Indisch verleden

    Aanbieding boek Ik beken aan voorzitter Vaste
    Kamercommissie VWS


    den haag – 23 juni 2009 Het onlangs verschenen boek Ik beken wordt dinsdag 23 juni 2009 op initiatief van het Indisch Platform aangeboden aan de voorzitter van de Vaste Kamercommissie VWS, mevrouw P. E. Smeets. Met de aanbieding van dit boek hoopt het Indisch Platform in vervolg op de geheime hoorzitting van 1 april jl. de Vaste Kamercommissie VWS meer inzicht en kennis te bieden over wat er feitelijk gebeurde in Nederlands-Indië tijdens WO II en de Bersiapperiode waarin Nederlands-Indië zich met geweld losmaakte van Nederland.

    Naar aanleiding van gesprekken van het Indisch Platform met kamerleden van de Vaste Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport kwam op 1 april jl. de Indische backpay-kwestie en de problematiek rond Indische oorlogsschade, roof en rechtsherstel uitvoerig aan de orde tijdens een geheime hoorzitting. Daarbij waren behalve het Indisch Platform ook Peter Meijer en Hans Keppy uitgenodigd, die in opdracht van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) hier onderzoek naar hebben gedaan.* Deze kwestie wordt ook toegelicht in de bijlagen van Ik beken.

    De commissie, die zich geschokt toonde bij het horen van de feiten waarvan men geen kennis bleek te hebben, beraadt zich nu op het zetten van vervolgstappen.

    Document humain
    Het boek Ik beken wordt aan alle leden van de Vaste Kamercommissie uitgereikt als document humain. Het boek beschrijft op indringende wijze het verborgen leed van Indië dat zichtbaar wordt in de verbijsterende levensgeschiedenis van Ferry Holtkamp. Als jongen van veertien raakte hij betrokken bij het Indisch verzet. Na zijn arrestatie overleefde hij als politieke gevangene zes opeenvolgende gevangenissen onder het gruwelijke regime van de Japanse bezetter. Zowel over het Indisch verzet als over de martelingen en mensonterende omstandigheden waaraan politieke gevangenen werden blootgesteld door de Japanse machthebbers is nauwelijks iets bekend geworden via geschiedschrijving of media.

    'Hij is een van de weinige Indische verzetsmensen die overleefde en in staat bleek zijn ervaringen te delen. Daarmee draagt Ik beken op unieke wijze bij aan de geschiedschrijving. Dat geldt niet alleen voor dit aspect van de Japanse bezetting, maar ook voor zijn verslag van de haat, het geweld en de moordzucht waarmee de inlandse extremisten volbloed Nederlanders en Indo-Europeanen hebben bejegend,' aldus de historicus dr. Herman Bussemaker, voorzitter van het Indisch Platform.

    Ik beken is verschenen op 27 april jl. bij Mistral uitgevers te Amsterdam.

    *) Deze NIOD-rapporten zijn verschenen onder de volgende titels: Meijer, H., Indische rekening. Indië, Nederland en de backpay-kwestie 1945-2005; Amsterdam, 2005 en Keppy, P., Sporen van vernieling. Oorlogsschade, roof en rechtsherstel in Indonesië 1940-1957; Amsterdam, 2006.
  • Hallo Rob,


    De Nederlandse Journaliste Elise Lengkeek heeft verzetstrijder Ferry Molendijk ruim 10 jaren geintervieuwd ten tijde van periode in het voormalige Nederlandse Indie : Voor de oorlog, de oorlog, capitulatie, overdracht bersiap, en de kille koele ontvangst in Nederland. Zij heeft op frictie achtige roman wijze geschreven.

    Per R de Vries zou zeggen een reconstructie wat velen van ons hebben meegemaakt. Drie jaren heb ik haar verder begeleid in het Indisch Netwerk, en uiteindelijk heeft ze ook alles opgenomen als bijlage over de Indische Belangen organisaties en uiteraard het IP, en ze eindigt bij het heden met een Persbericht van ICM.


    Het boek "Ik Beken" is aan alle Kamerleden aangeboden namens het Indisch Platform allen waren ontdaan. Ik zat op een pasar malam met ICM stand samen met Elise, toen net Maxim Verhagen haar een smsje stuurde dat deze zeer ontdaan was.

    Dit boek heeft bij de Kamerleden draagvlak gecreerd dat nu de NIOD-rapporten weer onder de loep zijn genomen, en de 15 e as. komen ze naar buiten.

    Een boek die iedereen moet lezen. Mijn garage staat vol!
    Dus misschien voor Masuk Sadja.

    Ferry
Dit antwoord is verwijderd.