Weduwen van Rawagede moesten helft geld afstaan aan dorp.
Weduwen van Rawagede moesten helft geld afstaan aan dorp Michel Maas - 24/12/11, 10:17
Weduwen van Rawagede met een herdenkingsplaquette. (c) afp De negen 'weduwen van Rawagede' hebben niet lang kunnen genieten van het geld dat zij van de Nederlandse staat hebben gekregen. Hun 20 duizend euro was nog niet binnen of de gemeenschap van het dorp eiste haar deel. De weduwen hebben onder zware druk de helft van het geld moeten afstaan.
Vertegenwoordigers van de weduwen zijn woedend. Zij hebben de zaak aangekaart bij de indonesische mensenrechtencommissie.
Dorpshoofd Mamat heeft de vrouwen ruim een week geleden naar zijn kantoor ontboden. Zes gaven er meteen gehoor aan zijn oproep. Zij moesten een verklaring tekenen waarin zij afstand deden van de helftvan de schadevergoeding. Als zij dat weigerden, zouden zij de halve dorpsbevolking tegenover zich vinden en dat zou hun leven in het dorp ondraaglijk hebben gemaakt.
Recht
Dat werd maandag extra duidelijk, toen zo'n tweehonderd bewoners demonstreerden voor wat zij hun 'recht' noemden. Twee weduwen weigerden aanvankelijk het geld te delen, maar volgens het dorpshoofd heeft er eentje inmiddels wel betaald, en heeft de tweede nog geen
geld uit Nederland ontvangen.
Volgens advocate Liesbeth Zegveld, die de weduwen in Nederland vertegenwoordigde, hebben de dorpelingen geen enkel recht op het geld. 'De rechtbank in Nederland heeft de schadevergoeding expliciet toegekend aan degenen die het meest geleden hebben: dat zijn de weduwen die nog in leven zijn. Claims van andere nabestaanden zijn afgewezen. Die hebben dus geen recht op het geld, en zouden de weduwen daarom ook met rust moeten laten.'
Maar dat gebeurt niet. Milem, schoondochter van weduwe Lasmi, vertelt in de Engelstalige krant The Jakarta Post dat de familie door buurtgenoten werd geterroriseerd vanaf het moment dat het geld er was.
'Ook familieleden van haar overleden echtgenoot achtervolgen haar. Iedereen eist een deel.'
Waarschuwing
Zegveld ziet daarin een waarschuwing voor toekomstige zaken. 'Mensen zeiden dat ze 20 duizend euro weinig vonden. Stel je voor wat er gebeurd zou zijn als ze een ton hadden gekregen! Je ontwricht een gemeenschap met zoveel geld. Het is heel goed je ook even te realiseren hoe je daarmee moet omgaan.'
In Rawagede bracht het vele geld inderdaad veel onrust teweeg. De situatie werd op een gegeven moment zelfs ronduit dreigend. Dat ervoer Irwan Lubis van het Comit9 Nederlandse Ereschulden, de organisatie die de hele zaak in Rawagede aan het rollen heeft gebracht. Hij was met voorzitter Jeffry Pondaag in het dorp om te protesteren tegen de gang van zaken, maar werd daar belaagd door jonge dorpsbewoners. Het tweetal moest zelfs enige tijd zijn toevlucht zoeken in het politiebureau.
20.000....? Tsss, waarom hebben die mensjes geen joodse advocaat ingehuurd?
Antwoorden