Van definitief afstel van de komst van president Yudhoyono is geen sprake, zo benadrukken de Indonesiërs naar aanleiding van de verbijsterde en teleurgestelde reacties op het afgelasten van het staatsbezoek, dat tot in de puntjes is voorbereid.

 

Bij iedereen in politiek Den Haag wordt de stap betreurd, minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) voorop. „We hebben ze uitgelegd dat er geen enkele reden was om aan te nemen dat president Yudhoyono hier zou worden vervolgd. We gaan nu een nieuwe datum zoeken”, aldus Verhagen.

„Het is absoluut een gemiste kans om de banden aan te halen”, zegt VVD-Kamerlid Nicolai. De PvdA zegt het ’zeer teleurstellend’ te vinden. „Ik hoop dat hij alsnog snel besluit te komen”, zegt CDA-Kamerlid Ormel. D66 vindt het een ’gemiste kans’. „Indonesië is voor ons een ontzettend belangrijk land. Maar laten we de zaak niet op de spits drijven”, pleit D66-Kamerlid Van Veldhoven.

De SP noemt de rechtszaak die de RMS heeft aangespannen de ’ultieme belediging’. „Ik vind het een onverstandig besluit om niet te komen, maar ik snap het vanuit Indonesisch oogpunt”, stelt SP’er Van Bommel.

 

Gezichtsverlies

De ChristenUnie begrijpt Yudhoyono niet. „Wat heeft hij te duchten? Hij had hier gewoon het hele programma kunnen afwerken. Dit betekent vooral gezichtsverlies voor Indonesië”, treurt CUKamerlid Voordewind.

 

President Yudhoyono zelf was over dat laatste duidelijk in zijn verklaring. Demonstraties of bedreigingen van de veiligheid bij een bezoek zijn normaal, zei hij. „Maar wat ik niet kan hebben is dat er, op het moment dat ik in Nederland ben op uitnodiging van de Nederlandse Koningin en premier, een rechtszaak loopt om te eisen dat de president van Indonesië wordt opgesloten. Dit heeft te maken met het zelfrespect van ons volk.”

 

 

De plotselinge actie raakt ook allen die bij het staatsbezoek zijn betrokken. Niet alleen koningin Beatrix kan haar dagindeling aanpassen. Dat geldt ook voor prins Willem-Alexander, prinses Máxima en de voorzitters van onze Tweede en Eerste Kamer.

Uiteraard zou ook premier Balkenende aanwezig zijn, evenals verschillende ministers, commissarissen van de Koningin, burgemeesters en vele, vele anderen.

Van het welkomstceremonieel op paleis Noordeinde, de thee in de Trêveszaal tot de kranslegging op de Dam, alles valt in duigen.

 

 

Rode loper

„De vrouw van de president zou bij ons worden rondgeleid, samen met prinses Máxima”, liet Ben van Heesbeen weten namens museum Het Mauritshuis in Den Haag. Toplieden uit het bedrijfsleven zien een lunch met de president in de Ridderzaal aan hun neus voorbijgaan. „Wij hadden speciaal een rode loper aangeschaft”, zei Theo Klein van het museum De Cruquius, het historische stoomgemaal bij Hoofddorp, waar onder anderen waterexpert prins WillemAlexander de president zou begeleiden. „Er zouden meer dan 100 man met de president meekomen”, geeft Klein een indruk van al het werk vooraf. „We hebben drie voorbereidende bezoeken gehad van ambtenaren van Verkeer en Waterstaat, Algemene Zaken, de Rijksvoorlichtingsdienst en mensen van het hof! De stoelen staan nog klaar. Heel teleurstellend, allemaal.”

 

 

De keuken van kasteel De Wittenburg in Wassenaar kan de koks en de bediening weer afzeggen. Hier zou de zogenoemde contraprestatie plaatsvinden, wat betekent dat de Indonesische president in het kasteel op zijn beurt koningin Beatrix had uitgenodigd. Morgen hoeven prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven niet meer naar de Universiteit van Wageningen. „Het is niet zo hoffelijk, allemaal”, zegt het universiteitsbestuur sip.

 

 

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

E-mail me wanneer mensen antwoorden –