Uniek leerlingenproject Bonhoeffer-college

Uniek leerlingenproject Bonhoeffer-college

Op het Bonhoeffer-college in Castricum zijn leerlingen van mavo-3 dit schooljaar bezig met een bijzonder project over Nederlands-Indië. De school werkt daarbij samen met de Werkgroep Oud-Castricum en het Strandvondstenmuseum. De leerlingen hebben interviews afgenomen bij tien Castricummers die in Nederlands-Indië verbleven tijdens de politionele acties eind jaren ’40. Die tijd heeft heel veel invloed gehad op het verdere leven van de oud-Indiëgangers.

Gedegen voorbereiding

Om zich voor te bereiden op de gesprekken met mensen op leeftijd hebben de leerlingen speciale lessen gehad in het interviewen, tijdens de lessen Nederlands. Ook hebben zij extra geschiedenislessen gehad over Nederlands-Indië en de onafhankelijk-heidsstrijd van de Indonesiërs, waarmee de Nederlandse macht in de voormalige kolonie eindigde. Het werken met een camera, monteren van beelden en het plaatsen van de muziek daaronder hebben ze geleerd in de zogenaamde “Bonhoeffer-tijd”; een pilot van twee maanden, waarin de leerlingen iedere week een dagdeel aan het project konden werken.

De interviews zijn op film vastgelegd onder leiding van docent en film-maakster Pauline van Vliet (van

Caleidoscoopfilm). Zonder enige  uitzondering zijn het bijzondere vraag-gesprekken, die samen een prachtig historisch document vormen.

Twee leerlingen  interviewen een oud-Indiëganger, die hen zijn  foto-album laat zien.  

Museum

Naast de door de leerlingen gemaakte documentaire is er op de eerste zondag van juni een tentoonstelling van de Werkgroep Oud-Castricum te zien: “Ik moet nu gaan, Castricummers in Nederlands-Indië 1945 – 1950”. In het Strandvondstenmuseum van Menno Twisk hebben de leerlingen samen met leden van de Werkgroep deze tentoonstelling voorbereid.

Van alle geïnterviewde oud-Indiëgangers is een mini-expositie te zien in een houten koffer, waarmee ze indertijd naar de Oost getogen zijn. Voor degenen die deze kist niet meer

in hun bezit hadden, hebben de leerlingen een replica gemaakt, waarin herinneringen tentoongesteld worden uit de tijd dat zij daar in het leger dienden. Het zijn beeldjes gesneden uit ebbenhout, handgemaakte naaidozen, foto’s, brieven, een krant met daarin de namen van de soldaten die naar Nederland teruggekomen zijn, enz.

Première

Voor de première op 27 april van de documentaire “Merdeka, Standplaats Castricum” in het Strandvondsten-museum en de opening van de tentoonstelling is cabaretier Diederik van Vleuten uitgenodigd. Begin maart speelde hij zijn voorlopig laatste voorstelling “Daar werd wat groots verricht” over zijn oudoom Jan, die in Indië woonde.

Bron: “dichtbij”, Noord Kennemerland.

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

E-mail me wanneer mensen antwoorden –