Uitzonderlijke aardbeving in Indische Oceaan

Uitzonderlijke aardbeving in Indische Oceaan

Woensdag 11 april werd het gebied van de Indische Oceaan voor de kust van Sumatra opgeschrikt door twee zware aardbevingen met een magnitude van 8.6 en 8.2 op de schaal van Richter. Onmiddellijk werd er Tsunami-alarm gegeven, maar gelukkig bleven deze uit. Ondanks de zwaarte van deze aardbevingen, die gevolgd werden door een groot aantal naschokken van een magnitude van rond de 5.0 en meer, waren er betrekkelijk weinig slachtoffers te betreuren en ook de schade viel eigenlijk wel mee.

Een zijdelingse verschuiving van meer   dan 20 meter is volgens de wetenschap zeer uitzonderlijk.

Maar het uitzonderlijke van deze twee massieve aardbevingen was, dat de wetenschap een dergelijke aardbeving in dit gebied niet verwacht had. Het betrof namelijk een zogenaamde zijdelingse verschuiving van twee tektonische aardplaten en die hebben normaal niet zo’n kracht. Bijzonder is ook, dat metingen uitwijzen dat de aardplaten ter plaatse meer dan 20 meter ten opzichte van elkaar verschoven zijn. Ook deze afstand is

uitzonderlijk omdat dit normaal niet meer dan drie tot vijf meter is. Een geluk bij een ongeluk is dat deze aardbeving plaatsvond op meer dan 500 km uit de kust van Sumatra. Was het landinwaarts gebeurd, dan waren de gevolgen niet te overzien geweest. Ter vergelijking: de grote aardbeving in San Francisco in 1906 veroorzaakte “slechts” een verschuiving van iets meer dan drie meter, met rampzalige gevolgen. Evenzo als het geen zijdelingse verschuiving maar een subductie (als de ene plaat onder de andere schuift) zou zijn geweest. Dit laatste was het geval bij de grote aardbeving en tsunami in ongeveer hetzelfde gebied in 2004 en ook vorig jaar voor de kust van Japan, beide met verwoestende kracht en enorm menselijk leed.

In Indonesië is er een groep milieu-activisten, die beweert dat deze aardbeving een waarschuwing is van de natuur tegen het ingebruiknemen van de Kudankulam Nucleaire Krachtcentrale, die juist op dezelfde dag werd opgestart. In geval van een zware tsunami ligt deze direct in de gevarenzone. De actiegroep eist onmiddellijke stopzetting van de ingebruikname. Elders in de regio, stonden enkele minuten na de zware bevingen in India ruim 300 speciaal getrainde militairen klaar om met vliegtuigen en helikopters en meer dan 20 ton medicamenten naar het rampgebied te vertrekken, mocht dit

nodig zijn. Deze bijstandseenheid maakt deel uit van de “Humanitarian Assistance and Disaster Relief” (HADR), die binnen enkele minuten na een oproep om hulp startklaar staan en in het gehele gebied van de Indische Oceaan ingezet kunnen worden.

Subductie, waarbij de ene tektonische plaat onder de andere schuift. Hierbij is het niet onwaarschijnlijk dat dit tevens een vulkaanuitbarsting veroorzaakt, zoals in deze tekening te zien is.

Deze eenheid heeft verder de gehele nacht van woensdag op donderdag stand-by gestaan, voor het geval dat het toch nog nodig was. Ook marine-eenheden stonden paraat.

De Indonesische Archipel is een van de grootste “Hotspots” ter wereld waar het gaat om aardbevingen en vulkaanuitbarstingen ten gevolge van de werking van de tektonische platen. De aardbeving van 8.6 van afgelopen woensdag gaat de geschiedenisboeken in als nummer 11 op de wereldranglijst van zijdelingse verschuivingen sinds 1900.

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

E-mail me wanneer mensen antwoorden –