Recept van de maand: Soto Madura

Recept van de maand:     Soto Madura  

Een van de lekkerste maaltijdsoepen uit Indonesië met rundvlees als basis, volgens Madurees recept.

Ingrediënten:                                          

Ca. 750 gram rundvlees (poulet of reepjes), 3 salamblaadjes (of laurierblaadjes), 4 rode uien, 4 tenen knoflook, 2 rode lomboks, 3 lente-uitjes, 5 kemirinoten, 1/2 el. ketoembar, 1 tl. djahé, 1 tl. djinten, 1/2 tl. koenjit, 1 verse stengel sereh,   olie om te bakken, ca. 2 ltr. water, bouillonblokje, zout en peper naar smaak.                                                      

Voor de vulling: 2 aarsappels, 4 eieren, 1 pak Chinese noedels, 250 gram taugé, bosje bladselderie, zakje gebakken uitjes.

Bereiden:                                      

Kook de aardappels beetgaar en de eieren hard. Week de noedels in heet water en spoel ze daarna af onder koud water. Trek bouillon van het rundvlees en ca. 2 liter water met   het bouillonblokje, de serehstengel (gekneusd) en wat zout. Snipper de uien en hak de knoflook fijn. Snijd alleen het groen van de lente-uitjes in ringen, bewaar de rest voor een ander gerecht. Maal of vijzel de kemirinoten fijn en fruit dit in     een wok met een scheutje olie, samen met de uiensnippers, salamblaadjes, knoflook, ketoembar, djahé, djinten en koenjit. Voeg dit daarna toe aan de bouillon met rundvlees. Blancheer de taugé kort (even in heet water dompelen en direct met koud afspoelen). Snijd de beetgare aardappels in kleine blokjes en de eieren in partjes. Snijd de rode lomboks schuin in dunne ringetjes. Verwijder de serehstengel uit de bouillon. Verdeel dan de stukjes aardappel, noedels, taugé, eieren, gehakte bladselderie, het groen van de lente-uitjes en de gebakken uitjes in aparte schaaltjes. Neem nu diepe borden en doe op elk bord een plukje uit ieder schaaltje. Overgiet dit dan met de bouillon met rundvlees. Garneer met de lombokringetjes en serveer met wat cassavekroepoek en wat lontong.

Selamat Makan.

 

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

E-mail me wanneer mensen antwoorden –

Antwoorden

  • De Indische rijsttafel behoort tot Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland ofwel staat op de lijst UNESCO.[1]. op 841 sinds 2015

    De oorsprong van deze tafel kwam uit Nederland ten tijde van het Voormalige Indie. Is dus misvatting dat deze zijn oorsprong vanuit de Indonesie zelf kwam. Immers de verschillende bevolkingen in het voormalige Indie brachten vaak al een gerecht uit hun provincie. Er werd besloten om alle verschillende gerechten naar 1 tafel te brengen, zo ontstond de Indische rijsttafel. Tegen de achtergrond zijn teven andere producten afkomstig uit Nederland naar het voormalige Indie gebracht; de bekende spekkoek, smoor, etc...

    ICM wil hiervan een mettertijd een boek uitbrengen, maar dan met uw in breng, u levert een mooie foto en een rececpt aan. Wij beloven U dat wij Uw recept in dit ICM kookboek "De ICM - Indische rijsttafel zullen uitbrengen. Uiteraard staat uw naam bij het ingezonden recept met de foto.

    WORDT LID VAN DEZE GROEP OP FACEBOOK

    https://www.facebook.com/groups/819147348447741/

  • 237

Dit antwoord is verwijderd.