Recept van de maand Sambal Badjak
Deze keer eens geen gerecht. Iedereen die van Indisch eten houdt kent wel de sambal badjak, die je in een pot bij de winkel haalt. Echter veel lekkerder is de sambal badjak die je bij de toko kunt kopen, maar dan wel de eigengemaakte. Heerlijk en onmisbaar bij de Indische maaltijd. Maar hoe maak je nu zelf die lekkere sambal? Hier een prima recept, waar je het echt niet voor kant en klaar hoeft te kopen. En je kunt zoveel maken als je wilt door de hoeveelheden te vermenigvuldigen met een factor. En moeilijk is het beslist niet.
Ingrediënten:
2 rode uien (of 4 sjalotten), 4 teentjes knoflook, 10 gemalen kemerinoten, 12 verse Spaanse pepers (lomboks), 1 stengel sereh, 4 blaadjes djeroek poeroet (of laurier), 2 blaadjes salam, 1 tl. laospoeder, 1 tl. djahé, 1 tl. trassi 1 volle el. goela Djawa (palmsuiker), 1 tl. tamarinde (uit de fles), 3 el. asemwater (of citroensap), 1 tl. zout, 1 stukje santen van ca. 1 cm., ruim olie, schone jampot.
Bereiding:
Desinfecteer een schone jampot (ook het deksel) in kokend water met een lepel soda; daarna met kokend water naspoelen, onderesteboven laten uitlekken en afdrogen met een schone droogdoek. U kunt ook een weckpotje gebruiken. Zorg er dan voor dat bij het
desinfecteren ook de rubber ring losgehaald wordt.
Doe de uien, de pepers en de knoflook in een keukenmachine en maal ze grof (beslist niet fijn!). Verhit een flinkje scheut olie in de wok en fruit dit mengsel samen met de sereh, laos, goela Djawa, djahé en trassi 3 minuten. Doe er dan de overige ingrediënten bij en breng weer langzaam aan de kook. Tenslotte het stukje santen toevoegen en laten smelten. Nog even 2 minuten zachtjes laten pruttelen (goed blijven roeren).
Doe de nog hete sambal badjak in de jampot en voeg wat olie toe tot de sambal goed onder staat. Daarna met het deksel goed sluiten en in de afgesloten pot af laten koelen. Zo kunt u de sambal heel lang bewaren.
Selamat makan
Antwoorden
De Indische rijsttafel behoort tot Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland ofwel staat op de lijst UNESCO.[1]. op 841 sinds 2015
De oorsprong van deze tafel kwam uit Nederland ten tijde van het Voormalige Indie. Is dus misvatting dat deze zijn oorsprong vanuit de Indonesie zelf kwam. Immers de verschillende bevolkingen in het voormalige Indie brachten vaak al een gerecht uit hun provincie. Er werd besloten om alle verschillende gerechten naar 1 tafel te brengen, zo ontstond de Indische rijsttafel. Tegen de achtergrond zijn teven andere producten afkomstig uit Nederland naar het voormalige Indie gebracht; de bekende spekkoek, smoor, etc...
ICM wil hiervan een mettertijd een boek uitbrengen, maar dan met uw in breng, u levert een mooie foto en een rececpt aan. Wij beloven U dat wij Uw recept in dit ICM kookboek "De ICM - Indische rijsttafel zullen uitbrengen. Uiteraard staat uw naam bij het ingezonden recept met de foto.
WORDT LID VAN DEZE GROEP OP FACEBOOK
https://www.facebook.com/groups/819147348447741/
495