Recept van de maand Frikadel pan

Recept van de maand  Frikadel pan

Hier een oud familierecept van mijn oma van Frikadel Pan. Een kruidig Indisch gehaktbrood, dat een heerlijke aanvulling is op elke Indische maaltijd, maar ook bijvoorbeeld bij Pasta’s smaakt het bijzonder goed.

Ingrediënten:                        

1 kg. gehakt (halfom of rund), 4 sneetjes (oud) witbrood, 4 eieren, 5 sjalotten, 6 teentjes knoflook, 3 tl. sambal oelek, 3 el. dikke kokosmelk, 4 el. ketjap manis, 1/2  tl. zout, 1/2  witte peper, 1,5 tl. nootmuskaat, 1 tl. djinten, 1/2  tl. ketoembar, mespuntje gemalen kruidnagel, boter en paneermeel voor de ovenschaal (of bakblik).

Bereiding: Het is van belang dat het gehakt een fijnere structuur heeft dan normaal. Uw vakslager heeft meestal een cuttermachine. Vraag of hij het door u gekozen vlees wil cutteren. Kan hij dat niet, vraagt u dan of hij het vlees twee maal door de gehaktmolen wil halen. Desnoods kunt u zelf thuis het gekochte gehakt in een keukenmachine met messen fijner malen. Dit hoeft meestal niet meer dan een 8 à10 seconden. De structuur moet bijna die van paté zijn. Nu kunt u aan de slag.  

Laat van tevoren de sneetjes brood even drogen aan de lucht op een rooster. Het is dan gemakkelijker te mengen. Maak nu het gehakt aan met de eieren, verkruimelde sneetjes brood, knoflook uit de knijper, zeer fijngehakte sjalotten, en alle overige ingrediënten en meng alles goed door elkaar. Neem een ovenschaal die toelaat dat de inhoud ca. 4 à 5 cm hoog kan worden. Beboter de schaal of het bakblik en bestrooi het met wat paneermeel, dat u over de binnenzijde verdeelt (schudden en kantelen). Doe nu het gehakt-mengsel in de schaal en strijk de bovenkant mooi glad. Bestrooi dan ook de bovenkant van het gehakt en doe hier enkele kleine klontjes boter op. Bak dit gaar in een voorverwarmde oven op 180 °C in ongeveer 35 à 40 minuten. Haal de schaal uit de oven en laat de Frikadel Pan geheel afkoelen. Giet als het nog niet geheel koud is het eventuele teveel aan vet eraf. Schep met een lepel er wat uit voor bij uw maaltijd. In de koelkast afgedekt nog enkele dagen houdbaar.  Hans Vogelsang.

Selamat Makan

 

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

E-mail me wanneer mensen antwoorden –

Antwoorden

  • 202

  • De Indische rijsttafel behoort tot Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland ofwel staat op de lijst UNESCO.[1]. op 841 sinds 2015

    De oorsprong van deze tafel kwam uit Nederland ten tijde van het Voormalige Indie. Is dus misvatting dat deze zijn oorsprong vanuit de Indonesie zelf kwam. Immers de verschillende bevolkingen in het voormalige Indie brachten vaak al een gerecht uit hun provincie. Er werd besloten om alle verschillende gerechten naar 1 tafel te brengen, zo ontstond de Indische rijsttafel. Tegen de achtergrond zijn teven andere producten afkomstig uit Nederland naar het voormalige Indie gebracht; de bekende spekkoek, smoor, etc...

    ICM wil hiervan een mettertijd een boek uitbrengen, maar dan met uw in breng, u levert een mooie foto en een rececpt aan. Wij beloven U dat wij Uw recept in dit ICM kookboek "De ICM - Indische rijsttafel zullen uitbrengen. Uiteraard staat uw naam bij het ingezonden recept met de foto.

    WORDT LID VAN DEZE GROEP OP FACEBOOK

    https://www.facebook.com/groups/819147348447741/

  • Dank voor dit recept, Hans, ga het straks proberen. Hierbij een foto van mijn schoonmoeder Mary Bruckel-Beiten, kookte dit recept ook vaak voor ons. Jij ook selamat makan. Have a great day.

    img005.jpg

Dit antwoord is verwijderd.