Recept van de maand Ajam Pedis (hete kip)

Recept van de maand                   Ajam Pedis (hete kip)

Dit heerlijke gerecht is zonder twijfel een van de populairste uit de Indische Keuken, dat zowel warm als koud gegeten kan worden en past bij de Rijsttafel maar net zo makkelijk ook op een vers broodje kan, zo uit het handje. Hollanders noemen het dan een broodje “hete kip”. U kunt er ook gerust een voorraad van maken, want het gerecht laat zich prima in porties invriezen.

Ingrediënten:                   

1000 gram kipfilet, 2 tenen knoflook, 8 sjalotten of drie flinke rode uien, 3 grote eetl. sambal oelek, 2 tl. bruine suiker, sap van 1/2 citroen of 1 hele limoen, snuf zout, 2 tl. gemberpoeder, 3 el. sweet chilisaus en evt. scheutje water voor als het gerecht te droog wordt, olie om in te bakken.

  

Bereiding:                         

 Sjalotten en knoflook in een keukenmachine fijnhakken (maar net   niet   zo   fijn   dat   het  prut

wordt). Meng dit met de sambal, citroensap en suiker. Snijd de kipfilet in blokjes en vermeng dit met het uiten-sambal mengsel. Doe hier ook de gemberpoeder bij. Laat afgedekt een paar uur intrekken in de koelkast. Haal dan uit de koeling en meng nog een keer goed door. Verhit een scheut olie in de wok en bak hierin de gemarineerde kip goudbruin. Doe er als laatste de sweet chilisaus bij en roer goed door. Is het gerecht toch nog te droog, doe er dan een kleun scheutje water bij. Lekker met witte rijst en bijvoorbeeld sajoer lodeh. Op een vers broodje met wat plakjes komkommer of wat atjar.  Selamat Makan.  

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

E-mail me wanneer mensen antwoorden –

Antwoorden

  • De Indische rijsttafel behoort tot Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland ofwel staat op de lijst UNESCO.[1]. op 841 sinds 2015

    De oorsprong van deze tafel kwam uit Nederland ten tijde van het Voormalige Indie. Is dus misvatting dat deze zijn oorsprong vanuit de Indonesie zelf kwam. Immers de verschillende bevolkingen in het voormalige Indie brachten vaak al een gerecht uit hun provincie. Er werd besloten om alle verschillende gerechten naar 1 tafel te brengen, zo ontstond de Indische rijsttafel. Tegen de achtergrond zijn teven andere producten afkomstig uit Nederland naar het voormalige Indie gebracht; de bekende spekkoek, smoor, etc...

    ICM wil hiervan een mettertijd een boek uitbrengen, maar dan met uw in breng, u levert een mooie foto en een rececpt aan. Wij beloven U dat wij Uw recept in dit ICM kookboek "De ICM - Indische rijsttafel zullen uitbrengen. Uiteraard staat uw naam bij het ingezonden recept met de foto.

    WORDT LID VAN DEZE GROEP OP FACEBOOK

    https://www.facebook.com/groups/819147348447741/

Dit antwoord is verwijderd.