Pasar Malam Indonesia komt ludiek op de cover van de MoessOn!
Wie zaterdag de MoessOn op de deurmat ontving keek verbaasd op of dit niet een Flyer was van een of ander pasar malam.
Niets mis mee, uiteindelijk levert deze commerciële uiting De MoessOn vele euro’s of rupiah's op. Toch blijft het een vreemde zaak. Wel wordt er veel aandacht gegeven aan deze pasar malam Indonesia 2011, en anderzijds de tegenhanger Tong Tong Fair, voorheen pasar malam Besar, niets meer hierover wordt gepubliceerd in de MoessOn. Dit geldt niet alleen voor de MoessOn, maar ook voor publicatie op het ICM. Overigens zijn de benamingen wel correct met betrekking tot de doelgroep die men voor ogen heeft?
Pasar malam Indonesia richt zich op het zakelijke verkeer, en Tong Tong fair op de particuliere markt.
Bij het publiek is de verwarring groot geweest vorige jaar door de gekozen namen (imago) van beiden. Heeft de organisatie - van voorheen de pasar malam besar - niet een verkeerde beslissing genomen om van naam te veranderen in Tong Tong Fair? Heeft dit niet het alleenrecht van de naam pasar malam (besar) verkwanseld gelieerd aan de locatie Malieveld in Den Haag, zodat pasar malam Indonesia hiervan profiteert nu, en niets hiervoor aan naamsbekendheid heeft uitgegeven de afgelopen 50 jaren? Een regelrechte kapitaalsvernietiging van de organisatie die TTF invoerde. Een Imago of coöperatie identiteit verandering die vele organen zoals in bankwezen en multinational moeten ondergaan beperken zich tot de "verschijning in de uitbeelding" van nieuw logo en huisstijl, maar nimmer in de naamsverandering. Dit vermijden de organisaties zoveel mogelijk!
Dan was pasar malam (Indonesia) waarschijnlijk met een volgende naam gekomen om haar doelgroep te bereiken: Indonesia B2B Fancy Fair. Dan blijven de aspecten prijzen en waar gratis parkeren met entree van € 5 aan de orde i.p.v. € 15 en betaald parkeren met duur eten op TTF.
Bronnen nu melden dat Pasar Malam Indonesia - duidelijk bedoeld voor het zakelijk verkeer - qua m2 het dubbele wordt ten opzichte van het vorige jaar. Met die vierkante meters haalde deze pasar malam 23.000 bezoekers binnen. Dit is ongekend in vergelijking tot landelijke pasars waar met uitzondering maximaal 9500 bezoekers worden gehaald. Landelijk gemiddelde van de pasars zit op een aantal 2500 bezoekers per pasars. Er moet dus flink geld bij om een pasar malam te kunnen financieren. Meest risicovol evenement waar geen 1 bank garantie of een zekerheid voor afgeeft. De meeste pasars in land worden dan ook door beheerder/eigenaren van Expohallen en sporthallen groot deels gefinancierd, en hiervoor worden de organisatoren ingeschakeld laat de trends zien, dit als verlengstuk van een bedrijfsvoering van de hallen.
De economische recessie heeft in pasarland hard toegeslagen waar de aantallen drastich zijn gehalveerd. Pasar malam besar had nog 142.000 voor de naamsverandering. Tijdens invoering van TTF daalde deze tot 101.000 , en vorig jaar met nog eens 30.000 melden betrouwbare bronnen.
De tweede editie van pasar malam Indonesia die van 1 t/7 april wordt gehouden op het Malieveld zou theoretisch weer tot een stijging tot 45.000 kunnen leiden. De vraag blijft of dit ten koste zal gaan van TTF.
Antwoorden
Beste Ben, ten eerste moet T.T.F, het toegeven en dat is de waarheid, dat het begin van de geschiedenis postcoloniale jaren, de eerste 8 pasars malams door Mary Bruckel Beiten gefinancieerd en opgericht werd, met medewerking van de VIN leden. Al Mary's kookdemonstraties sinds 1946 werden vaak Fancy Fairs genoemd.
Tong Tong kwam ook van het idee door Mary, zij hielp Tjalie hier mee, toen Tjalie haar om hulp vroeg en hij zijn populairiteit hier door kreeg. Als een schrijver en komedie.
Mary was een vrouw die mensen graag hielp en zichzelf nooit naar voren bracht, maar deed voor anderen. Dit moet erkend worden ook in onze post coloniale geschiedenis, en zij hiervoor herinnerd moet worden het is de waarheid. En niet Tjalie die al de eer krijgt wat zij gedaan heeft.
Dit is een nieuw begin van oud kwestie, als ze dit eerlijk kunnen inzien, want iedereen weet het nu toch van alle bewijzen die er zijn. Misschien komt het origineel gevoel van de indische pasar malam weer terug. Mijn nieuw improved version van het boek over Mary Bruckel initiatieven ook wat ze deed voor anderen komt gauw uit, en het is opvolgorde en meer begrip hoe alles was gegaan in die tijd, met een nieuwe titel: "Een waar Indisch verhaal" "A true Dutch-Indonesian Story"
Dag Indo's in heel Nederland.
Ik weet niet hoe de Indische-Nederlanders in heel Nederland erover denken.
Mijn persoonlijke mening is als volgende:
1.--
Pasar Malam Besar had nooit na 50 jaar beroemd te zijn, de naam te veranderen in Tong Tong Fair,"
omdat de Indische-Nederlanders en Hollanders in het voormalige Nederlands-Indie honderden jaren gewend zijn met de jaarlijkse Pasar Malam in Indie.
De naam Tong Tong Fair heeft niets met de Pasar Malam en de Indische Gemeenschap in heel de wereld.
2.--
Dure entree, dure parkeergeld, dure eten en drinken, ook duur voor het toilet gebruik op de jaarlijkse Tong Tong Fair.
De naam Tong Tong Fair heeft niets met het Indisch-cultuur te maken.
3.--
Ik ga met veel plezier naar de jaarlijkse Pasar Malam Indonesia op het Malieveld te Den Haag, omdat het hier alles niet zo duur is als op de Tong Tong Fair.
4.--
Ik ga ook liever naar de Pasar Malam Flevoparq te Dronten.
Daar is alles betaalbaar en gratis parkereren.
Ik ga ook liever naar de middag dans en muziek evenementen van het Flevoparq te Dronten.
Allemaal redelijke prijzen en gratis parkeren.
Van het totaal uitgaven van eenmaal naar de Tong Tong Fair kan ik het volgende betalen:
1.--
Pasar Malam Indonesia op het Malieveld te Den Haag.
2.--
Pasar Malam Flevoparq te Dronten.
3.--
ICM middag of avond evenementen op het Flevoparq te Dronten.
Met het zelfde geld geniet ik niet eenmaal,...
maar drie maal als ik niet naar de Tong Tong Fair op het Malieveld te Den Haag ga.
De naam Pasar Malam Besar hadden zij nooit moeten veranderen in een dure naam Tong Tong Fair,
door sommige mensen uitgesproken als "Tong Tong Peir"
Ook de prijzen hadden zij niet zo gigantisch hoog moeten maken.
Vriendelijke groet,
Ben.