Betreft Nieuw Onderzoek Ned Indie
Indisch Platform: Nederland moet met zijn dekolonisatie in het reine komen.
Het Indisch platform, de officiële vertegenwoordiger vertegenwoordiger van de Indische gemeenschap in Nederland, en gesprekspartner van regering en parlement, is het volledig eens met de drie directeuren van Historische Instituten, dat het tijd wordt voor een grondige studie naar de dekolonisatiepolitiek van opeenvolgende na-oorlogse regeringen in de periode 1945 – 1949, en de effecten daarvan op de inzet van militairen in het voormalige rijksdeel. Daarbij zal ook betrokken moeten worden de behandeling van de Nederlanders in de voormalige kolonie door diezelfde regeringen. Want ondanks al het geweld trokken die Nederlanders ook aan het kortste eind, en ontstond voor en na de souvereiniteitsoverdracht de zogeheten “Indische Kwestie”. Deze houdt in dat Nederland als enige koloniale mogendheid bij de dekolonisatie van Nederlands-Indië geweigerd heeft zijn ambtenaren en militairen de achterstallige salarissen ten gevolge van 41 maanden Japanse internering uit te betalen, en geweigerd heeft de Nederlandse burgers voor oorlogsschade te compenseren. Dit in tegenstelling tot Nederlandse burgers onder en na de Duitse bezetting. Deze discriminatie trekt nog steeds diepe sporen van gevoelens van achterstelling en onrecht in de Indische gemeenschap.
Het Indisch Platform moet dan ook DIRECT betrokken worden bij de aanvraag en vaststelling van de onderzoeksopdracht .
Ook moet worden vastgesteld welke periode onderzocht dient te worden
Na inventarisatie van de reeds onderzochte feiten kan de omvang van dit onderzoek worden vastgesteld. . De twee bestaande NIOD rapporten kunnen hierbij een zinvolle bijdrage leveren.
Een dergelijke studie zal ook moeten ingaan op de Indonesische gruweldaden richting de. Nederlandse staatsburgers in en buiten de kampen tijdens de bersiap-periode. Alleen dan komen Alleen dan komen affaires als het Goebeng-transport te Soerabaja, Rawahgedeh en Zuid-Celebes in het juiste perspectief.
Medewerking van Indonesische historici is daarbij van cruciaal belang. Het Indisch Platform hoopt dat dit na zestig jaar mogelijk zal zijn.
Dr.H.Th. Bussemaker
Indisch Platform
Antwoorden