NICC - Indisch Cultuuranker in wording

Indisch Cultuuranker in wording

Zo luidt de titel van ons businessplan, waarin het bestuur van het Nederlands Indisch Cultureel Centrum haar toekomstplannen uiteenzet. Deze zijn in eerste aanzet ontstaan toen in 2006 zowel het Indisch Huis in Den Haag als ook het Indisch Cultureel Centrum in Zoetermeer hun deuren sloten. Omdat hierdoor de gehele Haagse regio, met als vanouds het hoogste percentage mensen met  Indische roots van heel Nederland, verstoken werd van een centrum dat als ontmoetingsplaats en als plek voor herinnering en herdenking, maar ook voor deelname aan activiteiten een maatschappelijke functie vervulde, ontstond het idee voor een nieuw Indisch centrum.

Van lieverlee is er een initiatief ontwikkeld dat in Nederland zijn weerga niet kent. Meer dan een regulier centrum mag dit met verve een Indisch Cultuuranker heten. Wij willen hier niet verder ingaan op het hoe en waarom van de teloorgang van het Indisch Huis en het ICC, maar onze ogen richten op de toekomst. Onze plannen liggen klaar om uitgevoerd te worden. Ons ontbreekt het slechts aan een goede locatie en de benodigde fondsen.

Voorwaarden voor een Indisch Centrum

De initiatiefnemers hebben aan hun op te richten centrum een aantal belangrijke voorwaarden gesteld, waaraan het centrum inhoudelijk dient te voldoen.

  1. Het moet een ontmoetingsplaats worden waar Indische mensen en allen die hiermee affiniteit hebben, zich thuis voelen.
  2. In het centrum dient een permanente “stilteplek” te komen, waar ieder die er behoefte aan heeft, zich op elk gewenst moment kan terugtrekken om te herinneren en te gedenken.
  3. Het centrum dient zich dusdanig te presenteren en faciliteren, dat de Indische gemeenschap een belangrijke impuls krijgt, die de sfeer van “soedah-laat-maar” moet gaan doorbreken en een wedererkenning van de eigen roots moet bewerkstelligen.
  4. In het centrum moet een breed aanbod aan activiteiten ontplooid worden voor alle doelgroepen en alle leeftijden.
  5. Het dient de naam Indisch Centrum waardig te zijn, door het concentreren en ook huisvesten van meerdere Indische organisaties onder één dak. Een soort bedrijfsverzamelgebouw voor Indische organisaties. Dit om een einde te maken aan de slepende versnippering van Indische sociale, maatschappelijke en recreatieve organisaties in de regio.
  6. Na de start, waarbij noodzakelijkerwijs de hulp van subsidieverleners en fondsen ingeroepen moet worden, wordt er op alle fronten naar gestreefd om in vijf jaren deze bijdragen af te bouwen naar de nullijn. Hierna dient het Indisch Centrum financieel selfsupporting te kunnen opereren, behoudens misschien een aantal gesubsidieerde betaalde krachten.

Speerpunten

Het Indisch Centrum wil een Cultuuranker zijn waarin alle doelgroepen maar ook de omwonenden kunnen participeren in alle faciliteiten en activiteiten. Hierbij wordt een link gelegd tussen amateurs, professionals en belangstellenden, met name op het gebied van cultuur, kunst, muziek en dans, gerelateerd aan het Indisch erfgoed. Hoog op de lijst staat hierbij het herkennen, ontwikkelen, coachen en faciliteren van jong aanstormend talent. Dit willen dit mede tot uitdrukking laten komen in het te voeren en promoten activiteitenpakket, zowel binnen eigen muren als daarbuiten. Op deze wijze kan bijgedragen worden aan de culturele carrières van zowel amateurs als aankomende professionals. Het Indisch centrum wil eigenlijk een proeftuin zijn, waar voor ieder die zich wil oriënteren en ontwikkelen op het gebied van kunst en cultuur een aanknopingspunt te vinden is.

Theaterfaciliteiten

Een van de belangrijkste faciliteiten van het centrum zal zijn het exploiteren van een intieme theaterzaal, waar deels geprogrammeerd zal worden, maar waar vooral veel mogelijkheden ontstaan voor jonge talentvolle mensen, waardoor het een kweekvijver wordt en talenten doorontwikkeld worden in de zin van een praktijk-leerplek. Tevens zal het een ontmoetingsplek worden voor zowel amateurs en professionals, maar ook voor belangstellenden. Zodoende willen we een interactie op cultureel en kunstzinnig gebied bewerkstelligen, die enerzijds kanaliserend en vormend, en aan de andere kant verfrissend en vernieuwend zal werken.

Een en ander zal dienen te gebeuren in samenspraak en in samenwerking met de omwonenden, de andere centra en theaters, lagere en middelbare scholen, club- en verenigingsleven en de overige cultuurankers in onze regio. Wat wij beogen is om zeer laagdrempelig en transparant te functioneren en opereren, waarbij een fusion gerealiseerd wordt van mensen, creatieve uitingen en faciliteiten van iedere culturele en kunstzinnige aard met de Indische cultuur als rode draad.

De digitale versie van ons businessplan “Indisch Cultuuranker in Wording” is voor iedereen gratis te bestellen bij de redactie van deze Nieuwsbrief of via de contactpagina van onze website:  www.indisch-centrum-denhaag.nl.

 

 

 

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

E-mail me wanneer mensen antwoorden –