Maandelijkse uitgave | Jaargang 2, nr. 9 (September 2010) | Redactie: Hans Vogelsang
Dit is de digitale nieuwsbrief van de Stichting Nederlands Indisch Cultureel Centrum, die u maandelijks toegezonden krijgt. Via deze nieuwsbrief wordt u op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen betreffende ons toekomstige Indisch Centrum. Verder zullen wij u wijzen op nieuwe items op onze website en andere bijzondere zaken binnen de Indische gemeenschap.
Welkom nieuwe lezers
En het aantal abonnees op onze Nieuwsbrief blijft maar groeien. Een warm welkom aan al die nieuwe lezers. Het aantal abonnees staat nu op 953 en hieruit moge mede blijken, dat een groot Indisch Centrum in Den Haag voldoende draagvlak heeft. Wij kunnen uw steun inzake realisatie van een Indisch Centrum hard gebruiken. Teken hiervoor het handtekeningformulier op de webpagina EXTRA of schrijf iets leuks in ons Gastenboek: www.indisch-centrum-denhaag.nl. Ook kunt u een berichtje insturen of reageren op onze nieuwe weblog: http://indisch-centrum-denhaag.blogspot.com. U helpt ons enorm met uw adhesiebetuigingen, goede wensen en berichtjes. Heeft u trouwens ook gemerkt dat onze Nieuwsbrief steeds dikker wordt? Er komen ook steeds meer leuke rubrieken bij.
Eerste Netwerkborrel een succes
“Geweldig goed idee”. “Zouden andere organisaties eigenlijk ook moeten doen”. “Een leuke manier om elkaar in een ontspannen sfeer te ontmoeten en van gedachten te wisselen, zonder direct in een soosgebeuren te vervallen”. “Enorm gezellig”. Zomaar wat uitspraken van mensen die op onze eerste Netwerkborrel aanwezig waren. Iedereen was zeer enthousiast en beloofde er de volgende keer ook weer te zijn en dan nog wat mensen mee te nemen. Al met al is dus de Netwerkborrel een doorslaand succes. Nu al hebben we van veel andere mensen vernomen, dat zij er de volgende keer ook bij willen zijn. Kan dus een drukke boel worden. We beginnen dan weer om 19.00 uur en mocht u dan nog niet in de gelegenheid zijn geweest om een maaltijd te gebruiken, dan kunt u dit bij Emma doen. Ruime keuze à la carte, waarbij de satehschotel een aanrader is, maar ook kunt u er de “Daghap”gebruiken. Een uitstekende maaltijd voor slechts € 7,50. Denkt u er dan wel om, dat de keuken tot 21.30 uur open is. Wij hopen op 4 oktober a.s. weer vele enthousiaste mensen te mogen begroeten. De locatie is: Grand Café Restaurant Emma, Regentesseplein in Den Haag.
Grand Café Restaurant Emma
privéfeestje of bedrijfsuitje en ook voor uw netwerkborrel kunt bij ons terecht
in een sfeervolle ambiance en een prettige bediening
voor een drankje en een hapje, voor lunch of diner
Regentesseplein 222, 2562 EZ Den Haag, Tel: 070-3655065
Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 11.00 tot 01.00 uur. Zondag gesloten.
(advertentie)
De 1000e abonnee komt eraan….!
Ja, u leest het goed. Zeer binnenkort mogen wij onze 1000e abonnee begroeten. In nauwelijks een jaar tijd heeft deze digitale Nieuwsbrief een enorme vlucht genomen en wordt alom gewaardeerd en gerespecteerd in de Indische wereld. Bovendien wordt steeds vaker uit onze Nieuwsbrief geciteerd, hetgeen ons een goed gevoel geeft. En het feit dat wij eerdaags onze 1000e abonnee mogen inschrijven, laten we natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan. Voor deze speciale gelegenheid laten wij een bijzonder fraai geschenk vervaardigen, bestaande uit een luxe pennenset, gegraveerd en bedrukt met ons logo. Lees meer: http://indisch-centrum-denhaag.blogspot.com.
We hebben een weblog
Misschien heeft u het al op onze website zien staan, maar sinds enkele weken hebben wij naast onze gebruikelijke website ook een WEBLOG. Dit is bedoeld voor het snel uitwisselen van laatste informatie en Indisch gerelateerde berichten en reacties over en weer. Hierop kunt u berichten lezen van ons, van lezers en gebruikers en kunt u bovendien reageren op geplaatste berichten en uw eigen bericht toevoegen. Natuurlijk hebben we op onze website een Gastenboek, maar dat is meer bedoeld om te laten blijken dat u onze website heeft bezocht en om uw mening over de website en ons streven te geven.
Het leuke van een weblog is ook, dat wij in principe 24 uur per dag “BREAKING NEWS” kunnen doorgeven. U moet u dan als lezer/gebruiker wel eerst aanmelden (eenmalig), waarna u iedere keer toegang krijgt via uw eigen inlogcode en wachtwoord om op de berichten te kunnen reageren. Tevens kunt u zich abonneren op de berichtenstroom via FEEDS op uw eigen computer. http://indisch-centrum-denhaag.blogspot.com
Den Haag Culturele Hoofdstad van Europa 2018
Den Haag heeft zich genomineerd voor de titel van Culturele Hoofdstad van Europa in het jaar 2010. Het Nederlands Indisch Cultureel Centrum wil dit streven graag ten volle steunen en is op zoek naar Indische verenigingen, stichtingen, clubs en particulieren, die bereid zijn om mee te werken om deze ondersteuning te concretiseren. Juist omdat Den Haag als vanouds een stad is met een speciale band met de Indische gemeenschap en hier ook het hoogste percentage Indische mensen gehuisvest is, zijn wij van mening dat wij een belangrijke toegevoegde waarde kunnen geven aan de culturele status in Den Haag. Doel is om Den Haag een cultureel programma aan te bieden vanuit de Indische gemeenschap en dit in overleg laten aansluiten bij de programma’s van de Gemeente. Interessante bijkomstigheid is, dat eveneens in 2018 de Stichting Tong Tong haar 60 jarig jubileum viert. Belangrijk is in ieder geval om als Indische gemeenschap iets moois op poten te zetten dat in samenspraak met de Gemeente Den Haag naar het jaar 2018 toe tot een belangrijk cultureel evenement kan uitgroeien. Graag willen wij iedereen uitnodigen om met ideeën te komen. Misschien heeft u een lang gekoesterde wens waarvan u dacht “dat komt er toch nooit van…..” Wij dagen u uit om het ons te vertellen en wie weet kunnen wij uw wens of idee in een totaalplaatje inpassen. Elk idee wordt serieus genomen. Dus mailt u ons of komt u gewoon langs op onze netwerkborrel op de eerste maandag van elke maand.
Het Indisch Centrum Den Haag zoekt een vrijwillige
PR medewerker / advertentie acquisiteur
Die tevens een enkele keer onze webmaster kan assisteren
Vergoeding is mogelijk op provisiebasis
Enige ervaring met PR en bekendheid met Joomla is een pré, geen must.
(advertentie)
Adverteren in deze Nieuwsbrief of op de website
In amper een jaar tijd is het aantal abonnees op de Nieuwsbrief van 76 bij de start begin oktober vorig jaar gegroeid tot bijna 1000 nu. Dit bewijst, dat er voldoende draagvlak is voor een Indisch Centrum. Maar dit betekent tevens dat adverteren in onze Nieuwsbrief geen slecht idee is. In feite kunt u adverteren in de Nieuwsbrief eigenlijk zien als DIRECT ADVERTISING, want uw boodschap wordt gericht verspreid aan een doelgroep die ook de uwe is. Dus potentiële clientèle en daarom een procentueel grotere trefkans dan bij adverteren op een andere manier of via een ander medium. Vraagt u eens naar onze tarieven; die zullen u alleszins meevallen. Bovendien krijgt u bij een contract van zes opeenvolgende plaatsingen er altijd één gratis. Verder is het vanaf heden mogelijk om ook op onze website te adverteren. Dit zullen dan advertenties zijn, die passen in de rechter zijkolom van alle pagina’s op onze website. Hierbij is de keuze van de pagina waar uw advertentie geplaatst moet worden aan u. Past de inhoud van uw advertentie het best bij onze rubriek “Activiteiten”, ja misschien zelfs naast een bepaalde activiteit, dan kunt u daarvoor kiezen; past het beter bij het “Recept van de Maand”, of bij bijvoorbeeld de “Indische Agenda”, dan kan dat ook. Een advertentie op onze website mag in ieder geval niet strijdig zijn met de doelstellingen van de Stichting en/of met de inhoud van de website. Sterker nog, wij zijn van mening dat een advertentie inhoud gerelateerd zal moeten zijn. Adverteren in onze Nieuwsbrief en op onze website zal ons helpen om onze financiële positie wat meer stabiliteit te geven. Zodoende kunnen wij een basis opbouwen van waaruit we verder kunnen werken. Eigenlijk zijn wij ook een beetje op zoek naar een medewerker, die op dit gebied enige ervaring en expertise heeft opgebouwd en bereid is om ons hierbij als Public Relations medewerker annex Advertentie Acquisiteur te komen assisteren. Hierdoor kunnen wij al onze energie in de toekomst van het Indisch Centrum steken en in vol vertrouwen bijkomende zaken aan anderen overlaten. Voelt u zich aangesproken? Neemt u dan gerust contact met ons op.
Boekbespreking
Paradijsvogels en kroonduiven – Tjaal Aeckerlin. De lotgevallen van Indische Nederlanders in het voormalige Nieuw-Guinea. Toen op 27 december 1949 het bestuur over Nederlands Indië aan de Indonesische overheid, was Nieuw-Guinea in de soevereiniteitsoverdracht niet meegenomen. Enkele duizenden Indische Nederlanders besloten om dit laatste kroonjuweel als nieuw thuisland te beschouwen. Het eiland was echter nauwelijks ontgonnen en had amper voorzieningen. Ze konden echter hoe dan ook in vrijheid leven in een wereld die hen bekender voorkwam dan de Hollandse en betrekkelijk dicht bij hun geboorteland lag. Hoe bitter was het dat Nieuw-Guinea, waar zij een nieuw thuis gevonden dachten te hebben, inzet werd van alsmaar oplopend politiek steekspel tussen de Nederlandse en Indonesische overheden, notabene gesteund door de nieuwbakken Verenigde Naties en de Verenigde Staten van Amerika. Uiteindelijk werden de laatste Indische Nederlanders in 1962 naar Nederland Overgebracht. Dit boek bevat persoonlijke vertellingen van betrokkenen die in combinatie met het beeldmateriaal (meer dan 200 foto’s) een indringend beeld geven van deze groep die voor de tweede keer ontheemd werd. Adviesprijs: € 24,50.
De Terugkeer – Eric Heuvel en Ruud van de Rol. In opdracht van het Indisch Herinneringscenrum Bronbeek verschijn op 22 september een werkelijk uniek stripboek, De Terugkeer. Het is een educatief stripboek bestemd voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Het boek gaat over Nederlands Indië, vanaf de jaren voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog, de oorlogsperiode zelf, de onafhankelijkheidsstrijd van de Indonesiërs en de repatriëring. Het verhaal van deze strip is verteld vanuit het perspectief van een Indonesiër en van een 81 jarige Indië-veteraan, die zelf in Indonesië geboren is. In een oplage van 200.000 exemplaren zal deze bijzondere uitgave over de scholen verspreid worden. In de maand oktober komt dan de boekhandelseditie uit. Adviesprijs: € 17,95.
Van Indië tot Indonesië – E. Bogaerts en R. Raben. De zeer moeizame totstandkoming van de onafhankelijkheid van Indonesië is ook wel omschreven als de “lange dekolonisatie”. In dit boek wordt dit proces vanuit verschillende invalshoeken belicht. Op 17 augustus 1945 werd de onafhankelijke Republiek Indonesië uitgeroepen en op 27 december 1949 deed Nederland afstand van de soevereiniteit van het grootste deel van Nederlands-Indië. Maar dit is niet het hele verhaal van de dekolonisatie. Toch zou het nog tot lang na 1950 duren voordat Indonesië zich van haar banden met Nederland ontdeed. In dit boek presenteren de onderzoekers uit het gelijknamige onderzoeksprogramma van het Nederlands Instituut voor Oorlogs Documentatie (NIOD) hun belangrijkste bevindingen over deze periode, waarbij zij zich niet zozeer richtten op de politieke aspecten, als wel die van het bedrijfsleven, de veranderingen in de steden, de positie van de arbeiders en de financiële afwikkeling van oorlog en dekolonisatie. Dit boek is reeds in 2007 verschenen, maar de redactie vond het passend in dit kader. Adviesprijs: € 19,90.
De boeken die hiervoor besproken werden, zijn verkrijgbaar in de goede boekhandel of te bestellen bij de onlineshop van Van Stockum Boekverkopers, Den Haag. www.vanstockum.nl.
(advertentie)
(official sponsor van Stichting Nederlands Indisch Cultureel Centrum)
Sinds 1989 verzorgen wij vertalingen in en uit alle talen o.a. technisch, medisch, juridisch en commercieel gebied. Wij werken met gekwalificeerde en beëdigde vertalers (ook voor Indonesisch), vertaling van en naar de moedertaal, controle door een tweede vertaler, kortom: bij ons vindt u de kwaliteit die u eist. Efficiënte werkwijze en organisatie garanderen snelheid en een redelijke prijs.
Creapro, hèt vertaalbureau dat u zorgen uit handen neemt!
Galileïstraat 18 - 2561 TE Den Haag - tel.: 070-362 05 89 (meerdere lijnen) - fax: 070-362 56 64
E-mail: creapro@worldonline.nl Website: www.creapro.myplaces.nl
Dàt is andere taal!
27 november 2010: The X-factor Indo Music Classics. Een spetterende show, gepresenteerd door ICM Live4life club. Maar liefst 25 gevestigde artiesten en jonge talenten brengen muziek, zang en dans in een exotische ambiance. Het doel is om alle Indische muzikanten en artiesten van de afgelopen 60 jaren te eren, alsmede om het Indisch Culturele Muzikale Erfgoed te behouden. Locatie: FlevoparQ, Educalaan 37, 8251 GC Dronten. Tijden: 12.00 tot 24.00 uur. Voorverkoop van kaarten: 06-53793649 of 0321-388700. Gezien de te verwachten toeloop is reserveren van kaarten dringend aan te bevelen. Toegang: € 27,50. Voorverkoop: € 22.50. Reservering als lid of abonnee op ICM Indische Internetkrant: € 19,50. Kaarten te bestellen door overmaking van het juiste bedrag op Rabobank rek. nr. 3977 25 507, t.n.v. F. Schwab/ICM-online met vermelding van: X-Factor, naam, adres en aantal kaarten. U krijgt de kaarten dan omgaand thuisgestuurd
AGENDA UPDATES: In verband met vakantie van onze webmaster zijn er tot de volgende uitgave van de nieuwsbrief geen updates op de website. Mocht er zich iets belangwekkends voordoen, dan houden wij u op de hoogte via ons weblog: http://indisch-centrum-denhaag.blogspot.com.
Di-rect naar Indonesië
2010, jaar van Multatuli en Max Havelaar
Dit jaar is het 150 jaar geleden dat het beroemde boek Max Havelaar van Multatuli verscheen. Tevens is het 100 jaar geleden dat het Multatuli Genootschap werd opgericht. Naar aanleiding hiervan organiseert het Genootschap dit jaar vele activiteiten, zowel in Nederland als in België. Ook in deze Nieuwsbrieven zal het N.I.C.C. regelmatig aandacht schenken aan dit bijzondere jubileum
De hertaling van Max Havelaar door Gijsbert van Es is inmiddels in iedere goede boekhandel verkrijgbaar. Het is een paperback, 319 pagina’s en de prijs is € 10,00. Bovendien is ter gelegenheid van 150 jaar Max Havelaar een bijzondere munt geslagen, die half mei in omloop is gebracht. Er is een verzilverde munt van € 5,00 die via de postkantoren en de agentschappen verkrijgbaar is. Voor de verzamelaars is er een zilveren munt van € 5,00 die in cassette € 32,95 kost. Tenslotte is er een gouden munt van € 10,00, die in een cassette het bedrag van € 277,95 kost. Gaarne verwijzen wij u naar de speciale site van het Ministerie van Financiën: http://www.herdenkingsmunt.nl.
Suske en Wiske en de Halve Havelaar. Op 6 oktober verschijnt een bijzondere uitgave van deze strip van Studio Willy Vandersteen uit België. Het stripboek Suske en Wiske en de Halve Havelaar zal worden gepresenteerd bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, waar dan tevens een kleine tentoonstelling zal zijn ingericht met originele tekeningen uit het nieuwe album en enkele documenten rond de Max Havelaar.
Woutertje Pieterse deel II. In het Stadsarchief van Amsterdam zal op 7 oktober om 17.00 uur door Ronald Plasterk het eerste exemplaar van dit door Jan Kruis bewerkte boek in ontvangst worden genomen. Ter gelegenheid hiervan wordt een expositie georganiseerd met originele tekeningen van Jan Kruis in de Schatkamer van het Archief. Tijdens de Nationale Archievendag op 16 oktober zal Jan Kruis worden geïntervieuwd door Jos van Waterschoot. Dit interview vindt plaats om 14.00 uur en om 15.30 uur. Er is een zeer beperkt aantal plaatsen beschikbaar (30) dus wees er snel bij.
Symposium en concert. Op 15 oktober wordt in de conferentiezaal van het Stadhuis aan de Grote Markt in Brussel, België een symposium gehouden ter gelegenheid van de viering van het Multatuli jaar in België. Het programa begint om 14.00 uur met diverse sprekers en wordt ’s avonds gevolgd door een concert: Max Havelaar getoonzet. Vier bestaande composities die rechtstreeks door Max Havelaar geïnspireerd zijn, zullen ten gehore worden gebracht, maar er is meer: vijf jonge Vlaamse componisten hebben ieder een strofe uit het beroemdste gedicht uit Max Havelaar, Saïdjah’s Lied, op muziek gezet voor tenor, piano en cello. Deze avond horen zij en het publiek voor het eerst de totaalcompositie, dus eigenlijk een wereldpremière. De partituur van deze compositie zal op de avond van het concert te koop zijn. Dit concert is eveneens in het Koninklijk Conservatorium Brussel, in de Regentschapsstraat 30, 1000 Brussel. De aanvang is om 20.00 uur. Na afloop van het concert zal Dirk De Ceulaer, de directeur van de HUB (Hogeschool-Universiteit Brussel) een deel van de verhoopte winst overhandigen aan de Stichting Max Havelaar. Daarna volgt ter afsluiting van het programma een receptie.
En dan loopt het jubileumjaar Multatuli en Max Havelaar een beetje op z’n eind. Op 30 oktober wordt nog een symposium en boekpresentatie gegeven met als titel: Multatuli en Emancipatie. Hierbij staan drie thema’s centraal: (vrije) arbeid bij Multatuli, vrouwen (Multatuli als feministische inspiratiebron) en tenslotte de ontvangst van het werk van Multatuli door de pers. Tevens is een kleine expositie ingericht met items uit het Persmuseum en het IISG (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis). Om 16.45 uur vindt de officiële presentatie plaats van het boek: Multatuli en Emancipatie, geschreven door Ulla Jansz en Myriam Everard. Deze middag wordt gehouden in het gebouw van IISG, Cruquiusweg 31, 1019 AT Amsterdam en het programma begint om 14.00 uur. Na afloop wordt er een informele borrel gegeven. De afsluiting is om 19.00 uur.
2010 is een bijzonder jaar, gerelateerd aan een bijzonder boek van een bijzondere schrijver. In deze rubriek zullen wij u op de hoogte houden van de activiteiten die rond dit jubileum gehouden worden. Activiteiten zoals lezingen, tentoonstellingen, festivals, studiedagen, concerten, enz. Voor info verwijzen wij naar www.multatuli-museum.nl/nieuws en de jubileumwebsite: www.multatuli.nu
Colofon:
Redactie Nieuwsbrief: info@indisch-centrum-denhaag.nl of hans-vogelsang@hotmail.com Postadres: Daguerrestraat 14, 2561 TT Den Haag, Nederland. Website: http://www.indisch-centrum-denhaag.nl. Naast onze normale website hebben we ook een extra weblog in het leven geroepen: kijk eens op: http://indisch-centrum-denhaag.blogspot.com. Verder kunt u ons ook nog volgen op: LinkedIn: http://www.linkedin.com/in/hansvogelsang021050 en zijn we bovendien te vinden op Twitter: http://www.twitter.com/HansVogelsang. Tevens ben ik te vinden op Facebook, Myspace en Hyves. Overname uit deze Nieuwsbrief is altijd toegestaan, mits met uitdrukkelijke bronvermelding. Verschijning Nieuwsbrief: rond de 20e van de maand. Sluiting van de redactie en advertenties: de 16e van de maand. © 2010 Nederlands Indisch Cultureel Centrum.
Wij steunen Den Haag in haar nominatie naar Culturele Hoofdstad van Europa 2018 en zoeken Indische partnerorganisaties om deze ondersteuning te concretiseren
Vergeet u niet om onze NETWERKBORREL op 4 oktober alvast in uw agenda te noteren?
Antwoorden