Bali dreigt een grote vuilnisbelt te worden
Als we de brochures en de ontelbare vakantiefoto’s mogen geloven, is Bali een absolute droombestemming. Het uit de hand lopend afvalprobleem dreigt echter steeds meer toeristen af te schrikken. Milieuactivisten smeken de overheid iets te doen. De dagelijks geproduceerde afvalberg op het toeristeneiland is in nog geen vijf jaar tijd verdubbeld tot 9.000 ton vuilnis. Vooral plastic flessen die toeristen gebruiken als gevolg van het gebrek aan schoon drinkwater blijken de boosdoener te zijn.
Het Indonesische eiland kent noch een recyclingsysteem en ook geen fatsoenlijke vuilnisophaal-dienst. Bovendien weigeren grote vervuilers zoals resorts en restaurants voor het ophalen van hun afval te betalen. Deze onthutsende cijfers doen milieu-activisten aan de noodbel trekken. Het mooie eiland dreigt immers uit te groeien tot een grote vuilnisbelt, met zware gevolgen voor de toeristische sector. De activisten willen dat zo veel mogelijk plastic op Bali wordt verboden. Het organische afval van voedsel, maar ook dat van de hindoeïstische offermandjes die gelovige Balinezen in brand steken zijn samen goed voor zeventig procent van het afval. Met verbrandingsovens zou dat afval volgens de activisten elektriciteit kunnen opleveren.
Hoogbejaarde Rob (89) kan nu toch op reis
Begin vorig jaar werd de hoog-bejaarde Rob uit Den Haag door zijn huishoudelijke hulp bestolen van ca. 10.000 euro. Hierdoor viel ook zijn laatste wens: Een reis naar zijn geliefde geboorteland: Indonesië, in duigen. De kersverse Haagse politieke partij “Groep de Mos” trok zich zijn lot aan en startte een inzamelings-actie die nu geresulteerd heeft in een bedrag van 2000 euro. Bovendien heeft De Mos Garuda Airlines zover gekregen dat zij de helft van de vliegreis doneren. De 89 jarige Rob kan hierdoor binnenkort toch zijn zo vurig verlangde reis gaan maken. Groep de Mos heeft inmiddels een e-mail meldpunt geopend om zo meer inzicht te krijgen in deze problematiek: melddiefstalopbejaarden@gmail.com
Antwoorden