Korte berichten

Korte berichten

 

In Memoriam:  Harry Koster

 

Ons bereikte het droeve bericht dat op 16 april onze goede vriend, Indo-Rock musicus Harry Koster is overleden. Harry was overal een graag geziene gast. Ook bij mijn vorige organisatie, Stichting orchidee kwam hij op soosmiddagen vaak even langs.

Harry Koster, zoals wij hem zo vaak gezien hebben.

Hij kon het dan niet laten om toch het podium te beklimmen en iedereen te verrassen met zijn gitaarspel en zijn bijzondere stem. Harry Koster is vooral bekend geworden aks bandleider van “The Black  Dynamites”, waarmee hij in 1960 als een van de eerste professionele Indo-Rock bands doorbrak in Duitsland. In 1962 ontving hij een Edison in de categorie Jazz. Hij was ook een begaafd saxofoonspeler. Dankbaar ook, dat hij zo vaak “het jonge spul” onder zijn hoede heeft genomen en in het zadel heeft geholpen. Harry Koster is 79 jaar geworden. Harry, we zullen je nooit vergeten. Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw en kinderen en verdere familie en wensen hen sterkte .

Kunst uit Indonesië op Google Arts project

In samenwerking met Google is het Nationale Museum van Indonesië    een vooruitstrevende verbintenis aangegaan, waarbij ruim 100 Indonesische kunstwerken gratis online te bewonderen zijn. Op deze wijze maakt Indonesië haar rijke geschiedenis en veelzijdige cultuur toegankelijker voor het publiek.

De gebruikers van Google Arts Project kunnen nu batikkleden, traditionele gebruiksvoorwerpen en sculpturen online bekijken. Indonesië wil zo het aantal geïnteresseerde bezoekers van kunst en cultuurreizen naar Indonesië een beter inzicht geven van wat het land op dit gebied te bieden heeft. De Republiek Indonesië met ruim 215 miljoen inwoners, bestaat uit 17.504 grote en kleine eilanden met in totaal meer dan 200 etnische bevolkings-groepen met daarbij behorende veelheid aan spectaculaire culturen en kunstuitingen. In de presentatie op Google Arts Project wordt deze diversiteit van Indonesië benadrukt.

Van Olphen Indische Saucijzen wint Haagse Blikvanger prijs

Kort geleden is in Den Haag de  Blikvangerprijs uitgereikt aan Digitale Slagerij Van Olphen, bekend van de Indische Saucijzen. De prijs gaat naar het leukste reclamefilmpje dat door Haagse ondernemers op YouTube is gezet. De Blikvangerprijs is in het leven geroepen ter gelegenheid van de tentoonstelling “Den Haag Winkelt”. Dit leverde prachtige verhalen op over hoe je als kind in de jaren vijftig meewerkte in de winkel, over de eerste automatiek in Den Haag, enz. Veel van die bedrijven bestaan al lang

niet meer. De tentoonstelling is nog te zien in het Haags Historisch Museum aan de Korte Vijverberg in Den Haag. Grootvader Van Olphen begon met een slagerij aan de Loosduinseweg in 1926. Inmiddels verhuisd naar de Sinaasappelstraat, zwaait nu de derde generatie, Patrick van Olphen, de scepter in het bedrijf dat naam en faam heeft gemaakt met de specialiteit: Indische Saucijzen, die men nu al zo’n vijftig jaar maakt. Een vaste klant van toen, een oudere Indische dame, verklapte haar recept aan de slager, die na veel experimenteren eindelijk de juiste smaak te pakken had. En nog steeds is het een goed bewaard familiegeheim, want personeel had en heeft men nog steeds niet. Bovendien worden de Indische saucijzen aan een select aantal winkeliers geleverd voor de verkoop. Het filmpje is te zien op: https://www.youtube.com/watch?v=3b04zDmT5tM  Meer inlichtingen, ook voor de lijst met verkoopadressen: www.indischesaucijzen.nl.

 

Nominatie “Gouden Strop” voor  Griselda  Molemans

De debuutroman “Oog van de Naald” van Griselda Molemans is geplaatst op de longlist voor de “Gouden Strop 2012”.  Griselda Molemans

Dit is de jaarlijkse prijs die toegekend wordt aan het beste spannende boek. Tevens is het boek genomineerd voor de “Schaduwprijs”, toegekend voor de beste spannende debuutroman in de Nederlandse taal. Beide prijzen worden op 31 mei in Amsterdam uitgereikt.

Nieuwe uitvinding maakt weg vrij voor huiskamer zonder TV

Wetenschappers zijn erin geslaagd om een nieuw materiaal te ontwikkelen dat de toekomst van de elektronica compleet op z’n kop kan zetten. Het materiaal is flinterdun en is het meest flexibele en lichtste materiaal dat er bestaat en goed stroom kan geleiden. 

Het materiaal, GraphExeter, maakt het mogelijk om bijvoorbeeld kleding te produceren  van stof, waarin een computer, telefoon of mp3 speler is verwerkt. Het materiaal is volkomen transparant en kan daardoor ook gebruikt worden voor ruiten met interactieve kenmerken, ja zelfs een complete televisie die je als interactief behang op de muur plakt. Dus weg met het TV-toestel. Gewoon TV geïntegreerd in het behang met een beeldformaat zo groot als je maar wilt. Het materiaal is ontwikkeld door medewerkers van de universiteit van Exeter in Engeland. Hun doel was oorspronkelijk om een vervangend materiaal te vinden voor ITO (Indium Tin Oxide), tot nu toe het best geleidende materiaal dat gebruikt wordt in de elektronica. Met de toenemende hoeveelheid elektronica neemt het gebruik van ITO razendsnel toer, terwijl de voorraad Indium op de Aarde maar zeer beperkt is. Men denkt zelfs dat de voorraad in 2017 geheel uitgeput zal zijn. Het nieuwe materiaal, dat bestaat uit een laagje ijzerchloride, beschermd door twee lagen grafeen, is nu het enige materiaal dat Indium kan vervangen. Het team wetenschappers dat het materiaal ontwikkelde, werkt nu aan een variant, die met een spuitbus direct op een oppervlak gespoten kan worden. Verder wordt het ook mogelijk om in plaats van een mobiele telefoon in je zak, je er gewoon een uit een automaat kan trekken, zo dun als een creditcard en met beltegoed. En is je beltegoed verbruikt, dan koop je voor een paar Euro’s gewoon een nieuwe. En wat te denken van een TomTom, waar nu dagelijks wereldwijd vele duizenden auto’s voor worden opengebroken. Gewoon een velletje dat in je voorruit is geïntegreerd. Niet via projectie, maar direct in het glas verwerkt. De mogelijkheden van dit nieuwe materiaal zijn bijna onuitputtelijk.

Groot evenement? Verzeker u dan goed

Hoe goed is jouw evenement verzekerd? Het is in deze tijden beslist geen luxe om een groot evenement te verzekeren. Het is echter een kwestie van afwegen. Kan je het financieel dragen om je evenement te verzekeren, ook als alles goed gaat. En wat als het misgaat. Afgelopen jaar zijn heel wat organisaties diep in de rode cijfers gekomen of zelfs helemaal failliet gegaan. Je hoeft een groot buitenevenement niet echt in voorjaar of herfst te plannen om de weergoden uit te dagen. Ook hartje zomer kan het flink misgaan en verandert je terrein in een mega modderpoel, apparatuur die daardoor de geest geeft, tenten die wegzakken. Om maar niet te spreken van al die modder die bezoekers aan hun schoenen mee naar binnen nemen en daar voor een ware glijbaan zorgen met alle risico’s van dien. Ook als je bezoekersaantal fors tegenvalt (in tegenstelling tot statistieken van voorgaande jaren), waardoor je de toegangsprijs drastisch moet verlagen in de hoop dat je het met je omzet weer goedmaakt. Een topartiest die plotseling ziek wordt, of wat te denken van een stroomstoring in de regio.              Er zijn zoveel factoren die de evenementenbranche negatief kunnen beïnvloeden. Verzekeren is dus eigenlijk geen luxe meer. Het kan je in het ergste geval voor een financieel bankroet behoeden. Misschien toch de moeite waard om eens te informeren bij je verzekeringsagent.

 

En dan nog even dit…

Als je van lekker pittig eten houdt, dan moet je lid worden van Facebook, voor zover je dat nog niet bent. Daar heb je sinds eind maart een pagina voor liefhebbers van sambal en sambalgerechten. Een pagina vol met tips, mooie foto’s en heerlijke recepten. Neem er eens een kijkje, je zult er geen spijt van hebben. Zit je op Facebook, zoek dan naar de pagina van: Social Sambal. Het URL is: https://www.facebook.com/#/SocialSambal.

 

 

 

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

E-mail me wanneer mensen antwoorden –