Komt Tong Tong Fair op oude nivo van Pasar Malam Besar.

Vorig jaar liet cijfers als 72.000 bezoekers zich registreren. De vraag komt het Tong Tong Fair nog uit deze rode cijfers. Welke oorzaken zorgen ervoor dat drie jaren achtereen een neerwaartse spiraal is te zien. De eerste kardinale vraag die je kunt stellen als analyticus bijvoorbeeld was die Naamsverandering van Pasar Malam Besar naar Tong Tong Festival wel een verstandige zet. Het imago waar ruim 50 jaren aan is gewerkt. Shell veradert zijn naam niet in Bilton Olie of iets dergelijks. Dat het beeldmerk ofwel het logo wijzigt is een ander verhaal.

Dit heeft Tong Tong Festival direct geweten van 144.000 kelderde het aantal bezoekers naar 101.000 meldden de koppen in de media. Dat jaar erop kelderde deze weer en uiteindelijk tot die 72.000. Dan zit het nieuwe Tong Tong Fair ook niet mee dat zich nu richt op nieuwe doelgroep; de economische recessie met gelijktijdig het ontstaan van pasar Malam Indonesië. PMI begon met 23.000 bezoekers, let wel in 5 dagen dus geen 12 dagen, en de recente cijfers van dit jaar zijn 43.000. Kortom nog geen 39.000 verwijderd van die van Tong Tong Faire. Nog een essentieel aspect met exploitatiekosten van nog 300.000 euro tegenover die ander half miljoen van Tong Tong Fair.

Hoe zich dit jaar zal manifesteren en verder ontwikkelen, daar durf ik nu geen voorspelling of analyse van te maken, maar ik hoop dat ze eindelijk uit het dal komen, zonde als een dergelijk groot evenement ter ziele gaat!

Op ICM waren er toen opiniepeilingen en mailingen van ICM lezers, abonnees en leden die de redactie als verbeterpunten doorsluisde naar Siem Boom;

1. Is geen pasar Malam meer, je ziet daar andere standhouders staan dan uit Indonesië
2. Entree moet € 6 worden
3. Gratis Parkeren
4. Velen nemen hun eigen en eten mee,
5. ................................................. enz enz

Siem Boom stelde zich zeer arrogant op en wuifde het hele lijstje als onzin weg,
Je ziet hoogmoed komt ten val

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

E-mail me wanneer mensen antwoorden –

Antwoorden

  • De Tong Fair wil niet erkennen dat Mary Bruckel degene was die die Pasar Malam in 1958 heeft  opgericht en dat Mary Tjalie R. heeft geholpen nadat hij haar letterlijk omhulp vroeg met zijn magazijn "Onze Brug" Hij haar vertrouwen won, doordat hij schreef"al je copy blijft je eigen" Mary (mijn schoonmoeder) mij mondeling vertelde dat ze het blaadje TongTong had opgericht December 1957 en datTjalie werd redacteur voor dit blaadje. Door Mary's instigatie werd de Indische Kunstkring opgericht. Zij ook de eerste TongTong Cabaret directed in April 1958. Waaronder allen VIN leden mee deden o.a. Tjalie Robinson Komiek en speeches.Aanwezig was Koningin Juliana en Minister Margret Klompe. Met wie Mary sprak over de Indische gemeenschap.

    Toen met repeteren voor dit cabaret, vroeg hij zo onder elkaar met de sobat, ik heb een naam nodig voor mijn nieuw blaadje: ze noemde allerlei namen, toen er 1 zei: waarom niet net als onze Tong Tong cabaret avond. OK zegt Tjalie: het word Tong Tong. En wie directed deze cabaret? Mary en zei noemde het Tong Tong cabaret avond.Tjalie had niet veel goeds over deze avond te vertellen, terwijl Koningin het prachtig vond.

    Die hele geschiedenis wie de eerste pasar malam heeft opgericht moet tot de waarheid veranderd worden.

    Misschien komt hun luck dan weer terug, op deze manier hebben ze het op "Mary's rug gedaan"

     Ik hoop dat het goed gaat met TTF, after all Mary heeft deze Pasar Malam (TTF)begonnen en het na 8 door haar opgerichte en georganiseerde pasars het heeft opgegeven want de medewerkers hebben het te commerciaal gemaakt en dat was voor haar te veel risico.De leden van Vereniging Indische Nederlanders hebben haar "Moeder van de Pasar Malams in Nederland" 

Dit antwoord is verwijderd.