Just4Kids… voor iedereen van 4 tot 16 jaar
Indonesische dansen zijn hartstikke leuk
In dit artikeltje een kort interview met drie meisjes die in Arnhem bij Febrina Tanoewidjaja Indonesische Dansen leren. Febrina geeft al een aantal jaren les aan onder andere kinderen en verzorgt met hen ook regelmatig optredens op tal van Pasar Malams in Nederland. Steeds vaker wordt zij met haar kindergroep gevraagd om op te treden. Laatst nog vroeg de organisatie van de Pasar Malam Indonesia of zij met de kids wilde optreden. Helaas echter was het te kort dag om nog een en ander te regelen, te meer daar de kinderen ook nog naar school moeten. Het interview werd speciaal voor deze Nieuwsbrief afgenomen. De foto’s komen van de website van InaDance.
Hoe heet je?
Shirley.
Welke dans hebben jullie als eerste geleerd, kan je daar wat over vertelen?
Als eerste hebben we de Tari Pendet geleerd. Dat is een welkomstdans. Hij komt uit Bali en we hebben er ook mee opgetreden. Het is meer een sierlijke dans, maar hij is leuk en niet zo moeilijk.
Welke dans zijn jullie nu aan het leren? We zijn nu de Tari Rantak aan het leren en die komt uit Sumatra.
Welke dans zou je nog graag willen leren?
De Tari Payung, omdat er met paraplu’s gedanst wordt en hij is heel erg leuk. En de mensen vinden het ook knap van ons. Ik heb de dans gezien toen de juf het deed tijdens het optreden in de Burgers Bush.
Hoe heet je en hoe oud ben je?
Ik heet Jadey en ik ben 8 jaar.
Hoe lang zit je al op Indonesische dans?
Ik ben begonnen toen ik zeven jaar was. Dat was in maart 2011.
Wat vond je van je eerste optreden?
Heel leuk, maar ook best wel spannend. Ik vond het ook leuk dat de presentatrice ons ging interviewen. We hebben heel veelapplaus gekregen van het publiek.
En hoe heet jij?
Ik heet Keyanna.
Hoe ben jij bij de dansgroep InaDance gekomen?
Ik ging vorig jaar met mijn oma samen naar het Openluchtmuseum in Arnhem en daar gaf Febrina een Balinese Dansworkshop. Ik mocht meedoen met de workshop en dat vond ik heel erg leuk. Daarna ben ik een proefles gaan nemen.
Wat vind je leuk aan Indonesische dans?
Ik vind de muziek en de bewegingen erg mooi en de juf vind ik ook erg lief. En tijdens een optreden mogen we hele mooie kleding aan.
Hoe vind je het tijdens de les?
We oefenen in een grote studio. Het is soms wel een beetje druk, maar wel gezellig.
Tot zover dit korte interview. We zullen ongetwijfeld nog meer horen en zien van deze meisjes. Mochten ze bij u in de buurt op een Pasar Malam optreden, dan raden we u aan om beslist te gaan kijken.
Wie meer wil weten kan terecht bij Febrina Tanoewidjaja, e-mailadres: inadance@live.nl. Of kijk op de website: www.inadance.nl of op haar Facebook pagina:
https://www.facebook.com/pages/InaDance/146421638742729?sk=info
Korte berichten
Multatuli Fotowedstrijd
Ben jij de nieuwe Multatuli? Signaleer jij onrecht en wantoestanden in jouw omgeving? Waar maak jij je druk om en probeer dat in beeld te brengen. Als jij je aanmeldt bij Hetty Looman van Culturalis in Den Haag, Tel: e-mail: hettylooman@xs4all.nl, Tel: 070-3882412, dan kun je nog meedoen. Dit is een fotowedstrijd voor jongens en meisjes van 15-16 jaar. Je loopt of fietst langs de plekken die de beroemde Eduard Douwes Dekker Multatuli) in Den Haag bezocht, toen hij hier enige tijd woonde. Daarbij maak je met je mobiel een foto van onderwerpen die jij met onrecht, armoede of met wantoestanden associeert. Kijk voor de Multatuli-route: www.kinderboekenstad.nl/print/blad13.pdf. Op donderdag 12 april is er dan in het Culturalis Theater aan de Hobbemastraat 120 in Den Haag een grote slotmanifestatie. Om 15.00 uur print jij je foto uit voor de beoordeling. Verder kun je een korte film bekijken over Multatuli en Nederlands-Indië en
luisteren naar het verhaal van Saïdja en Adinda. Bedenk bij je foto een kort en pakkend onderschrift. Je kunt er prijzen mee winnen. Voor de beste foto is de prijs een digitale camera plus een middag meedraaien met fotograaf Martijn Beekman (winnaar Zilveren Camera 2007 en 2009) en 2e en 3e prijzen zijn 50 en 25 euro. Voor het beste onderschrift zijn ook prijzen van 50 en 25 euro te winnen. Om 16.00 uur kun je debatteren over het onderwerp “Nieuwe Ideeën over Armoede” met onder andere ROODF (SP), JOVD (VVD) en de Haagse Jongeren Ambassadeurs. Discussie-leider is schrijver Jacques Brooijmans. Om 16.45 is dan de prijsuitreiking door juryvoorzitter, fotograaf Guus Rijven.
Kunstbende
Dat het Nederlands Indisch Cultureel Centrum veel op heeft met herkennen coachen en faciliteren van jong talent, laten we hier in Just4kids reeds blijken.
Kunstbende is een landelijke jongerenorganisatie voor ontwikkeling van jonge talenten. De organisatie heeft in alle provincies afdelingen en biedt een zeer gevarieerd pakket aan kunstzinnige projecten, zoals de grote jaarlijkse Kunstwedstrijd, The Best of Kunstbende Tour, Move Your Art.
De projecten sluiten aan bij de leefwereld van jongeren in de leeftijd van 13 t/m 18 jaar. Jongeren kunnen meedoen in de categorieën muziek, fashion, theater & performance, film & animatie, dans, taal en expo. Elk jaar wordt een thema gekozen. Dit jaar is het thema: “Vreemd”. Kunstbende biedt ook vele workshops en verzorgt coachingstrajecten voor jongeren. De algemene doelstelling is om alle
vormen van cultuur onder de aandacht van jongeren te brengen. De organisatie bestaat niet alleen in Nederland, maar ook in België, op Aruba en vanaf dit jaar ook in Turkije. In andere landen bestaan soortgelijke organisaties, maar dan onder een andere naam. Kijk op de website voor meer informatie over alle vestigingen en afdelingen. Kijk maar eens op: http://kunstbende.nl.
1e Kinderkunstweek geopend
De laatste week van maart stond in Zeeland in het teken van de eerste Kinderkunstweek. In dit initiatief nodigen locale centra voor cultuur-ediucatie via een aantal scholen kinderen tussen de 4 en 12 jaar en hun ouders uit om kunst in hun omgeving te bekijken.
Maar ook praten over kunst en er zelf mee aan de slag gaan. Leerkrachten op de scholen kregen suggesties aangereikt hoe ze de aandacht van kinderen op kunst konden richten. De kinderen zelf bezochten met hun ouders diverse galeries, musea en andere locaties om kunst te bekijken. Vanaf 2013 is het de bedoeling dat alle Zeeuwse scholen aan dit project meedoen. De eerste editie van deze Kinderkunstweek is in ieder geval een succes geweest. Ter gelegenheid hiervan is het Kinderkunst-ideeënboek uitgegeven, dat op de deelnemende scholen is uitgedeeld.
Boeken
De terugkeer
Een spannend stripverhaal over de geschiedenis van Nederlands-Indië, voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Dit boek, getekend door Eric Heuvel, is uitgegeven om je een indruk te geven van wat er toen allemaal in Nederlands-Indië is gebeurd. Vorig jaar heeft elke middelbare school in Nederland 30 exemplaren plus een lespakket gekregen. Tenminste, dat was de bedoeling. Nu blijkt dat heel veel scholen het niet toegestuurd hebben gekregen en bovendien is bij navraag gebleken, dat heel veel scholen die het wel hebben ontvangen, het ergens in de kelder of op zolder hebben gedumpt. De leerlingen van de brugklassen hebben het in ieder geval nooit gezien. Daarom: wil jij De Terugkeer lezen? Zeg dan aan je geschiedenisleraar, dat hij in het magazijn eens moet kijken of het gehele pakket daar ligt en zo niet, of de school het dan wil bestellen. Want iedere leerling heeft er recht op! En als je school het niet heeft en ook niet wil bestellen? Dan kun je het zelf bestellen bij het Indisch Herinneringscentrum voor slechts € 10,00 (plus verzendkosten). Het bestelformulier vindt je op de website www.indischherinneringscentrum.nl/content/bestelformulier-educatiueve-strip-de-terugkeer. Het is gewoon erg belangrijk dat je weet dat er niet alleen hier in Nederland een oorlog was, maar ook in Indië, dat toen van Nederland was.
Einde van Indië - 3-DVD box.
Eigenlijk niet speciaal bedoeld voor de jeugd, maar ons inziens toch wel geschikt voor jongeren vanaf 12 jaar.
Deze DVD’s bevatten fascinerende afleveringen van de bekroonde serie Andere Tijden over de militaire en diplomatieke strijd in Nederlands-Indië. Daarnaast bevat het prachtig bonusmateriaal met originele beelden uit die roerige periode in Indië. Unieke amateurbeelden completeren deze DVD box. In de meeste boekhandels zal deze box niet meer voorradig zijn, maar nog wel te bestellen, ook online. Ook kun je hem natuurlijk lenen bij je eigen bieb. De DVD box kost € 18,99.
Recept Roy Dreezens
Hier een recept, speciaal voor de kids. Niet te pittig, voldoende groenten en vlees en vooral: snel klaar.
Indische boontjes met gehakt. Ingrediënten: 500 gram sperziebonen (evt. diepvries, maar géén blik of pot), 500 gram rundergehakt, 2 rode uien, 1 paprika, 2 knoflookteentjes, 1 tl. Ketoembar, 1 tl. Sambal oelek, 1 grote eetlepel pindakaas, 1 el. Gula djawa of bruine suiker, 1 el. Ketjap manis, 4 dl. lauw water, zout naar smaak, gebakken uitjes en olie om te bakken.
Bereiding: Bak het gehakt in de pan rul en bak de grof gesneden ui en gehakte knoflook mee. Voeg de in reepjes gesneden paprika toe. Als het gehakt bijna bruin is, het water erbij doen en breng alles zachtjes aan de kook onder af en toe roeren. Hittebron helemaal laag en de suiker, zout, sambal, ketoembar en pindakaas erbij doen. Goed mengen en dan de sperziebonen en de ketjap erbij en laat dan alles op een laag pitje enkele minuten pruttelen. Misschien nog ietsje water toevoegen, want het mag niet te dik worden. Serveren met witte rijst en wat schijfjes komkommer. Bestrooi het gerecht met de gebakken uitjes.
Selamat makan.
Agenda
t/m 17 juni 2012: De Kannibaal. Een speciale tentoonstelling voor kinderen toont kunstenaar Joep van Lieshout kunstwerken die te maken hebben met leven en dood. Zo lijken mensen bij het kunstwerk vruchtbaarheid (Fertility) te groeien als appels aan een boom. De kunstwerken, samen met uitdagende vragen, zetten je aan het denken over je gedrag en de keuzes die je maakt. De werken van Van Lieshout worden over de hele wereld tentoongesteld en gaan over politiek en macht, leven en dood. Op woensdag, zaterdag en zondag kunnen kinderen van 7 t/m 12 jaar na het bekijken van de tentoonstelling de workshop ‘Wonder-orgaan’ volgen. In de schoolvakanties zijn er dagelijks workshops. Villa Zebra vind je in de Stieltjesstraat 21, 3071 JV Rotterdam (op de Kop van Zuid). Tel: 010-2411717. Villa Zebra is open dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Kijk verder op: www.villazebra.nl.
12 t/m 15 april 2012: IK-Festival. Het is feest in Het Koorenhuis, want het bestaat 20 jaar. Hieraan wordt natuurlijk ook aandacht besteedt tijdens het jaarlijkse IK-festival voor jongeren van 12 tot 21 jaar. Met onder andere optredens, voorstellingen, exposities en presentaties voor en door de jongeren. Alle activiteiten zijn voor jongeren gratis toegankelijk. Ook zijn er Open Podia, waarop je zelf je talent kunt laten zien en voor de beste performance is zelfs een optreden op Parkpop 2012 te winnen. Het Koorenhuis is een Stadsacademie, met heel veel cursussen, onder andere: klassieke-, jazz- en popmuziek (vocaal en instrumentaal), musical, beeldende kunst, dans, theater, cabaret,verhalen schrijven, enz. Het Koorenhuis heeft twee vestigingen; één aan de Prinsegracht in hartje Den Haag en een vestiging aan de Zuidlarenstraat, waar onder andere ook Theater Dakota gevestigd is. Het IK-festival wordt gehouden in de vestiging aan de Prinsegracht nr. 27, 2512 EW Den Haag. Alle inlichtingen: Tel: 070-7071722. Website: www.ikfestival.nl Kijk ook eens op: www.koorenhuis.nl.
14 april 2012: SPRING! Eat, Meet & Greet. In deze theatervoorstelling (toegang vanaf 12 jaar) worden dansers en performers samen gebracht op het podium met allerlei voorproefjes van hun nieuwe voorstellingen via een “swingende route” door het hele gebouw. Het publiek wordt door gekke gidsen meegetroond langs de vele ruimtes van het theater en kan tussen de bedrijven door genieten van heerlijke gerechten uit de buurt. De rondgang eindigt met een knallende afterparty met live-acts en DJ’s. Deelnemende gezelschappen zijn: ALBA Theaterhuis, Crosstown DH, Dance Mix Theatre, Sturm und Drang, Theater Dakota, enz.
Het begint allemaal om 19.00 uur ren de toegang is € 8,00 (inclusief het driegangendiner in vingerfoodvorm). Theater De Regentes kun je vinden in de Weimarstraat 63, 2562 GR, Den Haag, Tel: 070-3637798. Inlichtingen: www.deregentes.nl.
15 april 2012: Villa-Impro. Theater-improvisaties met en voor kinderen. Gewoon zomaar wat in ons opkomt, of misschien ken je wel een onderwerp waarover je wilt spelen. En ook zingen we soms een liedje. Dus bedenk mee en speelmee. Niets staat vast dus alles mag. Villa-Impro is een initiatief van Inge van der Veen, zelf juf op een
basisschool. Heb je vragen of wil jij je aanmelden? Wees dan snel, want vol is vol. We komen 15 april in Theater De Regentes, Weimarstraat 63, 2562 GR Den Haag. We beginnen om 14.00 uur en het kost € 6,00 voor volwassenen en € 4,00 voor kinderen. Heb je nog vragen? Mail dan naar: info@villa-impro.nl. Tel: 06-10199698.
19 t/m 25 april 2012: Fantastisch Kinder Film Festival. Een week lang fantastische films voor kinderen in Het Haags Filmhuis. Een uitgebreid programma met films, workshops, enz. Films zoals: De Tuin van Fluit en Flier, Casper en Lisa, De Geheime Tuin, Het Vosje en het Meisje, Pieter Konijn en nog veel meer. De complete programmering staat op de website van het Filmhuis. Ook alle aanvangstijden en de toegangsprijzen, alsmede de leeftijden voor de diverse films staan op de website, waar je trouwens ook kaarten kunt reserveren en kopen. Uiteraard kan je ook gebruik maken van het Filmhuis-Café en het restaurant. Het adres is: Filmhuis Den Haag, Spui 191, 2511 BN Den Haag. Telefoon: 070-3656030. Veel meer informatie kun je vinden op: http://www.filmhuisdenhaag.nl. E-mail: info@filmhuisdenhaag.nl (niet voor kaartverkoop).
22 april 2012: Dolfje Weerwolfje, voorlezen en signeren. Op zondag 22 april komt de kinderboekenschrijver Paul van Loon voorlezen uit zijn boek “Weerwolvenbos”. En als je dan een boek koopt dan gaat de schrijver zijn handtekening erin zetten (signeren heet dat). Als je van Dolfje Weerwolfje houdt, mag je dit niet missen! Kom dan naar: Villa Paagman, Frederik Hendriklaan 217, 2582 CB Den Haag, Tel: 070-3383838. Zorg wel dat je op tijd bent, dus ruim voor 13.00 uur, want het zal wel druk worden. De toegang is gratis, maar je moet je wel even aanmelden op de website: www.paagman.nl.
2 mei 2012: Kinderkookcafé. Iedere eerste woensdag van elke maand is er in het sfeervolle cafetaria van de Boekhandel Paagman een echt Kinderkookcafé. Kinderen vanaf 5 jaar kunnen hier onder begeleiding van de medewerkers lekker tekeer gaan met potten, pannen en pollepels. Dus op 2 mei is het weer zover. Doe ook mee in het Kicking Horse Café, Boekhandel Paagman, Frederik Hendriklaan 217, 2582 CB Den Haag. Tel: 070-3383838. Deelname kost € 15,00 en vooraf reserveren is verplicht. Het begint om 13.00 uur.
2 mei 2012: “Buitenstebinnen”. Waarom zou je naar buiten gaan, als je liever binnen zit? Jasper, Achim en Martijn spelen het liefste binnen. Daarom hebben ze ook een huis gebouwd, tjokvol met muziek. Gelukkig is er Reineke uit de buitenwereld, die op een dag de mannen toch naar buiten lokt. Een humoristische theatervoorstelling vol opzwepende percussie, van de theatergroep “Orkaan”. Topmusici spelen tijdens de voorstelling allerlei soorten muziek, zoals klassiek, jazz, pop en moderne muziek uit alle delen van de wereld. De musici werken samen met theatermakers, filmers, choreografen en poppenspelers. De voorstelling begint woensdagmiddag om 15.00 uur en de toegang is vanaf 6 jaar en kost € 11,00 (volw.) en € 7,50 voor kinderen. Theater De Regentes, Weimarstraat 63, 2562 GR, Den Haag, Tel: 070-3637798. www.deregentes.nl
13 mei, 27 mei, 17 juni en 24 juni 2012: Museum Jeugd Universiteit. Het Museon in Den Haag is een populair-wetenschappelijk museum, met voorwerpen uit verschillende vakgebieden, zoals biologie, geschiedenis, geologie, techniek, archeologie, volkenkunde, enz. Er gebeurt altijd een heleboel, je hoeft er niet zachtjes te praten en je mag heel veel dingen gewoon aanraken. Het Museon organiseert voor kids van 8 tot 12 jaar op vier zondagochtenden een Jeugdcollege. Dit is bedoeld voor echte wijsneuzen, die meer willen weten dan er op school verteld wordt. Je ontvangt vóór de datum van het eerste college een officiële collegekaart en na afloop een diploma.
Het Museon in Den haag
Op 13 mei (Moederdag) is het onderwerp: Mama, ben jij de liefste van de hele wereld? Voor de meeste kinderen is dit zo gewoon. Maar in de natuur zijn de meeste mama’s helemaal niet zo lief voor hun kinderen. Dit college wordt gegeven door Drs. Arno van Berge Henegouwen (conservator Biologie).
Op 27 mei zal Drs. Fred Weber praten over bijen in het onderwerp Wie betrapt de bestuiver. Bloemen hebben de slimste trucs verzonnen om de juiste bijen te lokken. En bijen hebben nog slimmere manieren ontdekt om de honing uit de bloemen te halen. Op dit college laat de imker van de Hortus zien hoe het werkt.
Op 17 juni (Vaderdag) Conservator Biologie van het Museon, Drs. Judith Aartsen, houdt een college over Zwaarder dan je vader. Hierin vertelt ze hoe uit een heel klein pompoenzaadje geen gewone, maar een reuzen pompoen kan groeien. Zo eentje die zwaarder is dan je vader.
Op 24 juni tenslotte het vierde college met als onderwerp Kunnen planten toveren? Veel planten hebben heel bijzondere eigenschappen; over planten die kunnen toveren en over toveraars die met planten kunnen toveren. De conservator van Museum Naturalis in Leiden, Dr. Tinde van Andel vertelt over medicijnmannen in Afrika die met toverplanten werken. Niet alleen om boze geesten weg te jagen, maar ook om zieken te genezen. Er kunnen maximaal 50 kinderen aan de colleges deelnemen. Geef je dus snel op, want vol is vol! Daarna moet je betaling bij het Museon binnen zijn vóór 5 mei 2012! Alle colleges beginnen om 11.30 uur en duren tot 12.30 uur. Deelname aan de collegereeks kost € 20,00. De colleges kunnen niet afzonderlijk bezocht worden. De ouders en begeleiders kunnen tijdens de colleges het museum bezoeken of genieten van een versnapering in het Museoncafé. Per inschrijving ontvangt men vier bonnen voor koffie en éénmaal 50 % korting op de toegangsprijs. Het Museon kun je vinden aan de Stadhouderslaan 37, 2517 HV Den Haag. Als je meer wilt weten, op de website www.museon.nl staat nog veel meer informatie. Ook kun je over nog meer lezingen en colleges, ook in andere musea, te weten komen op: www.museumjeugduniversiteit.nl
'
Geef je mening…
Graag willen we weten wat je van deze nieuwe rubriek vindt. Wat vind je van de informatie, de onderwerpen, wat mis je nog. En vooral, wil je zelf ook wat bijdragen aan de inhoud van deze rubriek. Dat kan altijd. Laat het ons maar weten en wij zorgen dat jouw mening telt. Ons e-mailadres is: info@indisch-centrum-denhaag.nl
Antwoorden