Bij het sluiten van deze editie van NICC Magazine bereikte ons het droeve bericht dat Herman Bussemaker, oud-voorzitter van Het Indisch Platform in de nacht van 12 op 13 oktober in zijn slaap is overleden.
Herman Bussemaker is geboren op 3 februari 1935 in Soerabaja in voormalig Nederlands-Indië. Zijn vader kwam om het leven als krijgsgevangene tijdens de torpedering van het beruchte schip Junyo Maru op 18 september 1944, evenals de vader van zijn echtgenote, die hij pas later in Nederland leerde kennen.
Na de commotie rondom het bezoek van de Japanse premier Kaifu aan Nederland in 1991 wordt Herman lid van de Vereniging Kinderen uit de Japanse Bezetting en Bersiap ’41-’49 (KJBB). Hij is van 1997 tot 2003 voorzitter van deze vereniging. Als lid van de onderhandelingsdelegatie van Het
Indisch Platform is hij nauw betrokken bij de onderhandelingen met het Kabinet Kok-II, welke hebben geleid tot Het Gebaar van 169 miljoen voor de Indische gemeenschap. Hiervoor en voor zijn voorzitterschap van KJBB wordt hij in 2004 geridderd door Koningin Beatrix als Lid in de Orde van Oranje Nassau. In 2005 verschijnt van zijn hand het boek “Bersiap, Opstand in het Paradijs”. Het eerste Nederlandse boek over de Bersiap-periode. In 2008 volgt zijn benoeming tot voorzitter van Het Indisch Platform, welke functie hij tot eind 2013 heeft vervuld, toen hij wegens gezond-heidsomstandigheden zijn functie moest neerleggen en de hamer moest overdragen aan zijn opvolger Silfraire Delhaye. In 2014 volgt het tweede boek van zijn hand, getiteld: “Het Indisch Verdriet” over de wijze waarop opeenvolgende regeringen en ook ambtenaren van diverse ministeries met de Indische gemeenschap zijn omgesprongen.
De redactie van NICC Magazine wenst zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen en verdere familie en vrienden alle sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.
______________________
Antwoorden