Herdenking Slag in de Javazee
Op 27 februari 2012 vond in de Kloosterkerk in Den Haag de herdenkingvan de Slag in de Javazee plaats. Deze zeeslag kostte op 27 februari 1942 ruim 1.000 Nederlandse, Indische en andere geallieerde marinemannen het leven. De overlevenden stonden drieënhalf jaar ontberingen in Japanse krijgsgevangenenkampen te wachten. In Indonesië vond de herdenking zoals gewoonlijk plaats op het Nederlandse ereveld Kembang Kuning in Surabaya. Beelden hiervan waren te zien bij het NOS Journaal.
Eén van de slachtoffers van de Slag in de Javazee was Antonie Nahuijsen, telegrafist op de Hr. Ms. De Ruyter. Zes maanden daarna werd zijn zoon Joop Nahuijsen geboren. Deze legde sinds 2005 elk jaar op 27 februari namens de Koninklijke Marine een krans bij het Karel Doormanmonument op ereveld Kembang Kuning. In het jaar dat het 70 jaar geleden is dat de Slag in de Javazee plaatsvond, wilde hij graag een herdenking op zeelocatie aan boord van een marineschip.
Sinds vorig jaar heeft hij zich ingespannen om dit voor elkaar te krijgen. Hiervoor richtte hij de Vereniging van Overlevenden & Nabestaanden (VON) van de Slag in de Javazee op. Op 27 februari jl. was de herdenking op zeelocatie een feit. Weliswaar niet op een marineschip, maar de ervaring was er niet minder om. Nahuijsen vertelt: "We vertrokken om half tien 's morgens en voeren drie uur in noordelijke richting. Het eerste stuk gingen er ook lokale passagiers mee die bij het eiland Sangkapura van boord gingen. We kregen zware regenbuien en de boot schommelde hevig. Maar de sfeer aan boord was goed. We waren met z'n achten, iedereen was ontspannen maar verwachtingsvol. Van 15.30 to 16.30 uur was de herdenkingsceremonie. Die bestond uit een gezamenlijk gebed gevolgd door persoonlijke toespraken van de deelnemers. Het centrale deel van de ceremonie bestond uit het uitstrooien van bloemen in zee. Het geheel was niet zo protocollair als de officiële herdenking maar zeer persoonlijk, warm, hartelijk en vol emotie. Als je dit een keer hebt meegemaakt wil je niet anders."
Op de vraag in hoeverre de herdenking van de Slag in de Javazee bij jongere generaties leeft, antwoordt Nahuijsen: "Dat hangt helemaal af van de manier waarop zij grootgebracht zijn. Mijn kleinzoon Beau (7 jaar) was erbij. Hij was onder de indruk van het hele gebeuren en gaf mij een tekening die hij had gemaakt van een oorlogsschip dat door kamikaze vliegtuigen werd gebombardeerd."
De VON streeft ernaar om de herdenking op zee elk jaar te herhalen. Financiën hoopt de VON te verkrijgen uit eigen middelen en sponsors.
(C bronvermelding Indisch Herinneringscentrum)
Antwoorden