Documentaire over Nederlands verleden in Indonesië
Er is een documentaire in de maak over het Nederlandse verleden in Indonesië. Voor de 1e en 2e generatie is dit natuurlijk gesneden koek, maar voor de 3e en de nu opgroeiende 4e generatie is het nog een blinde vlek. Ook in het huidige onderwijs wordt hieraan nauwelijks aandacht besteed. En als er dan over gesproken wordt dat Nederland eeuwenlang een koloniale macht is geweest, wordt dit vrijwel altijd als zeer negatief gezien.
De jonge freelance journalist en documentaire-maker Twan Spierts reist deze maand af naar Indonesië, samen met cameraman Max Haring en in het gezelschap van de 85-jarige Joty ter Kulve. Met haar gaat hij naar Linggadjati, waar Joty opgroeide. Aan de hand van haar verhaal zal zich een beeld vormen over hoe het nu gaat
met Indonesië en in hoeverre de Nederlandse geschiedenis daar nu nog betekenis heeft.
De documentaire en de bijbehorende multimediale website zullen vooral gericht zijn op de betekenis van de Nederlandse koloniale geschiedenis.
Het uiteindelijke doel is om juist de generaties die van dit verleden weinig of niets afweten en er door de publieke opinie van vandaag de dag een wrange nasmaak aan overhouden, op de hoogte te brengen van wat er in het verleden werkelijk gebeurd is.
Deze documentaire is voor de journalist tevens een afstudeerproject. Het opzetten van een dergelijk project is natuurlijk enorm kostbaar. Twan Spierts is dan ook op zoek naar nog een aantal financiers. Op de website
http://twanspierts.nl/indonesie kan men uitgebreide informatie vinden over de plannen, inclusief begroting en
sponsormogelijkheden. Op diezelfde website staat ook een donatiemodule: http://twanspierts.nl/indonesie/doneren. Als de documentaire klaar is, wil hij tevens bijeenkomsten organiseren, waarbij de film ook vertoond wordt. Daarvoor kunnen scholen, instellingen en organisaties zich aanmelden. Indien er nog vragen of misschien waardevolle tips, dan kan men contact opnemen met Twan Spierts, via mail: twan@twanspierts.nl.
Antwoorden