December 2012 -NICC Korte Berichten

 NICC - Korte berichten (dec 2012)

 
Rookverbod Bali

Op alle openbare plaatsen op het gehele eiland Bali zal binnenkort het roken in de ban worden gedaan. Dit meldt de Jakarta Globe. Het is nog niet bekend met ingang van wanneer, maar algemeen wordt verwacht dat dit volgend jaar zal zijn. Met de aanname van het rookverbod zal het tevens verboden zijn in publieke gebieden reclame voor rookwaren te maken en tabakswaren te verkopen. De gebieden die aangemerkt zijn en waar het verbod geldt zijn onder andere: toeristische centra, hotels, spa-centra, scholen, bibliotheken, discotheken en restaurants, cafés, markten, luchthavens en openbaar vervoer, overheidsgebouwen, enz. Het verbod zal strikt nageleefd worden en overtredingen worden bestraft met 50 mln. rupia of max. zes maanden cel.  Bekend is dat in Indonesië meer dan 60 % van de mannen rookt en meer dan 30 % van de jeugd heeft voor het tiende levensjaar z’n eerste sigaret gerookt. Op heel Bali zullen uitgebreide anti-rook campagnes gevoerd worden.

OPM: Indonesische politie doodt 14 Papua-rebellen

De separatistische beweging “Free Papua” heeft bekend gemaakt dat op dinsdag 13 december 2011 veertien van hun aanhangers tijdens een politie-inval om het leven zijn gekomen. Dit gebeurde in het stadje Eduda in het district Paniai, aldus     Leo Yeimo, woordvoerder van de OPM: “We worden voortdurend aangevallen door de Indonesische veiligheidstroepen en zowel vanuit de lucht als over land. Hierbij vallen iedere keer doden en gewonden”. Helicopters zijn geregeld op zoek naar de schuilplaatsen van de OPM. “Maar wij kennen het terrein veel beter en zullen ons nooit overgeven”, aldus Leo Yeimo. De politie van Indonesië wilde het aantal doden in Eduda niet bevestigen. Wel werd gezegd dat er een actie gaande is. De Indonesische  politie heeft de acties tegen de OPM recentelijk opgevoerd na een reeks guerilla-aanvallen, waarbij meerdere agenten werden gedood. Het geweld in de regio is sinds het derde Volkscongres van half oktober opgelaaid. Tijdens dit congres vielen ook al zes mensen de dood. Sinds Indonesië in 1969 de macht overnam in West Nieuw Guinea, is het er regelmatig onrustig.

Hongerige apen vernielen landbouwproducten

Groepen apen in de regenwouden van Nenggan in het dorp Abiatuwun in het district Tabanan zijn op jacht gegaan naar voedsel en hebben hierbij veel landbouwproducten vernield. Door de honger gedreven apen hebben zelfs verschillende huizen betreden op zoek naar eetbare dingen. Om de jonge rijstaanplant te beschermen heeft de bevolking wachtlopers ingesteld, die gewapend met katapulten en luchtdrukwapens proberen de apen op een afstand te houden. Een van de lokale boeren schat het aantal apen op zo’n 200. Eerder waren er alleen een 35-tal vrouwtjes met 1 mannetje, maar nu hebben verschillende andere groepen, ieder met hun eigen alfamannetje zich aaneengesloten tot een woeste horde. Deze aanvallen van hongerige apen gebeuren regelmatig ook in Nyambu en Panda. In de bossen van Nenggan bevestigde de tempel-bewaarder van de Pura Yoga tempel dat de apen sinds enkele jaren regelmatig in de dorpen verschijnen. Hij zei, dat een gebrek aan voedsel    en het niet meer maken van voedseloffers door de dorpelingen hiervan de hoofdoorzaak is.

Excuses voor bloedbad van Rawagedeh

De Nederlandse ambassadeur in Jakarta heeft namens de Nederlandse regering officieel excuses aangeboden voor het bloedbad dat in 1947 is aangericht onder de mannelijke bevolking van het dorp Rawagedeh. De Nederlandse militairen die deelnamen aan de politionele acties, verdachten de dorpelingen ervan een belangrijke guerilla-commandant te verbergen. Toen dat ontkend werd, dreven zij vrijwel alle mannelijke inwoners bijeen en werden ruim vierhonderd mannen en jongens doodgeschoten. In september dit jaar wees de president van de Haagse rechtbank een schadevergoeding toe aan de nabestaanden van de slachtoffers van het bloedbad. Daarop maakte de Nederlandse regering eind november bekend tot een schikking te willen komen. Op 9 december 2011, exact 64 jaar na dato, werden er namens de Nederlandse regering excuses aangeboden. Minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal, verwoordde het als volgt: “De excuses doen recht aan de ernst van de gebeurtenissen in Rawagedeh. Ik hoop dat zij de nabestaanden helpen deze buitengewoon moeilijke periode in hun leven al te sluiten en in staat te zijn hun blik op de toekomst te richten”.

Jongeren willen W.O. 2 blijven herinneren

Uit een panelonderzoek van de jongerenorganisatie N.J.R. blijkt dat ruim 80 % van de jongeren in Nederland het herdenken van de 2e Wereldoorlog belangrijk vindt. Deze onderzoeksresultaten zijn onlangs aan Staatssecretaris van VWS, Marlies van Veldhuijzen van Zanten overhandigd. Uit het onderzoek komt naar voren, dat jongeren het van grote waarde vinden, respect te betuigen aan de slachtoffers en stil te staan bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek stelt de N.J.R. dat er op scholen veel meer aandacht moet worden besteed aan herdenken. Slechts vier op de tien jongeren gaf aan dat er op hun school aandacht aan de gruwelen van de 2e Wereldoorlog en de herdenking hiervan wordt gegeven. Aandacht besteden kan volgens de N.J.R. door bijvoorbeeld

een themadag en/of een bezoek aan een herdenkingsmuseum of oorlogs-monument. Het onderzoek gaf tevens aan dat de meeste jongeren een veralgemenisering naar andere oorlogen niet nodig vinden. De N.J.R. is de landelijke koepel van jongerenorganisaties in Nederland voor jongeren vanaf 12 jaar. Bij de presentatie  van  de resultaten van het onderzoek, zei Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten het bemoedigend te vinden dat tieners van nu de 2e Wereldoorlog willen blijven herdenken.

Java Post een unieke website

De website Java Post is in iets meer dan een jaar uitgegroeid tot een online magazine over de geschiedenis van Nederlands-Indië, die uniek is en waar zo’n 30.000 bezoekers in totaal meer dan 60.000 artikelen lazen. Wie nu nog durft te beweren dat Nederlands-Indië en haar koloniale geschiedenis passé is, heeft het helemaal mis. Dat blijkt wel uit de cijfers. Deze geschiedenis leeft! En misschien wel meer dan ooit tevoren. Ook in deze Nieuwsbrief hebben we er al eens aandacht aan besteed en onlangs nog plaatsten wij een column van de oprichter van Java Post, Bert Immerzeel. Deze publicatie is een van de inmiddels meer dan 100 verhalen over de tijd van Tempo Doeloe, de oorlogsjaren en de tijd erna. Vaak met originele oude foto’s erbij. Nu zijn er al weer een aantal artikelen bijgekomen, onder andere over een melkboer in Soerabaya, een weeshuis in Buitenzorg en over een 10-jarige jongen in het kamp Tjideng. Belangstellenden kunnen zich inschrijven voor de verzendlijst. Bij ieder nieuw artikel op de website ontvangt u dan automatisch een         E-mailtje. U kunt dit doen door in de  rechterkolom onder: “Berichten in uw mailbox” uw E-mail adres achter te laten en op de knop: “Sign me up” te klikken. Vervolgens via uw eigen inbox even de inschrijving bevestigen en het is gepiept.   www.javapost.nl

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

E-mail me wanneer mensen antwoorden –