"Pasar Malam Selamat Datang in Holland" verkrijgbaar bij Amazon.
"Een waar Indisch verhaal/A true Dutch Indonesian Story" verkrijgbaar via van Stockum
Allebei boeken zijn over artikelen van de jaren 50e, en voor de oorlog en gedurende de oorlog.
In deze 2e meer uitgebreide versie en bewijzen van originele artikelen van Mary Bruckel-Beiten de grondlegger van de eerste 8 Pasar Malams in Nederland.De eerste "geboren" pasar was in 1958. Dit jaar kan de Tong Tong Fair dus 55 Jubileum vieren.
In dit boek is ook een brief van Tjalie Robinson van Oct 3 1957, waar hij haar letterlijk om hulp vraagt en hij haar zijn vertrouwen aanbied, En hij door haar hulp zich naast haar zijn populariteit kreeg.
En ik ben Mary Bruckel Beiten's schoondochter en haar zoon Willem Alexander (Wim)is mijn man, die dit boek ook naast de originele artikelen het in het Engels heeft vertaald. Ik heb Indonesische schetsjes getekend voor dit boek.
Wij wonen in Canada, wij zijn 54 jaar getrouwd, wij trouwde in Michigan USA in 1959.
Ik heb dit boek in elkaar gezet, omdat de geschiedenis van deze postcoloniale jaren verkeerd is geschreven in de archieven bij de gemeente Den Haag.
Dat Tjalie Robinson een populaire "petjoh" komiek was is waar. Maar dat hij alle eer krijgt voor wat Mary Bruckel voor de Indische gemeenschap heeft gedaan is belachelijk. Mary al sinds 1946 jaren lang de Nederlanders ons cultuur en etens gerechten heeft geintroduceerd in de integratie jaren en van dorpje naar dorpje ging!. Zelfs eens in de bus toen ze op weg naar een van de dorpjes ging, werd ze gediscrimeneerd, en toch ging zij met een lach gewoon door, en had liefde voor alle mensen. Zij wilde de Indischen een plaatsje geven in Holland,
En dit plaatsje gaat altijd door dit is ons Indisch cultuur van Tempo Doeloe. En ik hoop dat in het Indische hartje deze vrouw geapricieerd kan worden, en rechtvaardigheid in de Ned.Ind.geschiedenis recht gezet word. Dank voor Uw aandacht.
Geraldine vanuit Canada (ICM Abonnee).
Antwoorden