Brieven-campagne aan de Staatssecretaris van VWS

Brieven-campagne aan de Staatssecretaris van VWS

 

Naar aanleiding van de hoorzitting betreffende het streven van Het Indisch Platform namens alle Indische Nederlanders voor een regeling betreffende de uitbetaling van achterstallige salarissen (de BACKPAY) en herstelbetaling van de geleden oorlogsschade tijdens de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië en de daarop volgende onafhankelijk-heidsstrijd van de Indonesiërs (de Bersiap) is er daaropvolgend overleg geweest tussen de Staatssecretaris van VWS, mevrouw Marlies Veldhuizen van Zanten en de vaste Tweede Kamercommissie van VWS.

 

Dit resulteerde niet in het gewenste toezegging van de Staatssecretaris om “De Indische Kwestie” serieus te bestuderen en in verder overleg te treden met Het Indisch Platform inzake de afhandeling daarvan. Erger  nog, de Staatssecretaris liet weten: “Niet te willen meewerken aan de totstandkoming van een oplossing van De Indische kwestie”.

 

Daarop werd door het D66 Kamerlid Pia Dijkstra een motie ingebracht, welke bij stemming werd verworpen met slechts 2 stemmen verschil. Alle regeringspartijen en de PVV stemden tegen. Dit tot ontsteltenis van de gehele Indische gemeenschap, die al meer dan 66 jaar door opeenvolgende regeringen met een kluit in het riet zijn gestuurd. Hierover is in de loop der jaren al zeer veel gepubliceerd; ook    in deze Nieuwsbrief is er al vaak over gepubliceerd.

Het Indisch Platform bezint zich nu op stappen om de overheid tot andere gedachten te brengen. Een ervan   vindt u hieronder. Het betreft een brievencampagne, gericht aan de Staatssecretaris van VWS, in de hoop

dat zij door de toestroom van uw reacties gaat nadenken wat regeringen in de loop der jaren hebben aangericht en waarvan zij de mogelijkheid heeft om een oplossing te bieden. Misschien dat een ware stortvloed van brieven haar kunnen doen inzien dat zij in deze een nobele daad kan verrichten, die haar nog decennia lang in de lauweren zal tooien en recht te doen aan          de Indische Gemeenschap, die in tegenstelling tot de Nederlandse en  de Joodse gemeenschappen niet schadeloos werden gesteld.

De volgende brief is bedoeld als voorbeeldbrief. Ik kunt deze naar eigen goeddunken aanpassen, invullen en uw eigen verhaal eraan koppelen. Vervolgens kunt u hem naar de Staatssecretaris van VWS sturen. Het kost u slechts drie postzegels, die ons inziens echter zeer welbesteed zijn.

 

Standaard voorbeeldbrief:  (in de kleur rood vermelde tekst NIET in uw brief opnemen) 

 

Aan:  De Staatssecretaris van het Ministerie van VWS  Mevrouw Drs. M.L.L.E. Veldhuizen van Zanten – Hyllner 

  Postbus  20350

  2500 EJ Den Haag

(woonplaats, datum)

 

Geachte mevrouw,

Uw optreden tijdens de discussie over de Indische Kwestie in de Tweede Kamer op 28 en 30 juni 2011 hebben mij en andere leden van de Indische gemeenschap diep gekwetst. U bewijst daarmee geen kennis te hebben van een kwestie, die al meer dan 66 jaar speelt en binnen de Indische gemeenschap tot veel frustratie en verdriet aanleiding heeft gegeven.

Wij voelen ons opnieuw benadeeld en gediscrimineerd ten opzichte van andere oorlogsgetroffenen in Nederland. Dit heeft niets te maken met, zoals u betoogd heeft, het openrijten van oude wonden, maar alles met het bestaan van onrecht, ons aangedaan door opeenvolgende regeringen.

Ik vind het onterecht dat u namens de regering een onschuldige motie ontraadde, die slechts uitsluitsel wilde geven over het conflict tussen Het Indisch Platform enerzijds en uw eigen ambtenaren anderzijds betreffende de reikwijdte van Het Gebaar. De Motie Dijkstra werd met een minimaal verschil in stemmenaantal verworpen.

Indien u van mening bent, daarmee de Indische Kwestie te hebben gesloten, dan heeft u het mis. Het ongenoegen in de Indische gemeenschap zal zich tegen u en dit Kabinet keren. Alleen de Indische gemeenschap, vertegenwoordigd door Het Indisch Platform, kan de Indische Kwestie voor gesloten verklaren.

Ik verzoek u daarom dringend om op korte termijn de dialoog met Het Indisch Platform over de Indische Kwestie opnieuw aan te gaan.

(hier eventueel wat gegevens over uzelf betreffende: of u voor, tijdens of na de oorlog geboren bent, evt. datum repatriëring, opvang en behandeling in Nederland, enz.)

In de hoop dat u met uw hart zult luisteren naar een Indische stem, verblijf ik,

Met de meeste hoogachting,

(naam, adres, woonplaats)

 

Kopie van deze brief aan:   (niet verplicht, maar wij zijn u wel dankbaar voor uw feedback)

Voorzitter van het Nederlands Indisch Cultureel Centrum                                                                           Voorzitter van Het Indisch Platform

(adressen:)   Nederlands Indisch Cultureel Centrum, p/a Daguerrestraat 14, 2561 TT Den Haag

                      Stichting Het Indisch Platform, Postbus 85564, 2508 CG Den Haag

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

E-mail me wanneer mensen antwoorden –