Boten- en passagierslijsten 1945-1964

Boten- en passagierslijsten 1945-1964

Sinds een aantal jaren is een nagenoeg complete lijst online van boten en passagiers uit de periode van de grote repatriëring vanuit Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea naar Nederland. Na jarenlang onderzoek en steun van Henk Boekhuis heeft onderzoeker Herman van Oosten uiteindelijk de verzamelde informatie in een website gevat. Op deze website treft u een overzicht aan van schepen die in de periode 1945 t/m 1964 burgers en militairen vervoerd hebben van de “Oost” naar Nederland. De passagiers-lijsten geven een overzicht van de personen die met deze schepen meegereisd hebben. In deze passagierslijsten is een kolom ‘archief’ te zien. Als daar een groene punt staat, bestaat er een archief waar gegevens over deze passagier te vinden zijn. Het kan zijn dat deze gegevens in eigen beheer zijn of anders wordt naar een archief doorverwezen.

Toen Herman deze website startte had hij van de 300.000 namen er 24.000 ingevoerd. Nu is hij stukken verder en kan zijn levens-werk behoorlijk compleet worden genoemd. Toch helemaal compleet is het nog niet. Dus wanneer u een naam zoekt die er niet bijstaat, kunt u contact opnemen. waarbij u zoveel mogelijk gegevens moet opgeven, zoals familienaam, voornamen, geboor-tedatum, scheepsnaam, vertrek-datum.

Mocht u de datum van aankomst niet weten, geeft u dan aan in welk seizoen het was: lente, zomer, herfst of winter, of andere indicaties, zoals: rond Pasen, Pinksteren, Kerstmis, Nieuwjaar, enz. De website maakt een onder-verdeling in o.a. de volgende onderwerpen: introductie, boten-lijst, passagierslijst, alle boten, statistieken, toelichting, bronnen, en wordt afgesloten met de contactgegevens.

Repatriëring in golven

De repatriëring of evacuatie van Nederlanders uit Nederlands-Indië (later Indonesië) wordt op deze website door Herman van Oosten ingedeeld in verschillende golven.

De eerste golf (1945-1950)

Capitulatie van Japan en Bersiap. Omvat ca. 100.000 personen. Was hoofdzakelijk de evacuatie van hen die tijdens de oorlog in internerings- of krijgsgevangen-kampen gezeten hadden en deels direct, deels binnen een aantal jaren naar Nederland kwamen.

De tweede golf (1950-1957)

Soevereiniteitsoverdracht. Niet bekend hoeveel personen, het  was een direct gevolg van de machtswisseling van Nederland aan de Republiek Indonesië, dus de bestuursambtenaren, politie-apparaat, rechterlijke macht en het leger keerden terug naar Nederland.

De derde golf (1957-1958)

Nieuw-Guinea. Ca. 20.000 mensen verlaten het land als gevolg van anti-Nederlandse acties.

De vierde golf (1962)

Nieuw-Guinea. Ca. 20.000 mensen worden geëvacueerd ten gevolge van de overdracht van Nieuw-Guinea door Nederland aan Indonesië.

De vijfde golf (1957-1964)

Spijtoptanten. Een onbekend aantal personen, ex-Nederlanders die na de soevereiniteitsover-dracht voor de Indonesische nationaliteit kozen, maar hier later op terugkwamen.

Bekijkt u eens rustig deze bijzonder interessante website en wie weet vindt u een stukje geschiedenis van uw voorouders terug. De eigenaar van de site, Herman van Oosten heeft er in ieder geval een heidens werk aan gehad om alle gegevens bij elkaar te verzamelen.

Webadres:  http://www.passagierslijsten1945-1964.nl/boten/index.html

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

E-mail me wanneer mensen antwoorden –