Alle berichten (14)

Sorteer op

Wanneer houdt Tweede Kamer op met KNIL - Betalingen?

12127778853?profile=RESIZE_710x Wanneer houdt Tweede Kamer op met KNIL – Betalingen ? Wanneer wordt Traktaat uitbetaald, waar de mensen recht op hebben? 

 

Al eerder heeft redactie zich uitgelaten dat historische kennis en besef over voormalige Indië (nu republiek Indonesië) volledig ontbreekt bij de Tweede Kamer.  Dat juist bij een discussie over het koloniale verleden in het verlengde hiervan de zaak Traktaat van Wassenaar op de agenda dient te komen. Wederom de KNIL -betalingen, tot ergernis van alle Indo-Europeanen, wanneer houdt de Tweede Kamer hiermee een keer op! Dit komt niet ten goede voor zo al zaken van 500.000 Nederlandse Indische Burgers (NIB) die periode 1947 – 1962 in de republiek Indonesië woonden . Die aan 1 schakelingen van wandaden van de Nederlandse regeringen moesten ondergaan. Uiteindelijk het land werden uitgezet 1959 tot 1962. Al hun bezittingen achterlatend. Hun onderneming, huis, en banktegoeden. Anno 2023 wachten deze NIB – burgers (Nederlanders , Indo-Europeanen – Molukkers – en van Joodse Afkomst) op hun schadevergoeding die de republiek Indonesië aan Min. BuZa en Min. Financiën betaalden. Komt dus niet van de Belastingbetalers, is hun eigen geld dat Nederland ruim 60 jaar bewaard.


Waarom bij een debat Discussie Koloniale verleden in de Tweede Kamer beperkt zich tot KNIL & Veteranen. ? Iedereen bij de Indo - Europeanen (ruim 2 miljoen) zijn echt klaar met debatten KNILER Betalingen . Ook uit Molukse Gemeenschap zijn dit zat ( Lees artikel op de foto)

 

Het Indisch Platform ingericht voor de NIB) burgers uit het voormalige Indië was hiervoor bestemd.  Niet voor de ambtenaren die gediend hebben onder het Indische Bestuur die weer ten dienst stond van Nederlandse regering.  20 Jaar hebben KNIL misbruik gemaakt van dit Indisch Platform(IP), vele organisaties zijn het zat dat hun naam misbruikt worden.  Het IP is een onderafdeling van Min.VWS . Heeft dus nimmer het belang gediend van de NIB-burgers. In de Tweede Kamer heerst gebrek aan historische kennis en besef om deze zaak op de agenda zetten.  Moet je toch heel laag gezonken zijn om Traktaat van Wassenaar bewust te blokkeren.  Inderdaad blokkeren en middenvinger opsteken naar de 15.000 gedupeerden die hun onderneming, huis, en banktegoeden hebben verloren - het zal je toch maar nu overkomen - .  Nog bizarre wordt als de arme republiek Indonesië ook nog gelden aan Nederland heeft betaald om deze 60.000 - 70.000 gezinnen te compenseren.

Nadrukkelijk in RTC (Ronde Tafel Conferentie) werden alle ambtenaren in dienst van Nederlands Indisch Bestuur uitgesloten van compensaties. Bij mijn weten zijn de Indische ambtenaren allen ruimschoots gecompenseerd. Reis, herinrichten etc.… Betaalt. Wat zien wij tot onze grote ontsteltenis dat Indisch Platform niet voor de burgers werd aangewend maar uitsluitend door het KNIL en de Indische ambtenaren misbruikt. Had de Tweede Kamer niet door? .  Martijn van Rijn heeft een stuk of 9 voorzieningen vermeldt. Terecht dat Mark Rutte volmondig meerdere keren zegt: “ Ga niet betalen “.

Niet alleen INDO Europeanen zijn het zat maar ook de mensen uit Molukse Gemeenschap. Zie de kop met artikel uit blad Marindjo.


Wat U nu beweegt als volksvertegenwoordiger, dat wilde vadertje Drees juist nadrukkelijk alles onder het tapijt vegen net of alles nooit is gebeurd. .Daarom werd ook niet over die zwarte bladzijde in onze geschiedenis gezet. Dus ook niet op de scholen gegeven. Bij uw baas Mark Rutte kwam wel het besef en nam nadrukkelijk juist afstand collectief van Kabinetten Drees. U allen kennelijk niet door het Traktaat van Wassenaar te negeren. Vanaf februari 2020 is ACTW-66 delegatie bezig met U als Volksvertegenwoordiger om het agenda te zetten. Op 15 maart 2022 werden de rapporten, overige stukken en persoonlijke verhalen aan U de Tweede Kamer overhandigd . Carlolientje liet zich ook voor het karretje spannen door een paar weduwen. Als een blinde schapen volgden de rest, bizar dit gedrag.

Zij mogen in handen knijpen dat ze alle voorzieningen hebben gehad als vrouw van de KNIL, die de 341.000 NIB (Burgers) nog moeten ontvangen, die al hun bezittingen en levenbestaan hebben verloren.   Een redactie gaat altijd eerst uit op onderzoek naar de achtergronden.  Toch blijf het vertrouwen houden in de politiek, er is een tijd van gaan en komen, ook voor leden van de Tweede Kamer, dan zullen zich aan mijn woorden denken, wat het betekent het woord verliezen tot het besef komt.

 Mevrouw Bergkamp en heer Rudmer Heerema u moet U zich werkelijk diep schamen dat bij Discussie Koloniale verleden in de Tweede Kamer beperkt zich tot KNIL & Veteranen het traktaat blokkeert. U hebt twee grote dozen met rapporten, verhalen en stukken gehad op 15 maart 2022, wat zijn met die dozen gebeurd?



 

 

Lees verder…

12127043860?profile=RESIZE_400x12127044258?profile=RESIZE_400xHierden 26 juni 2023

Per Email / Per post verzonden

AANGETEKEND

Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

T.a.v. Voorzitter Tweede Kamer en Vz. Commissie BuZa


Betreft Traktaat van Wassenaar,

Geachte mw. Vera Bergkamp en dhr. Rudmer Heerma.

Ondergetekende richt zich tot U beiden omdat nauw betrokken bent bij de ontwikkelingen rondom Het Traktaat van Wassenaar. Er zijn ontwikkelingen gaande vanuit de republiek Indonesië, die ons zorgen baren.

Voor als nog wil ondergetekende eerst onze delegatie ACTW-66 (Actie Comité Traktaat van Wassenaar 1966) aan U voorstellen, zodat u de zaken beter kan plaatsen:

Dhr. Marshall Manengkei is voorzitter van de organisatie Susaintable, vervulde de functie in Jakarta ter gelijk bestuurslid van ACTW-66 die daar de vertegenwoordiging voert. Helaas, dhr. Marshall Manengkei is overleden. Zijn plaats wordt nu waargenomen door de heer Paul Vasseur.

Dhr. Rob Andreas voorzitter van NINES, nu DIPC. Deze onderhoudt de betrekking/banden met de republiek Indonesië.

Ondergetekende eigenaar van ICM Project, waar de redactie van ICM krant een onderdeel vormt, en zitting neemt in het project ACTW-66.

Vanuit de bewindslieden Indonesië wordt de heer Rob Andreas constant bevraagd of het Traktaat als is uitgevoerd, dus betaald aan de gedupeerden. Voorts laten ze weten dat ze ook de oorlogsschade van 128 miljard gaan claimen, naast het geld van Traktaat toen 689, nu 4,2 miljard willen terug vorderen. Volgens zeggen is nu hoogleraar historicus onderweg naar Nederland. Wij sluiten niet uit dat er waarschijnlijk al contact geweest op politiek niveau.

ACTW-66 heeft standpunt ingenomen zich niet te mengen in deze zaak en al zodanig richting KBRI gecommuniceerd. Nog steeds gaat ACTW-66 delegatie vanuit dat er zuivere oprechte eerlijke bedoelingen zijn van alle leden in de Tweede Kamer, desondanks nu al van 15 maart 2022 speelt. De verwachting uitspreken dat snel tot uitbetaling komt.

 

Uw antwoord zien wij gaarne op korte termijn tegemoet, wat de redenen zijn dat zo lang duurt ?

Namens

Ferry Schwab vz. Actw -66

CC. Dhr. Rob Andreas ( Delegatie Actw-66)

dhr. Paul Vasseur (Delegatie Actw-66)

Lees verder…

Indonesië introduceert ‘Golden Visa’ voor investeerders

12077875273?profile=RESIZE_710x

Nieuwsbericht | VisumBuitenland.nl | 24-01-2023 | ±3 minuten leestijd 

 

De Indonesische overheid is van plan om een zogeheten ‘Golden Visa’te introduceren met als doel meer hoogopgeleide buitenlanders naar Indonesië te halen. Dit visum is vergelijkbaar met het vorig jaar geïntroduceerde Second Home Visa. Lees dit artikel voor meer informatie over het nieuwe visum en over het visum Indonesië dat u moet aanvragenvoor een toeristische reis.

Doel Golden Visa

De Indonesische overheid heeft onlangs plannen aangekondigd om een zogeheten Golden Visaoftewel gouden visum in te voeren. Het doel van dit visum is om meer buitenlandse investeerders naar Indonesië te halen. Met het Golden Visa kunnen buitenlanders een permanente verblijfsvergunning krijgen. Om in aanmerking te komen voor dit visum moeten buitenlanders aan specifieke eisen voldoen en een financiële investering doen waarmee ze bijdragen aan de economie van het land. De plannen met betrekking tot de invoering van dit visum zijn inmiddels ook bevestigd door de Indonesische Minister van Toerisme en Creatieve Economie, Sandiaga Uno. Het plan is om dit type visum in de nabije toekomst te introduceren, wat tegen die tijd officieel zal gebeuren door het Indonesische Ministerie van Recht en Mensenrechten.

Introductie Second Home Visa vorig jaar bekend gemaakt

Het Golden Visa is een variant van het Second Home Visa dat vorig jaar december werd geïntroduceerd. Het Second Home Visa wordt uitgegeven aan buitenlanders die voor vijf tot tien jaar in Indonesië willen verblijven en daar willen investeren in een tweede huis. Buitenlandse investeerders kunnen sinds 24 December 2022 gemakkelijk hun Second Home Visa aanvragen via de app van het Indonesische directoraat-generaal.

Aanvragers van het Second Home Visa moeten kunnen aantonen dat ze voldoende financiële middelen hebben. Ze moeten een bedrag ter hoogte van ten minste 2 miljard Indonesische roepia’s (ongeveer € 123.000) hebben of kunnen aantonen onroerend goed in Indonesië te bezitten. Theoretisch gezien is het voor buitenlandse investeerders niet mogelijk om grond te bezitten in Indonesië. Het is echter wel mogelijk om een pand te bezitten en de grond waarop het onroerend goed staat te pachten. Het bewijs van voldoende financiële middelen, ofwel het bewijs van bezit van onroerend goed, moet binnen maximaal 90 dagen na de datum van toekenning van het Second Home Visa worden aangeleverd. Daarnaast moeten aanvragers van het Second Home Visa een belasting ter hoogte van 3 miljoen Indonesische roepiaʼs betalen. Men hoeft niet te wachten met het betalen van deze belasting tot het moment dat men in Indonesië is. De verplichte belasting kan eenvoudig worden betaald middels het online betalingssysteem van de Indonesische belastingdienst.

Vakantiereis? Vraag een toeristenvisum Indonesië aan

Reist u alleen naar Indonesië voor toerisme en bent u niet van plan in het land te investeren? Controleer dan goed voor vertrek of u een visum nodig heeft voor uw reis naar Indonesië. Reizigers uit onder andere Nederland en België hebben voor een verblijf in Indonesië tot 30 dagen namelijk geen visum nodig. Weet u op voorhand al dat u langer dan 30 dagen door Indonesië wilt reizen? Dan heeft u wel een geldig visum Indonesië nodig voor uw reis. Dit toeristenvisum voor Indonesië is een single-entry visum, wat betekent dat het visum eenmalig gebruikt kan worden om naar Indonesië te reizen. Met dit visum is een verblijf toegestaan van maximaal 60 dagen. Houd er rekening mee dat op het moment van aanvragen van dit type visum wel een heen- en terugvlucht moeten zijn geboekt.

 

Lees verder…

 

 

12047677489?profile=RESIZE_710x Een undercover bezoek van president Joko Widodo aan Amsterdam.

 

Een onaangekondigd bezoek van de president Joko Widodo aan Nederland. De Nederlandse Media publiceerde geen 1 letter over dit bezoek aan Nederland. In tegenstelling tot de media in Indonesie. Het bezoek is ook nog omstreden omdat de bestemming Washinton is. Een flinke omweg dus.

20 mei 2022 meldt de verslaggever Dewi Nuriat van de media Nasional Tempo Co dit . Nog geen zes weken terug werd op 15 maart Traktaat van Wassenaar aan de Tweede Kamer aangeboden. Deze zaak wordt intensief gevolgd door Ibu Retno (destijds ambassadeur KBRI in Den Haag, nu collega van Wobke Hoekstra ) Intensief werd van de kanalen KBRI Den Haag gevraagd hoe de statusen het verloop is of er al betaald is aan de gedupeerden. Tegen de achtergrond speelde tevens de NIOD-onderzoeken Oorlogmisdaden in de republiek Indonesie.

De boodschap richting Actw-66 delegatie (traktaat van Wassenaar) is dat de republiek het geld nu 7,2 miljard (689 miljoen oorspronkelijk) terug wilt plus 128 miljard oorlogsschade omdat Nederland als agressor het land binnen viel.

Het blijft gissen. Kabinet en Tweede Kamer moeten beseffen dat  het om drie partijen gaat ;  de republiek, Nederland en Nederlandse Indische  500.000 burgers. Door de andere kant op te kijken, heeft kabinet Rutte geen afstand genomen van die vreselijke onmenselijke gruwelijke misdaden van de Kabinetten Drees.

WORDT VERVOLGD

 

 

Lees verder…

12024043659?profile=RESIZE_710x

 ICM blikt terug op de persverklaring die aan president Jokowi werd overhandigd.

Naar aanleiding 14 juni 2023  discussie Koloniale verleden in de Tweede Kamer.  Constatering dat de ontwikkelngen die Mark Rutte voor zich heeft ,  alleen maar positief zijn te noemen.  ICM ging het Kabinet reeds  voor als  het  om excuses ging voor de 350 jaren kolonialisering door Nederland. Om perscies te zijn april 2016,  dus 7 jaren geleden, net als die andere zaak ! ICM zeer content dat het Kabinet ICM lijn volgt nu, anno 2023.   ICM kennelijk 1 van de weinigen die over historische kennis beschikt.  Betreurt dat bij de Kamerleden geschiedenis over Indonesie totaal ontbreekt.  Dan was de vergissing niet gemaakt om KNIL en Veranen hoog op de agenda te plaatsen.  Hier zit geen 1 Indo op te wachten en helemaal Indonesie.

.Maaf zeggen ze  in Indonesie!

Onderstaand blikt ICM terug naar de persverklaring die door ICM persoonlijk aan president Joko Widodo is overhandigd.  

 

ICM Press Release for Mr. Joko Widodo – President of the Republic Indonesia

Het is mij gelukt om even een momentje met Jokowi van gedachten te wisselen!

10897335872?profile=original

10897336270?profile=original

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  "Aku djuga orang Betawi ",  "Apa ini disini  ! " en waren vijf minuten verder,  overhandigde ICM Presss Release, en ICT Informatieplan Jakarta Baru Masterplan. Op zij lijn gaf Hans de Boer een knipoog !

 Met dank Hans de Boer, Lilianne Ploumen, en KBRI allen dragen ICM een warm hart toe!

Onderstaand ICM Press Release zoals beloofd, de eerste mijlpaal is geslagen voor het vervolg,

 KOPIE ICM PRESS RELEASE

Met dank aan Ellen voor de het opstellen!

 Lees verder HIER

 

Lees verder…

11907632897?profile=RESIZE_710xDiscussie Koloniale verleden in de Tweede Kamer beperkt zich tot Knil & Veteranen

 

.In eerdere ICM beschouwing te moeten constateren, dat het thema van het onderwerp zich weer puur richt tot de onderdelen KNIL en Molukkers dit zijn niet de Nederlandse Indische burgers,  maar de ambtenaren in dienst van Nederlands Indisch Bestuur die  onder  weer onder Nederlandse regering valt. Dus een interne kewestie.  Zeer welkome aangelegendheid voor het Kabinet en Tweede Kamer. Hierdoor de mega zaak Traktaat van Wassenaar (ACTW-66) weer aan de aandacht ontsnapt. Deze weer reeds  op 15 maart 2022  iaangeboden namens 15.000 geduppeerden. ICM redactie ( namens 500.000 NIB)  menen dat deze zaken niet thuis behoren in dit debat.  Wederom een dwaling dat weer deze kleine groep die aandacht opeist  ten koste van ruim 60-80 duizenden. Deze groep behoort zich te richten tot Min. Defensie, en niet de politiek democartisch te misbruiken en te scharen onder de Indische kwestie.

 Hierdoor de mega zaak soeveriniteitsoverdacht wederom niet op de agenda komt.

De vraag aan de  voorzitter en de fracties ? Gebrek aan historisch inzicht? Het Koloniaal verleden betekent dat Nederland als kolonisator afscheid neemt van de van Smaragd. Dan gaat het om de onderdelen (processen)  zoals de burgerij, financiën en boedelscheiding zijn  dan aan de orde, en dit zijn de taken van de Nederlandse Overheid.

De boedelscheiding tussen de nieuwe republiek, de kolonisator  Nederlanden  en de NIB (Nederlandse Indische Burgers) spelen hier dan voornamelijk.   De NIB waar het om 500.000 burgers gaat. Al deze NIB ers die als dienstplichtige werden opgeroepen lopen ook niet te zeuren dat ze niet betaald zijn !

.Van hun normaal werkomgeving of ondernemer . Hierna weer terug  aan het werk of voeren van de onderneming. Voor deze grote groep geraamd op 500.000 burgers bestaande uit : Nederlanders, Nederlandse Indischen, Molukkers, en van Joodse afkomst kregen nog meer te verduren die de vier jaren niet betalen van salaris overstijgen. Eerst de oorlog, voorts periode 1946 tot 1962 dan het land  te worden uitgezet met achterlatend van al hun bezittingen en banktegoeden. Een bizar leven leiden vanaf 1947 tot 1962.  Wordt wakker allen, Kabinet en Tweede Kamer.  Het zal je maar persoonlijk treffen !

 

In Nederland aangekomen om vervolgens als tweede rang burger te worden behandeld. Wij zijn er nog niet,  vervolgens alles terug betalen voor: Overtocht, verblijf in het pension, en herinrichtingskosten. Wat misdadig is in eerste instantie dat Drees deze burgers niet wilde toelaten. Uiteindelijk van de 500.000 zijn er 151.000 niet toegelaten  deze waren hun stukken kwijtgeraakt. Wat nog crimineler is dat President Soekarno meerdere geheime betalingen heeft aan Nederland gedaan, raming 5 miljard. Later 689 miljoen conform het Verdrag traktaat van Wassenaar. Deze bedragen waren ter compensatie voor de geleden schade van de NIB-burgers.  Tot op heden heeft deze betaling nog steeds niet plaatsgevonden.

Tussen de republiek Indonesië en Nederland vonden de onderhandelingen plaats over de hoogten van bedragen dat Nederland claimde waar vooraf al geheime betalingen hebben plaatsgevonden die rayak (het volk) niet mochten weten . De media in Indonesië kopte: “ Uitbuiting wanneer houdt dit op “, “Over wat voor schulden gaat het “, “sprake van omgekeerde wereld”, “ Zij zijn ons verschuldigd”, “ Laatst over de behaalde omzetten betalen”.

Zoals de Telegraaf kopt: “ Het onderzoek is niet compleet “.   Bij de Telegraaf ontbreekt  kennelijk de wetenschap  dat inmiddels hierover 3 rapporten zijn uitgebracht “Onderzoekrapport naar tegoeden particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indiër 1940 -1958” ,  “” To forget in the past in favour of Promise for the Future,  en rapport Traktaat van Wassnaar ( Nu opgenomen nationaal Bibliotheken) op 15 maart 2022 aangeboden aan de Tweede Kamer.

Toch moeten velen niet vergeten dat de Indonesische burgers 350 jaar zijn gekolonialiseerd. 350 jaar vernedert, 350 jaar uitgebuit, 350 jaar verkracht en vermoord.  Dit is niet zo maar niets,  kan dit nog ooit goed worden  gemaakt. Het frappante doet zich voor dat alleen hier in Nederland door de kleinde groepering voortdurend problemen over wordt gemaakt.

De Indonesiër kijkt niet meer terug maar alleen vooruit en wil samenwerken. Complimenten,   dat Mark Rutte bij  de Merdeka viering wilt stil staan  van 17 augustus,  maar  hoe kun je het invullen en  die 350 jaren goedmaken? Al eerder had ICM een dergelijke verklaring persoonlijk aan de president van  Indonesie overhandigd in 2016. ICM was het Kabinet dus al voor plus die duur betaalde onderzoekers, en ook de excuses aangeboden  zie https://icmonline.ning.com/profiles/blogs/icm-press-release-for-mr-joko-widodo-president-of-the-republic-in

Redactie ICM

Ferry Schwab sr.

 

 

Lees verder…

 

11832712498?profile=RESIZE_710x14 juni 2023  ICM - Beschouwingen van discussie Koloniale verleden in de Tweede Kamer.

Om te beginnen dankt ICM redactie de onderzoekers en spreekt zijn vertrouwen uit in  de toekomst( To Forget of a Promise for The Future)   waar dit onderzoek met resultaten het startpunt moet zijn . Is de hoofdtitel ( To Forget of a Promise for The Future) uit evaluatie rapport van het Ministerie van Wobke Hoekstra daterend uit 2001/2 . Waar de hoofdschuldigen met naam en toenaam worden genoemd.

Debat Tweede Kamer dekolonisatie-onderzoek: ’Komt nu de echte geschiedenis op tafel?’ kopt de Telegraaf, en terecht. Nog lang niet is de volledige geschiedenis uitgediept. 

Vol verbazing is ICM redactie dan ook dat niemand in het huidige Kabinet en in de Tweede Kamer dit rapport uit 2001 kent. In het Elzevier blad  wordt in het essay van Willem Drees deze zwarte bladzijde uit geschiedenis uit vergroot.  Namelijk op de dag dat het bevel aan Min. Defensie moest worden gegeven nam MP Drees zijn ontslag. Het voltallige kabinet + Parlement stonden vierkant achter deze beslissing om 1947 de republiek binnen te vallen.  60 jaren wisten alle instituten te laten geloven dat dit politionele acties zijn. Instituten die betaald werden om het volk deze film te tonen.  Dankzij de volharding van Redactie ICM is roepen in de woestijn als enige, enidelijk het woord politioneles actie gemuteerd in Militaire acties. ICM de enige media en organisatie die niet door de Overheid wordt betaald.  Is dit bekend bij de huidige Tweede Kamerleden ?

 

Opvallend is dat onvoldoende het beeld is geschetst dat Kabinet Drees en Toenmalige Tweede Kamer de veroorzaker zijn van deze bizarre ellende voor alle betrokkenen in de republiek Indonesië (Voormalige Indië) en Nederland. Niet te vergeten  dat de  500.000 Nederlandse Indische Burgers die nergens in het debat worden genoemd. De 149.000 I Nederlandse Indische Burgers (NIB)  die niet werden toegelaten  bekend  die omroep Max onder de aandacht bracht.  Die Kabinet Drees weigerde toe te laten.  Burgers waarvan hun bestaan, waar ze geboren en getogen waren in de Gordel va Smaragd ondragelijk werd gemaakt door de Kabinetten Drees, en door de inval van KNIL-Militairen hun leven in gevaar werden gebracht.  500.000 zijn het niet en niet 12.500 (Molukse Gemeenschap) die uit continue sterk worden uitvergroot !.  Deze NIB- burgers werden van alle voorzieningen onthouden. Alles zelf moeten betalen, terwijl president Soekarno deze burgers compenseerde voor het verlies van al hun bezittingen. Deze vergoedingen aan Min. BuZa betaalde die deze middelen weer aan de NIB diende  te betalen. De eerste euro moet nog worden ontvangen anno 2023. Wel te moeten constaren dat er 62 Molukse wijken, 62 kerken met 62 wijkcenter er zijn  om de Molkuse pijn te verzachten. Dit alles van de belastingcenten die alle burgers betalen, en vergeet het jaalijkse onderhoud niet.  Het zal je toch als burger overkomen om je huis en bezttingen achter te meoetn laten, met dank aan Kabinetten Drees !.  Waarom horen wij niets van van het huidige Kabinet en Parlement over deze daad om gelden van deze burgers te onthouden, en dat ze zelf alles moesten betalen. Is dit ook niet een misdaad ?

Meer werd het accent  gelegd op de KNIL Militairen en De Molukse Gemeenschap door o.a. de details  uit te lichten. hierdoor  het gevoel en trauma’s niet zijn weggenomen bij betrokkenen. De hoofdschuldigen worden heel zuinigjes benoemd. Geef ruimtelijk toe dat De Nederlandse regering + parlement van destijds de veroorzaker zijn van de gepleegde Oorlogsmisdaden. 60 jaren hebben alle Kabinetten, het kabinet Drees + Parlement met de liefde der mantel bedekt en alle beschikbare informatie onder het tapijt geveegd zoals het Evaluatie rapport van Min.BuZa " ( To Forget of a Promise for The Future"

Waarom door over extreem geweld nadrukkelijk bij herhaling aan de orde stellen dat hierdoor de scope op de KNIL Militairen blijft gericht?  

Waarom werd het beeld van Kabinet Drees en het Parlement nauwelijks bediscussieerd, zijn wij weer bezig met om de andere kant uit te kijken ?

Waarom is de Brochure” To Forget of a Promise for The Future” (het evaluatie rapport 2002) van Min. BuZa niet ter tafel gebracht. Hier werd de positie van het Kabinet Drees en Tweede Kamer tot op detail besproken, hoe Kabinet Drees zich opstelde t.o.v. de republiek Indonesië. De onderhandelingen periode 1947 tot 1962. Door komt de Molukse Gemeenschap ( 12.500) naar voren. In tegenstelling tot de feiten van de Nederlandse Indische Burgers (Nederlanders, Indische Nederlanders, Molukkers en van Joodse afkomst ) ruim 500.000 die in de republiek woonden onder de Indische Gemeenschap werd geschaard. 341.000 werd het land uitgezet met dank aan onhandig politiek bedrijven van Kabinet Drees en het parlement destijds.

To Forget of a Promise for The Future lijkt nu zijn werk te doenPremier Rutte gaat overleggen met de Indonesische president Widodo over ’erkenning’ van de viering van Indonesische onafhankelijkheid op 17 augustus 1945. Die datum ligt gevoelig, omdat Nederland jarenlang weigerde de onafhankelijkheid van de voormalige kolonie te erkennen. „Nederland erkent 17 augustus volledig en zonder voorbehoud”, zegt Rutte nu.

Kabinet Rutte en Tweede Kamer nogmaals oproep ICM geeft ruimtelijk nadrukkelijk bij herhaling toe in de communicatie dat de Kabinet Drees en toenmalige Parlement de plegers zijn van de gepleegde oorlogsmisdaden. Dit willen de Knillers, Veteranen en overige horen. Lees evaluatie rapport van Min.Buza geef daar een presentatie van.

Lees verder…

11802930696?profile=RESIZE_710xTweede Kamer debatteert over controversieel Indië-onderzoek: Waar gaat het over?

 

ACHTERGROND (11 juni 2023) – Op woensdag 14 juni 2023 debatteert de Tweede Kamer over de resultaten van het controversiële Indië-onderzoek, dat gaat over het Nederlandse geweld tijdens de periode vanaf 17 augustus 1945 tot en met eind 1949 in voormalig Nederlands-Indië. Volgens de onderzoekers zou Nederland structureel extreem geweld hebben gebruikt, terwijl Den Haag wegkeek. Critici, waaronder slachtoffers en nabestaanden van Indonesisch geweld, noemen het onderzoek eenzijdig en partijdig.

Voorgeschiedenis
Het onderzoek is uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, onder de werktitel “Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950”, en komt er in 2017 nadat de regering maar liefst 4,1 miljoen beschikbaar stelt voor een onderzoek naar de dekolonisatieperiode in Nederlands-Indië. Het onderzoek richt zich primair op het gebruik van extreem geweld door de Nederlandse krijgsmacht tijdens de periode 1945 en 1950 en de gevolgen daarvan. Rechtszaken van de beruchte Bersiap-ontkenner Jeffry Pondaag en de veelbesproken studie van Rémy Limpach, met als titel “De Brandende Kampongs van Generaal Spoor”, vormen de aanjagers van de hernieuwde interesse.

Kritiek
Het onderzoek ligt van meet af aan onder vuur, vanwege de partijdige en eenzijdige opzet daarvan. Dat het onderzoek niet onbevooroordeeld is blijkt onder andere uit: (1) het eenzijdige narratief dat voor het onderzoek is gekozen, (2) het ontbreken van een contra-narratief, (3) de bevooroordeelde houding ten opzichte van de Bersiap en (4) het betrekken van Bersiap-ontkenners bij het onderzoek. Daarmee zouden de onderzoekers zich bovendien niet houden aan de randvoorwaarden die bij het verstrekken van de miljoenensubsidie door de regering zijn gesteld. De onderzoeksopzet leidt onmiddellijk tot onrust onder direct betrokkenen, met name in de Nederlands-Indische gemeenschap. Daar overheerst het gevoel dat wordt toegewerkt naar een maatschappelijk wenselijke conclusie, waarin louter plaats lijkt voor Indonesisch slachtofferschap, terwijl Nederlands leed wordt gebagatelliseerd.

Herconceptualisering” Bersiap
Die angst blijkt niet geheel onterecht, want halverwege het onderzoek bekennen de onderzoekers dat zij de Bersiap, die zij eerder nog afschilderen als een periode waarover “veel onduidelijkheden en mythes” bestaan, zullen gaan “herconceptualiseren”. Volgens de onderzoekers dient de Bersiap “niet langer (gezien)” te worden “als aanduiding van een periode waarin in de Nederlandse historiografie vooral Nederlandse en Indische Nederlanders slachtoffers waren van Indonesische gewelddadigheden, of, nog sterker, als slachtoffers van een etnisch-gemotiveerde strijd, maar als tijdvak waarin ook (…) andere bevolkingsgroepen slachtoffer werden van Indonesische (sic) geweld”.  De herconceptualisering zou “niet tot doel [hebben, red.] ‘het Nederlandse leed te bagatelliseren’, zoals sommigen vrezen”. Die stelling is ongeloofwaardig, want van meet af aan is de Bersiap door het onderzoek weggezet als een periode waarover “veel onduidelijkheden en mythes” bestaan.

Onafhankelijkheid onderzoekers
Sommige onderzoekers blijken tijdens het onderzoek inderdaad grote moeite te hebben zich onafhankelijk op te stellen. Zo beweert Rémy Limpach dat “racisme zit in het DNA van KNIL-officieren”. Het leidt tot woedende reacties van Indië-veteranen en Indische Nederlanders. Limpach nuanceert zijn uitspraken later. In de tv-serie “Het Verhaal van Nederland” vergelijkt Bersiap-onderzoeker Esther Captain het optreden van Nederland in Nederlands-Indië later zelfs met de nazi’s. Ook uitlatingen van de uitgesproken pro-Indonesische Remco Raben en Anne-Lot Hoek zorgen voor ergernis. Terwijl Raben zich onomwonden uitspreekt vóór het verwijderen van Nederlandse standbeelden, roept Hoek op om straten en pleinen juist naar Soekarno te vernoemen. Het is dan ook weinig verrassend dat Raben doodleuk betrokken is bij de omstreden Bersiap-expositie in het Rijksmuseum. Als klap op de vuurpijl blijkt Fridus Steijlen later ook nog auctor intellectualis van de eenzijdige invalshoek van de controversiële én mede door Indonesië gefinancierde film De Oost.

Excuses Willem-Alexander
Lopende het onderzoek verrast Koning Willem-Alexander vriend en vijand door tijdens een staatsbezoek in 2020 aan Indonesië excuses aan te bieden “voor de geweldsontsporingen in Nederlands-Indië tussen 1945 en 1949”. Coalitiepartijen en zelfs de vicepremiers blijken vooraf niet geïnformeerd. De excuses zorgen onder Indië-veteranen en Indische Nederlanders voor woedende reacties. Willem-Alexander vindt de excuses overigens zelf geen nieuws. Volgens de koning zouden de excuses slechts een herhaling vormen van wat twee ministers en een ambassadeur in het verleden al deden. Toch wordt er ook in de Tweede Kamer door meerdere partijen geïrriteerd gereageerd op de onverwachte spijtbetuiging. De koning zou met zijn excuses onder andere een ongeoorloofd voorschot nemen op de resultaten van het onderzoek, maar een debat komt er door een blokkade van de coalitiepartijen uiteindelijk niet.

Resultaten
In februari 2022 presenteren de onderzoekers hun bevindingen. Wat veel Indië-veteranen en Indische Nederlanders al die tijd al vrezen wordt dan bittere werkelijkheid. Volgens de onderzoekers zou Nederland structureel extreem geweld hebben gebruikt in Nederlands-Indië, terwijl Den Haag wegkeek. Indië-veteranen en veteranenorganisaties zijn onthutst door de “weinig genuanceerde conclusies” en voelen zich wegzet als “oorlogsmisdadigers”. Het Veteranen Platform (VP) verwijt de onderzoekers een “eenzijdige focus op het Nederlandse geweld en veel sympathie voor het Indonesische perspectief”. Ook het Nederlandse Veteranen Instituut (NLVi) zegt geschrokken te zijn over de “weinig genuanceerde conclusies”, waardoor veteranen “collectief in het verdachtenbankje worden geplaatst”.

Bersiap-doden
Tot overmaat van ramp blijken de onderzoekers ook het aantal Bersiap-doden drastisch te hebben bijgesteld. Aan Nederlandse zijde zouden nu ‘slechts’ 6.000 burgers door Indonesiërs zijn vermoord. De cijfers wijken significant af van eerdere bevindingen, waaronder die van Bersiap-deskundige Herman Bussemaker en historici als William Frederick en Robert Cribb. Zij schatten het werkelijk aantal Nederlandse dodelijke slachtoffers op 20.000 tot 30.000. De onderzoekers blijken dan ook een aanzienlijk aantal Nederlandse Bersiap-doden over het hoofd te hebben gezien, doordat zij hun cijfers niet hebben geverifieerd met in de burgerlijke stand opgenomen Bersiap-doden. Daaruit blijkt dat het aantal officieel geregistreerde Bersiap-doden substantieel afwijkt van de bevindingen van de onderzoekers. Alleen al in de burgerlijke stand van Batavia zijn tenminste 6.620 Bersiap-doden geregistreerd.

Reden inzet
De Bersiap zou volgens de onderzoekers voorts géén reden zijn geweest om de Nederlandse troepen grootschalig in te zetten in Nederlands-Indië. Volgens de onderzoekers vormt de Bersiap slechts een “bijkomend argument”, omdat “het besluit tot bestuurlijke en militaire herbezetting al geruime tijd voor het einde van de Tweede Wereldoorlog” zou zijn genomen. De Bersiap zou dan ook slechts een rol hebben gespeeld “bij de demonisering van de Indonesische tegenstander”, aldus Gert Oostindie (KITLV). Volgens de onderzoekers zou de Bersiap pas naderhand zijn opgevoerd om de grootschalige inzet van Nederlandse troepen te rechtvaardigen. Het gerucht dat de Bersiap geen reden is om Nederlandse troepen grootschalig in te zetten zingt in antikoloniale kringen al langer rond, maar voor die alternatieve theorie is, ondanks de toch stevige aantijgingen die het omvat, tot op heden nooit enig wetenschappelijk bewijs aangedragen. De theorie staat bovendien op gespannen voet met de officiële verklaring waarmee de Nederlandse regering haar militairen op pad stuurt.

Excuses Rutte
Nog geen twee uur na de presentatie van de resultaten biedt premier Mark Rutte “diepe excuses” aan aan de bevolking van Indonesië. Onder Indische Nederlanders, een groep die tijdens de Bersiap zwaar heeft geleden onder Indonesische terreur, wordt met ongeloof gereageerd op de nieuwe “dolksteek”. In de Tweede Kamer is het vooral Geert Wilders (PVV) die tegen de excuses ageert. Rutte meent dat nieuwe excuses echter op zijn plaats zijn. Volgens de premier ligt de verantwoordelijkheid voor deze “zwarte bladzijde” niet bij individuele militairen, maar bij de instanties die het institutionele geweld mogelijk maakten. Rutte spreekt van collectief falen. Daarmee lijkt Rutte een diametraal ander standpunt in te nemen dan dat hij eerder deed toen hij juist zei dat de politionele acties “een te verdedigen positie [is, red.] van de kabinetten Schermerhorn, Beel en Drees”. Ook geeft de premier aan van plan te zijn om het historische begrip ‘Bersiap’ alleen nog ‘tussen aanhalingstekens’ te gebruiken. Ook geeft de premier aan van plan te zijn om het historische begrip ‘Bersiap’ alleen nog ‘tussen aanhalingstekens’ te gebruiken. Daarmee buigt Rutte opnieuw voor antikoloniale activisten.

Schadevergoedingen Indonesiërs
Als reactie op het onderzoek kondigt het kabinet ook aan de schadevergoedingsmogelijkheden voor weduwen en kinderen van vermeende Indonesische slachtoffers van Nederlandse geweld te versoepelen én verlengen. Bij Nederlandse ambtenaren en militairen uit Nederlands-Indië komen de plannen aan als een nieuwe klap in het gezicht. Een deel van deze ambtenaren en militairen wacht al meer dan 75 jaar op niet-uitbetaald salaris en soldij voor hun dienstperiode tijdens de Tweede Wereldoorlog, ook wel bekend als de Backpay. De Backpay kan de afgelopen weken op extra aandacht rekenen, nadat de coalitiepartijen tot tweemaal toe een regeling voor weduwen wegstemden. Daarover ontstond grote commotie op de publieke tribune. Een motie van Caroline van der Plas (BBB), voor een finale regeling voor alle gedupeerden tot en met de tweede generatie, haalde het evenmin.

Onderwijs
Docenten en uitgevers zeggen ondertussen hun lesmateriaal aan te passen op basis van het onderzoek. Over twee jaar moeten scholieren bovendien als verplichte examenstof weten dat Nederland structureel extreem geweld heeft gebruikt in Nederlands-Indië. De aandacht voor het Nederlandse geweld én de snelheid waarmee het onderwijsmateriaal daarover nu wordt aangepast wijkt sterk af van de aandacht die er 75 jaar na dato is voor het Indonesisch extreme geweld tijdens de gruwelijke Bersiap. Dat docenten het onderwijsmateriaal aanpassen op basis van een onderzoek dat breed wordt beschouwd als eenzijdig en partijdig zorgt dan ook voor woede onder veel Indische Nederlanders. “De geschiedenis van wie wij zijn en waarom wij hier zijn gaat officieel de kliko in” concludeert Indisch blogster Anneke van de Casteele vattend.

Het debat vindt woensdag 14 juni 2023 om 10.15u en is via een livestream te volgen bij FIN.

Reactie ICM Redactie 

ICM & ACTW-66 schreef:
Je reactie is in afwachting van moderatie.

Michel goed onderbouwd Ieder zijn verhaal.

Namens icm, is  vele malen groepen dat de inval 1947/1948 in de republiek indonesie  al een oorlogmisdaad is ( Net als Rusland nu de Ukraine is binnengevallen) . Wij maken nu dagelijks mee de doden op de burgers in Ukraine . Vervolgens heeft het KNIL 96.731 onschuldige Indonesische burgers vermoord. Indonesie heeft nauwelijks een leger, zoals het KNIL.  Deze week las het verhaal van KNIL Vader  in blad MoessOn :" Ik brandde de kampongs af en schoot met mijn mitralleurs leeg" ,  wat moet de mens wel denken zo'n tekst de in Moesson van een KNILLER!!

Zijdelings in het kader van traktaat heb ik destijds dit aan Bert Koenders gecommuniceerd in het kader van het Traktaat van Wassenaar.. Immers door deze daad kwam het leven van 500.000 Nederlandse Indische Burgers ( NIB -Nederlanders, Indo’s, Molukkers, en van Joodse  afkomst) in gevaar.  Resultaat werden het land uitgezet. De VN noemde deze daad Genocide. Bert koenders heeft vervolgens het Niod ingeschakeld , vermoed ik, immmers is de enige met wie over Het Traktaat heb gesproken en Halbe Zijlstra.

Al eerder kwam de Belg met de boek en docu Prologamatie met deze bevindingen. Met het verschil heeft de levenden zelf  persoonlijk gesproken, en niet van derden,
Dus uit eerste hand.

De schuldvraag ligt collectief bij Kabinet Drees en de Tweede Kamer. Die collectief  Het KNIL Leger  hebben bevolen om de republiek indonesie binnen te vallen. Het KNIl dient het bevel op te volgen. Het Knil is niets te verwijten. Ik vind dat Rutte ook aan hen Excuses moet aanbieden voor deze vreselijke dwaling ofwel oorlogmisdaden van Het Kabinet Drees. Zijn dus allen oorlogmisdadigers want als het NIOD constateert  dat oorlogsmisdaden zijn gepleegd, dan zijn de plegers oorlogmisdadigers, moeten dan ook niet sancties opvolgen?  is de volgende vraag.

Tot slot toen in de Tweede Kamer Rutte excuses aanbood aan de Indonesische bevolking stond dit volgende dag in alle dagbladen in Indonesie. Nederland schaamt zich voor deze gepleegde oorlogmisdaden, blijkt wel dat de Nederlandse Media ook wegduikt ,   Op redactie ICM  ontvangen  vele berichten wanneer deze hun schadeloosstelling tegemoet kunnen zien.

Lees verder…

 

 

-7R2dqytoejE1BOeZIGWAbftwoxK2U87I6YLhUq3QgaPZHCEdH4hbsw3P8nKaBC189EoGxaFrYEwdFlyBpVNkRsq4WF7hA5Rb6ytEmmC3OAFMFppHIwTtfb5YpmmfOQOEhr_QXInsTew=s0-d-e1-ft#<a href=

Bijzonder goed dat ons rapport in Nationaal Bibliotheek is  opgenomen voor de Jeugd & Jongeren.

Toch erkenning voor ACTW-66 delegatie met het team, die vanaf 2015  tot heden bezig is.  Alleen om fondsen te werven zodat collectief net als de Pensioenen nu, had delegatie de hoop dat allen die de petitie had getekend dit boek rapport zouden kopen. Totaal heeft ACTW-66 voor een groep van 15.000 slechts 32.500 euro op kunnen ophalen.  Dev Proceskosten zijn  ruim 1 miljoen  dus onhaalbaar .Actw-66 heeft nog geprobeerd om Procesfinanceerder in Tilburg te betrekken net als bij de zaak bij Pensioenen, notabene een Indo ook nog !   

 Onze zaak ACTW-66 vertoont overeenkomsten (ACTW-66 - ook een wet niet nagekomen.  Pensioenen een EU richtlijn niet geimplementeerd) , echter niet als om de doneren en sponsorring gaat.  Daarom restte  ACTW-66 nog via een politieke weg tot uitbetaling te komen.  Dagelijks is ACTW-66 delegatie bezig met de Tweede Kamer.  Zoals U bekend werden 15 exemplaren rapporten met overige stukken overhandigd aan de Tweede Kamer op 15 maart 2022  in ontvangst genomen door de VVD, partij van Mark Rutte.  Vooraf heeft de VVD zich geroepen om deze zaak te trekken.  Vooralsnog lijkt VVD de andere collega's niet te kunnen overtuigen. Dagelijks is ACTW-66 bezig op afzonderlijk Kamerleden hiervan te overtuigen om draagvlak te creeren.

Veel van de benodigde onkosten over de jaren heen,  werd  275.000 euro  uit ICM , Prive - middelen en 32.500 uit donaties  betaald.  Resultaat :  het rapport is nu op genomen Nationaal Bibliotheek en Rapport zit nu in de Tweede Kamer. 

Het boek is sclechts door een handje vol Indo's gekocht, nog geen 200. Is wel schrijnend dat Jeugd en de leden van de Tweede Kamer meer kennis nu hebben dan de 15.000 Indo's en weten, te denken  dat de 15.000 die petitie hebben getekend. Wel grote teleurtelling voor ACTW-66 delegatie met het team,  wel tekenen en niet willen weten !

 U kan het boek als nog bestellen via info@icm-online.nl  of door overmaken van 50 euro op Rabobank NL35 RABO 0377 5794 91 Ten name van ICM Project ovv van uw adresgegevens.  ACTW-66 kan altijd nog donnaties gebruiken om de benodigde kosten te dekken en het werk voort te blijven  zetten. 

 

11742892490?profile=RESIZE_710x

Lees verder…

11481322864?profile=RESIZE_180x180Indonesie wil het geld terug van traktaat van Wassenaar.

Bij de redactie ICM kwam het bericht binnen dat de Republiek Indonesie het geld dat werd betaald aan Nederland terugvordert.  Dit betreft de gelden ter grootte van 689 milijoen oude guldens. Waarde nu 7,2 miljard euro. 

Dit geld is ondere andere een onderdeel van het gesloten verdrag tussen beide landen, die werd geractificeerd september 1966. Het verdrag hield ook in dat Nederland Indonesie zou steunen door schade die werd aangericht op  economisch gebied, en om de banden te verstevigen.  Hier is weinig van terechtgekomen. Ter herinneringen de staatsbezoeken van de presidenten werden geweigerd, m.u.v.  het bezoek van president Joko Widodo april 2016.

De 686 miljoen gulden was bestemd voor de Nederlandse Indische Burgers ( NIB- Nederlanders, Indo's, Molukkers, en van Joodse afkomst) die het land werden uitgezet. Dit door onhandig politiekbedrijf van het Kabinet Drees. NIB heeft al hun bezittingen en banktegoeden moeten achterlaten, en hebben gewoond in de republiek Indonesie van de periode 1947 tot 1962. 

April 2016 heeft de president Joko Widodo uit handen van Ferry Schwab redacteur ICM  het rapport traktaat van Wassenaar mogen ontvangen en kennis mogen nemen.  Via zijn minister van Buitenlandse zaken liet hij weten deze zaak op voet te volgen en te steunen  In Jacarta zijn verschillende groeperingen die nauwe banden hebben met de families in Nederland.  Deze werden  dusdanig op hoogte gehouden en ICM (Indische Internetkrant). 

Niet geheel onverwachts verscheen het bericht op de webportaal van de Indonesische Tweede Kamer het bericht dat ze het geld 689 miljoen toen nu 7,2 miljard willen terugvorderen, omdat Nederland zich niet heeft gehouden aan de afspraken zoals neer gelegd in Het Verdrag.  Onder andere dat Nederland zou rapporteren of het geld aan de gedupeerden reeds is betaald. Daarboven op een schadebedrag.

Min of meer is  ICM redactie meedere keren aangespoort om dit in te brengen bij de Nederlandse Tweede Kamer.  Zoals U bekend werd onze zaak op 15 maart 2022 aangeboden aan de Tweede Kamer, met als trekker de VVD. Alle fracties hebben de rapporten met stukken mogen ontvangen. Is nu 6 juni 2023 !  Van dit moment werd constant geinformeerd wat de stand van zaken zijn van belanghebbenden dus ook van uit de republiek !

ICM is mede delegatie lid van ACTW-66, 

en meent dat de republiek Indonesie dit zelf dient aan te kaarten via hun ministers.  ICM & ACTW-66 heeft de zaak reeds in de Tweede Kamer gebracht.  Heeft de plicht naar de achterban 15.000 om deze zaak niet laten misbruiken door derden in dit geval de republiek, die het geld wilt terugvorderen. Wie moeten die 15.000 mensen dan gaan aanspreken voor de schadevergoeding?

WORDT VERVOLGD

Foto van media DPR (Tweede Kamer in Indonesië)

11482142458?profile=RESIZE_710x

Lees verder…

ANTWOORD  OP OPROEP AAN CAROLINE VAN DER PLAS

11444702663?profile=RESIZE_710xANTWOORD  OP OPROEP AAN CAROLINE VAN DER PLAS
 
 
Goede dag mw. van der Plas,
 
Ik heb het gevoerde debat tussen U en Mark Rutte in Tweede Kamer gevolgd.  Mijn complimenten dat u voor deze kleine groep  KNILLERS opkomt.
 
Maar Ik deel volledig het standpunt van Mark Rutte.
De op stapellingen aan voorzieningen die Molukse Knil Militairen van de Overheid hebben gehad, niet te vergeten de 62 Molukse wijken, 62  wijkcenter, en 62 kerken die ze van de Belastingbetalers hebben gehad om de pijn te verzachten.  Jaarlijkse onderhoud niet te vergeten wij allen betalen hieraan mee.
 
 Dit in tegenstelling tot de grote groep (60.000 - 70.000 gezinnen) die in de periode 1947 - 1962 in de republiek Indonesia verbleven, en het land werden uitgezet door het handige politiekbedrijven Den Haag onder Kabinet Drees.  Hierdoor, deze al hun bezittingen en banktegoeden moesten achterlaten.  Nu komt het !  Tegelijkertijd President Soekarno, later president Soeharto ruim 7,2 miljard betaalde aan Nederland om deze gedupeerde Nederlandse Indische Burgers (Nederlanders, Indo's, Molukkers, en van Joodse afkomst)  te compenseren,  U ziet er wordt geen onderscheid gemaakt.  Waar het Indische Platform samen met al die 28 organisaties juist al deze Nederlandse Indische Burgers uitsluit.  Zelf bij de TFC wilde men de KNILLER en de Ambtenaren onder het Traktaat brengen. 
 
Wat de meeste Indo's stoort dat deze kleine groep het platform van Indische Gemeenschap met populatie van 2 miljoen danig misbruikt  voor Molukse en KNIL gewin.  Nog geen  4.000 mensen nu.  ICM achterban dagelijks actief op  Internet en ter land, is dit IP onzichtbaar!
 
Het Indisch Platform is opgericht ergens in de jaren 90 door oud premier Ruud Lubbers.  Een Platform nadrukkelijk bedoeld  om de belangen / vraagstukken van de Nederlandse Indische gemeenschap te behartigen dus voornamelijk de burgers  (NIB,  Nederlanders, Indo's , Molukkers en van Joodse afkomst) . We zien bij alle opstappelingen van voorzieningen waarna Premier Mark Rutte op doelt (Geld is niet het probleem)   dat alle die voorzieningen te maken hadden met KNIL Militairen  van wel ruim acht waren dit.  NIB had het nakijken, terwijl Soekarno 7.2 miljard betaalde ter compensattie van NIB. 
 
Na 2010 zagen wij de beweging dat IP de kant uit ging naar de ambtenaren en KNILLER,  en middelvinger op staken naar de Nederllandse Indische burgers, waar dit platform was voor bedoelt.  Zie dat het boegbeeld het Indisch Huis, nu lijkt te veranderen in een Moluks huis.  Sinds wanneer zijn de Indo's Molukkers?   
 
 In het  geratificeerde verdrag van Wassenaar werd de zaken overeengekomen tussen beide landen o.a. dat deze groep hun schadevergoeding zou worden gecompenseerd  via  NL Overheid van de ontvangen gelden  verkregen van de republiek.  Tot op heden  werd geen 1 euro uitbetaald.
 
Daarom zou ik graag met de delegatie ACTW-66 met U een afspraak willen maken,  het  is U bekend dat de VVD deze zaak zou gaan trekken. Echter van 15 maart 2021 werd geen enkele actie ondernomen..
 
Met vriendelijke groeten,
Rob Andreas  (lid delegatie ACTW-66) 
 
---------- Forwarded message ---------
From: rob andreas <robandras@gmail.com>
Date: Sat, Jun 3, 2023 at 4:37 PM
Subject: Kijk 'Caroline van der Plas CONFRONTEERT Rutte! 'Vrouw van 91 in TRANEN!'' op YouTube
To: Ferry & Astrid Schwab <schwab@icm-online.nl>, Ferry Schwab <schwabferry@gmail.com>, Redactie ICM <schwab@kabelfoon.nl>


 
1?ui=2&ik=cc2dcc2f50&attid=0.1&permmsgid=msg-a:r-4534640778470247286&th=188827e12bca645b&view=fimg&fur=ip&sz=s0-l75-ft&attbid=ANGjdJ86LswzVOgzJsqe2Abo7YAioH1Bpa5SMXNyVW2HPld9jKJiUb_LeZt3n7-fyMOoVZl2_9wyNSFVVCL5kdeZVmCDwx4QYo6lXrBbtEkanXkIBT1qe0jHzev2QfM&disp=emb&realattid=18881b088f51d59b7601
 
 
 
 
 
Attachments area
 
Preview YouTube video Caroline van der Plas CONFRONTEERT Rutte! 'Vrouw van 91 in TRANEN!'
 
 
mqdefault.jpg
icon_2_youtube_x16.png
Caroline van der Plas CONFRONTEERT Rutte! 'Vrouw van 91 in TRANEN!'
 

 

 

 _________________________________________________________________________________________

 

Lees verder…

ICM Die boekpresentatie, hoe groot had U gedacht?

Die boekpresentatie, hoe groot had u het gedacht?

 

web-couper.jpghttps://www.indischeschrijfschool.nl/wp-content/uploads/2023/06/web-couper-300x170.jpg 300w, https://www.indischeschrijfschool.nl/wp-content/uploads/2023/06/web-couper-400x227.jpg 400w, https://www.indischeschrijfschool.nl/wp-content/uploads/2023/06/web-couper-600x340.jpg 600w, https://www.indischeschrijfschool.nl/wp-content/uploads/2023/06/web-couper-768x435.jpg 768w, https://www.indischeschrijfschool.nl/wp-content/uploads/2023/06/web-couper-800x453.jpg 800w, https://www.indischeschrijfschool.nl/wp-content/uploads/2023/06/web-couper-1024x580.jpg 1024w, https://www.indischeschrijfschool.nl/wp-content/uploads/2023/06/web-couper-1200x680.jpg 1200w, https://www.indischeschrijfschool.nl/wp-content/uploads/2023/06/web-couper.jpg 1500w" alt="boekpresentatie" width="1024" height="580" data-lazy-srcset="https://www.indischeschrijfschool.nl/wp-content/uploads/2023/06/web-couper-200x113.jpg 200w, https://www.indischeschrijfschool.nl/wp-content/uploads/2023/06/web-couper-300x170.jpg 300w, https://www.indischeschrijfschool.nl/wp-content/uploads/2023/06/web-couper-400x227.jpg 400w, https://www.indischeschrijfschool.nl/wp-content/uploads/2023/06/web-couper-600x340.jpg 600w, https://www.indischeschrijfschool.nl/wp-content/uploads/2023/06/web-couper-768x435.jpg 768w, https://www.indischeschrijfschool.nl/wp-content/uploads/2023/06/web-couper-800x453.jpg 800w, https://www.indischeschrijfschool.nl/wp-content/uploads/2023/06/web-couper-1024x580.jpg 1024w, https://www.indischeschrijfschool.nl/wp-content/uploads/2023/06/web-couper-1200x680.jpg 1200w, https://www.indischeschrijfschool.nl/wp-content/uploads/2023/06/web-couper.jpg 1500w" data-lazy-sizes="(max-width: 1500px) 100vw, 1500px" data-lazy-src="https://www.indischeschrijfschool.nl/wp-content/uploads/2023/06/web-couper.jpg" data-ll-status="loaded" />Een boekpresentatie is het moment waarop u tegen de wereld zegt: kijk, hier is het. Mijn boek bestaat per vandaag officieel. Lees het of niet, ik heb gedaan wat ik kon. Nee, niet iedereen doet zoiets. Is een boek alleen voor de familie bestemd, dan kunnen die exemplaren best overhandigd worden op een familiedag.
Verder geen soesah.

  • Bescheiden mensen raken verlegen van het idee alleen.
  • Verlegen mensen houden een presentatie in de huiskamer.
  • Praktische mensen kiezen voor de boekwinkel, dan kan iedereen meteen langs de kassa.

En dan zijn er mensen die nergens bang voor zijn, en die met een knoepertdik boek over Louis Couperus komen, waarvan je gewoon weet, wéét, daar gaat iedereen wat van vinden,
en die mensen gaan dan ook nog in een zaal van de Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte (De Witte) staan,
overhandigen het eerste exemplaar aan de directeur van het Literatuurmuseum,
en zulke mensen dragen daarbij een killer broekpak.

Hello there, Caroline de Westenholz.
Durfal.

Ik mocht komen en ik keek mijn ogen uit. Een zaal bomvol mensen, een tafel overladen met boeken, en een blije uitgever want de boeken gingen als warme lempers over de toonbank.
(Louis Couperus, een verwende vagebond- € 29,99 – 352 pagina’s; 450 afbeeldingen)

Beschaafde mensen waren we, maar niet iedereen had de kledingcode van De Witte meegekregen: stropdas verplicht voor heren. Dames ook in het netjes.
Zelf had ik een ver-over-de-knie jurk aan. Hooggesloten. Ik voelde me toch wuft.

Geen jongeren

Wat ik persoonlijk fijn vond, was dat er geen jongeren waren. Dat scheelt in de toespraken, want dan hoeft er immers minder uitgelegd te worden.
Je hebt vanzelf ook andere gesprekken.
Met Aad Meinderts – directeur Literatuurmuseum – had ik een aangenaam onderhoud over het fysieke lezen, dus niet van een telefoon of tablet. Hij prees het genoegen van terug kunnen bladeren, papier in handen, en het kwellend-heerlijke van zien ik heb het bijna uit, nog een dun stukje boek is er maar over, zal ik doorlezen of juist niet.
Dan heb je niet met een ebook.
We waren het innig eens.

Voor de overhandiging van het eerste exemplaar vertelde Caroline dat ze in haar boek ook veel aandacht besteedde aan de exposities het Couperus Museum waarvan zij de initiatiefneemster was. En dat ze er zondag weer was op de dag van het Louis Couperus Museum. En dat ze lezingen ging geven.
Aan het slot van haar speech declameerde Caroline de laatste regels die van Couperus waren gepubliceerd, een week voor zijn dood. Uit het hoofd. Op toon. Met volume.
In de zaal zag ik geknik. Ja, dat schreef hij. Ja, mooi en waar.
Aan achttienplussers is zoiets niet besteed.

Bewaren

Toen kwam Aad Meinderts. Van alles dat hij zei, kwam dat ene met een knal bij me binnen.
Alsdat Marcellus Emants, die andere Haagse schrijver, óók in 1923 was gestorven. Net als Couperus. Dus.
De mensen in de zaal namen het voor kennisgeving aan. Allemaal Couperianen, natuurlijk. Maar ik hou hartstochtelijk veel van Emants. En van bewaren van mensen uit het verleden.

Daar dacht ik in de trein naar huis over na.

(tekst gaat verder onder video)

(op de video ook: ik blader door het boek)

Wat hoe is de situatie?

  • we hebben nu wel een Couperus-jaar maar geen Emants-jaar, is dat eerlijk, neen.
  • als er al een Emantsgenootschap is, kan ik het niet vinden.
  • in de boekwinkels klinkt nu de naam van Couperus, maar Emants: “Hoe, zegt u?”

En: schrijven is blijven.

Zolang er over je verteld en geschreven wordt, zolang blijf je bestaan. Dat geldt voor Emants, voor Couperus en ook voor uw familieverhalen. Grote kans dat u degene bent die het meeste van vroeger weet.
Wat doet u met al die kennis?
Wordt het route Emants richting vergetelheid of wordt het route Couperus van bewaren?

Schrijftips
Wanneer u aan de jongere generaties van uw familie denkt, dan weet u: ze hebben tekst en uitleg nodig. Anders weten ze niets. Dat is uw verantwoordelijkheid, om door te geven wat u weet. Alleen, hoe begint u? Misschien door met mij te brainstormen, via een gratis telefoongesprek. Klik hier en kijk in mijn digitale agenda hoe dat gaat.

 

Lees verder…

ICM Overige media 1 juni 2023

 ICM Overige media 1 juni 2023

Geplaatst door Jan de Keten op december 27, 2018 om 7:27pm

 

10897238680?profile=original10897260893?profile=originalOnthulling van de miljoen liquidaties in Indonesië bij Pauwe & Witteman van 20/2-2013. Documentaire komt in Nederlandse bioscopen.

Onthutst, en verbaasd met verontwaardiging was Witteman als media Icoon dat nu pas deze bizarre liquidaties in de Nederlandse media is gekomen. Uiteraard niet te verteren als journalist en media Icoon. Dit naar aanleiding van gesprek met correspondente, die 5 jaren in Indonesië werkte. Dit in het kader dat hierover documentaire is gemaakt en in de bioscopen wordt gelanceerd, en later op TV komt.

Al eerder werd deze Indonesische liquidaties uitgelicht twee jaren geleden in het programma “De Wereld Draait Door”. Waar door Jort Keldert samen met een schrijver deze zaak in verband werd bracht en lijntjes die liepen naar Pr, Bernhard. Echter duidelijke aanwijsbare feiten hadden deze niet, dat financieel werd gesteund voor de coupe om president Soekarno af te zetten.  Net het schakeltje van Jort Kelder en de auteur van boek ontbraken nog. Terwijl de geëigende Binnenlandse diensten hiervan op de hoogte waren, maar allen als het graf zwegen.

Was diep slikken voor de sterk geëmotioneerde Witteman als journalist dat niet kon bevatten dat 1 miljoen liquidaties nimmer op het wereldnieuws en de media is gekomen, en geen land ingreep, is niet bevatten.

Zes maanden voor de coupe op Soekarna  was Generaal Saboer hoogste in rang, later ook geliquideerd, met generaal Soeharto, en generaal Natision  op bezoek in Voorburg aan de David Klemanlaan. Generaal Saboer had de taak om alle openstaande rekeningen van de jongste vrouw  van Soekarno te voldoen in Europa.   

 Het is nu duidelijk dat toen generaal Soeharto een dubbele agenda gehad, en ergens nog een geheim bezoekje bracht buiten om generaal Saboer.  De reacties in Tweede Kamer ten aanzien van de Leopard Tanks spreken boekdelen met een bevestiging wie hier ook bloed aan zijn handen heeft; Immers deze kon het niet zetten dat geen koning werd van de Republiek, maar Soekarno, weten betrouwbare bronnen te melden, ook de middelen die oneigenlijk zijn ingezet.

Voor de historici onder U;

De republiek Indonesia onder regiem van president Soekarno dreigde het communisme (Pki) steeds meer te omarmen. De andere bekende groeperingen  in Indonesië zagen dit als dreigende gevaar naast de Westerse wereld. De coupe van de generaals met massa moorden maakten einde aan het regiem van Soekarno. In de tijdsgeest van de jaren 60 / 70 in relatie tot  de koude oorlog en communisme, heeft de wereld dit kennelijk stilzwijgend gesteund en wereldwijd verzwegen.

Lees verder…

 

Perspectief nu, Terugblik op Het Gebaar (2001)

Terugblik op Het Gebaar (2001) -

10897253880?profile=original10897283271?profile=originalTerugblik op Het Gebaar (2001) -    
Tegoeden Tweede  Wereldoorlog  nr. 23VERSLAG VAN EEN ALGEMEEN OVERLEG Vastgesteld 28 februari 2001, Volledig versag ook hier te downloaden>>>
 

De vaste commissie voor Financiën1en de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport2hebben op 8 februari 2001 overleg gevoerd met minister Zalm van Financiën en minister Borst-Eilers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over:  

– De voortgang van de werkzaamheden in verband met de tegoeden Tweede Wereldoorlog (25 839, nr. 17);

– De voortgangsrapportage Tegoeden Tweede Wereldoorlog (25 839, nr. 18), voor zover de stukken betrekking hebben op de Indische tegoeden;

– De nadere uitwerking van de regeringsreactie naar aanleiding van het rapport van de begeleidingscommissie onderzoek Indische tegoeden (25 839, nr. 21).

Van dit overleg brengen de commissies bijgaand beknopt verslag uit, Vragen en opmerkingen uit de commissies, zijn hier ook te  downloaden >>>>>>> 

 

Dat er nu anno 2014 een debat komt daar is geen enkel twijfel over!  Want het gaat anno 2014 om het zevenvoudige bedrag dan die van Gebaar 2001 (385 miljoen de schatkist kostte).  Een staatssecretaris of een minister kan niet eenzijdig een dergelijk besluit op eigen houtje nemen en zal eerst in de Tweede Kamer moeten brengen, hiervoor is draagvlak van de Tweede Kamer voor nodig, net als in 2001 bij Het Gebaar, desondanks destijds vele zaken onduidelijk lagen in tegenstelling tot nu.

 

Als voorbeschouwing wil ICM graag als redactie terugblikken In beginsel naar Nr. 23 VERSLAG VAN EEN ALGEMEEN OVERLEG dat vast vastgesteld werd op 28 februari 2001, waarom de Indische Gemeenschap niet die gelijke behandeling heeft gehad als de Joodse gemeenschap (Ruim 30.000 - 40.000 per individu gehad), dat overigens bij dit overleg veel aan de orde is geweest. Om dit te beoordelen zal de Indische kwestie naar de vijf perspectieven belicht worden: Indische gemeenschap als bevolkingsgroep, de Indische belangen organisaties (200 stuks verspreidt over het hele land), het oude Indisch Platform voorzitters Boekholt en KLeijn,  het Politiek systeem, en Nederlands rechtssysteem.

 

De Indische Gemeenschap t.o.v. de Joodse Gemeenschap wordt niet gekend als een homogene groep. De verdeeldheid is groot dat zich uit in de wel honderden Indische verenigingen, en ieder met eigen doel en missie, die haaks tegen over elkaar staan. Vanuit politiek Den Haag (Tweede Kamer) komt de Indische Gemeenschap niet goed weg wat de homogeniteit betreft. Is dat de Kamer hier het voordeel van de twijfel geeft (dankzij het politieksysteem) en het zeer te doen hadden wat de Indische Gemeenschap heeft moeten ondergaan in de oorlog tegen Japan,  de bersiap periode, en misschien ook door het politieke systeem die redding bracht met Gebaar voor de kille koel ontvangst asl tussenstation.  Tevens erkent door de vele te bureaucratisch te werk te gaan en de fouten aan de kant van de Nederlandse Overheid.   In vergelijking tot de bevolkingsgroep de Joodse gemeenschap die gekenmerkt wordt als een homogene groep, was binnen de Indische Gemeenschap alleen maar een grote verdeeldheid te besmeuren dat het modder gegooi verder ging dan binnen de Indische Stichtingen. Vele buitenstaanders o.a. ICM (NINES Online) verbaasden zich over dit amateuristisch gedrag in het openbaar.

 

De Indische organisaties gekenmerkt in het verlengde van hun achterban (leden) voerden een onderlinge hevige strijd onder elkaar, en nadrukkelijk niet tegen die Overheid.  Dit was openlijk te besmeuren op het Internet (o.a. via de beroemde websites en het msn). Elk ging voor het eigen belang. De typering alleen al van de "binnen - en buitenkampers”, die regelrecht een discriminatie onder elkaar vormden is te bizar om te verwoorden.  Geen eenheid, geen solidariteit, geen visie, geen plan, geen bewijsvoering zoals onderbouwde onderzoek met feiten, en het ontbreken van kennis om een dergelijk grote zaak tegen de Overheid aan te spannen, maar in bijzonder het ontbreken van die professionaliteit, expertise die door de boventoon van eigen belang en emotie werd gevoerd.

 

Het Oude Indisch Platform als politiekoverlegplatform ingesteld door oud premier Ruud Lubbers moest die oplossingen bieden en die redding brengen.  

Moeizaam kwam deze van de grond. Te meer de voorzitters Oud - Militaire door de Overheid werd benoemd, dit viel bij de andere organisaties in slechte aarde dat van de honderden slechts 7 toetraden, is niet te verwonderen.  Deze hadden geen enkel stem, dat dominant geregisseerd werd door Boekholt oud - buitendienst generaal ( broodheer de Overheid had) en veelal ging voor zijn eigen belangen. De burgers die in het voormalige Indie als oorlogsslachtoffers gekenmerkt hadden worden vielen daardoor overal buiten de boot. Tot wie moesten zij zich  wenden.  De andere zittende 7 Indische organisaties porforma zitting namen, geen enkel ervaringen hadden dat buitenstaanders moesten ingrijpen!  Is ook vrij logisch gezien hun CV profielen die geen enkel academische achtergronden hadden of bestuurservaringen in het bedrijfsleven, en die zich totaal lieten regisseren (overrulend)  door een Boekholt waar later ook gelden naar de familie toestroomden (Indisch Huis, in Scheveningen die nooit afkwam, om maar een voorbeeld te noemen, ook deze zaak werd uitgebreid gemeld in het verslag van het overleg, zegt al voldoende in het vertrouwen van het IP). 

ICM / NINES Online zag deze bizarre strijd en stak regelmatig de hand op om geen ruzie met elkaar te maken, want de ambtenaren van Overheid kijken ook mee op het Internet! Wat maakt uit of je binnen - of buitenkamper bent of KNILLER. Allen zijn oorlogsslachtoffer geworden met lange nasleep van de "overdracht", Bersiap, en de "Koele Kille Ontvangst in Nederland "geworden uiteindelijk. Van een oorlog die door het koninklijk huis namens Wilhelmina aan Japan is verklaard. Iedere oorlog zal onherroepelijk schade toebrengen aan het leven van de burgers: oorlogsschade immaterieel als materieel en als je ook nog je land kwijt bent waar je bent geboren en getogen . Dit zijn de keiharde feiten, waarom dan nog Buiten-, Binnenkampers, Knillers, en oud - ambtenaren ! Dit onderstreept al die tegengestelde belangen van de gewone burgers in het voormalige Indie.

 

Het Politiek systeem, Den Haag erkent dat de Overheid en alle voorgaande regeringen te bureaucratisch en grove fouten hebben gemaakt jegens de Indische Gemeenschap..

Maar gezien de grote verdeeldheid bij de Indische organisaties die weer het Oude IP bejegend is voor de Kabinet moeilijk de claims te becijferen zoals die bij de Joodse Gemeenschap.  Voorts verschilt de situatie wordt tot de conclusie gekomen. De vraag is of het een Gebaar of een tegoedkoming moet zijn. Politiek Den Haag heeft toch te doen met alles wat de Indische Gemeenschap heeft moeten meemaken, en krijgt in principe het voordeel voor de twijfel, dit mede door het falen van duidelijk wensen / eisen pakket van het oude Indisch Platform door de grote verdeeldheid, die bij de Joodse Gemeenschap wel nadrukkelijk aanwezig is.  Dankzij de politieke partijen die de claims willen wegen wordt Het Gebaar als tussen station gezien voor die "Koele en Kille ontvangst in Nederland"en toegekend 385 miljoen, waarvan 35 miljoen voor collectieve projecten (Voor the time being). Om de zaken te kunnen becijferen wordt voorgesteld om een breed historisch onderzoek door het NIOD te laten uitvoerenDeze resultaten af te wachten om als nog definitief de hoogte van de claims te bepalen, die naast de claim van Het Gebaar kunnen worden ingediend bij de Overheid. 

 

Het Nederlands rechtssysteem (burgerwetboek) stelt, dat iedere burger rechten heeft die moet toezien of de Overheid die ook nakomt'.  Het wetenschappelijk onderzoek om reconstructie van feiten in Voormalige Indie zal moeten uitwijzen dat alle zaken die vastgelegd zijn Nr. 23 VERSLAG VAN EEN ALGEMEEN OVERLEG  op 28 februari 2001 de Indische gemeenschap in gelijke wordt gesteld aan de hand van de feiten en conclusies die de wetenschappers van het NIOD in het rapport als reconstructie hebben vastgelegd. Daarnaast de transacties hiervoor zijn uitgevoerd; Het Gebaar is uitgedeeld naar de afgesproken bedragen en het breed historisch onderzoek is verricht door de NIOD. Uit dit rapport zijn de claims te herleiden die onvoorwaardelijk de Overheid veroordeelt om tot uitvoering te komen van Gebaar - II met finale kwijting.  

 

Het eventuele verslag van Algemeen Overleg van Tweede Kamer anno 2014 komt er wellicht nu zo uit te zien met betrekking tot eerdere opgesomde perspectieven!

 

De Indische Gemeenschap, is meer betrokken geraakt bij de Indische kwestie door de jaren heen o.a. door  de communicatie via het internet (ICM & NICC) als Internetkrant en maand Magazine en via de pasar malams (800.000 man) . Hierdoor meer bewustwording creëerden en betrokkenheid bij de Indische kwestie. Te meer ICM als communicatie middel werd gebruikt door de Indische organisaties om de achterban te bereiken. Naast dat de Indische kwestie met het Indisch Platform veel in beeld is gebracht door ICM op de pasar malams, en koempoelan gedurende de periode 2003 tot 2014. Niet te vergeten voor de vele oproepen om richting het Plein te gaan voor IP manifestaties. Niet onbelangrijk de informatie en de boeken van schrijvers die hierin een grote bijdrage leveren( Ik Beken, van Elise Lengkeek) . Dat het draagvlak vele malen groter is geworden bleek uit de gehouden Indische Petitie initiatiefnemer Hans Vogelsang. Ruim 10.000 mensen gaven hun mandaat in de vorm van hun handtekening voor de Stille Tocht die uit handen van IP delegatie aan VWS werd overhandigd. Met die petitie stelde de achterban unaniem achter de doelstellingen en de missie: Erkenning, Excuusjes, en compenstatie in de vorm van een pensionregeling.

 

De Indische organisaties erkenden nu het nieuwe Indisch platform als de organisatie die de belangen namens de Indische Gemeenschap behartigt. Het geruzie en met modder gegooid lijkt nu achter de rug te zijn. Helaas uit dit zich niet bij een aansluiting bij Het nieuwe Indisch Platform, maar allen gaan voor 1 doel; Erkenning, Excuusjes en compensatie voor iedereen die geboren / gewoond heeft in Indonesie. De groep wordt nu geschat op 90.000 man van het oorspronkelijke aantal  van 341.000.

 

Het nieuwe Indische Platform als organisatie ziet een stijging van Indische organisatie die lid worden van Het IP. Van 7 (2001) naar 28, zelfs Pasar Malam Besar in Den Haag met 140,000 bezoekers trad toe tot het IP. De nieuwe vz. Herman Bussemaker koos voor de aanval en trad voor het eerst openlijk de publiciteit tegemoet.  Uiteraard gesterkt met de bewijsvoering onder zijn arm De Indische NIOD Rapporten die ruim 1,8 miljoen hebben gekost. In oktober 2009 ism met ICM wordt IP Manifestatie op Het Plein georganiseerd en de hele landelijk pers werd uitgenodigd dat later op de NOS omroep kwam, en in het nieuws. Een gehele andere benadering dan het oude IP, die letterlijk alles hebben verkwanseld.

 

Niet onbelangrijk en grote aanwinst en versterking was de toetreding bij de delegatie IP Ton Te Mey. Ton die alle in - en outs van politiek Den Haag kent, bovendien met oud MP Jan Peter Balkenende heeft gewerkt. Ton heeft veel sympathie voor wat de Indische Gemeenschap deze 69 jaren moest ondergaan om als tweede rang burger te zijn behandeld door de Nederlandse Overheid.  In 2013 trad Herman Bussemaker terug als voorzitter en werd opgevolgd door Silfraire Delhay, Herman Bussemaker zal wel blijven deelnemen in de delegatie als adviseur met betrekking tot zijn achtergrond als materiedeskundige en historicus. Dit IP gaat professioneel en slagvaardig te werk. Het gaat hier niet om 385 miljoen maar ruim om twee en half miljard op zijn minst, dat niet eenvoudig het draagvlak zal krijgen bij de Tweede Kamer.

 

Politiek systeem, Den Haag heeft er alles aangedaan om barrières den drempels gelegd om de NIOD rapporten te accepteren en om deze ook maar in behandeling te nemen.

  • Op 27 oktober 2009 op het Manifestatie zegde Jan Peter Balkenende toe om de Indische kwestie in behandeling te nemen. Jet Bussemaker zou de Indische kwestie, hiermee wordt bedoeld de NIOD rapporten, ter hand nemen en deze verder voorleggen aan leden van de Tweede Kamer. De val van het Kabinet - Balkenende blokkeerde deze zaakJet Bussemaker (naamgenoot van Herman Bussemaker, maar beslist geen familie).  De NIOD rapporten verdwenen de la van de ambtenaren, en Jet Bussemaker verzuimde de overdrachtprocedure op te stellen in deze voor haar opvolger. Bij het aantreden van het nieuwe kabinet werd wederom de NIOD rapporten ter sprake gebracht door het nieuwe IP.
  • In het overleg van 28 april 2011 van de staatssecretaris met Het Indisch Platform heeft mevrouw Veldhuijzen verklaard niet te willen meewerken aan de totstandkoming van een oplossing voor de Indische kwestie, zoals vastgelegd in de petitie van het platform aan de Tweede Kamer die in november jl. werd ingediend. De Tweede Kamer heeft toegezegd de Indische Kwestie te bespreken.
  • De 1e hoorzitting vond plaats in de Van Someren-Downer zaal op dinsdag 7 juni 2011 in het gebouw van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, Lange Poten 4 in Den Haag.
  • Algemeen Overleg Kamercommissie VWS met staatssecretaris mw. Veldhuyzen van Zanten is verplaatst. inplv. 16 juni a.s. wordt het overleg op dinsdag 28 juni gehouden, in de Troelstrazaal van het 2e Kamergebouw Lange Poten 4 – aanvang 16.00u
  • Motie Tweede Kamer  

    Blijkbaar pikte ook het parlement het te kort door de bocht gaan van Staatssecretaris mevrouw Veldhuijzen Van Zanten-Hyllner niet en diende Pia Dijkstra (D66) daarop mede namens een aantal andere oppositiefracties een motie in. Die motie bestond uit twee delen. De Kamer wil dat de Nederlandse regering op een passende wijze op een daartoe passend moment aan de Nederlanders uit voormalig Nederlands-Indie erkenning en excuses aanbied. Verder wilde de Kamer dat de regering een onafhankelijke commissie van wijze personen instelt om de uitgebrachte NIOD rapporten met het Indisch Platform te bespreken en te onderzoeken wat de daadwerkelijke reikwijdte van Het Gebaar is.
    Hoewel door de Tweede Kamer de behandeling van Oorlogsgetroffenen boven de politieke partijen staat blijkt dat nu het onderwerp volledig gepolitiseerd is. De oppositiepartijen steunen het Indisch Platform, de Regeringspartijen inclusief gedoogpartner PVV zijn het eens met het regeringsstandpunt. 
  • De stemming 
    vannacht in de Tweede Kamer was historisch vanwege de tweespalt in de Kamer over de Indische kwestie. Het komt niet vaak voor dat de tegenstellingen zo groot en scherp naar voren kwamen. De gehele oppositie (inclusief de SGP) steunde de motie van Pia Dijkstra (D66), die mede door de andere partijen werd ingediend. 
    De motie om de geschillen bespreekbaar te maken door het instellen van een Commissie van wijze personen is door de Kamer vannacht na hoofdelijke stemming met een verschil van twee stemmen verworpen. Volgens het Indisch Platform betekent dit niet dat hiermee de Indische Kwestie van tafel is. Slechts het voorstel tot instellen van een Commissie is verworpen
    .
  •  73 waren voor “de Indische motie” en 75 tegen Gisteren 30 juni vond de stemming plaatst van  VAO ( Verbreed Algemeen Overleg )oorlogsgetroffenen in Tweede Kamer dit naar aanleiding van de hoorzitting die plaatsvond op 28 juni jl. Waarbij alle oppositie partijen reeds nadrukkelijk de  Indische Kwestie steunden.  Fel werd op die bewuste  dag uitgehaald naar de staatssecretaris van VWS
  • Aanbieden petitie aan Tweede Kamer op 19 maart 2013; Erkenning, Excuusjes, en compensatie in de vorm van een pensioenregeling. Martin van Rijn belooft Vz. Silfraire Delhay met oplossingen te komen. Criticaster beweren dat Martin van Rijn zijn beloftes niet kan waarmaken. Het pensioenplan zal ruim 3 miljard kosten. Anderen zijn deze mening niet toegedaan er zullen vele meevallers 2014 - 2015 de Overheid treffen.

Toespraak door Herman Bussemaker bij het overhandigen van de Petitie op 19 maart 2013, zie http://icmonline.ning.com/profiles/blogs/toespraak-door-herman-buss...   

 
Het contrast met 2001 en 2014 is zo groot; Over de hele linie in Nederland heeft de Indische kwestie meer draagvlak en sympathie gekregen, in de Kamer ruim 50% . ICM blikt positief vooruit op de ontwikkelingen en de oplossingen waarmee staatssecretaris van Rijn als nog op de valreep komt.
De verdere conclusie laat ICM aan U over!
 

M Archief -PvdA, de partij voor de Nederlandse Indische Gemeenschap?

10897347873?profile=original10897245264?profile=originalPvdA, de partij voor de Nederlandse Indische Gemeenschap?

Uit ICM Archief van  17.3.2016

 

In het algemeen; 

Gezien  de VVD en Pv'dA gezamenijk verantwoordelijkheid in de crisistijden, de economie begint nu op te bloeien een trouw partnerschap geldt zowel in slechte als goede tijden. Zonder Spekman en Asscher maar wel met Bert Koenders, Aboutaleb, Arib, Dijsselbloem (die zorgde voor het eerst weer voor een begrotingsoverschot), en Martin van Rijn die al het moeilijke werk voor Edit Schippers heeft  moeten verrichten, zelfs na 70 jaar voor een doorbraak zorgde voor eerste stap van de Indische Kwestie. De hoop  uitsprekn dat Edit dit in haar verkenning dit meeneemt, en beloont. Uit alle hoeken van het land hoor je dit signaal.  Ministers met ongekende opgebouwde ervaringen in een nieuwe wereld, is groot verlies om dit uit je handen te laten glippen, laten ze huh karwei afmaken!
 
Voor de Nederlandse Indische Gemeenschap geldt; 
Deze  zijn de aanspreekpersonen Bert Koenders voor Traktaat van Wassenaar en Martin van Rijn voor De Indische Kwestie  van importantie om deze zaken verder  gestalte te geven en  af te wikkelen in het aankomend Kabinet  Rutte - III.  Zodat het Indisch boek n 71 jaar voor altijd kan worden gesloten, en gezamelijk deel uit maken van de geschiedenis. Met "ons" wordt nadrukkelijkbedoeld  het clubje van ruim 200 man  die al een poos  ( vanaf 1999)  voor de Indische dossiers strijden voor de oudere Indische Nederlanders  (60.000 -70.000) man/vrouw.  Te moeten ondervinden weinig steun te krijgen van de 2 miljoen Indo's . Onbelangrijk vinden dat hun groot ouders en ouders als tweede rang burgers door NL - regeringen op een rij zijn behandeld, te scharen onder discriminatie t.o.v. Joodse gemeenschap en Roma /Sinti's als gelijkgesstemden bevolkingsgroepen.

 

  Volgens de ambtenaren van Martijn van Rijn is van de oorspronkelijke groep gerepatrieerde 341.000  (Indische vluchtelingen volgens Martin van Rijn) uit voormalige Indie de populatie gegroeid tot ruim  twee miljoen. Dus de grootste onder de kleinste bevolkingsgroepen. Uiteraard met 1 paspoort, het Nederlandse paspoort.

Constatering is dat deze te goed zijn geassimileerd in de Nederlandse samenleving. Vaak gehoord: "wij zijn hier geboren, getogen en opgegroeid in Nederlandse samenleving, wij zijn meer Hollander dan Indo". Indo een zeer beladen woord, liever hanteert men de term “Indische Nederlander”.  Tussen de oorspronkelijke groep van 341.000, nu tussen de 60.000 – 70.000 geschat, met de volgende groep generatie Indo’s is een grote kloof geslagen, deze neigt al te snel naar de Nederlandse cultuur. Desondanks de vele  Indische cullturele evenementen zoals pasar malams en koempoelan - beiden zonder subsidie -  is nauwelijks sprake van die “Verbinding” met tempo Doeloe. Desondanks die 80 / 90 Pasar Malams die veel al door de Nederlanders wordt bezocht, ruim anderhalf miljoen.

 

Tempo Doeloe van het voormalige Indie dat niet meer bestaat, maar nog steeds sporen van wonden achterlaat bij  de oudere groep Indische Nederlanders (Bert Koenders heropende het onderzoek naar die Oorlog in het voormalige Indie), namelijk het grote onrecht dat hun is aangedaan door Nederlandse regeringen op een rij. Deze groep heeft de WAR II meegemaakt, in kampen gezeten, de overdracht van Indisch bestuur naar bestuur van Soekarno en Hatta, de bersiap,  uiteindelijk het land werden uitgezet, en waar niet gewenst in Nederland (Koele / Killle ontvangst) Geen Overheid keek naar hun om, desondanks deze gelden ontvingen uit Marhsal hulp, het Verdrag met Japan en het verdrag met Indonesie (Traktaat van Wassenaar) . Terecht dat Halbe Zijlstra van de VVD zich afvroeg waar al die gelden zijn gebleven. Deze Indische vluchtelingen hebben tot de laatste cent alles moeten terugbetalen voor: de overtocht, verblijf in het pension, en herrinrichtingskosten. Hoe is dit mogelijk terwijl Nederland geld hiervoor ontving.

 

 

Slechts een handje vol mensen – 200 man- strijden iedere dahg weer  voor dit grote onrecht sinds 1999, en de 2 miljoen Indo’s kijken allen  de andere kant op, en niet naar de pijn die hun ouders - en voor ouders nog steeds lijden.

 

Het was de PvdA die in het kabinet van Mark Rutte zich opwierp en nog steeds zal blijven opwerpen voor de “Indische kwestie”! Gelukkig maar! Graag wordt gememoreerd dat Martin van Rijn na 70 jaar de eerste staatssecretaris is die KNIL – betalingen realiseerde tegen de wil in van Mark Rutte. Het was Ijssink en Marion van Dijke die eiste voor een Indische verankering in de Nederlandse samenleving. Blijvend de aandacht om de pallet aan de Indische cultuur uit te dragen aan die 2 miljoen Indo’s en Nederlandse burgers. Het was Martin van Rijn die buiten de beleidsnota om een brief naar de Tweede Kamer stuurde over de “Indische kwestie” en de “Indische verankering”. De PvdA was er niet alleen onder het kabinet van Mark Rutte, maar ook onder die van Jan Peter Balkenende. Vele Indische Nederlanders weten dit niet, en stemden op Geert Wilders omdat deze Indo is, tegelijkertijd de PVV net als Mark Rutte ook de partij is die blokkades opwerpt tegen deze Indische dossiers, onbegrijpelijk ! Juist deze twee die met paplepel thuis zijn opgevoed over de Japanse kampen, bersiap etc.... Tegelijkertijd schaamt openlijk heel Nederland over het gevoerde Indisch beleid door de regeringen op een rij.

Daarom moet het PvdA weer terug in het nieuwe Kabinet, ook Halbe pleit hiervoor, naast vele ander prominente mensen!

De VVD heeft toch heel wat zetels verloren, waarom de PvdA dan niet. PvdA kan de volgende stappen zetten met betrekking tot “Indische kwestie” en die Indische verankering, zodat de twee miljoen Indo’s hun eigen wortels weer beginnen te leren kennen, en niet de andere kant opkijken voor het leed van hun ouders en groot ouders.

 Dit keer niet met de  Indische partij, die niet de status / bevoegdheid heeft om namens de Nederlandse Indische Gemeenschap " , maar samen met het nieuwe forum de  "Indische Kwestie' met PvdA,  kunnen wij werken aan de volgende stappen van het Indisch perspectief!

 

 

Lees verder…

Blog Topics by Tags

Monthly Archives