Alle berichten (27)

Sorteer op

Succesvolle première "Gold" & The Good Old Days Show.

Het theater de Speeldoos in Baarn was tot aan de nok toe gevuld, kaarten waren ruim drie weken geleden reeds uitverkocht, een signaal dat er veel belangstelling hiervoor is,  waar het team o.l.v Sasa - productions maanden hard aan de productie hebben gewerkt om zo'n prestatie neer te leggen.

10897246464?profile=original 

De hele Indische scene was aanwezig om deze theatervoorstelling bij te wonen.

Om maar te noemen van de pasar organisatoren o.a.; Wout Nijland, Chris Uitenboogaard, en Fred Lammers. Overigen o.a. Jacques Wentink, en niet te vergeten de MoessOn naast John van Hese.  

BN-ers zoals o. Ronny Tober, Wiete van Dort, Frank Masmijer, en  hoofdredactie (story/Weekend). Deze deden later in de theatervoorstelling de uitreiking van de nieuwe uitgebrachte CD specifiek geënt op deze show waarvan 1 nummer door Sylvia Budie zelfs is geschreven en gecomponeerd. Naast deze de uitgenodigden o.a. presentatrice Sylvia Elders van pasar malams o.a. Wij zijn er dan nog lang niet wat betreft collega-artiesten zoals Ais Lawa-lata, leden van TD band, IMC Krontjong, MRP, Free Line  en overige niet genoemden.

Uiteraard stonden de overige pers & media hier in de aanslag. 

Uiteraard is iedereen benieuwd hoe de schrijvende pers deze show zal recenseren.

Iedereen was zeer benieuwd wat Sasa-productions op deze première zou brengen.

Om deze productie te classificeren ofwel onder te brengen waar deze thuis hoort zal toch met breder visie geanalyseerd moet worden. Te denken aan; Theatervoorstelling, Musical ,een show  of entertainment voor een pasar malam wellicht? Al deze basis entiteiten zitten in deze productie verweven. Hier waren de meningen sterk over verdeeld. Als deze productie gerecenseerd moet worden valt deze eigenlijk in alle vier categorieën thuis zodanig dat deze productie als maatwerk kan worden geïntegreerd in de programmering. Die uiteindelijk wel thuishoort in Theaters!

De pasarorganisatoren kijken uiteraard naar het perspectief of deze binnen een pasar past vanwege het podium die dan aan een decor van een theater moet voldoen, dit naast meer een praktische uitvoering of naast Riem, Lonny, Rob, en Ben de hele dansgroep die de show omlijst met de musicalachtige onderdelen moeten omlijsten. Nee, is hier  absoluut hetantwoord.

De show kan voor pasar malam als promotie in de verkorte versie worden uitgevoerd en ingezet in een vorm van een medley-achtig show met duidelijk verwijzing naar Gold" & The God Old Days Show of Theater/concert  waar liefhebber het uiteindelijk moeten bekijken.

De theatervoorstelling was goed in balans de gekozen arrangementen, decor, geografie en licht. Riem de Wolff kwam weer sterk uit de verf, echt een entertainment beest kun je wellen stellen.  Dit zonder de anderen te kort te doen. De organisatie is tot op de puntjes goed verzorgd.

De productie Gold" & The Good Old Days Show alleen maar een aanrader en aanbeveling waardig.

Eerste promotie optreden bij pasar Malam Arnhem.

Lees verder…
Maandelijkse etenje van de Haagsche Indo vrienden Club.
 
10897244895?profile=original
 
Het initiatief kwam van Bert Elia om de Haagsche Indo vrienden club op te richten, gewoon iedere maand  bij restaurant Hong Ting in de Wagennstraat in Den Haag om bij elkaar te komen. Bert begon met twee,, het werden er zes en vandaag de 29 ste maart werder het dertig man sterk.  Van heide en ver van heel Europa kwamen ze bijeen; Ook mijn persoon snelde van Harderwijk naar het Haagsche.
10897245300?profile=original
 
Deze bijeenkomst Is nadrukkelijk alleen voor de mannen, dus 1 dag in de maand moeten de vrouwen zonder hun man stellen.
De  periode speelt zich af van 1957 tot 1966. De meesten zijn Den Haag uitgetrokken en zijn elders in Nederland gaan wonen of gemigreerd naar Zwitserland, Denemarken, Spanje, VS en Canada. De meesten woonden in Den Haag, Rijswijk, Voorburg en Scheveningen.
10897245875?profile=original
Vergeet niet Den Haag de weduwe van Indie is, en de meesten hadden geen vader meer, en zoals betaamt vond de eerste opvang plaats in contractpension. Meest bekende was in statenkwartier, Prins Mauritslaan, Stolkweg en Seinpoin Scheveningen.
10897244275?profile=original
 
Hyves en Facebook hebben wel die brug geslagen dat letterlijk "Vrienden" zoeken nu heeft geleid tot 
"Maandelijkse etenje van de Haagsche Indo vrienden Club " en vrijdag 27 ste mei wordt het groots gevierd zie eerdere publicaties ICM.
10897246270?profile=original
 
Voor fororeportage op facebook Bert Elia
Lees verder…
In gesprek met Elly Bouhuys - organisatrice van pasar malam Asia.
 
(Leeuwarden, 27 maart ICM)
 
Niet 4, niet 5, niet 7  "maar 10 pasar malams voor 2011" voedge Elly toe organisator van pasar malam Asia. Blangrijk is  wij gaan door met volgen van onze koers, die mijn overleden man uitstippelde" .
Ja U uw man heeft niet voor een opvolging gezorgd, en reken maar dat vele andere organisatoren al in de startblokken klaar stonden om die pasar over te nemen tegen enkele betaling, zoals bij reguliere bedrijfsleven wordt gekend?
 
Ze vervolgde met haar verhaal "Mijn man heeft alles voorzien en is heel slim geweest, tijdens zijn lang ziekbed heeft hij mij in de die drie jaren geleerd hoe de pasar malam gerund moet worden tot in details, en belangrijk hoe je met de standhouders omgaat en al heb je tegenslag gehad, dan moet je vriendelijk blijven en met een lach op je gezicht ".
 
Ik zie dat U geen restaurant heeft en geen Martab?
"Is correct, ik wil mij nu alleen op de pasar richten, en daarnaast mijn kinderen opleiden en begeleiden zodat ik mij kan terugtrekken".
 
Maar James draait toch al zelfstandig een pasar malam?
"Ja, dat is juist in Apeldoorn aanstaande weekend, Ook voor James geldt leren omgaan met standhouders en leertraject wat ik van mijn overleden man heb gehad  Tot slot wij blijven onze koers volgen, wat anderen ook doen, want belangrijk is dat deze missie van pasar malam Asia van mijn overleden man nog jaren blijft voortbestaan, maar dan door mijn kinderen.""
Lees verder…

Taman Indonesia is vanaf 1 april weer open!!!!

Vanaf 1 april weer open!

Het is bijna weer zover, de lente is begonnen en we hebben er weer zin in! Vanaf 1 april zijn we weer open voor publiek, elke dag van 10.00 tot 18.00. Tot snel!


Kledingbeurs in Steenwijkerwold voor de Loewak
 


Morgenochtend, 26 maart, vindt er in centrum Hoogtij in Steenwijkerwold een kledingbeurs plaats waarvan de opbrengst deels naar de Loewak gaat, het dier dat Taman Indonesia dit jaar in het zonnetje zet. De opbrengst zal besteed worden aan educatieprojecten rondom de Loewak, de Indonesische koffiekat, en de leefomgeving van de Loewak in het park.  

De kledingbeurs start om 10.30.

Pasar Bunga / Plantenruil markt op 2 april!

We vieren de lente. En bij lente horen bloemen. Daarom organiseert Taman Indonesia voor het eerst een bloemenmarkt in het park. Bezoekers kunnen stekjes ruilen met planten uit het park, tropische planten en bloemen kopen, en zich laten informeren en inspireren door de flora van Taman Indonesia.

Bezoekers kunnen 2 april lenteplanten en bloemen kopen, maar ook ruilen. Als je je eigen stekjes uit de tuin mee neemt (wel vaste planten!) mag je voor de halve entreeprijs het park in. De overige stekjes kun je ruilen met planten van andere bezoekers of met planten uit het park zelf. Vazen, plantjes,  zaadjes, alles met betrekking tot een prachtige lentetuin zal aanwezig zijn! Kinderen kunnen Aziatische bloemen vouwen of verkleden in de prachtige kleren van Prinses Jaya.

 

Dierverzorger voor 1 dag !

Ook in april houden we weer elke weekend een bijzondere activiteit voor de kinderen: Dierverzorger voor 1 dag.

Aan de hand van belangrijke dierenopdrachten, leren de kinderen hoe de dieren in Taman Indonesia leven. Ook kunnen ze de dierverzorger ontmoeten en haar een handje helpen met het voeren. De dierverzorgster bespreekt de opdrachten met hen, waarna ze hun welverdiende dierenkenner certificaat mee naar huis mogen nemen. Als extraatje mogen de kinderen ook hun eigen fruit meenemen wat ze samen met de dierverzorgster aan bepaalde dieren mogen voeren. Entreeprijs inclusief deze leuke activiteit bedraagt 5 euro voor kinderen. 
 
> Bekijk hier het filmpje over dierverzorger in een dag.

Indische Eetcafes 

Afgelopen seizoen hebben de eerste Indische eetcafés al plaatsgevonden, en dit jaar is er een vaste dag voor geprikt: elke laatste vrijdag van de maand. Vanaf 18.00 kunnen bezoekers terecht om te genieten van een speciaal thema. Soms is dat een streek uit Indonesië, soms een smaak of kruid, en zelfs een keer een literair thema.

Voor komend seizoen staan er onder andere Pepada Eetcafé, Literair Eetcafé, Javaans Eetcafé, Balinees Eetcafé en Saté café gepland. Alvast noteren in je agenda: het eerstvolgende Indische Eetcafe is op 22 april!

Wilt u deze gezellige Javaanse avond ook beleven? Reserveer dan snel een plekje via info@taman-indonesia.nl of bel naar Taman Indonesia: 0521-511189. Buffet wordt geopend om 18.00.
 

Vrienden van Taman Indonesia
 

Voor bezoekers die op 2 april een seizoenkaart aanschaffen voor het park, of er al een hebben gekocht, is het deze dag ook vriendendag. Dat houdt in dat je als abonneehouder een vriend of vriendin mee mag nemen, om het park te laten zien. Ben je dus toch van plan abonnee te worden, doe het op 2 april, en neem je vriend(in) mee! Een mooi moment om de nieuwe ontwikkelingen in het park te laten zien!
Met je abonnement ontvang je ook korting op de Indische Eetcafes ;-)

 Taman online

Heb je al op een eetcafe bij ons gegeten? Laat dan je mening achter op de website Iens, een restaurantgids op internet. Graag willen we weten wat je van onze maaltijden vindt!

Heb jij nog leuke foto's van de Sate Proeverij of gewoon toen je er een keertje was? Deel ze met ons! We zien ze graag terug op  facebook, of hyves. Ook kun je de laatste gebeurtenissen volgen op twitter. Taman Indonesia doet het allemaal! En heb je ook onze website al gezien? Kinderen kunnen een leuke kleurplaat maken van ons nieuwe logo! Wat vinden jullie er allemaal van? Laat je mening achter op facebook, of hyves!


Sampai Jumpa di Taman Indonesia!
Lees verder…

Het ontstaan van Pasar Malam Asia

Het ontstaan van Pasar Malam Asia

 10897243879?profile=original

 

 

 

Zo'n 35 jaar geleden vond Restauranthouder en Organisator S.Ali uit Stein Limburg, getrouwd met een indisch meisje Elizabeth Bouhuys te Medan, dat er weinig aandacht werd besteed over de aziatische culturen in Nederland. Met hard werken als kleermaker, machine bediende in duitsland tot kelner, heeft de heer Ali een Restaurant geopend genaamd Restaurant Sumatra.

Naast restauranthouder is hij in 1977 begonnen met het organiseren van een zijn eigen Pasar Malam te Geleen. De overgenomen locatie van de V.I.N. (Vrij Indische Nederland) werd bij uitstek geschikt voor de feestelijke ontmoeting van autochtone en allochtone inwoners en/of bezoekers. Wegens het succes in het zuiden van het land, vond hij dat het aantal locaties uitgebreid moest worden. Er moest (behalve met de naam) niet alleen gerefereerd worden aan Indonesië, maar aan heel Azie. Hierdoor is de naam Pasar Malam Asia ontstaan. 2007 is dus het 30e Pasar Malam Asia seizoen en dat wordt gevierd op bijzondere wijze.

Pasar Malam Asia of de Pasar van Ali staat inmiddels bekend omdat het de 'lading' ook geheel dekt. Inmiddels komen er ook veel mensen uit bijvoorbeeld Zuid Amerika en andere tropische landen die tot zijn bezoekers en standhouders gerekend worden.

In eerste instantie geloofde niemand in S. Ali, maar wegens zijn doorzettingsvermogen is het succes wat begon in het zuiden van het land toch verspreid naar meerdere gemeentes, zoals Rotterdam, Maastricht, Assen, Eindhoven, Tilburg, Breda, Leeuwarden, Groningen en Winschoten. De meesten noemen hem nu de grootste organisator van Pasar Malam in Nederland.

 

 
10897243900?profile=originalPasar Malam Asia Organisator S. Ali
Lid in de Orde van Oranje Nassau

Op dinsdag 6 februari heeft burgemeester drs. A.C. Barske - in naam van Hare Majesteit de Koningin – een Koninklijke Onderscheiding, t.w. Lid in de Orde van Oranje Nassau uitgereikt aan de heer Selamat Ali.
De heer Ali heeft deze Koninklijke Onderscheiding gekregen vanwege zijn jarenlage inzet voor het behoud van het Indonesisch cultureel erfgoed in Nederland, door middel van o.a. het organiseren van Pasar Malams in het land. De onderscheiding werd uitgereikt op het huisadres van de familie Ali, in het bijzijn van familie, vrienden en trouwe standhouders.

S. Ali is enkele tientallen jaren zeer actief geweest om de Indonesische cultuur in Nederland hoog te houden. Samen met zijn lieftallige echtgenote Mw. E. Ali-Bouhuys begon hij met het organiseren van een Pasar Malam in Geleen en later startten zij samen het eigen restaurant ‘Sumatra’ in Stein.
Daarnaast heeft hij zich altijd verdienstelijk gemaakt voor verscheidene instanties in Indonesië (waaronder goede doelen op het eiland Sumatra).
Ook is hij een graag geziene standhouder op de Pasar Malam Besar in Den Haag, en op de pasars in Hengelo en Arnhem, alwaar men in de rij staat voor zijn beroemde MARTABAK. Mede door zijn jarenlange inspanningen als organisator, is het fenomeen Pasar Malam Asia uitgegroeid tot een bijzonder evenement. Met heel zijn hart en ziel, leidde hij (samen met zijn Elly en zoon James) de pasar-karavaan door het land. Zo dragen zij bij aan het kweken van wederzijds respect tussen de autochtone en allochtone bevolking in onze unieke multiculturele samenleving.

10897244869?profile=original

Het initiatief om hem in aanmerking te laten komen voor een lintje, kwam van standhouders Tonny en Hans Bijstra (HATOPA music-Nieuwegein), zij hebben vervolgens, met medewerking van een aantal loyale standhouders, de voordracht onderbouwd om zodoende S.Ali en E. Ali-Bouhuys te laten eren. Tonny Bijstra meldde aan zoon James: “Wij zijn dankbaar dat we S.Ali (en vrouw Elly) kunnen eren voor alles wat zij voor ons als standhouders en de Nederlandse samenleving hebben betekend”.

De Historie van Pasar Malam Asia

Velen vragen zich af waar toch die Pasar Malam vandaan komt. En maar weing weten, dat die al bijna 200 jaar geleden is ontstaan . . .

10897245055?profile=original

Indonesië was rond 1800 al heel lang een kolonie van Nederland. Het werd toen Nederlands Indië genoemd. Maar onderling Europees gekissebis en politieke turbulentie was oorzaak, dat Groot Brittanië daar het bewind van Nederland overnam, van 1811 - 1816. Sir Stamford Raffles werd door de Engelsen als bewindhebber of Gouverneur over dat uitgestrekte eilandenrijk aangesteld. Een waarlijk groot man, met buitengewoon veel interesse voor dat immense gebied. In die relatief korte bewindsperiode bracht hij vele zaken tot stand, die niet alleen bedoeld waren als roof, uitbuiting, gewin en meer van dat soort toch onfrisse zaken, die wij nu heel braaf als kolonialisme betitelen. Onder meer vond Raffles, dat het zakenleven nodig een oppepper goed kon gebruiken en hij gaf één van zijn officieren, ene kapitein Cambier de opdracht om in Batavia

(ook toen al de hoofdstad) een evenement te organiseren, waarbij handel en industrie zich kon manifesteren op een soortement ontmoetingsbeurs, waarbij ook de bevolking zoveel mogelijk betrokken zou moeten worden.

Kapitein Cambier toog aan de slag en er ontstond een combinatie van een fancy-fair, een pasar malam en een kermis, een evenement dat een maand duurde, om ook mensen van andere steden de gelegenheid te bieden die feestelijke gebeurtenis te bezoeken. Dit alles vond plaats op het toenmalige Koningsplein en duurde iedere dag van 18.00 tot circa 23.00 uur. Dit plein had een afmeting van één kilometer in het vierkant en was min of meer de voortuin van het paleis van de Gouverneur. De naam Cambier werd spoedig gemeengoed en korte tijd daarna heette het Koningsplein dan Gambir. En, dat enorme evenement werd alras Pasar Gambir genoemd. Het treinstation dat zich aan de oostkant van dat plein bevond/bevindt) bijvoorbeeld, heette/heet Setasiun Gambir.

Toen Nederland in 1816 weer de zeggenschap over het eilanderijk herkreeg, werd dat evenement gewoon voortgezet en wel gedurende de maand augustus. Koningin Wilhelmina verjaarde op 31 augustus en die datum was tevens het einde van de Pasar Gambir, de datum waarop dan het grote Oranje-bal werd georganiseerd.

Gezien de ook toen al toch enorme afstanden, werden op meer plaatsen op het eiland Java soortgelijke evenementen georganiseerd. Maar die konden natuurlijk niet ook Pasar Gambir worden genoemd. En gelet op de openingstijden kwam toen de naam Pasar Malam in zwang. Pasar is het Indonesische woord voor Markt en Malam is het Indonesische woord voor avond, en vermoedelijk bestaat die naam al sind 1817. Ziedaar -in het kort- de geschiedenis van de Pasar Malam.

De beroemde journalist/schrijver/publicist Tjalie Robinson was hier in Nederland de eerste, die vond, dat een soortgelijke gebeurtenis ook hier in Nederland een plaats moest krijgen en zo begon hij in -uiteraard- Den Haag in 1958 met een dergelijk evenement. De eerste Pasar Malam in Nederland. De naam van Tjalie Robinson (pseudoniem voor Jan Boon) verdient het dan ook als onlosmakelijk te zijn verbonden aan de Pasars Malam hier in Nederland. 10897244065?profile=original

En al gauw bleek dat idee goed aan te slaan in Nederland, want momenteel kent zowat iedere grote stad zeker en vele, vele kleinere steden eveneens een "Pasar Malam", of wat daarvoor mag doorgaan.

 

 
Lees verder…

 

Biografie van president Soekarno bij het programma Pauw & Witteman van de Vara op tafel.

(Bron Wikipedea)

 

10897238680?profile=original

President Soekarno

 

vader, Raden Soekemi Sosrodihardjo, een Javaan, was onderwijzer op een lagere school. Zijn moeder, Ida Ayu Nyoman Rai, was Balinese.

10897243275?profile=original 
De jonge Soekarno in zijn HBS-tijd (1916)

Soekarno ging eerst naar de Javaanse lagere school (Sekolah Dasar Jawa), daarna naar de Europeesche Lagere School van Nederlands-Indië tot 1915. Hij volgde daarna de hogere burgerschool tot 1920. Nadat hij geslaagd was, ging hij naar Bandung waar hij aan de Technische Hoogeschool studeerde. In 1925 studeerde hij bij professor Wolff Schoemaker af als ingenieur in de architectuur. Hierna was hij korte tijd werkzaam als architect te Bandung.

In 1927 richtte hij, samen met leden van de Algemene Studieclub de Indonesische Nationalistische Partij (PNI) op.
In de jaren twintig en dertig sloot Soekarno zich voltijds aan bij het verzet tegen de Nederlandse overheersing; hierin ging hij een steeds prominentere rol spelen, totdat hij ten slotte de leider werd via zijn PNI, die de totale onafhankelijkheid van Nederland wenste.

Soekarno was nationalist en streefde naar onafhankelijkheid van Nederlands-Indië in de vorm van de republiek Indonesië met Jakarta als bestuurlijk centrum. Om die reden werkte hij in de Tweede Wereldoorlog samen met de Japanners om zo na de Japanse bezetting de macht over te kunnen nemen. Door de Indonesiërs werd de inval van Japan in 1942 aanvankelijk als bevrijding van de Nederlandse koloniale overheersing gezien. De Japanse autoriteiten sloten veel Nederlanders op in interneringskampen. Indonesische mannen werden als dwangarbeider ingezet. Vele tienduizenden Javanen werden als dwangarbeiders (romusha) gebruikt in door Japan bezette landen in Zuidoost Azië. Het merendeel overleefde de harde dwangarbeid niet. Slechts een klein deel overleefde en kon naar Java terugkeren na de oorlog.

Soekarno en Hatta werkten voor de Japanse organisaties in Indonesië. In Nederland werd dit negatief uitgelegd. Voor Nederland stond een terugkeer naar de kolonie Nederlands-Indië voorop. De Japanse bezetting vanaf 1942 zou de macht van de Nederlanders voorgoed ongedaan maken. Soekarno werd het symbool van de nieuwe staat Indonesië. Soekarno speelde een belangrijke rol in de organisatie van de ongebonden landen, dit waren de voormalige westerse koloniën in Afrika en Azië die in de Koude Oorlog niet tot het Westerse kamp en niet tot het communistische machtsblok wilden behoren. Symbool hiervan werd de conferentie van ongebonden landen in Bandung in 1955.

Soekarno ontving in 1956 een eredoctoraat van de Universiteit van Belgrado.

[bewerken] Onafhankelijkheidsverklaring

 
Soekarno roept de onafhankelijke staat Indonesië uit, op 17 augustus 1945. Aan zijn linkerkant staat Mohammed Hatta.

Op 17 augustus 1945 riep Soekarno de onafhankelijke staat Indonesië uit. Tijdens de strijd tegen de Nederlandse militaire bezetting in 1947 en 1948, de zogenaamde "politionele acties", was hij de leider van de jonge Republiek Indonesië. In december 1948 werd hij gevangengenomen door Nederlandse soldaten, maar na de wapenstilstand werd hij weer vrijgelaten.

In 1945 werd hij de eerste president van het onafhankelijk geworden Indonesië; Soekarno voerde een sterke politiek om de vele volkeren in Indonesië samen te binden. Hij ontwikkelde een nieuwe staatsideologie: de Pancasila. Naar het idee van een moderne veelvolkerenstaat probeerde Soekarno het nieuwe eilandenrijk om te vormen tot een centraal geleide staat met Jakarta als politiek en bestuurlijk centrum. In de Pancasila werd de scheiding tussen kerk (de Islam) en staat (het bestuur) geregeld. Dit was een voor die tijd zeer vooruitstrevende en uitgebalanceerde staatsvorm.

[bewerken] Vorming van Indonesië

Vanaf 1958 kwam Indonesië in dictatoriaal vaarwater. De oppositiepartijen Masjoemi (Islamitisch) en PSI (sociaaldemocratisch) werden uit het parlement gezet.In 1959 nam Soekarno zelf het premierschap over. In 1963 werd Indonesië een geleide democratie en liet Soekarno zich tot president voor het leven benoemen.

Met buurland Maleisië dat hij ervan beschuldigde de islamitische krachten in zijn land te steunen, kwam het bijna tot een oorlog. Deze campagne werd door Soekarno "de Konfrontasi" genoemd. Mede door gebrek aan steun bij de westerse landen verloor Indonesië het conflict met Maleisië dat door Engeland, Australië en de Verenigde Staten werd gesteund.
In 1965 trad Indonesië uit de Verenigde Naties.

[bewerken] Staatsgreep

Op 1 oktober 1965 vond in Jakarta de Untung-putsch plaats (in Indonesië vaak G-30-S of G-30-S/PKI genoemd, van Gerakan 30 (tiga puluh) September, de "30 septemberbeweging"). Luitenant-kolonel Untung was de bataljonscommandant van de paleiswacht. Een door hem geleide groep officieren ageerde tegen de corrupte legertop. De legerleiding, bestaande uit de Raad van Generaals, bepaalde verregaand het economische leven en maakte zich schuldig aan corruptie en een weelderige levensstijl. Bij de putsch werden zes hoge generaals, onder wie generaal Yani ontvoerd en vermoord.

Deze kleine groep zich achtergesteld voelende officieren van de Centraal-Javaanse Diponogorodivisie, de luchtmacht en de paleisgarde keerde zich tegen de militaire top. Er was in deze fase slechts sprake van een interne machtsstrijd en afrekening binnen het leger. Men liet de commandant van de strategische reserve, Soeharto, ongemoeid. De moord op de zes generaals was een zeer grote fout. De Indonesische Communistische Partij Partai Komunis Indonesia (PKI) was geen partij in deze staatsgreep, maar was wel op de hoogte van de coup. Ze had geen reden zich tegen de legertop te keren. De PKI stelde zich echter neutraal op om niet de verdenking op zich te krijgen.

De Untung-putsch was voor de legerleiding een kans om de macht te grijpen en met haar oude vijanden, de communisten van de PKI, af te rekenen. Het politieke spel kende echter nog een derde partij die lang verzwegen is. Marshall Green, ambassadeur van de Verenigde Staten in Indonesië, speelde hierbij een belangrijke en zeer omstreden rol [1]. De VS wilden onder president Johnson Indonesië in de Koude Oorlog als grondstoffenleverancier en bondgenoot in Zuidoost-Azië behouden. De Verenigde Staten wilden een niet-communistisch tegenwicht in deze regio. De toen al jaren voortdurende Vietnamoorlog speelde hierbij een belangrijke rol. De Verenigde Staten wilden vooral voorkomen dat in Indonesië hetzelfde zou gebeuren als in Vietnam. Zo raakte de CIA direct betrokken bij de staatsgreep van Soeharto. Minister van defensie Robert McNamara vond de situatie in Indonesië van meer belang dan de strijd in Vietnam. De Verenigde Staten hadden grotere economische belangen in Indonesië.

In het halfjaar na de Untung-putsch voltrok zich in Indonesië een massaslachting die in geen enkele verhouding stond tot de moord op zes generaals. Naar schatting 500.000 tot 1.000.000 Indonesiërs hebben bij deze onderlinge afrekeningen het leven verloren. Vooral op Bali en Centraal- en Oost-Java vielen zeer veel slachtoffers. Deze massaslachting is lange tijd verzwegen in en buiten Indonesië. Door opening van de CIA-archieven is er meer bekend over de omstreden rol van de Amerikanen bij het aan de macht komen van Soeharto.[2]

In het voorjaar van 1966 moest Soekarno de macht overdragen aan generaal Soeharto en in 1967 raakte hij ook formeel alle macht kwijt. Hij werd onder huisarrest geplaatst tot hij in 1970 op 69-jarige leeftijd overleed. Soeharto werd tijdens de Aziëcrisis in 1998 na hevige rellen tot aftreden gedwongen. Hij overleed op 27 januari 2008. Indonesië werd na 32 jaar militair regime een democratie.

[bewerken] Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:

 1. John Roosa - Pretext for Mass Murder (2006), blz 13-19
 2. Zie de verwijzing in de noten naar de oorspronkelijke bronnen uit het uiterst geheime CIA-archief, deze bronnen van de CIA zijn momenteel openbaar en via internet te raadplegen.
 • Voor de CIA-archieven over 1965 zie het National Security Archive van de George Washingston University, online te raadplegen zijn de originele CIA-inlichtingendocumenten (secret files, top Secret) http://www.gwu.edu/~nsarchiv/ http://www.gwu.edu/~nsarchiv/NSAEBB/NSAEBB52/#FRUS
 • Benedict R.Anderson en Ruth T.McVey, A Preliminary Analysis of the October 1,1965 Coup in Indonesia (het befaamde Cornell-rapport, 1971)
 • Robert Cribb, "Genocide in Indonesia,1965-1966". "Journal of Genocide Research no.2:219-239, 2001".
 • Hans Daalder, "Willem Drees 1886-1988, Vier Jaar Nachtmerrie, De Indonesische Kwestie 1945- 1949, Uitgeverij Balans", 2004 ISBN 90-5018-639-4
 • Bob Hering, Soekarno, founding father of Indonesia 1901-1945, 2002 KITLV Koninklijk Instituut voor Taal, Land en Volkenkunde, Royal Institute of Linguistics and Antropology, Leiden) ISBN 90-6718-1919. Deel 2 van deze biografie wordt nu geschreven door prof.Bob Hering.
 • George Kahin and Audrey Kahin, "Subversion as Foreign Policy:the Secret Eisenhower and Dulles Debacle in Indonesia", New York: New Press,1995.
 • Lambert J. Giebels, 1999, Soekarno. Nederlandsch onderdaan. Biografie 1901-1950. Deel I, uitgeverij Bert Bakker Amsterdam, ISBN 90-351-2114-7
 • Lambert J. Giebels, 2001, Soekarno. President, 1950-1970, Deel II, uitgeverij Bert Bakker Amsterdam, ISBN 90-351-2294-1 geb., ISBN 90-351-2325-5 p
 • Lambert J. Giebels, 2005, De stille genocide: de fatale gebeurtenissen rond de val van de Indonesische president Soekarno, ISBN 90-351-2871-0
 • Oltmans, Willem, 1995, Mijn vriend Sukarno. Dagboekfragmenten, Het Spectrum Utrecht
 • Jan M.Pluvier Indonesië, kolonialisme,onafhankelijkheid en neokolonialisme, Sunschrift 131 Nijmegen,1978
 • John Roosa Pretext for Mass Murder, The September 30th Movement & Suharto's Coup D'etat.The University of Wisconson Press,2006. ISBN 978-0-299-22034-1
 • Geoffrey Robinson,"The dark side of Paradise,Political Violence in Bali", Cornell University Press, Ithaca 1995.(zie hoofdstuk 11,The Massacra)
 • Wim.F.Wertheim, Suharto and the Untung Putch of 1965 in: Indonesia 15,1973.
 • Indonesia's Hidden History. In: Pramoedya Ananta Toer 70 tahun:Essays to honour Pramoedya Ananta Toer's 70 birthday, ed by Bob Hering, 1995
 • Whose Plot?-New light on the 1965 Events, Journal of Contemporary Asia 9, no.2 (1979):197-215
Lees verder…
 

Adriaan van Dis slecteerde biografie van president Soekarno voor het programma Pauw & Witteman van de Vara

 

In het programma Pauw & Witteman van de Vara waar thema biografieën aan de orde zijn, selecteerde Adriaan van Dis juist deze biografie. Uiteraard omdat president Soekarno de stichter is van de republiek Indonesia, en naast zijn turbulent uitzonderlijke "leventje met liefst negen vrouwen". Echter deze biografie is volgens van Dis is een verzameling van feiten van de geschiedenis van het voormalige Indië naar de republiek Indonesia. De republiek  nu met een populatie van 260.000 miljoen met ruim 19.000 eilanden met de grootste opkomende economie! Het land waar president Obama zijn jeugd doorbracht.

 

 De opa van Ariaan van Dis had nog met Soekarno in 1 klas gezeten, en vermelden waardig voor van Dis dat Soekarno ook nog  Ingenieur is. Het bijzondere aan Soekarno dat hij toen al de visionaire blikken had dat China, Japan, en Indonesië los van de Amerika en Europa de grootste economieën zouden vormen als derde blok. Even door de periode van president Soeharto viel Soekarno uit het beeld naar de achtergond, maar nu komt deze weer op de voorgrond, en nog steeds door de republiek gedragen.

 

De Nederlandse schrijver zelf heeft deze biografie geschreven van uit het perspectief van een verzameling van die feiten uit het voormalige Indië,de oorlog, bersiap en overdracht. Uiteraard waar het om te doen was om de beheerser Nederland toen in beeld te brengen, en hoe de Indonesië nu tegen Nederland aankijkt met als vergelijking het Libië van nu op de achtergrond. Dat fel werd gesteund door Witteman. Het boek wordt nu vertaald naar de basah Indonesia, en Adriaan van Dis gaat een documentaire hierover maken hoe de Indonesiër tegen dit "Verleden" aankijkt tegen de Nederlander die 300 jaren dit land heeft gekolonialiseerd

Lees verder…

 

10897242268?profile=original

 

Wie kent ze niet? Van  Televisie, en optreden op ICM Indo Music Classics!

 

 

Op zaterdag 26 maart a.s. organiseert Team Elegance (lokale fitnesscentrum in Waalwijk) een Benefietavond voor de Alpe d’HuZes. Deze feestavond zal plaatsvinden in het Hockey Paviljoen aan de Olympiaweg te Waalwijk en start om 20:30 uur. Van deze feestavond zullen de entreegelden van € 5,- per stuk en een gedeelte van de baropbrengst via Team Elegance aan KWF Kankerbestrijding worden geschonken.

DJ Jeroen van Zelst en Harry Hens zullen deze avond vormgeven. Om 22.00 uur treedt 3Times aLady een halfuur op. Er is ook nog een verrassingsact. Toegangskaarten voor de Benefiet(s)avond à € 5,- per stuk zijn verkrijgbaar via de bestelknop of bij een van onderstaande adressen. Toegang vanaf 16 jaar.

Arnold Verwiel BV
Hertog Janstraat 2, Waalwijk
 
van 14.00-17.00 uur
Hockey Paviljoen
Olympiaweg, Waalwijk
 
Tijdens openingstijden aan de bar
Rietje Hornman en Paul van Hest
Overijsselstraat 9, Waalwijk
 
0416-332787
 
 
Lees verder…

Molukkers herdenken aankomst in 1951

Molukkers herdenken aankomst in 1951

’Verlangen naar eigen land blijft’

Aan boord van de Kota Inten op weg naar het kille Rotterdam. Vandaag wordt het boek Molukkers in Beeld van Wim Manuhutu en Victor Joseph gepresenteerd . FOTO: MUSEUM MALUKU

 article40_1.jpg

Zestig jaar later, Charlie Saptenno in Bovensmilde. „Nederland had ons niet moeten voorliegen.” FOTO: JOS SCHUURMAN
article40_2.jpg

Precies 60 jaar nadat de eerste groep van in totaal 12.500 Molukkers met de Kota Inten vanuit Java in Rotterdam aankwam, ontmoeten passagiers elkaar daar vandaag opnieuw.

Met een bus gaat de reis vervolgens van de Maasstad naar Leusden, naar het voormalige Kamp Amersfoort. Want de KNIL-militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog en Politionele Acties voor Koningin en vaderland hadden gevochten, werden door Nederland in nazikampen als Westerbork, Amersfoort en Vught gehuisvest.

Ruim 350 jaar streden ze voor Nederland. Molukkers golden als de beste soldaten die generaal Simon Spoor tot zijn beschikking had, toen Nederland na 1945 probeerde de voormalige kolonie Indië te behouden. Ook daarvoor al hadden ze grote moed getoond bij de inval van de Japanners in de grootste archipel van de wereld.

Nadat de regering besefte dat Indië voorgoed verloren was als kolonie, kwamen ze naar Nederland. Waar een al even kille ontvangst wachtte. Maar het was slechts tijdelijk; ze zouden immers terugkeren, naar hun eigen republiek.

 

Dat gebeurde nooit, Nederland kwam beloften niet na.

Ook Charlie Saptenno (69) is vandaag van de partij, zoon van majoor Petrus Saptenno, veteraan uit Tweede Wereldoorlog en Politionele Acties. De gepensioneerd bouwkundig tekenaar: „Ons verlangen naar een eigen land is altijd gebleven. Nederland heeft de mond vol over schendingen van mensenrechten wereldwijd, over vrijheid en democratie. Tegenover ons was Den Haag vooral afstandelijk. Ik ben het nooit eens geweest met de kapingen en gijzelingen door jonge Molukkers om de RMS af te dwingen. Maar voor hun idealen heb ik begrip.”

 

 

Lees verder…

Papoea-premier schuldig aan wanbestuur

Telegraaf ma 21 mrt 2011, 12:17

Papoea-premier schuldig aan wanbestuur

PORT MORESBY -  De premier van Papoea-Nieuw-Guinea is maandag schuldig bevonden aan dertien aanklachten van slecht bestuur. Michael Somare had financiële overzichten te laat, niet of onvolledig ingeleverd.

Michael Somare.  
Michael Somare. Foto: EPA

Een speciaal tribunaal in hoofdstad Port Moresby heeft dat geoordeeld. Ze bepalen naar verwachting dinsdag de strafmaat.

De 74-jarige Somare is nog steeds premier, bevestigde zijn dochter maandag. Hij leidt het land al 16 van de 35 jaar dat het land onafhankelijk is van Australië. Het land met 6 miljoen inwoners is straatarm, maar hoopt op welvaart door de vondst van gas.

Lees verder…

De Garoeda en de Ooievaar

 

De Garoeda en de Ooievaar  

 Indonesië van kolonie tot nationale staat10897239066?profile=originalNaast de reguliere boekbesprekingen eerder in deze Nieuwsbrief, wilde de redactie aan dit boek van Herman Burgers afzonderlijk aandacht besteden. Het werd in 2010 uitgegeven door KITLV (Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde) en beschrijft het wordingsproces van de Indonesische staat, waarbij er vanuit gegaan wordt dat die zijn bestaan niet alleen dankt aan de nationale vrijheidbeweging. Ook de Nederlandse staat waartegen die beweging zich eerde, heeft expliciet hieraan bijgedragen.

Het boek behandelt tal van zaken die in de bestaande geschiedschrijving weinig of geen aandacht krijgen. De auteur ontleende zijn gegevens onder andere aan interne documenten uit die tijd.

Enkele opvallende bevindingen die in het boek naar voren komen:

*  Een in november 1945 door de Nederlandse regering genomen besluit om in Indonesië een grote strijdmacht op te bouwen, die eerst in 1947 inzetbaar zou worden, heeft het beleid tegenover de Republiek beslissend beïnvloed.

*    Ten onrechte heeft de Nederlandse regering steeds verklaard dat de Republiek in de overeenkomst van Linggadjati de soevereiniteit van Nederland had erkend.

*  De in 1947 en 1948 tegen de Republiek ondernomen offensieven (de “Politionele Acties”) zijn niet begonnen vanwege het mislukken van de onderhandelingen, maar de onderhandelingen zijn mislukt omdat Nederland zijn strijdkrachten niet wilde terughalen zonder die actief te hebben ingezet.

*    Een op 17 juli 1949 door Van Mook geschreven betoog tegen de plannen om Nieuw Guinea buiten de soevereiniteitsoverdracht te houden, is niet ter kennis van de Nederlandse Ministers gebracht.

*   De formulering van het in 1949 in Amsterdam ondertekende Charter van Soevereiniteitsoverdracht had tot het

gevolg dat Nederland daarbij ook de soevereiniteit van Nieuw Guinea aan Indonesië overdroeg.

De auteur Herman Burgers is oud-topambtenaar en voorziet met dit kritische boek over de scheiding Nederland – Indonesië in een duidelijke behoefte naar het verlangen naar waarheidsvinding, dat leeft bij veel mensen die de periode bewust hebben beleefd en hun nazaten. Het beschrijft Indonesië vanaf het begin van de Nederlandse kolonisatie tot aan de ontstaansgeschiedenis van Sukarno’s Indonesië. Burgers hanteert hierbij een goed leesbare zakelijke stijl, waardoor zijn boek autoriteit uitstraalt.

Jammer is dat Herman Burgers zich in zijn onderwerpen heeft moeten beperken en daardoor groepen als de Indo-Europeanen en de Chinezen onvoldoende aan bod komen. Dit meent niet weg dat het toch ook voor deze groepen een waardevol document is over hun eigen geschiedenis, door welke kennis genomen kan worden van wat er zich destijds werkelijk achter de schermen afspeelde.

Uitgave: KITLV, Leiden; 808 pagina’s gebonden, met kaarten en foto’s. ISBN 978 90 6178 347 5. Ook te bestellen bij www.kitlv.nl.  Prijs:  € 44,90.

Lees verder…

“Hoezo Indo”

“Hoezo Indo”    

 

Op 4 maart 2010 lanceerden drie enthousiaste jonge mensen HOEZO INDO, een online platform voor de derde generatie Indo’s. Hiermee draagt deze generatie bij aan het voortbestaan van de Indische cultuur.

De teamleden van HOEZO INDO

Hoezo Indo is geen vereniging of stichting, kent geen leden, heeft geen bijeenkomsten of feesten, maar is puur een informatieve website.

Indo zijn anno nu is voor hen niet meer hetzelfde als 20 jaar geleden. Bij deze generatie leeft de Indo Rock niet meer zo als bij de oudere generaties en ook Indische feesten met een “Tempo Doeloe” atmosfeer zijn niet meer zo echt hun ding. Daardoor dreigt de verbintenis met de culturele achtergrond en dus met de roots ook langzaam te verwateren.  Maar het gevoel, de herkenbaarheid, die zijn er nog steeds en vormen de gemeenschappelijke deler die Hoezo Indo wil laten zien, samen met de diversiteit, de passie en de creativiteit die leeft in de Indo gemeenschap.

Hoezo Indo richt zich hoofdzakelijk op de leeftijdsgroep van 20 tot 30 – 35 jaar. De website wil de lezers zo breed mogelijk informeren door middel van artikelen, interviews, foto’s via Flickr, video’s via YouTube en links met achtergrondinfo. Daarnaast hebben ze ook enkele vaste rubrieken, zoals  “Where to go” en “What to eat” (die maandelijks wisselen); verzorgt het team elke twee weken een Blog en is er ook een wekelijkse Poll.

Een van de teamleden is zeven maanden geleden moeder geworden van een zoontje en wij laten haar hier aan het woord met een speciale oproep .

Hallo lieve mensen, mijn naam is Denise en ik ben een van de teamleden van Hoezo Indo. Zeven maanden geleden ben ik moeder geworden van.Willem. Fantastisch natuurlijk en vooral omdat hij qua uiterlijk echt een klein Indootje is. Mijn vriend en ik hoopten daar ook op.

Ik had in eerste instantie gepland om na de bevalling wat oude Indische tradities te volgen. Maar dit ging net even iets anders. Willem kwam vijf weken te vroeg en door deze verrassing vergaten we dat we Selamtans wilden houden en meer van die traditionele Indische gebruiken. Maar misschien wil jij die tradities en gebruiken wel volgen na je bevalling. Of heb je dit gedaan toen je beviel. En hoe zit het met de opvoeding van jouw kleine Indootje? Heb je er ook Indische tintjes in verwerkt?

Ik ben op zoek naar leuke, spontane, jonge of aanstaande Indische moeders. Dus ben je zwanger of heb je een kindje in de leeftijd van 0 tot 5 jaar en lijkt het je leuk om hier iets over te vertellen voor Hoezo Indo? Of vind je het leuk om samen met jouw kleintje op de foto te gaan? Stuur dan alsjeblieft een mailtje naar: denise@hoezoindo.nl. Je kunt natuurlijk ook een comment plaatsen onder het Blog op onze website: http://www.hoezoindo.nl.

  

Lees verder…

Netherlands Indies Archives in Canada (N.I.A.C.)

 

Netherlands Indies Archives in Canada (N.I.A.C.)

Enkele weken geleden ontving de redactie een mailtje uit Canada van Huibert Sabelis Wybenga, een Indisch kunstschilder. Hij vertelde dat hij via een vriend op onze website terecht gekomen was en hevig geïnteresseerd werd in wat wij hier in dit kikkerlandje allemaal aan het doen waren. Wij antwoordden hem met een uitleg waar we mee bezig waren en stuurden hem tevens onze Nieuwsbrief toe.

Hij schreef toen terug met het verhaal dat hij in 1963 vanuit Nederland naar het Amerikaanse continent vertrok, waar hij zowel in Canada als in de Verenigde Staten gewoond heeft. In 1983 kwam hij weer in Canada te wonen en dit keer definitief. Zo’n 20 jaar terug heeft hij samen met Bouke de Jong, Bas Opdenkelder en Pol Maenhaut een Indische organisatie opgericht, de Netherlands Indies Archives in Canada. Het doel was regelmatig via correspondentie en telefoon met elkaar in contact te blijven. Bovendien wilden ze een aantal keren per jaar bij elkaar komen voor dansavonden en één keer per jaar voor een grote gezamenlijke picnic. Verder het een keer per jaar organiseren van een Kumpulan en verzamelt men foto’s, boeken, brieven en andere documenten die het samen Indo zijn versterken. Zodoende bewaren ze de Indische cultuur en geven dit door aan hun kinderen en kleinkinderen

 

10897239898?profile=originalHuibert Sabelis Wybenga (rechts) met Bas Opdenkelder (links).

Ook hebben ze veel contacten met Indo groepen in California, waar veel meer Indo’s wonen dan in Canada. Omdat de Indo’s in Canada zo ver uit elkaar wonen hebben ze de activiteiten teruggebracht tot één grote activiteit, de picnic. Hiervoor kamperen ze dan een heel weekend op een stuk land in Bronte Creek Provincial Park in Burlington. Het was voor de (vooral oudere) mensen vaak erg moeilijk om die hele reis meerdere keren per jaar te ondernemen. In Canada is er een Multicultureel Departement, dat archieven en artefacten bewaart van vrijwel alle minderheidsgroepen in Canada en daar ook uitstekend voor zorgdraagt.

Huibert heeft onlangs een grote lijst met E-mail adressen doorgegeven van mensen uit zijn groep, die graag onze Nieuwsbrief willen ontvangen. Wij zijn erg blij met dergelijke contacten, omdat het belangrijk is dat Indische mensen, waar ook ter wereld, het gevoel van saamhorigheid weer terugkrijgen, wat ze sinds hun vertrek uit Indonesië eigenlijk altijd hebben moeten missen, bewust of onbewust. En dat ze een gemeenschappelijke culturele achtergrond hebben, waar ze trots op mogen zijn. Wij sporen dan ook andere groepen Indo’s aan om zich bij dit soort initiatieven aan te sluiten.

Als er mensen zijn, die het leuk vinden om met onze Canadese vrienden in contact te komen, dan kunt u bij de redactie het E-mail adres verkrijgen. Verder kunt u op de website van Huibert een kijkje nemen, want daar is naast wat informatie ook een deel van zijn werk te zien.  www.sabelis.com.

Lees verder…

Eenheid in verdeeldheid in “Indoland

10897239501?profile=originalHet Indisch Herinneringscentrum op het prachtige landgoed Bronbeek in Arnhem.

 
Eenheid in verdeeldheid in “Indoland
 

Wanneer Indo’s een vereniging of club oprichten, gebeurt het met de regelmaat van de klok dat na (vaak zeer) korte tijd de club uiteengevallen is in verschillende afsplitsingen en groepjes. Een verzinsel? Een hersenschim? Misschien. In ieder geval is hier nooit onderzoek naar gedaan. Hoe komt men dan aan deze uitspraak?

 

In de afgelopen decennia heeft men zich intensief beziggehouden met de Indische wereld. En daar zijn we niet vrolijker van geworden. Het Indisch Huis dat tot drie keer toe opgestart werd en maar niet van de grond wilde

komen. En dan al die commissies, interimmanagers, consultancybureaus en wat dies meer zij; om nog maar niet te spreken van bestuursleden met lange vingers. Allerlei “cowboys” die met “vertrouwen” van het ministerie en de fondsen flink aan de subsidieboom stonden te schudden tot de miljoenen als rijpe appeltjes naar beneden vielen en gretig werden opgeraapt. Totdat de bodem van de kist in zicht kwam, met als gevolg dat er niet genoeg geld meer was om het Indisch Huis echt van de grond te tillen en operationeel te maken, waardoor men meer geld uitgaf dan er binnenkwam. 

 

Het Indisch Huis is nu een “museum” van het ministerie van VWS en de Indische boedel ligt daar nu opgeslagen. Een toonbeeld van hoe bepaalde sectoren in het Indische netwerk in Den Haag elkaar het balletje toespeelden en opdrachten aan elkaar werden gegund. En dan te bedenken dat er mensen zijn die indertijd keihard heeft gestreden om de 385 miljoen die aan Stichting Het Gebaar werd toevertrouwd wel eerlijk en efficiënt te besteden. Verreweg het overgrote deel van dit bedrag is via achterdeuren weggesluisd en in broekzakken verdwenen waarin het nooit terecht had mogen komen.

 

Bronbeek is nu het alternatief. Nu worden daar miljoenen ingepompt en probeert men daar de Indische herinneringen levend te houden. Waarom men voor die plek gekozen heeft, ligt in het feit dat het een prachtige locatie is met voldoende ruimte en mogelijkheden om er een Herinneringscentrum op te starten. Verder zaten al jarenlang de oud-Knillers al op dit landgoed en een IHC gaf dus een welkome toegevoegde waarde. Echter onmiddellijk hebben zich weer allerlei adviseurs en consultancybureaus erop gestort om uit de ruif mee te eten. Gevolg is dat  er weer grote sommen aan Indisch vermogen verdampten.

 

Dan zijn er nog verschillende clubjes en onderdelen van verenigingen die met elkaar niet goed door één deur kunnen. Filmproducenten die uiteindelijk dan toch weer niet die film konden maken die men voor ogen had. Een initiatief voor een Indisch Museum dat al jaren op de plank ligt te verstoffen, terwijl een Moluks Museum er al lang is. En dan al die Pasars, met overal dezelfde stereotype kledingkraampjes, de eettentjes, interviewers en presentatoren, toekomstvoorspellers en ga zo maar door. Dus is ook daar erg weinig innovatiefs te melden.

 

Duidelijk moge zijn dat de Indo’s door de Hollandse bevolking niet meer als een aparte groep worden gezien, zoals Turken, Polen of Molukkers. Ze worden evenmin gezien als een “minderheidsgroep” die een eigen clubgebouw of centrum moet (mag) hebben. Op de keper beschouwd worden ze helemaal niet gezien. Belangrijkste oorzaak is dat Indo’s niet echt in staat blijken om samen te werken en als een eenheid naar buiten te treden. Op de een of andere manier laat hun aard dit niet toe.

 

Heeft dit te maken met de verschillen in achtergronden binnen de groep Indo’s? De één heeft een Indische ouder en een Hollandse ouder, de ander heeft twee Indische ouders, weer een ander heeft een Indische en een Chinese ouder en ga zo maar door. De meeste Indo’s waren in Indië eigenlijk kleine bungs. En als ze dan hier de kans krijgen om baas te zijn….. dan ook helemaal….! Zou dit (een deel van) de oorzaak zijn? Hoe doen al die andere minderheden in Nederland het? Molukkers, Turken, Marokkanen, Somaliërs, Polen, enz. hebben in ieder geval één ding gemeen: als het erop aankomt, zijn ze er voor elkaar en kunnen ze samenwerken! En de “achtergrondruis” die bij Indo’s meespeelt is die van identiteit en gemeenschappelijke cultuur. In Indië werd van je verwacht dat je “Hollandser dan Hollands” was (zie ook de passage hierover in het artikel over Krontjong muziek). Hierdoor heeft de groep Indische Nederlanders eigenlijk nooit bewust iets “eigens”  opgebouwd. Het gemis daaraan wordt pas ervaren na aankomst hier in het kille Holland. Echter door de drang om zo snel en geruisloos te integreren, heeft men die erfenis maar gelaten voor wat het was en koesterde men het “Tempodoeloe-gevoel” tijdens familiefeestjes en Kumpulans en vanaf het eind van de vijftiger jaren op de Pasar Malam.

 

Onze ouders spraken nooit over “Wij Indische mensen” of “Wij Indo’s”. Daarentegen hebben zij het weer wel over de Hollanders. Dus  Hollanders zien de Indo’s niet als een minderheidsgroep en de Indo’s zien zichzelf niet als minderheidsgroep. Tja, dan blijven de deksels natuurlijk op de geldpotjes voor minderheden zitten. Niet dat Indo’s zich nu plotseling wel als een minderheidsgroep moeten zien, maar hen mag evenmin het recht op een eigen cultuurbeleving ontzegd worden. En dan zal er toch op een of andere manier een deksel van een potje gekegeld moeten worden .

 

Zeker nu ook binnen de Indische gemeenschap het roer een beetje omgegooid wordt. Kijk naar het Indisch Platform vroeger en zoals het zich nu profileert. Als één groep wordt er nu gestreden, initiatieven ontplooid en acties ondernomen en men spant zich in om vooral toch ook de jongere generaties erbij te betrekken. En dan het Nederlands Indisch Cultureel Centrum, dat met een prachtig bijna kant-en-klaar plan in de startblokken staat. En ook in dat initiatief nemen de jongere generaties een prominente plaats in. Gelukkig komen nu niet meer alleen de bobo’s in beeld, maar wordt ook aandacht besteed aan alle andere Indo’s. Het wachten is nu op een “Nieuw Gebaar”. Het Indische culturele erfgoed is het waard om voort te bestaan, ook nu na 65 jaar en tot in de verre toekomst.

 

 

Lees verder…

Dreigt groot deel van Indonesië kopje onder te gaan?

Dreigt groot deel van Indonesië kopje onder te gaan?

Tektonische plaat van Zuid-oost Azië verzakt in razendsnel tempo

10897239258?profile=original

Terwijl de wereld wordt overspoeld door steeds chaotischer wordende taferelen in de Noord-Afrikaanse en Zuid-west Aziatische landen en er zich bovendien excessen voordoen in de natuur en het weer, ontdekten wetenschappers onlangs een reeks gebeurtenissen, die tot nu toe buiten het nieuws werd gehouden. Het Indonesische eiland Java is in zeer korte tijd zeker 6 meter verzakt en zakt nog steeds. Laaggelegen kuststroken zijn overspoeld, waardoor hele dorpen door de oceaan verzwolgen zijn. Omdat in onder andere Pakistan hetzelfde aan de hand lijkt te zijn, hebben sommige onderzoekers de conclusie getrokken dat mogelijk de tektonische platen onder zuid-oost Azië het aan het begeven zijn.

Op 17 januari 2011 vonden er als gevolg van zware regenval op diverse Indonesische eilanden overstromingen plaats. Op zich zelf zijn die daar niet zo bijzonder, ware het niet dat hier de kustgebieden onderliepen, terwijl daar eigenlijk geen aanwijsbare reden voor was. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat dit gebeurde en de bewoners raakten in paniek. Er was geen sprake van rivieren die overstroomden, geen plotseling verhoogde waterstand en geen tsunami. Onderzoekers bestudeerden foto’s van de Google en de GPS satellieten en constateerden dat er iets heel anders aan de hand was. Bij vergelijking van deze beelden met die van enkele maanden terug, bleek dat onder andere Java ongeveer 6 meter gezakt was; iets waar de media totaal geen aandacht aan besteed hadden.

Velen zullen de heftige beelden van de afgelopen maanden nog vers in het geheugen staan: de zeer zware overstromingen in Pakistan, Australië, Nieuw Zeeland, Thailand, Vietnam, Philipijnen. Onder andere in Pakistan liep maar liefst zeven miljoen hectare vruchtbaar gebied onder water. Nu wordt Pakistan regelmatig getroffen door grote overstromingen, maar dit keer was het anders. Wat normaal gesproken altijd gebeurt, gebeurde nu niet: het water trok zich niet terug.

Een mogelijke verklaring is dat de Indo-Australische tektonische plaat is gaan hellen en delen van de landmassa ten gevolge daarvan zijn weggezakt. Hierdoor kan het water niet meer terugvloeien in de oceaan. Het trieste nieuws dat een zeer groot deel van het vruchtbare Pakistaanse land niet meer op het water herwonnen zal kunnen worden, wordt door geen enkele nieuwsdienst gemeld. Evenmin als de ondergelopen kustgebieden in Indonesië, met name Java. Pakistan lijkt er een nieuw permanent merengebied bij te hebben gekregen.

 

 

De helling van de Indo-Australische plaat veroorzaakte directe gevolgen voor de onder de oceaan gelegen breuklijn KTT (Kermadee Tonga Trench). Deze breuklijn loopt onder andere dwars door de Nieuw Zeelandse stad Christchurch, die op 3 september vorig jaar getroffen werd door een zware aardbeving en onlangs op 22 februari 2011 opnieuw. Grote delen van de stad werden geheel verwoest en er waren veel slachtoffers te betreuren. Ten gevolge van een tektonische verandering wordt een deel van de Indo-Australische plaat onder grote druk gezet, waardoor onder andere Java begint te zinken. Onlangs heeft het Earth Observatory van de NASA toegegeven, dat aan de  hand van satellietbeelden moet worden geconcludeerd dat gebieden in Pakistan zo’n drie meter zijn gedaald.

Wetenschappers van de NASA bevestigden dat gebieden in Pakistan 3 meter zijn gedaald; Thailand en met name Bangkok ernstige problemen ondervindt met de afvoer van het vloedwater; het Indonesische eiland Java 6 meter is gezonken en wegen en hele stukken land langs de afwateringskanalen instorten; in Vietnam in zeer korte tijd een soort epidemie van “Sinkholes” (diepe gaten die plotseling in de grond ontstaan door verschuiven van tektonische platen) plaatsvindt; ook het Philipijnse deel van de plaat aan het verzakken is met eveneens overstromingen tot gevolg. Tevens hebben seismologen vastgesteld dat de twee tektonische platen onder de Stille Oceaan (de Juan de Fuca plaat en de Noord Amerikaanse plaat) onder zulke extreme spanning staan, dat theoretisch gezien er elk moment een zeer zware aardbeving kan ontstaan die een kolossale tsunami tot gevolg zal hebben, die de kustgebieden van het westen van Noord Amerika als ook de oostkust van Japan ernstig zal bedreigen. Nu ook de tektonische platen in Zuid-oost Azië voor grote problemen zorgen, lijkt onze gehele planeet aan de vooravond te staan van dramatische gebeurtenissen

 

10897239461?profile=original

 

Wij sluiten dit artikel af met een chronologie van een aantal extreme gebeurtenissen op het eiland Java tussen 1 december en 30 december 2010:

1 december: de hoofdweg naar het noordelijke Garut afgesloten vanwege een plotselinge wegverzakking in Kampung Kadulempeng. 4 december: chaotische taferelen door een verzakking in de Pajajaran weg in Bandung: een Sinkhole van acht meter diep(!). 6 december: landverzakking verwoest zeven huizen in Karangpari en Bantarkawung. 8 december: de kustgebieden Tappalang en Mamuju in West Sulawesi overstromen.

10 december: zware landverschuivingen in Cimanggu en Karangpucung op West Java. 10 december: Midden Java, een hoofdweg met zijwegen in Sidorejo verzakken een meter. 10 december: landverschuivingen in Cintamanik, Bumijawa en Tegal. 10 december: een enorm zinkgat ontstaat plotseling in Sleman bij Yokyakarta.

11 december: een groot deel van een straat in Pringgodiningratan verzakt zes meter. 12 december: op vier plekken in Bali plotselinge landverschuivingen.

12 december: vijf hectare land in Nusa Tenggara Barat verzakt ineens 50 meter (!).

13 december: onherstelbare scheuren in huizen in Jakarta door verzakken van de Petojo VIJ straat.

14 december: de Trans-Sumatra route in Noord Sumatra zakt weg en op vier plekken verzakkingen in het Bukit-Barisan gebergte.

14 december: de Pancar berg op West Java splijt, wat grote landverschuivingen veroorzaakt.

17 december: een vrachtwagen zakt door de berm bij Anjir Serapat langs de Kalimantan route op Borneo.

18 december: een stuk land op het eiland Madura zakt 10 meter diep weg.

20 december: landverschuivingen en zinkgaten in en rond wegen bij Pekalongan op Midden Java.

21 december: overstromingen en   modderstromen in Sulawesi.

22 december: overstromingen en landverschuivingen in Noord Bali.

 23 december: de Lapindo dijk van 11 meter hoog op Oost Java barst en huizen staan onder 2,5 meter water. 27 december: het beton tussen Balubur St. en Pasteur St. breekt in stukken en veel verzakkingen in heel Bandung.

28 december: de Bamiayu-Brebes ringweg in Midden Java afgesloten wegens meerdere verzakkingen.

28 december: een 50 meter hoge klip stort neer op de noordelijke hoofdweg bij Pantura.

29 december: de Pengapuran Raya weg in Jakarta verzakt.

29 december: een 32 meter lang deel van een dijk in Bedana zakt helemaal weg. 29 december: grote landverschuivingen in Banyumas, Banjarnegara en Purbalingga. 29 december: de Cave Maria verzakt.

 30 december: een heuvel in Purbalingga zakt geheel weg.

 

 

Lees verder…

De vergeten held - uit Jappenkamp na 70 jaren!

De vergeten held

Kees de Lathouder, geflankeerd door Jacques Brijl (links). „Ongelooflijk dat deze man nooit een onderscheiding heeft gekregen”, aldus Brijl. FOTO: ALDO ALESSIE
article18_1.jpg

Kees de Lathouder (95) na 70 jaar eindelijk alsnog gehuldigd

De 95-jarige Kees de Lathouder had vooraf bepaald niet op een grote opkomst gerekend. „Er komt hooguit twintig man”, liet hij het personeel van zorgcentrum De Bremhorst weten. Maar met ruim tachtig mensen, onder wie de burgemeester van Bilthoven, puilde het kleine zaaltje meer dan uit. De Lathouder stond dan ook centraal in een heel bijzondere gebeurtenis: zeventig (!) jaar na dato kreeg hij alsnog het Mobilisatie-Oorlogskruis opgespeld.

 

En daarmee is hij één van de laatste WOII-veteranen die nog een dergelijke onderscheiding mag ontvangen. Hij hoorde het gisteren allemaal een beetje verlegen aan, trots in zijn blauwe blazer met op het borstzakje ’Veteraan’ geborduurd. Voor 95 procent blind maar nog in staat zich de kleinste details van ’toen’ te herinneren. In januari 1942 trachtten de Japanse strijdkrachten het eiland Borneo (het huidige Kalimantan) in te nemen. De Lathouder, ingedeeld bij het zogenaamde ’vernielingskorps’ van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL), had tot taak de havensteigers van de toen al door de meeste Nederlanders verlaten stad Bandjermasin op te blazen.

 

„Ik moest tientallen kistjes dynamiet, detonators en de bedrading aanbrengen onder de steigerplanken. Ik voelde mij als laatste Europeaan moederziel alleen en verlaten tijdens dit niet ongevaarlijke werk. Nu volgde het spannende moment. Achter een paar ijzeren platen moest ik de hendel overhalen, niet wetend of ik de explosie zou overleven. Rondom mij vlogen de balken en planken in het rond. Gelukkig bleef ik ongedeerd en kon ik mij uit de voeten maken uit een brandend Bandjermasin.”

Maar de moeilijkste periode voor De Lathouder was zijn lange verblijf in de Japanse interneringskampen. Hij overleefde dit, getroffen door dysenterie, beriberi en geelzucht, maar ternauwernood. „Ik at letterlijk varkensvoer, maar ook slangetjes, slakken en zelfs engerlingen, dikke witte rupsen. Die roosterden we boven een vuurtje. Toen we werden bevrijd, woog ik nog maar 45 kilo…”

 

Nooit ontving De Lathouder een onderscheiding voor zijn verdiensten. Ongelooflijk, vindt Jacques Brijl, die De Lathouder voordroeg en het Oorlogskruis namens het ministerie van Defensie en de vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen gisteren mocht opspelden. Die taak liet Brijl echter graag over aan A.J. Gerritsen, burgemeester van Bilthoven. „Het lijkt allemaal zo lang geleden. Waarden als moed en opofferingsgezindheid en plichtsgetrouwheid zijn naar de achtergrond verdwenen. Juist daarom is het voor jongeren belangrijk om kennis te nemen van de moedige daden van de heer Lathouder”, aldus de burgemeester.

 

Jacques Brijl is blij dat hij De Lathouder, beter laat dan nooit, heeft kunnen voordragen. „Ik hoorde via via van zijn verdiensten en vond het ongelooflijk dat hij nooit is onderscheiden. Soms lopen zaken zo. Hij heeft echt ontzettend veel ontberingen ondergaan en daar nooit een bedankje voor gekregen. Toen ik contact opnam met het ministerie van Defensie was men het roerend met mij eens dat deze held een medaille verdient."

Verrassing

De held zelf ondergaat het hele gebeuren trots. „Een ontzettende verrassing was het voor mij. Ik deed gewoon mijn plicht en heb het nooit als iets bijzonders gezien. Als militair deed je gewoon wat je opgedragen werd, punt. Geen haar op mijn hoofd die eraan dacht mezelf uit de voeten te maken omdat het gevaarlijk zou zijn! Er is maar één ding wat ik erg vind. En dat is dat mijn enkele jaren geleden overleden vrouw dit niet heeft mogen meemaken….

 

ICM red.

Is nooit te laat deze huldiging als militaire.

Maar hoe zit met de Indische Nederlandse burgers ( die als Militaire dienstplichtigen)  die hebben geleden in de Jappenkampen en op nog geen steenworp afstand waar de atoombommen vielen . Nu ruim 70 jaren kijken alle regeringen op een rij de andere kant uit; Hetgeen gisteren werd bevestigd bij het programma Pauw & Witteman " over het geweld wat ze nu afspeelt in Japan "het is ver van ons bed, het deert je eigenlijk niet" waren de uitspraken die over de tafel gingen.

 

Dat het Indisch Gemeenschap al 60 jaren die strijd (Indisch Platform) voert voor erkenning en excuusjes van de de Nederlandse regeringen. In de Indische NIOD rapporten staan de harde feiten, die de Nederlandse regeringen stelsel matig onder het tapijt veegt.

 

Het zal je maar gebeuren als rijke  Nederlandse burger.

 

 

 

 

Lees verder…

PERSBERICH T -  Indonesische regering misbruikt Giovanni van Bronckhorst

Pemerintah Republik Maluku Selatan - Zuid-Molukse regering in ballingschap - Amsterdam, 8 maart 2011

 

Indonesische regering misbruikt Giovanni van Bronckhorst

 

De RMS-regering publiceert vandaag een open brief waarin Molukse profvoetballers worden opgeroepen geen medewerking te verlenen aan Indonesische propaganda. De RMS-regering doet in een open brief een moreel appel om zich kritisch op te stellen vanwege de schendingen van de mensenrechten van de negentig Molukse politieke gevangenen. Het appel is vooral gericht aan Giovanni van Bronckhorst, de oud aanvoerder van het Nederlands elftal. Van Bronckhorst vertrekt deze week naar Indonesië en zal in Jakarta worden ontvangen door de Indonesische president Yudhoyono.

 

Uit een geheim document, waarop de RMS-regering de hand heeft weten te leggen, blijkt dat de Indonesische president persoonlijk betrokken is bij dit geheime project om Molukse profvoetballers uit Nederland voor politieke doeleinden te misbruiken. Het geheime propaganda-project heeft tot doel de aandacht af te leiden van de schendingen van de mensenrechten van Molukse politieke gevangene en het onafhankelijkheidsideaal van een vrij Zuid-Molukse republiek te frustreren.

 

Van Bronckhorst is in de campagne “Indonesië is mijn vaderland” de grote troef om Molukkers op de Molukken en in Nederland die een Moluks vrijheidsideaal nastreven, op andere gedachten te brengen.

De Molukse voetballers zijn door een stroman benaderd om een overstap te maken naar de Indonesische voetbalcompetitie. Een aantal werd gevraagd uit te komen voor het Indonesische nationale elftal. Complicaties rondom nationaliteit en regelgeving van de Wereldvoetbalbond stonden dit echter in de weg. Ook werd een trainer van een profclub uit de Jupiler Leaugue bereid gevonden op de Molukken een aantal trainingen en clinics te verzorgen. Pikant detail: de stroman uit Limburg die enkele jaren geleden naar Indonesië is geëmigreerd is in het verleden strafrechtelijk veroordeeld.

 

Dat onder de Molukse voetballers verschillend wordt gedacht blijkt uit de reactie van FC Twente-speler Danny Landzaat. Hij sloeg het aanbod af om Yudhoyono te ontmoeten, omdat hij de Indonesische president verantwoordelijk houdt voor de schending van de mensenrechten op de Molukken.

 

De Indonesische regering maakt misbruik van de populariteit van Molukse profvoetballers. Het Nederlands elftal kan door zijn prestaties tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika op een grote populariteit rekenen op de Molukken. De oud-aanvoerder Giovanni van Bronckhorst, die van Molukse afkomst is, geniet onder de Molukse bevolking een heldenstatus. Om de voetballers te paaien heeft de Indonesische regering deze week € 60.000,- overgemaakt naar de Molukse trainer om het team € 2000,- zakgeld per persoon uit te keren. De RMS-regering is van mening dat deze onbehoorlijke actie van de Indonesische regering de verhoudingen onnodig op scherp zet. De Nederlandse Regering die de Indonesische propaganda-activiteiten in Nederland toelaat is hier mede debet aan.

 

 

Lees verder…

De geschiedenis van de Krontjong muziek

 

De geschiedenis van de Krontjong muziek

Door NICC Hans Vogelsang

 

Inleiding                                                                                                                           De gitaar werd in Oost Azië geïntroduceerd door de Portugese zeelieden, die aan het eind van de 15e eeuw de zeeroute naar de Oost vonden. Een van de Portugese gitaren is de Cavaquinho (letterlijke betekenis: “stukje hout”), een kleine gitaar. In Kaapverdië wordt deze nog veel bespeeld, vooral in de wat melancholieke en vooral ritmische muziekstijlen.

    

Het broertje van de cavaquinho, de van Madeira afkomstige Braquinha, kwam terecht op Hawaii, waar het zich ontwikkelde tot de huidige Ukelele. Een ander van Madeira afkomstig instrument, de Rajão, had vijf snaren en was vrijwel zeker de voorloper van de huidige Krontjonggitaar, die ook vijf snaren heeft.

Toegoe                                                                                                                         Vanuit hun uitvalsbasis in Malakka bevoeren de Portugezen de handelsroutes naar China, India en enkele eilanden van de Philipijnen en de Indonesische Archipel. Rond de verschillende Aziatische havensteden ontstonden Portugese nederzettingen. Na de val van Malakka en overwinning door de Hollanders, werden de Portugezen – voornamelijk Mestiços (Portugees-Aziatische Christenen), Mardijkers (vrijgelaten Afrikaanse, Indiase of andere Aziatische slaven van de Portugezen die zich tot het Christendom hadden bekeerd) en lokale bekeerden – overgebracht naar het toen pas gestichte Handelscentrum van de VOC in Batavia.

In 1611 had de VOC de koloniale macht veroverd en stelde een stuk land ter beschikking aan de Mardijkers als dank voor verleende diensten. Dit stuk land: Toegoe, lag ongeveer 12 kilometer ten noordoosten van Batavia. Toegoe ontwikkelde zich tot een bolwerk van de Portugese Mestiezen cultuur, waar een mengeling van Portugees, Indiaas en Maleis werd gesproken. De inwoners van Toegoe zongen waarschijnlijk verbasterde versies van in de 16e eeuw populaire Portugese volks- en straatliedjes en namen de Portugese manier van gitaarspelen over om hun Portugis-liedjes te begeleiden.

In de tweede helft van de 19e eeuw werden diezelfde liedjes nog steeds gezongen en werd er melding gemaakt van een vijfsnarige gitaar, de Krontjonggitaar. Ondanks de geïsoleerde positie van Toegoe gedurende de 18e en 19e eeuw, ontstonden er toch contacten met andere Kampongs rond Batavia, met name Depok, waar eveneens vrijgelaten Christelijke slaven woonden. De muziek van Toegoe werd met de speciale begeleiding van de Krontjonggitaar opgenomen in de muziek van de andere nederzettingen.

 

De structuur van de Portugese teksten (zogenaamde kwatrijnen) had een toepasselijke overeenkomst met de vierregelige Maleise Pantoens. De Maleise teksten verdreven van lieverlee de Portugese. De Nederlanders gebruikten eenvoudige Nederlandse teksten en de Euraziaten gebruikten beide of – zoals meestal –

allebei door elkaar. Een duidelijke weerspiegeling van hun gemengde afkomst.

 

Handelaren en Zeelieden van de havenstad Tandjong Priok (2 kilometer van Toegoe) waren waarschijnlijk verantwoordelijk voor de verdere verspreiding van de Krontjong muziek naar de andere havensteden op Java, zoals Semarang en Soerabaja.

Boeaja’s                                                                                                                            In Batavia zelf waren de Krontjongliederen en de vijfsnarige gitaar erg populair bij de soldaten van verschillende afkomst in de legerkampen in en rond de stad. Hoewel het Krontjong repertoire bestond uit liefdesliedjes, slaapliedjes, dansliedjes en liedjes over de natuur en andere onderwerpen, richtten de soldaten zich het meest op de Liefdesliedjes met geïmproviseerde teksten, bedoeld om prostituees en onschuldige meisjes te verleiden.

Buiten de legerbarakken werden de liederen verspreid door rondtrekkende “Minstreels” die van Kampong naar Kampong trokken. Deze muzikanten stonden bekend als Boeaja’s of Djago’s (letterlijke betekenis is: krokodillen en hanen). Beide woorden zijn aanduidingen voor vechtjassen of macho’s. Ze werden over het algemeen beschouwd als een bedreiging van de goede zeden, gezien hun bedenkelijke reputatie. De meesten waren van Indische afkomst, sommige anderen hadden  een

In 1611 had de VOC de koloniale macht veroverd en stelde een stuk land ter beschikking aan de Mardijkers als dank voor verleende diensten. Dit stuk land: Toegoe, lag ongeveer 12 kilometer ten noordoosten van Batavia. Toegoe ontwikkelde zich tot een bolwerk van de Portugese Mestiezen cultuur, waar een mengeling van Portugees, Indiaas en Maleis werd gesproken. De inwoners van Toegoe zongen waarschijnlijk verbasterde versies van in de 16e eeuw populaire Portugese volks- en straatliedjes en namen de Portugese manier van gitaarspelen over om hun Portugis-liedjes te begeleiden.

In de tweede helft van de 19e eeuw werden diezelfde liedjes nog steeds gezongen en werd er melding gemaakt van een vijfsnarige gitaar, de Krontjonggitaar. Ondanks de geïsoleerde positie van Toegoe gedurende de 18e en 19e eeuw, ontstonden er toch contacten met andere Kampongs rond Batavia, met name Depok, waar eveneens vrijgelaten Christelijke slaven woonden. De muziek van Toegoe werd met de speciale begeleiding van de Krontjonggitaar opgenomen in de muziek van de andere nederzettingen.

De structuur van de Portugese teksten (zogenaamde kwatrijnen) had een toepasselijke overeenkomst met de vierregelige Maleise Pantoens. De Maleise teksten verdreven van lieverlee de Portugese. De Nederlanders gebruikten eenvoudige Nederlandse teksten en de Euraziaten gebruikten beide of – zoals meestal –  allebei door elkaar. Een duidelijke weerspiegeling van hun gemengde afkomst.

Handelaren en Zeelieden van de havenstad Tandjong Priok (2 kilometer van Toegoe) waren waarschijnlijk verantwoordelijk voor de verdere verspreiding van de Krontjong muziek naar de andere havensteden op Java, zoals Semarang en Soerabaja.

Boeaja’s                                                                                                                            In Batavia zelf waren de Krontjongliederen en de vijfsnarige gitaar erg populair bij de soldaten van verschillende afkomst in de legerkampen in en rond de stad. Hoewel het Krontjong repertoire bestond uit liefdesliedjes, slaapliedjes, dansliedjes en liedjes over de natuur en andere onderwerpen, richtten de soldaten zich het meest op de Liefdesliedjes met geïmproviseerde teksten, bedoeld om prostituees en onschuldige meisjes te verleiden.

Buiten de legerbarakken werden de liederen verspreid door rondtrekkende “Minstreels” die van Kampong naar Kampong trokken. Deze muzikanten stonden bekend als Boeaja’s of Djago’s (letterlijke betekenis is: krokodillen en hanen). Beide woorden zijn aanduidingen voor vechtjassen of macho’s. Ze werden over het algemeen beschouwd als een bedreiging van de goede zeden, gezien hun bedenkelijke reputatie. De meesten waren van Indische afkomst, sommige anderen hadden  een Indiase, Maleise of Chinese achtergrond. In het begin van de 20e eeuw waren er groepen Boeaja’s (wat we nu gangs noemen), maar dan met Krontjonggitaren in plaats van “Ghetto-blasters” als uitrusting. Ze opereerden in vrijwel alle Kampongs; de beruchtste groep was in de Chinese wijk Glodok.

Krontjong muziek had vaak een slechte reputatie door de associatie met de Boeaja’s. Ondanks de slechte naam trok de muziek aan het eind van de 19e eeuw een steeds groter publiek aan. Vooral de wijk Kemajoran in Batavia kende een groot aantal Krontjong vertolkers. De populariteit van de Krontjong muziek maakte een ongekende groei door in het begin van de 20e eeuw en werd vooral onder de Indonesische bevolking zeer gewaardeerd. Bij de Indische Nederlanders kwam de Krontjong onder hetzelfde vuur te liggen als vrijwel alle andere typisch Indische uitingen. Alles wat Indisch of inheems was, werd een slechte naam toebedeeld. Het Indische leven moest zo Europees mogelijk worden en de grote instroom van vele Hollandse uitgezonden krachten (met daaronder vooral Hollandse vrouwen) moest daarvoor zorgdragen.

“Nette” Indische en Hollandse jongens behoorden niet naar Krontjong muziek te luisteren. Europese klassieke muziek werd “je-van-het”. En wie iets anders wilde dan klassieke muziek, die kon zich bezighouden met de Europese Jazz en iets minder westers: de Hawaiian muziek. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en de veerkracht van de Krontjong zorgde

ervoor dat de muziek de nieuwe stromingen in zich opnam met een wisselend resultaat. Zo ontstonden er nummers als de Krontjong Foxtrot en de Krontjong Cha Cha. De bekendste stroming die toen furore maakte, was de Krontjong Hawaiian, vooral door de toen onsterfelijke immens populaire Indische gitarist George de Fretes.

Alleen de Indische laag van de Indo-Europese bevolking bleef de Krontjong trouw, wat voor de “nette” mensen het vooroordeel over de Krontjong bevestigde. In Nederland, na de repatriëring, ontdeed de Krontjong muziek zich onder de Indische mensen langzaam van zijn “pauper-stigma”. In de ogen van de Hollanders werd de Krontjong muziek de soundtrack van de Indische heimwee naar Indië. Voor de Indische mensen was het meer: de vertolking van de Indische ziel, tijdloos en een thuis biedend aan een volk dat ontheemd is.

Grammofoonindustrie                                                                                                 Tot dan toe was de Krontjong straatmuziek en werd voor het plezier gespeeld en gezongen: thuis, in zaaltjes en op straat, waarbij men elkaar begeleidde op de vijfsnarige gitaar, fluit en viool. Eerst alleen in Batavia en omgeving, maar al spoedig verspreidde het zich over de rest van Java. Verdere popularisering en professionalisering van de Krontjong muziek werd sterk beïnvloed door de redelijk snelle opkomst van de grammofoonplatenindustrie. Meteen na de introductie van de grammofoon werd deze vinding ook in de koloniën een vertrouwd beeld.

In 1902 nam een vertegenwoordiger van de grammofoonmaatschappij Columbia in India enkele honderden Krontjongtitels op met lokale zangers en instrumentalisten. De eerste opnames werden in Europa geperst, maar al in 1907 werd in de Indiase stad Calcutta de eerste platenfabriek gebouwd om de Oost-Aziatische markt te bedienen. Daarmee kwam een zeer

omvangrijke afzetmarkt binnen bereik. Enkele jaren daarna maakten grote maatschappijen aks Lyraphon, Beka en Pathé opnames in de Oriënt en zorgden zij voor diverse lokale vertegenwoordigers in de Aziatische landen.

Van de platenmaatschappij Odeon zijn enkele van de vroegste opnames bekend. In die tijd was de Krontjong nog steeds eenvoudig met de vijfsnarige gitaar, de fluit en de viool als belangrijkste begeleiders. Soms werd daaraan de Rebana (lijsttrommel) toegevoegd. In de 20er jaren van de vorige eeuw breidden de bandjes zich uit tot kleine orkesten: piano, cello. klarinet, banjo, mandoline en andere instrumenten werden toegevoegd. De muziek evolueerde van eenvoudige volksmuziek tot een steedse (urban) versie en werd in toenemende mate door professionele muzikanten gespeeld. Deze ontwikkeling had deels te maken met de “concoursen”, waarbij orkesten met elkaar in competitie gingen.

Deze concoursen werden met een zekere regelmaar gehouden tijdens Pasar Malams, zoals de Pasar Gambir in Batavia en in amusementsparken. De concoursen namen vanaf 1910 toe in populariteit, waarbij de orkesten werden beoordeeld door een deskundige jury, die niet alleen op de muzikale kwaliteiten lette, maar ook de kostuums en de performance lieten meewegen in hun oordeel. Bij deze wedstrijden waren vaak oplettende scouts van de platenmaatschappijen

aanwezig, op jacht naar een nieuwe ster voor hun label.

Halverwege de jaren twintig hadden artiesten eigenlijk meer aanzien. Hun namen werden vermeld op de labels en de platenhoezen en ze traden op in cafés en nachtclubs en andere lokaliteiten in en rond Batavia. Tegen die tijd was de Krontjong muziek sterk veranderd. Het tempo was bijna gehalveerd en er werden veel meer ritmische patronen gespeeld. Vanaf het eind van de twintiger jaren was Krontjong de populairste muziek in Nederlands-Indië.

Komedie-Stamboel                                                                                                      Een andere belangrijke bijdrage in de verspreiding van de Krontjong muziek was de “Indische Opera”, de Komedie Stamboel.

 

Deze werd in 1891 in Soerabaja door André Mahieu (aan wie Stamboel liefhebber Tjalie Robinson zijn andere pseudoniem ontleende: Vincent Mahieu) met financiële hulp van de schatrijke Chinees Jap Goan Thay. Mahieu combineerde aspecten van westers en oosters theater onder de naam: Komedie Stamboel, omdat de meeste verhalen hun oorsprong hadden in Stamboel, de Maleise naam voor Constantinopel of Istanboel. De acteurs droegen dan ook de rode fez en de witte tulband van de Turken en Arabieren. Met zijn gezelschap bracht Mahieu toneelstukken, gebaseerd op de vertellingen uit 1001 Nacht, bewerkingen van stukken van Shakespeare, Europese sprookjes, Chinese vertellingen en verhalen uit Perzië.

 

Deze stukken werden gespeeld en gezongen in het Maleis, waarmee Mahieu een groot publiek bereikte. Ter afwisseling van de verschillende scènes werd er door een orkest gespeeld, waarbij Krontjong muziek de belangrijkste rol speelde in het repertoire. Met zijn gezelschap maakte Mahieu langdurige en zeer succesvolle tournees door Java. De Krontjong muziek werd hierdoor op grote schaap verspreid en populair gemaakt. 

 

 

Lees verder…

Blog Topics by Tags

Monthly Archives