VERGEVING..........het andere verhaal.... door Han Dehne

VERGEVING..........het andere verhaal.... door Han Dehne

Ieder jaar weer, zo rond midden augustus, zijn er, zelfs nu na 70 jaar na beëindiging van de 2e wereldoorlog, telkens weer discussies over "moeten we de Japanners vergeven"?
In het boek "Japan in kimono en overall" schrijft de auteur Dr. Jef Last tijdens een bezoek aan Nagasaki in 1960 (dus 15 jaar na de A-bom) het volgende:
Zeker 80 Japanse intellectuelen kwamen die avond met ons samen om de "Nederlands-Japanse Vereniging" op te richten, in een stad waar geen enkele Nederlander woont. Velen van hen zijn vorsers naar het Nederlands-Japanse verleden, vele van hen hebben grote offers gebracht voor hun studie.
Misschien zijn er Nederlanders die, met de herinneringen aan de Japanse kampen in Indonesië, woorden willen citeren van mijn gesprek met Dr. Kawano.

Ik zei hem dat het mij getroffen had, dat de nieuwe winkelgalerij van Nagasaki met een afbeelding van het "Statue of Liberty" versierd was. "Moet ik daar uit afleiden" vroeg ik, "dat hier geen haat bestaat tegen de Amerikanen, hoewel 30.000 inwoners omkwamen door de atoombom"?
Professor Kawano was de arts die in een betonnen kelder van het hospitaal opereerde, toen dat met alle doctoren, verpleegsters en patiënten door de atoombom werd vernield. Slechts zij die in de onderaardse kelder werkten werden voor de hittegolf gespaard. En nu stelde ik de vraag, in dat prachtige "huis voor internationale vriendschap" dat de Amerikanen hebben gebouwd op de plaats zelf waar de atoombom was gevallen.

Een huis waar u in het museum de afgrijselijke foto's zien kunt, niet slechts van wat er destijds gebeurde, maar van hen die nog regelmatig langzaam aan leukemie sterven. Professor Kawano was Christen geworden, de dag nadat de atoombom viel, omdat hij inzag, dat de wereld een leer van liefde nodig had, in plaats van de haat, die al jaren de wereld had geteisterd. Ik wist hoe hij ieder uur van zijn vrije tijd als hulpprediker aan die kleine christenbroederschap wijdde, die vaak bij henzelf thuis bijeenkwam, en ik was benieuwd wat hij zou zeggen.

"Er is geen tegenspraak aan", antwoordde hij, "dat de atoombom wreed is geweest, zeer wreed, want zij trof zonder waarschuwing een open stad, die in hoofdzaak nog slechts door vrouwen, kinderen en ouderen van dagen bewoond werd"

Maar we hebben sindsdien gehoord welke ongelooflijke wreedheden ook wij Japanners hebben begaan in die oorlog. Ik heb dat eerst van "onze jongens" niet willen geloven. Maar men heeft ons met de neus op de feiten gewreven, met foto's, met films en door de processen.
En nu vraag ik U, Dr. Last, nadat u lang tussen ons heeft geleefd: "Bent u van mening dat wij een bijzonder wreed volk zijn"?
Ik aarzelde even. Toen antwoordde ik: "Nee, Professor". Die indruk heb ik niet. Integendeel, in vredestijd zijn jullie een bijzonder lief volk...." Hij lachte een beetje triest. "Zo denken wij zelf eigenlijk ook. Daarom weten we, dat er geen goede en slechte volkeren bestaan, maar dat het de oorlog is, die volken slecht maakt, en dat daarom ook niet Russen of Amerikanen of Duitsers of Japanners moeten haten, maar de oorlog"

Ik vroeg hem: "Professor Kawano, denken alle mensen hier in Nagasaki zo? Hij antwoordde: "Dat weet ik niet, mijnheer Last, maar het is die geest dat ik probeer mijn studenten op te voeden"
ZO KAN HET DUS OOK!!!!!!!

Als Han Dehne kan ik vertellen dat in steeds grotere mate deze houding van Prof. Kawano ingang vindt. 
Je zou uit dit verhaal kunnen concluderen dat:
HAAT IS DODELIJK VOOR DEGENE DIE HAAT
DEGENE DIE NIET VERGEET MAAR WEL VERGEVEN KAN,
LEEFT LANGER IN EEN VORM VAN TEVREDENHEID.

Weergaven: 203

Opmerking

Je moet lid zijn van ACTW-66 Traktaat van Wassenaar. 50 euro eenmalig om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van ACTW-66 Traktaat van Wassenaar. 50 euro eenmalig

Reactie van F.Schwab (ICM Editor) op 7 Februari 2020 op 9.16

91

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Advertentiee

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/

Rapport Traktaat van Wassenaar aanbieding aan de Tweede Kamer.

Besluitenlijst van de procedurevergadering van donderdag 6 februari 2020

7. Agendapunt:

Verzoek van de Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding van het boek 'Rapport traktaat van Wassenaar'

Zaak:

Brief derden - Federatie Indische Nederlanders te Den Haag - 13 januari 2020 Verzoek Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding boek 'Rapport traktaat van Wassenaar' - 2020Z00267

Besluit:…

Doorgaan


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2020   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden