Nieuw-Guinea Veteranen delen verleden

Nieuw-Guinea Veteranen delen verleden
10897421463?profile=original
Ruud Steffen kwam na 60 jaar weer in contact met buurtvriend Stef Giebel, die bij toeval ook in Nieuw-Guinea was geweest.

Bijzondere hereniging Voorburgse vrienden na 60 jaar door 

ZWOLLE Drie buurjongens uit Voorburg groeiden na de oorlog samen op in een klein straatje. Eenmaal volwassen, ging het contact goeddeels verloren. Eentje overleed, waarna de twee overgebleven, inmiddels hoogbejaarde ’jochies’, elkaar na zestig jaar weer opzochten. Toen pas bleek dat het trio behalve jeugdherinneringen ook een militaire missie in Nieuw-Guinea deelt.

„Er is behalve de Jacques Perkstraat in Voorburg geen enkele straat die drie Guinea-veteranen leverde”, zo heeft Ruud Steffen (81) bij Defensie achterhaald. Hij leidde na zijn tijd bij het Korps Mariniers een veelbewogen leven, waarin hij werkte als onder meer meubelvertegenwoordiger, uitgever van een autokrantje en taxichauffeur. De veteraan woont al jaren in Zwolle, waar hij lang contact onderhield met zijn voormalige Voorburgse buurjongen Henk Luijt. Steffen: „We dienden beiden in Nieuw-Guinea, Henk als telegrafist en ik had bij de lichting van 1958 onder meer de taak om nieuwelingen jungletraining te geven.”

Speurtocht

Helaas overleed Luijt een kleine twintig jaar geleden, waarmee het verleden voor Steffen goeddeels leek uitgegomd. Daar rekende hij echter buiten de vasthoudendheid van zijn andere Voorburgse makker Stef Giebel. Deze was na zestig jaar stilte benieuwd hoe het zijn oude buurtvriendje verging en zette een speurtocht op touw. Dit leverde hem het telefoonnummer op van Steffen, waarna een afspraak snel was gemaakt. En wat bleek bij de eerste samenkomst? Ook Giebel is in Nieuw-Guinea gelegerd geweest. Hij beleefde daar in 1961 een heftige tijd, die de nu in Herpen wonende ex-marinier een extra ster op zijn herinneringsmedaille opleverde. Deze geeft aan dat hij deelnam een meerdere gevechtsacties.

Innige band

De onderlinge band tussen de twee veteranen is momenteel erg innig, zo meldt Steffen: „We zoeken elkaar geregeld op en praten honderduit over onze jeugd en missieherinneringen uit Guinea.” Het duo beleefde ook dat Steffen een paar jaar geleden een hartstilstand kreeg bij een bevrijdingsfestival. „Ze hebben me gereanimeerd en ik ben er nog. Al is het niet meer zo fit als voorheen”, zo merkt hij droogjes op.

Mede vanwege de fysieke tegenslag, begrijpt Steffen dat de viering van de Nationale Veteranendag in Den Haag is afgelast vanwege de coronacrisis. „Ik wilde zaterdag eigenlijk naar het Malieveld voor de viering, maar het is goed zo. Voor ons ouderen is het ondoenlijk om met mondkapjes op in de trein naar de andere kant van het land te moeten. Volgend jaar doen we het gewoon dubbel zo hard over”, zo besluit Steffen.

ICM Redactie  historie

Nieuw-Guinea 1950-1962

Het westelijk deel van Nieuw-Guinea maakte deel uit van Nederlands-Indië, maar was eind 1949 buiten de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië gebleven. De Indonesische leider Soekarno wilde Nederlands Nieuw-Guinea zo snel mogelijk inlijven. Het ‘laatste stukje Indië’ werd vanaf 1950 zodoende inzet van een slepend conflict tussen Nederland en Indonesië dat rond 1960 een sterker militair karakter kreeg.

10897421482?profile=original

Na enkele kleinschalige infiltraties nam de Indonesische militaire dreiging vanaf 1958 flink toe, zodat Nederland de troepensterkte tot ongeveer 10.000 militairen opvoerde.  In de periode 1950- 1962 zijn in totaal ongeveer 30.000 Nederlandse militairen ingezet in het toenmalige Nederlands Nieuw – Guinea. Zij kregen in 1962 te maken met infiltraties van duizenden Indonesische militairen (parachutisten). Het kwam in die maanden geregeld tot gevechten, waarbij ook Nederlandse eenheden verliezen leden.

In augustus 1962 werd duidelijk dat Indonesië een grote invasie voorbereidde en dat Nederland geen steun van bondgenoten hoefde te verwachten. Daarom droeg Nederland het gebied in oktober 1962 over aan de VN die het enkele maanden later weer aan Indonesië overdroegen. In de periode 1950-1962 zijn ruim 100 Nederlandse militairen omgekomen in toenmalig Nederlands Nieuw-Guinea.

10897421463?profile=original

E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Opmerkingen

Dit antwoord is verwijderd.

Blog Topics by Tags

Monthly Archives