Partijdige excuses Mitsubishi

 

Mitsubishi Materials heeft officieel zijn excuses aangeboden voor het gebruik van Amerikaanse krijgs-gevangenen voor dwangarbeid tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor zover bekend is het bouwbedrijf daarmee de eerste Japanse onderneming die zich daarvoor verontschuldigd. Een van de bestuurders van Mitsubishi, Hikaru Kimura, sprak de excuses uit tijdens een ceremonie in het Simon Wiesenthal-museum in Los Angeles in Californië.

Diepe buiging

In totaal hebben twaalfduizend Amerikaanse gevangenen dwang-arbeid verricht in Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 1100 overleden tijdens het werk. Mitsubishi had zes gevangen-kampen in gebruik met 2041 gevangenen, van wie er duizend Amerikaan waren, volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Asia Policy Point. De gevangenen werkten in de mijnen van Mitsubishi Materials’ voorganger:  Mitsubishi Mining Co.

Excuses van Mitsubishi voor Amerikaanse krijgsgevangenen

James Murphy, een 94-jarige Amerikaan die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een kopermijn van Mitsubishi werkte, was aanwezig bij de bijeenkomst. Hij aanvaardde de excuses namens alle krijgsgevangenen van Mitsubishi. Kimura boog naar Japans gebruik diep voor Murphy na zijn toespraak. Over de kampen zei Murphy: “Het was pure slavernij: geen eten, geen medicijnen, geen kleding en geen sanitaire voorzieningen.”

Excuses van Japan

De Japanse regering bood al twee keer eerder excuses aan voor de krijgsgevangenen, in 2009 en in 2010. Maar dit is de eerste keer dat een Japans bedrijf dat doet.

In april was de premier Shinzo Abe als eerste Japanse regerings-leider op bezoek in het Amerikaanse Congres. In een toespraak zei hij dat Japan “diep berouw” voelt over de misstanden die tijdens de Tweede Wereld-oorlog hebben plaatsgevonden. Hij bood echter geen officiële excuses aan de nabestaanden aan. Abe zei dat hij een “diep berouw in zijn hart” voelt vanwege de circa 400.000 Amerikaanse soldaten die zijn gesneuveld tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In augustus is het zeventig jaar geleden dat Japan capituleerde. Op 6 augustus 1945 lieten de Amerikanen een atoombom op Hiroshima vallen, drie dagen later verwoestten ze op dezelfde manier Nagasaki. (NRC)

Moeite

Waarom heeft Japan toch zoveel moeite met het aanbieden van excuses? Wie het land beter kent, ervaart juist dat de gemiddelde Japanner bij het minste geringste onmiddellijk klaarstaat met het

 buigen en excuses maken. Maar zodra het om de Tweede Wereld-oorlog gaat, blijft het ijzig stil.

De reden is dat het Japanse volk tot op het bot verdeeld is over alles wat met de oorlog te maken heeft. Geschiedenisboeken zijn vervalst, de heersende elite heeft een soort misplaatste trots en    de rechtse politici hebben het militarisme nog niet afgezworen. Er is een kleine groep Japanners dat echter heilig in pacifisme gelooft en vindt dat Japan met zijn verleden in het reine moet komen.

Tegenstellingen

Verder hebben er in Japan, in tegenstelling tot Duitsland, geen zuiveringen plaatsgevonden, zoals in de Nuerenberg-processen. En liet generaal MacArthur de adellijke, politieke en zakelijke elite ongemoeid. Ook dit in tegen-stelling tot Duitsland.

De Japanse bevolking werd door de Amerikaanse gezaghebbers na de oorlog benaderd als misleide kinderen, die niet bestraft, maar heropgevoed dienden te worden. De Minister van Munitie, Nobosuke Kishi (grootvader van de huidige premier Abe) kwam in 1948 na zijn krijgsgevangenschap op vrije voeten en kon in de vijftiger jaren zelfs premier worden. De Keizer werd zijn goddelijke status afgenomen, maar mocht van de Amerikanen desalniettemin als staatshoofd aanblijven, terwijl hij juist het symbool was van het Japanse militarisme.

De ondertekening van de Japanse capitulatie in 1945

Illusie

Er kwam een nieuwe door de Amerikanen gedicteerde “vredes-grondwet”, die door vrijwel iedere Japanner verfoeid werd, hoewel die door Amerika al snel na de invoering tot een lege huls werd gemaakt. Ondanks luide protesten van de pacifisten, kwam er uiteindelijk toch een nieuw Japans leger. Omdat volgens de Amerikanen het Communisme een steeds groter wordend wereldwijd gevaar was geworden.

Zo raakten beide kampen in Japan hevig gefrustreerd en groeide het onderlinge wantrouwen de pan uit. De felheid waarmee beide kampen elkaar bejegenen en verketteren  is nog altijd even groot. Daarom moet gevreesd worden dat een nationale consensus over het Japanse oorlogsverleden voorlopig een illusie zal blijven. (Telegraaf)

Chinezen

Kort na de excuses voor de Amerikaanse dwangarbeiders maakte Mitsubishi bekend dat overwogen wordt de Chinese dwangarbeiders een schade-vergoeding van  17.500 euro uit te keren, Inmiddels schijnt dit definitief te zijn en vragen de voormalige dwangarbeiders van andere nationaliteiten zich af wanneer zij excuses en een schadevergoeding tegemoet kunnen zien. In totaal hebben  zo’n 3.322 Nederlandse krijgs-gevangenen dwangarbeid in de mijnen en op de scheepswerven van Mitsubishi en haar dochter-ondernemingen verricht.

Weergaven: 71

Opmerking

Je moet lid zijn van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Advertentiee

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2020   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden