Informatie over de vergeten groep Indischen 

 

 

 

In Nederland is over deze groep weinig bekend. Over het algemeen weten wij dat er Indischen zijn achter gebleven omdat zij Warga Negara ‘s zijn ( de Indonesische nationaliteit) hebben aangenomen. Wat veel van ons niet weten,is dat toen  Nederlands-Indië niet meer bestond,er in 1950 veel kinderen van Indische afkomst in weeshuizen zaten,Ze hadden geen schijn van kans om naar Nederland te gaan, omdat zij niet konden bewijzen dat zij een geboorte akte hadden, de half wezen waarvan één van de ouders nog in leven waren hebben geluk gehad en konden met vader of moeder mee naar Nederland.

Tijdens de grote uittocht van de Indischen uit Indonesië in de jaren 1957 en 1958 zijn veel jongens en meisjes uit de weeshuizen als verstekeling naar Nederland gekomen. Voor de achterblijvers was er geen toekomst noch werk en ze werden  gediscrimineerd vanwege hun Europese naam.

Verder heb je de groep Indischen die geen geboorte akte hebben.Omdat tijdens de bersiap de overheidsgebouwen in brand werden gestoken waarbij belangrijke documenten o.a. de geboorte akten verloren gingen

Dan heb je ook de groep die Warga negara’s zijn geworden .De meeste van hen hebben dit gedaan voor behoud van hun baan en bezittingen.Ook voor deze groep Indo’s was het moeilijk omdat zij gediscrimineerd werden  vanwege hun Europese naam. En door de politieke omstandigheden ivm de affaire van West Irian. Veel van hen zijn als spijtoptant in de jaren zestig vertrokken naar Nederland en hebben gebruik kunnen maken van de Lingajati overeenkomst. 

Mijn vrouw en ik hebben onze jeugd  doorgebracht in Surabaya.Mijn vrouw Leida Harly (Indisch), is in Den Haag geboren en is in 1946 naar Indonesië vertrokken.Ikzelf ben in Cepu geboren. Na de bersiap tijd zijn mijn ouders en ouders van Leida in Surabaya gaan wonen. Na onze schooltijd heeft Leida voor de HVA in Surabaya gewerkt en ik voor de NIVAS

 In 1962 zijn wij als spijtoptant naar Nederland vertrokken.

Het is verleden jaar  in Surabaya begonnen toen wij in een Mall zaten, met Elise Rapp en Lori Menangka.Lori was vroeger het buurmeisje van Leida en woont nog steeds in Surabaya.

Al  pratende over bovenstaande groep mensen kwam de gedachte bij ons op,of er hier nog arme Indischen wonen?En zo ja,laten wij hun dan een dag verwennen.

Via Lori kregen wij een drietal adressen. Met een taxi zijn wij naar het eerste adres gereden. Bij onze aankomst van het eerste adres schrokken wij heel erg. Wij hadden niet gedacht dat iemand zo kon leven. Deze vrouw, mevrouw Zijlstra woont  in een vervallen kamer van 3 bij 4 meter met alleen een matras op de grond en wat potten en pannen, meer had zij niet, geen inkomen en leeft slechts van  giften. De kerk geeft haar Rp.100.000 p/mnd.(8 euro)

Bij het volgende adres de familie Albinus was de woonsituatie het zelfde,man 78 jaar en vrouw 74 jaar,en hebben geen vast inkomen. De vrouw werkt als een pembantu (hulp in de huishouding)en krijgt Rp.300.000 p/maand

Bij het derde adres bleek de man verhuisd  en niemand kon ons vertellen waar hij naar toe is gegaan.

Wij hebben deze twee families financieel geholpen uit eigen middelen,maar beseffen  ook dat deze mensen structureel geholpen moeten worden.

Gezamenlijk hebben wij besloten om weer terug te gaan omdat we meerdere families willen helpen. Om een beeld te kunnen hebben van de Indische mensen die in Surabaya  en omgeving wonen, hebben wij via de voorzitter van de Indische vereniging in Surabaya een adressenlijst gekregen met 300 namen,waarvan de meesten het erg moeilijk hebben.

In maart 2010 zijn wij en Elise Rapp naar Surabaya vertrokken  om twintig families te bezoeken. Door de donatie's die wij kregen van Indischen die met vakantie waren in Kuta Bali en uit eigen middelen konden wij ons plan uitvoeren.

Wij kregen hulp van drie vrouwen  die in Surabaya wonen en hebben ons gedurende 4 dagen door de gangen en kampungs van Surabaya geleid.

Het was voor ons frustrerend omdat de adressen die wij hadden niet zijn bijgehouden.Of  men was verhuisd of ze waren inmiddels overleden.

Uiteindelijk hebben wij nog 15 families kunnen bereiken. Hun leef- en woonsituatie is erbarmelijk slecht. Zij wonen in kleine kamers met een matras op de vloer en verder hebben zij wat kleren. De meeste van deze mensen leven van aalmoezen en een enkele bijdrage  van de kerk.

Wij kregen o.a het adres van de  familie Jack Koemendong ( heeft in een weeshuis van Pa v/d Steur gezeten) .Deze familie bestaat uit vader 78 jaar,moeder 74 jaar,zoon 44 jaar en dochter 41 jaar.

De zoon is geestelijk gehandicapt en de dochter heeft Polio en kan moeilijk lopen. Via hulp van de kerk hebben zij tijdelijk,tot en met april, woonruimte gekregen  en als er geen oplossing voor hun wordt gevonden dan is hun lot om ergens in Surabaya onder een brug te wonen.

Wij hebben deze familie kunnen helpen maar beseffen dat zij structureel geholpen moeten worden.

Een ander adres was van Familie Guus Augustin en vrouw

Guus kennen wij nog uit onze jeugdjaren in Surabaya en schrokken om Guus zo terug te zien, levend onder de armoede grens. Door zijn naam was hij kansloos in Indonesia. Hij had hartklachten en kon geen medicijnen kopen. Wij hebben hem kunnen helpen. Ons bezoek was op 16 maart en op 1 april kregen wij helaas het bericht dat hij overleden was aan een hartstilstand.

Uit informatie die wij kregen,weten wij dat er een aantal Indischen onder de bruggen van Surabaya  wonen. Ons werd afgeraden om hun op te zoeken omdat het gebied waar zij leven te gevaarlijk was. Wij  besluiten om in november  2010 daar naar toe te gaan om ook deze mensen te  helpen.

Hulpverlening

Halin is de enige stichting die tot nu toe hulp biedt aan de Indischen.

Wij weten dat er Indischen zijn die geen steun krijgen van Halin. Het is heel moeilijk om hun te bereiken. Blijft Halin steunen want zij doen goed werk in Indonesië.
 Wat is onze doelstelling van de stichting

De doelstelling is  om hun een menswaardig bestaan te geven door middel van de donaties die wij van u krijgen

Snel en direct hulp bieden .\

Deze stichting is opgericht en u kunt  op de website ons werk volgen.

 

Namens de stichting 
Ruud Sellier

 

Redactie ICM.

Voor meer gedetailleerde informatie ga naar de website http://www.helpindischeninind.com/

 

Weergaven: 71

Hierop reageren

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Onze adverteerders

NIEUW - Zalen Centrum &  Events Harderwijk

IN CENTRUM GELEGEN VAN NEDERLAND…

Meer  Info klik op Doorgaan

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/

Rapport Traktaat van Wassenaar aanbieding aan de Tweede Kamer.

Besluitenlijst van de procedurevergadering van donderdag 6 februari 2020

7. Agendapunt:

Verzoek van de Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding van het boek 'Rapport traktaat van Wassenaar'

Zaak:

Brief derden - Federatie Indische Nederlanders te Den Haag - 13 januari 2020 Verzoek Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding boek 'Rapport traktaat van Wassenaar' - 2020Z00267

Besluit:…

Doorgaan


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2021   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden