Adoeh, so gampang deze.

U kent het wel, vooral als je zelf muzikant bent.

Je wordt gebeld door een organisatie, of je kunt en wilt komen spelen op een bepaalde datum.

Je spreekt tijd, en gage af en tegelijkertijd ook de plichten en de voorwaarden onderling, alles in kannen en kruiken.

Jouw band heeft geen PA zelf dus je hebt in de gage ook de huur voor een PA met man geregeld en als band betaal je de PA man en zijn apparatuur.

De dag des oordeels komt eraan en op die dag ga je heerlijk met jouw backline de bühne op en stelt jouw eigen set-up op, iedereen voor zich, dus gitarist met zijn benodigdheden en drummer etc., met hun benodigdheden.

De ruimte op de vaak kleine bühnes is dan zo verdeeld, dat je er allemaal op kan en dan komt de PA man die je als band ingehuurd hebt jouw apparatuur op het PA systeem aansluiten, er wordt een hele hoop werk verricht en uiteindelijk is het zo ver.

Test,,,,testing…test,,,, je gaat de soundcheck maken. Prima in orde duurde wel even maar uiteindelijk is het geluid in de zaal goed geregeld en je gaat de kleedkamer in om je om te kleden, alles lekker relaxed.

De avond begint en je start met jouw eerste set, publiek blij wij als band blij. Maar dan komt het…………………..

Halverwege de avond komt een duo binnen met een keyboardje, loop de zaal binnen en vraagt waar hij of zij kan inpluggen, ja…ja…alsof het de doodnormaalste zaak is en dan ook nog zo, van…hier ben ik en regel het effe voor me.

PA man kijkt vreemd op en gaat bij jou te rade, want daar was hij niet voor ingehuurd, ik weet van niets en ga naar de organisatie met de vraag wat de bedoeling is van het duo of trio of weet ik veel wat voor extra artiesten er ineens komen opdagen.

Organisatie komt erbij, tja een dilemma, het duo heeft gedacht om even in te prikken en dan ook nog even of de PA man het geluid effe wil regelen tijdens hun optreden.

Op vele kumpulans doen bands niet moeilijk als die een eigen PA hebben, maar vaak willen gehuurde PA mensen niet zo maar effe…extra NIET betaald werk verrichten. Ze weigeren en als het dan zo nodig moet willen ze extra vergoeding hebben voor de zomaar binnen gevallen bij act van de avond of middag.

Consternatie alom, PA man weigert, duo doet net of ze van niets weten en of het de dood normaalste zaak van de wereld is dat ze “BEDIEND”worden op hun wenken.

Na veel geharrewar komt er of een vergoeding of de PA man gaat overstag of….de band betaalt de PA man extra.

Nu is dat ook nog niet het einde van het verhaal, nee, het duo moet ook plaats hebben op de bühne, dus of de band effe wil ruimen.

Je moet op dat moment effe slikken en als je niet moeilijk en straight bent doe je niet moeilijk, maar anders wordt het als je punctueel bent ingesteld, dan krijg je problemen.

Allereerst komt het duo een kwartiertje voor ze moeten optreden, gaat er zomaar vanuit dat ze worden bediend, en eist  ook nog effe dat men ruimte gaat maken en de boel die zo zorgvuldig was op en afgesteld wil veranderen ten hunnen gunste.

Ten tweede ze krijgen hun eigen gage en denken effe lekker netto naar huis te kunnen gaan en de band zorgt wel voor de kosten.

Het is voorgekomen, dit verhaal is een bekend verhaal op vele avonden en met de vele acts die ingehuurd worden.

Heel vaak hebben ze niet eens een MD speler of enig afspeelapparatuur bij zich, maar komen effe met hun Cd’tje of iets dergelijks en verwachten ook nog dat ze bediend worden.

Er was een duo waarbij de PA man vroeg om een bijdrage, na veel geharrewar kreeg hij het ook, maar verzocht het Duo niet met het volle geluid van de toetsen op de monitoring te gaan rammen. Gebeurde dus wel, scheit aan de rest de toetsen man rammelt er rustig op los.

Wat blijkt later, de PA man zit met defecten aan de speakers die niet waren bedoeld voor dat soort werk maar voor de stemmen van de band in afspraak met de band die hem ingehuurd heeft.

PA mensen nemen mee wat zij nodig hebben voor die geen die hun inhuurt.

Ik wil dit even aan iedereen die organiseert of zelf lid van een band is kenbaar maken.

De ervaringen met acts die zijn ingehuurd door organisatoren denken dat ze zo maar ergens worden bediend voor nop en stellen ook nog hun eisen.

Ik vind dat het zo moet zijn dat act die gebruik willen maken van andermans geluidsapparatuur een vergoeding moeten betalen aan de eigenaar van de apparatuur. Ook moeten de acts zorgen voor deugdelijke afspeelapparatuur.

Organisatoren moeten dat ook eisen van alle acts, duo’s, trio’s eenmansbands of weet ik veel, die ZONDER eigen geluidsopzet gebruik maken van de opzet van de aanwezige band. Ook moet worden geëist dat hun afspeelapparatuur deugdelijk is en dat de acts zelf verantwoordelijk zijn voor het meenemen van afspeel apparatuur en niet ervan uit moeten gaar dat het “ER”wel zou staan.

Ten slotte, de acts worden net als de bands betaald voor het optreden en zijn helemaal zelf verantwoordelijk voor hun optreden, dus dat houdt in, eigen apparatuur en ook op tijd aanwezig zijn zodat er van te voren alles op de bühne professioneel kan worden klaar gemaakt voor het evenement.

Bij onze kumpulans gebeurt dat weinig dat men professioneel denkt qua opzet en inrichten van de avond of het gebeuren op de bühne.

Het siert een organisatie als alles klaar is wanneer het publiek binnenkomt.

Van de duo’s trio’s of acts (dansgroepen etc.) mag best worden geëist dat zij zich professioneel gedragen, ze worden net als de bands betaald voor hun act en optredens.  TOCH??????

Gebruikmaking van andermans diensten of geluidsapparatuur zou ook HUN een bijdrage moeten kosten, het is niet zo dat zij hun volledige gage krijgen en anderen voor hun optredens laten opdraaien.

Het zou verplicht gesteld moeten worden dat van te voren de bands worden gevraagd of zij genegen zijn om hun apparatuur uit te lenen. Neemt niet weg dat het fatsoenlijk zou zijn indien men tenminste vraagt of er kosten aan verbonden zijn.

Het moet niet zo zijn dat een band voor een act of optreden van een duo of trio of wat dan ook moet zorgen, het is aan ieder artiest de plicht om zelf te zorgen dat je volwaardig kunt optreden en geen parasiet bent die op de inspanning van anderen teert.

Wat ik hier heb verwoord zou in onze muziekscene beter geregeld moeten worden, een beetje meer professionaliteit is hard nodig, vrije hand werk leidt vaak tot warboel en onnodige irritaties.

Dus, duo die komt zonder eigen apparatuur is verantwoordelijk voor het eigen welslagen van hun optreden waarvoor zij BETAALD krijgen. Ieder voor zich dus. Niet de aanwezige band, NOCH de organisatie is verantwoordelijk voor hun optreden, ze hebben een afspraak en daar hangen ook verplichtingen aan. Hoe ze hun optreden hebben geregeld is aan hun en aan niemand anders.

Al te vaak gebeurt het dat de bands de dupe worden, en het genoemde duo lekker uitplugt, volledige gage ontvangt en vertrekt zonder even nog de gastheer of band te bedanken voor hun medewerking.

Als er achteraf schade aan de apparatuur is gebleken, dan zijn ze niet thuis.

Ik pas ervoor, als ik mijn eigen apparatuur opstel ga ik NIET verantwoordelijk zijn voor iemand anders die OOK betaald krijgt maar die te beroerd is om zelfverantwoordelijkheid te willen dragen voor zijn, haar of hun optreden.

Vooraf onderling overleg? Dat zal een heel andere zaak zijn, want daar speek je van te voren met elkaar af.

Ik hoop een bijdrage geleverd te hebben voor mijn collega’s en organisatoren.

Het moet niet zo zijn van: Adoeh Gampang deze.

 

Albert van prehn (ICM moderator) 11 juni 2011.

 

Weergaven: 52

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Albert, dit probleem heb ik 2x meegemaakt. Dit ging niet om 2 mensen maar om een hele band van 6 man.De schuld ligt gewoon bij de organisatie, geen goed overleg cq. communicatie met de hoofdband en/of PA-mensen.

Wat dat betr. waren wij gewoon keihard en hebben gezegd, okay meebetalen of  helemaal niet optreden.

Je had die gezichten moeten zien, of ze het in Keulen hoorden donderen. (wij kregen nog de schuld ook)

Uiteindelijk werd het wel geregeld met het geluid en nu komt "het", ze wilden ook nog op onze instrumenten spelen. Dit was helemaal brutaal.

dus geen optreden voor die band.

Waarschijnlijk dacht  de organisator een voordeeltje eruittehalen, 1 band inhuren en 2 laten spelen, voor 1 prijs.

Dat ging mooi niet door.

Je maakt wat mee in de muziekwereld, maar wel spannend.

Albert weer tot een volgende keer. 

RSS

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Advertentiee

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/

Rapport Traktaat van Wassenaar aanbieding aan de Tweede Kamer.

Besluitenlijst van de procedurevergadering van donderdag 6 februari 2020

7. Agendapunt:

Verzoek van de Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding van het boek 'Rapport traktaat van Wassenaar'

Zaak:

Brief derden - Federatie Indische Nederlanders te Den Haag - 13 januari 2020 Verzoek Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding boek 'Rapport traktaat van Wassenaar' - 2020Z00267

Besluit:…

Doorgaan


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2021   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden