Aantal Indischen wonen onder de bruggen op Surabaya in Oost-Java.Overgenomen uit de Stichting Help de Indischen in Indonesia
http://www.helpindischeninind.com/

Informatie

In Nederland is over deze groep weinig bekend. Over het algemeen weten wij dat er Indischen zijn achter gebleven omdat zij Warga Negara ‘s zijn ( de Indonesische nationaliteit) hebben aangenomen. Wat veel van ons niet weten is, dat op het moment dat Nederlands-Indië ophield te bestaan in 1950 er weeshuizen waren,waar veel kinderen van Indische afkomst in verbleven,deze kinderen hadden geen schijn van kans om naar Nederland te gaan, omdat zij niet konden bewijzen dat zij een geboorte akte hadden, de half wezen waarvan de moeder of vader nog in leven waren hebben geluk gehad en konden met vader of moeder mee naar Nederland.

Tijdens de grote uittocht van de Indischen uit Indonesië
in de jaren 1957 en 1958 zijn veel jongens en meisjes van de weeshuizen als verstekeling naar Nederland gekomen.
Voor de achterblijvers was er geen toekomst,
geen werk en werden gediscrimineerd vanwege hun Europese naam
.

Verder heb je de groep Indischen die geen geboorte akte hebben omdat het overheidsgebouw (burgelijke stand) in de plaats waar zij geboren zijn, tijdens de Bersiap tijd in brand zijn gestoken inclusief de documenten.

Dan heb je ook de groep die Warga negara’s zijn geworden .De meeste van hen hebben dit gedaan om hun baan en bezittingen te kunnen behouden,ook voor deze groep indo’s was het moeilijk omdat zij gediscrimineerd werden vanwege hun Europese naam en door de politieke omstandigheden ivm de affaire van West Irian Barat. De meeste van hen zijn in de jaren zestig vertrokken naar Nederland (spijtoptant) en hebben gebruik kunnen maken van de Linggajati overeenkomst.

Mijn vrouw en ik hebben beiden onze jeugd in Surabaya doorgebracht,mijn vrouw Leida Harly (Indisch) is in Den Haag geboren en is in 1946 naar Indonesië gekomen en ik ben in Cepu geboren. Na de bersiap tijd zijn mijn ouders en ook ouders van Leida in Surabaya gaan wonen. Na onze schooltijd heeft Leida voor de HVA in Surabaya gewerkt en ik voor de NIVAS in Surabaya.

In 1962 zijn wij als spijtoptant naar Nederland vertrokken.

Het is begonnen verleden jaar in Surabaya toen wij in een Mall zaten, met Elise Rapp en Lori Menangka, Lori woont in Surabaya en vroeger was zij het buurmeisje van Leida.

Al pratende over bovenstaande groep mensen kwam de gedachten bij ons op, wonen hier nog arme Indischen? en zo ja,
laten wij hun een dag verwennen.

Via Lori kregen wij een drietal adressen. Met een taxi zijn wij naar het eerste adres gereden. Bij onze aankomst van het eerste adres schrokken wij heel erg. Wij hadden niet gedacht dat iemand zo kon leven. Deze vrouw, mevrouw Zijlstra woont in een vervallen kamer van 3 bij 4 meter en een matras op de grond en wat potten en pannen, meer had zij niet, had geen inkomen en leeft van giften. De kerk geeft haar Rp.100.000 p/mnd.(8 euro)

Bij het volgende adres de familie Albinus was de woonsituatie het zelfde,man 78 jaar en vrouw 74 jaar,en hebben geen vaste inkomen. De vrouw werkt als een pembantu (hulp in de huishouding)en krijgt Rp.300.000 p/maand

Bij het derde adres bleek de man verhuisd en niemand kon ons vertellen waar hij naar toe is gegaan.

Wij hebben deze twee families financieel geholpen uit eigen middelen,maar beseffen ook dat deze mensen structureel geholpen moeten worden.

Gezamenlijk hebben wij besloten om terug te komen om meerdere families te helpen. Om een beeld te kunnen hebben van de Indische mensen die in Surabaya en omgeving wonen, hebben wij via de voorzitter van de Indische vereniging in Surabaya een adressenlijst gekregen met 300 namen,waarvan de meesten het erg moeilijk hebben.

Dit jaar in de maand maart zijn wij en Elise Rapp naar Surabaya vertrokken om twintig families te bezoeken. Uit donatie die wij kregen van Indischen die met vakantie waren in Kuta Bali en eigen middelen konden wij ons plan uitvoeren.

Wij kregen hulp van drie vrouwen die in Surabaya wonen en ons door de gangen en kampungs van Surabaya hebben geleidt gedurende 4 dagen.

Het was voor ons frustrerend omdat de adressen die wij hadden niet zijn bijgehouden (verhuisd) of de man of vrouw waren overleden.

Uiteindelijk hebben wij nog 15 families kunnen bereiken. Hun leef- en woonsituatie is slecht. Zij wonen in kleine kamers met een matras op de vloer en verder hebben zij wat kleren. De meeste van deze mensen leven van aalmoezen en een enkele bijdrage van de kerk.

Wij kregen o.a het adres van de familie Jack Koemendong ( heeft in een weeshuis van Pa v/d Steur gezeten) .Deze familie bestaat uit vader 78 jaar,moeder 74 jaar,zoon 44 jaar en dochter 41 jaar.De zoon is geestelijk gehandicapt en de dochter heeft Polio en kan moeilijk lopen. Via hulp van de kerk hebben zij een tijdelijk woonruimte gekregen tot en met april en als er geen oplossing voor hun wordt gevonden dan is hun lot om ergens in Surabaya onder een brug te wonen.

Wij hebben deze familie kunnen helpen maar beseffen dat zij structureel geholpen moeten worden.

Een ander adres was van Familie Guus Augustin en vrouwGuus kennen wij nog uit onze jeugd jaren in Surabaya en schrokken om Guus zo terug te zien, levend onder de armoede grens. Door zijn naam was hij kansloos in Indonesia. Hij had hartklachten en kon geen medicijnen kopen. Wij hebben hem kunnen helpen. Ons bezoek was op 16 maart en op 1 april kregen wij het bericht door dat hij overleden was aan een hartstilstand.

Uit informatie die wij kregen,weten wij dat er een aantal Indischen onder de bruggen van Surabaya wonen.
Ons werd afgeraden om hun op te zoeken omdat het gebied waar zij leven te gevaarlijk was.

Wij besluiten om in november daar naar toe te gaan om deze mensen te helpen.


Hulpverlening

Halin is de enige stichting die tot nu toe hulp biedt aan de Indischen.

Wij weten dat er Indischen zijn die geen steun krijgen van Halin. Het is heel moeilijk om hun te bereiken. Blijft Halin steunen want zij doen goed werk in Indonesië.
Wat is onze doelstelling van de stichting

De doelstelling is om hun een menswaardig bestaan te geven doormiddel van de donaties die wij van u krijgen

Snel en direct hulp bieden .

Deze stichting is opgericht en u kunt op de website ons werk volgen.

Namens de stichting
Ruud Sellier


Weergaven: 10

Hierop reageren

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Advertentiee

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2020   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden