10897330261?profile=originalWERKGROEP DIALOOG NEDERLAND-JAPAN-INDONESIE........... Han Dehne
23 uur

Yoshiko Tamura en Taeko Sasamoto (zie foto van een paar jaar geleden) waren op 3 Juni 2017 uit Japan bij een symposium georganiseerd door NIOD en de NJI-Dialoog. Ook Mayumi Komiya en Fuyuko Nishisato waren overgekomen. Deze dames zijn van het POW Research Network Japan. Dit netwerk van onafhankelijke burgers bestudeert sinds 2002 alle POW-kampen in Japan. Het is ongelooflijk wat ze weten en hoe ze ex-gevangenen kunnen helpen (http://www.powresearch.jp/en). Mw Tamura en mw.Sasamot...o zijn door de Britten onderscheiden (MBE). Dit Netwerk doet fantastisch werk, en verdient alle mogelijke (overheids)steun in Japan en Nederland (al willen ze wel onafhankelijk blijven).

10897330065?profile=originalDe werkgroep organiseert sinds het jaar 2000 de
Dialoog tussen Nederlanders en Japanners (en sinds enkele jaren ook met Indonesiërs).

Hun toelichting op hun site:
“Omdat we ooit vijanden waren en dat nu niet meer willen zijn.
Wij praten met elkaar over de oorlog en in het verleden, vooral over de persoonlijke ervaringen tijdens de Japanse bezetting van het voormalige Nederlandse-Indië, en de sporen die dat in ons heeft nagelaten,
maar vooral over de toekomst, om elkaars culturen beter te begrijpen en uitzicht te geven op hoop, op verzoening, op bevrijding van haat, op vriendschap en vrede. Bij sommige slachtoffers helpt de Dialoog om het verleden te verwerken, voor anderen is het een kans om de geschiedenis van hun eigen land direct van de echte getuigen te leren. In onze Dialoog worden de ervaringen van de oorlog overgedragen de oudere oorlog-generatie naar de jongere naoorlogse generatie voor de toekomst. Om oorlog absoluut te voorkomen en het zaaien van haat tegen te gaan moeten we doorgaan met deze Dialoog, ook in de toekomst.”

In november 2015 sprak premier Rutte met Yukari Tangena, lid van de werkgroep, tijdens zijn bezoek aan Japan. De foto hieronder is genomen op de Nederlandse ambassade in Tokio.

10897330682?profile=originalEen grondlegger van de werkgroep Dialoog is Takamitsu Muraoka, emeritus professor Hebreeuwse talen aan de Leidse Universiteit. Aanleiding van de eerste conferentie was onder meer de publicatie in Japan van het boek van E.W. Lindeijer, Kusjes aan Nel en kinderen: Van een Nederlandse krijgsgevangene in Japan (2000, Tokyo), een dagboek in de vorm van brieven gericht aan zijn gezinsleden thuis. Dit dagboek dat hij in het Japans heeft vertaald vormde de inspiratie voor Muraoka om met ex-geïnterneerden in Nederland in gesprek te gaan. Maki Okubo, die in het voorjaar van 2014 in Nederland was heeft over hem geschreven in de ASAHI SHIMBUN.

ICM 27.6.16

E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Blog Topics by Tags

Monthly Archives