Veteranen alsnog geëerd met medailles

Veteranen alsnog geëerd met medailles

"U bent alle 3 geboren in voormalig Nederlands-Indië. U heeft de verschrikkingen van de Japanse bezetting meegemaakt. En u heeft gevochten voor het rood-wit-blauw. U heeft ons land en koningshuis gediend. Uw vaderland. Maar uiteindelijk moest u afscheid nemen van uw moederland, Nederlands-Indië. Om hier in Nederland een nieuw leven op te bouwen."

Minister Ank Bijleveld-Schouten sprak deze waarderende woorden vanmiddag tegen de voormalige militairen Lapré, Schultz en Achthoven. Ze reikte aan Lapré en Schultz het Ereteken voor Orde en Vrede uit en aan Achthoven het Nieuw-Guinea Herinneringskruis uit. Dat gebeurde in het in het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en museum Bronbeek in Arnhem.

"U heeft mooie herinneringen aan die tijd in Nederland-Indië", zei Bijleveld. "Maar ook heel pijnlijke. Daarom vind ik het mooi dat we hier vandaag even bij stil kunnen staan. Want de gebeurtenissen van toen zullen nooit voltooid verleden tijd worden. Niet voor u. Maar ook niet voor ons land. Uiteraard is er discussie mogelijk over onze inzet in die jaren. Maar de veteranen die zich hebben ingezet in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea, verdienen onze waardering. U verdient onze waardering!"

Veteraan Achthoven

Achthoven

Veteraan Achthoven zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Jappenkamp en maakte na de oorlog de Bersiap-periode mee. In 1951 verhuisde hij naar Nederland en ging bij de Koninklijke Marine werken. Hij werkte zich op van matroos tot adjudant-onderofficier van de Elektrotechnische Dienst. In de periode 1960-1961 was hij op uitzending in Nieuw-Guinea. "Ik begreep van uw familie dat u niet veel over deze periode heeft verteld. Maar we weten uit de geschiedenisboekjes dat er in die tijd het nodige is gebeurd. En ik vind het van grote waarde om af en toe die gebeurtenissen weer in herinnering te brengen. Om van te leren. En om waardering uit te spreken voor de veteranen die zich hier hebben ingezet."

Veteraan Lapré

Lapré

Veteraan Lapré werd na de Japanse capitulatie door Indonesische nationalisten gevangen genomen en door Britse militairen bevrijd. Hij meldde zich aan als vrijwilliger en werd in 1946 vrachtwagenchauffeur bij de Aan- en Afvoertroepen. "Als chauffeur liep u grote risico’s", aldus Bijleveld. "De vijand plaatste bijvoorbeeld landmijnen op de route of groef diepe kuilen in de wegen. U heeft het meegemaakt dat zo’n landmijn net op tijd ontdekt werd. Vooral ‘s nachts was er extra spanning. Dan moest u - slechts met gedempt licht - stapvoets en slalommend de route volgen. Gelukkig heeft u het er zelf goed vanaf gebracht." Lapré droeg zijn ereteken op aan zijn beide broers, die in Indonesië sneuvelden.

Veteraan Schultz

Schultz

Veteraan Schultz tenslotte maakte als 18-jarige vrijwilliger de Tweede Politionele Actie mee. Eenmaal terug in Nederland gaf hij zich op als vrijwilliger voor het  Nederlands Detachement Verenigde Naties. "Daarvoor heeft u wel de nodige onderscheidingen ontvangen, maar voor uw periode in voormalig Nederlands-Indië nog niet", zei Bijleveld. "Ik vind het belangrijk om die onderscheiding alsnog uit te reiken! Datgene wat u heeft meegemaakt was niet niks. U heeft het uw verdere leven meegedragen."

E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Blog Topics by Tags

Monthly Archives