Veteranen alsnog geëerd met medailles

"U bent alle 3 geboren in voormalig Nederlands-Indië. U heeft de verschrikkingen van de Japanse bezetting meegemaakt. En u heeft gevochten voor het rood-wit-blauw. U heeft ons land en koningshuis gediend. Uw vaderland. Maar uiteindelijk moest u afscheid nemen van uw moederland, Nederlands-Indië. Om hier in Nederland een nieuw leven op te bouwen."

Minister Ank Bijleveld-Schouten sprak deze waarderende woorden vanmiddag tegen de voormalige militairen Lapré, Schultz en Achthoven. Ze reikte aan Lapré en Schultz het Ereteken voor Orde en Vrede uit en aan Achthoven het Nieuw-Guinea Herinneringskruis uit. Dat gebeurde in het in het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en museum Bronbeek in Arnhem.

"U heeft mooie herinneringen aan die tijd in Nederland-Indië", zei Bijleveld. "Maar ook heel pijnlijke. Daarom vind ik het mooi dat we hier vandaag even bij stil kunnen staan. Want de gebeurtenissen van toen zullen nooit voltooid verleden tijd worden. Niet voor u. Maar ook niet voor ons land. Uiteraard is er discussie mogelijk over onze inzet in die jaren. Maar de veteranen die zich hebben ingezet in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea, verdienen onze waardering. U verdient onze waardering!"

Veteraan Achthoven

Achthoven

Veteraan Achthoven zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Jappenkamp en maakte na de oorlog de Bersiap-periode mee. In 1951 verhuisde hij naar Nederland en ging bij de Koninklijke Marine werken. Hij werkte zich op van matroos tot adjudant-onderofficier van de Elektrotechnische Dienst. In de periode 1960-1961 was hij op uitzending in Nieuw-Guinea. "Ik begreep van uw familie dat u niet veel over deze periode heeft verteld. Maar we weten uit de geschiedenisboekjes dat er in die tijd het nodige is gebeurd. En ik vind het van grote waarde om af en toe die gebeurtenissen weer in herinnering te brengen. Om van te leren. En om waardering uit te spreken voor de veteranen die zich hier hebben ingezet."

Veteraan Lapré

Lapré

Veteraan Lapré werd na de Japanse capitulatie door Indonesische nationalisten gevangen genomen en door Britse militairen bevrijd. Hij meldde zich aan als vrijwilliger en werd in 1946 vrachtwagenchauffeur bij de Aan- en Afvoertroepen. "Als chauffeur liep u grote risico’s", aldus Bijleveld. "De vijand plaatste bijvoorbeeld landmijnen op de route of groef diepe kuilen in de wegen. U heeft het meegemaakt dat zo’n landmijn net op tijd ontdekt werd. Vooral ‘s nachts was er extra spanning. Dan moest u - slechts met gedempt licht - stapvoets en slalommend de route volgen. Gelukkig heeft u het er zelf goed vanaf gebracht." Lapré droeg zijn ereteken op aan zijn beide broers, die in Indonesië sneuvelden.

Veteraan Schultz

Schultz

Veteraan Schultz tenslotte maakte als 18-jarige vrijwilliger de Tweede Politionele Actie mee. Eenmaal terug in Nederland gaf hij zich op als vrijwilliger voor het  Nederlands Detachement Verenigde Naties. "Daarvoor heeft u wel de nodige onderscheidingen ontvangen, maar voor uw periode in voormalig Nederlands-Indië nog niet", zei Bijleveld. "Ik vind het belangrijk om die onderscheiding alsnog uit te reiken! Datgene wat u heeft meegemaakt was niet niks. U heeft het uw verdere leven meegedragen."

Weergaven: 40

Opmerking

Je moet lid zijn van ICM Indische Internetkrant & inschrijving traktaat Wassenaar om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van ICM Indische Internetkrant & inschrijving traktaat Wassenaar

ADVERTENTIE.

ICM PRIVACYVERKLARING

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

ICM Project & Events, organiseert seminar  naar het boek "Overleven door het denken in projectstrategieen.

.

Schrijf U vandaag nog in 

Ook kunt het inschrijfformulier aanvragen info@icm-online.nl of direct via deze site inschrijven
U bent € 50 verschuldigd als deelnemer ACTW66, en U heeft 1 jaar gratis een ICM Abonnement en toegang tot ons Video-kanaal, het  enige Indisch Kanaal !  

Steun ACTW66 ! 

Uw donatie  kan U storten op Rabo rekening NL41 RABO 03977255 07   ten name van F.Schwab / ICM Online onder vermelding van donatie Traktaat van Wassenaar.

Advertenties

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/

Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2019   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden