PROCES

RECHTBANK HOORT GETUIGENISSEN ELF MARINIERS

Soap rond De Punt verder

De geruchtmakende rechtszaak tegen de Staat over de beëindiging van de treinkaping bij De Punt komt vandaag in een beslissende fase. De Haagse rechtbank hoort tot en met 4 oktober elf mariniers die de operatie hebben uitgevoerd. De grote vraag die vandaag zal worden gesteld is: hebben de mariniers orders gehad om alle treinkapers te doden?

De kans dat hun getuigenissen een bevestigend antwoord bevatten lijkt klein. In een exclusief interview met De Telegraaf gaven de drie commandanten van de operatie begin dit jaar al aan dat er geen sprake is geweest van geheime orders of executies. Hun boosheid over deze aantijgingen was de voornaamste reden na 40 jaar het stilzwijgen te verbreken. Vijf vragen over wat er vandaag staat te gebeuren.

Wat wil de rechtbank van de oud-militairen weten?

Hoe de actie precies is verlopen. Op basis van vooral autopsierapporten is er twijfel of de gedode kapers zijn gestorven door de beschieting die werd uitgevoerd vóór de bestorming of door marinierskogels. Nabestaanden van twee gijzelnemers gaan uit van het laatste en stellen dat hun naasten het slachtoffer zijn geworden van executies. De rechtbank hoopt hier duidelijkheid over te krijgen door de militairen te horen.

Valt er al iets te zeggen over hun getuigenissen?

Begin dit jaar verbraken de mariniers hun jarenlange stilzwijgen in een exclusief interview met De Telegraaf. De kern hiervan zal hoogstwaarschijnlijk de rode draad van hun verklaringen vormen: ze hebben gehandeld naar eer en geweten. Onder geen beding is er sprake geweest van executies. De kapers die werden gedood, stierven omdat mariniers in een fractie van een seconde moesten besluiten of ze al dan niet een dreiging vormden en besloten dat dit het geval was.

Hoe zit het met eerdere verklaringen die wezen op executies uitgevoerd op geheim verzoek van de overheid?

Dat waren anonieme getuigenissen van twee mariniers, of mensen die zich daarvoor uitgaven. Plus een serie verklaringen uit de tweede hand. De rechter vond ze onvoldoende sterk, soms zelfs tegenstrijdig, en legde het scenario van een shoot to kill-actie voorlopig terzijde. Advocaat van de nabestaanden Liesbeth Zegveld gelooft nog steeds in een vorm van regie en zal er tijdens de verhoren naar vragen. De raadsman van de mariniers Geert-Jan Knoops beschouwt deze vraag als de meest essentiële van de verhoren.

Afgelopen mei kwamen transcripties naar buiten van opnamen gemaakt tijdens de actie. Daarin zijn opmerkingen te horen die op executies zouden kunnen wijzen. Hoe zit dat?

Op zichzelf beschouwd klinken zinnen uit dat document als uitermate compromitterend. Opmerkingen als: ,,Deze is dood? Ja, nu wel” en: ,,Geven ze hem een genadeschot, hoor.” Het probleem is alleen dat hele stukken van de opnamen onverstaanbaar zijn. Bovendien is het alleen geluid en ontbreekt daardoor veel context van de situatie. Zo opperde raadsman Knoops dat de genadeschotpassage betrekking kon hebben op een aangeschoten koe. De verschillende partijen hopen dat de verhoren duidelijkheid zullen geven. Ze zullen volgens Liesbeth Zegveld prominent onderdeel van haar vragen uitmaken.

Lopen de mariniers door het afleggen van verklaringen kans te worden vervolgd?

Nee, de rechtszaak is een civiele waarmee nabestaanden schadevergoeding willen afdwingen bij de Staat. Zelf leggen ze liever de nadruk op het via de rechter krijgen van duidelijkheid over wat er precies in 1977 is gebeurd. Hoe dan ook, dit is geen strafzaak. En zelfs wanneer er uit de verhoren belastende informatie zou komen, dan hoeven de mariniers niks te vrezen. De feiten dateren uit een periode toen er een verjaringstermijn van achttien jaar gold.

Weergaven: 77

Opmerking

Je moet lid zijn van ICM Indische Internetkrant & inschrijving traktaat Wassenaar om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van ICM Indische Internetkrant & inschrijving traktaat Wassenaar

Reactie van F.Schwab (ICM Editor) op 26 September 2017 op 14.18

OUD-MARINIERS DE PUNT GETUIGEN VEERTIG JAAR NA DATO

’Executieplan is onzin’

door Olof van Joolen

De treinkaping bij De Punt is nationale historie die door de rechtszaak van nabestaanden tegen de Staat volop in de belangstelling staat. Voor de mariniers die de kaping beëindigden, was het een van vele klussen. Het valt hen zwaar details en zelfs hoofdlijnen op te diepen uit het geheugen.

Ruim vier decennia na dato meldden zich gisteren de eerste oud-militairen bij de Haagse rechtbank. Hun getuigenissen vormen het waarschijnlijke sluitstuk van een juridische procedure die is aangespannen door de nabestaanden van twee treinkapers tegen de Nederlandse Staat.

Om te voorkomen dat de identiteit van de mariniers op straat komt te liggen, doen ze hun verhaal vanuit een hokje van systeemwanden. Hun stemmen worden met een computer vervormd. Het is alsof ze van een verre planeet het publiek toespreken.

Wat de eerste twee mariniers op de belangrijkste vragen antwoorden, klinkt luid en duidelijk. Was er sprake van een geheime order om alle gijzelnemers te doden? „Absoluut onzin”, reageert de ziekenverzorger met de codenaam 5G. De suggestie maakt hem boos. „We waren serieuze, goed opgeleide mensen. Ik had ook liever gijzelnemers geboeid tussen de rails gezien.”

Uiterste

Bij de kaping stierven zes kapers en twee passagiers. Ook collega 5D die als tweede in het verhoorhokje plaatsneemt, wijst de suggestie van een vooropgezet executieplan resoluut van de hand. „Je bent als marinier niet opgeleid om te doden”, zegt hij. „Je moest terroristen uitschakelen. Je vuurwapen was daarbij het uiterste middel.”

Over de tweede theorie van de eisers – twee kapers zijn door fouten van mariniers omgekomen – weten de oud-militairen niks. Het valt hun zwaar een exact beeld van de actie te geven. Vooral 5G is veel vergeten. Hij kan niet op een plattegrond aanwijzen waar hij de trein in ging en weet ook niet meer wat voor wapen hij droeg. Het publiek in de zaal mort en zucht geërgerd. Hoe kan dat nou?

„Eerst herinnerde ik het me”, legt de marinier uit. „Maar dat ebt weg. Er zijn meer zaken in een leven dan een treinkaping”, houdt hij de rechtbank voor.

’Farce’

5D betaalde een hoge prijs voor zijn militaire bestaan. Hij lijdt aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS) en voelt zich door Defensie in de steek gelaten. Nazorg was er volgens hem niet. „Na een paar dagen vrij was het weer business as usual”, vertelt hij. Zelfs via de krakende vervormer hoorbaar geëmotioneerd. „Het is een farce dat we hier na veertig jaar van executies worden beschuldigd.”

Reactie van F.Schwab (ICM Editor) op 25 September 2017 op 19.16

Beschuldigde marinier: proces Molukse treinkaping 1977 is een farce

VANDAAG, 17:02
ANP


De rechtbank in Den Haag heeft vandaag de eerste twee mariniers gehoord die in 1977 in De Punt betrokken waren bij de bestorming van de trein die was gekaapt door Molukkers. De zaak is aangespannen door de nabestaanden van twee omgekomen kapers. Zij zeggen dat de kapers in koelen bloede zijn geëxecuteerd door de mariniers.

In de rechtszaal staat een afgesloten cabine waarin de mariniers worden gehoord. Niemand kan de getuigen zien, behalve de drie rechters. Ook de stemmen van de mariniers worden vervormd, om hun privacy te waarborgen.

De cabine waarin de mariniers worden verhoordANP

Beide mariniers zeiden dat ze zich niet veel meer konden herinneren van de actie van ruim veertig jaar geleden. Maar van één ding waren ze overtuigd: orders om de kapers hoe dan ook te doden hebben ze nooit gehad. Ook de bewering dat er iemand uit Den Haag naar Drenthe was gekomen om deze opdracht aan de mariniers te geven, is volgens hen volkomen onzin.

In 2016 maakte NPO Nieuws deze video over de Molukse acties in 1977:

Molukse treinkaping bij De Punt in 1977

Geïrriteerd

Voor de operatie hadden ze naar eigen zeggen juist nadrukkelijke orders gekregen van hun commandant: "Hij zei, luister jongens, dit is heel belangrijk wat ik nu gaan zeggen: bij overgave niet meer vuren, maar krijgsgevangen nemen."

Vooral de eerste getuige, een marinier die wordt aangeduid met code 5G, was geïrriteerd dat hij zich moest verdedigen tegen de beschuldiging dat hij en zijn collega's de trein in waren gestuurd om de kapers te liquideren. Het proces noemde hij een farce. "Ik had ook liever gehad dat alle kapers levend en wel op de rails hadden gelegen."

Van de negen kapers kwamen er zes om tijdens de bestorming. Daarnaast overleefden twee gegijzelden de actie niet.

Niet ontevreden

Advocaat Zegveld, die de nabestaanden verdedigt, was niet ontevreden over het verloop van de zitting, ondanks de stevige ontkenningen van de twee mariniers. "Het is heel belangrijk dat we deze mariniers eindelijk na veertig jaar horen getuigen over wat er gebeurd is. Er zijn vandaag allerlei details genoemd die voor ons uitermate belangrijk zijn om het verhaal te kunnen begrijpen."

Advocaat Knoops, die de mariniers verdedigt, en de landsadvocaat willen niet reageren zolang de zaak nog loopt. Ze willen eerst horen wat de rest van de verhoren oplevert.

De rechtbank zal tot en met 4 oktober in totaal elf mariniers als getuige horen.


ADVERTENTIE.

ICM PRIVACYVERKLARING

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

Schrijf U vandaag nog in 

Ook kunt het inschrijfformulier aanvragen info@icm-online.nl of direct via deze site inschrijven
U bent € 50 verschuldigd als deelnemer ACTW66, en U heeft 1 jaar gratis een ICM Abonnement en toegang tot ons Video-kanaal, het  enige Indisch Kanaal !  

Steun ACTW66 ! 

Uw donatie  kan U storten op Rabo rekening NL41 RABO 03977255 07   ten name van F.Schwab / ICM Online onder vermelding van donatie Traktaat van Wassenaar.

Advertenties

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2018   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden