Serie over Indische Nederlanders in de maak

Serie over Indische Nederlanders in de maak

ANP/RTL Boulevard 5 uur geleden


© Aangeboden door RTL Nederland

Scenarioschrijver Franky Ribbens (Hollands Hoop), producenten Monique Busman en Edwin Goldman en regisseur Michiel van Erp ontwikkelen een dramaserie over verschillende generaties Indische Nederlanders. De serie moet een hedendaags familiekroniek worden waarin verschillende generaties worstelen met traumatische gebeurtenissen uit het verleden en de manier waarop dat hun identiteit gevormd heeft.

"Nu de eerste generatie almaar kleiner wordt, is de tijd gekomen om deze verhalen een plek te geven"

Dat hebben producenten De Familie Film & Tv, Goldman Film en Phanta Film dinsdag bekendgemaakt. Van Erp zal een aantal afleveringen gaan regisseren. AVROTROS is betrokken als omroep. De research is gestart en de serie gaat naar verwachting in 2020 in productie. Acteurs zijn nog niet bekend.

Het verhaal speelt zich deels af tegen de achtergrond van belangrijke historische gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis. Indische Nederlanders zijn de grootste groep migranten die Nederland ooit heeft gekend. Schattingen over het aantal Indo’s in ons land lopen uiteen van 800.000 tot twee miljoen mensen.

Verhalen die nog nooit verteld zijn

“Door onze eigen Indische achtergrond weten wij als geen ander hoeveel verhalen er zijn, die nog nooit verteld zijn”, stellen Ribbens, Busman en Goldman. “Nu de eerste generatie almaar kleiner wordt, is de tijd gekomen om deze verhalen een plek te geven. Het zijn vaak pijnlijke verhalen, maar ook verhalen over liefde en familie, verhalen over de Nederlandse cultuur en identiteit die een breed publiek zullen aanspreken.”

De Familie is het productiehuis van Michiel van Erp, die eerder onder meer de veel bekroonde miniserie Ramses regisseerde. Phanta Film is coproducent van Van Erps debuutfilm Niemand in de stad, die eind september in de bioscopen te zien is. Goldman Film en Phanta Film brengen later dit jaar Vals uit, een film gebaseerd op de gelijknamige thriller van Mel Wallis de Vries.

Reactie ICM redactie:

 

Om te beginnen is te hopen dat juiste bronnen worden benaderd, de ervaringen hebben laten zien dat in de voorgaande documentaires de verkeerden in beeld werden gebracht. Zoals nu bijvoorbeeld staan de ambtenaren in dienst van Nederlandse Overheid die in het Voormalige Indie hebben gediend in de belangstelling, dit gaat over het achterstallige loon, een kwestie wat niet thuis hoort bij de Indische vraagstukken, maar gewoon conflict is  met de oude werkgever in deze: Min. Van Defensie en Binnenlandse Zaken.

Daarom is goed dat de regisseur zijn verhaal haalt bij columnisten/journalisten van ICM Indische Internetkrant, zijn nota- bene ook nog schrijvers van Indische boeken.  Deze personen hebben het niet zoals de vele documentaire – makers van “horen zeggen “, maar hebben zelf de Indische zaken in het voormalige Indie later de republiek zelf meegemaakt, en veel later in het koele kille  Holland. Ook de mooie momenten in hun jeugd ten tijde van de bersiap onder republiek Indonesië.

 

Zo werd onze Editor Ferry Schwab Sr. Persoonlijk geconfronteerd al met de ontwikkelingen met betrekking hebbende op het verdrag van Wassenaar, dat in 1959 bezig was met onderhandelingen om ondernemingen en bezittingen om deze over te nemen, de zogenaamde nationalisering. Later kwam in september 1966 het verdrag van Wassenaar tot stand. Zo herinnerde Ferry Schwab sr dat voor het sluiten van het verdrag een delegatie van Soekarno thuis in Voorburg op bezoek kwam ergens in de zomer 1966 om persoonlijk de gelden aan de moeder uit te delen in Voorburg. De delegatie bestond uit majoor Saboer, die de leiding had, naast generaal Soeharto en Generaal Natision. Soeharto werd later  President van de Republiek. Gekscherend genoeg werd Ferry Schwab sr nu  in 2013 als eigenaar / Editor van de ICM krant geconfronteerd wederom met het Traktaat van Wassenaar via een vrouwelijke abonnee van ICM. Vanaf 2015 is het hele team gedoken in deze geschiedenis van het Traktaat dat de intensie heeft om de gerepatrieerden te compenseren voor het verlies van al hun bezititngen. Hiervoor werd 700 milljoen betaald aan Min. BuZa, veel geld zei ooit Halbe Zijlstra doe zich ook af vroeg waar die 700 milljoen, nu 4,3 miljard metin  de hoofdrollen Drees en Luns en aan de andere kant Soekarno en Soeharto waar diverse delegaties op pad werden gestuurd. Deze geschiedenis raakt een hele Indische bevolkingsgroep van naar schatting ruim 500.000 toen. Hiervan werden 159.000 door Nederland hun visum geweigerd, nu beter bekend van om roep Max. Tot slot de populatie is als volgt ; 341.000 zijn naar Nederland vertrokken, van deze kern zijn er non zo'n 60.000 over. De generaties hierna bedraagt 2 miljoen.

 

Naast Ferry Schwab sr hebben de collega’s vele verhalen en boeken geschreven, en zelf meegemaakt die nooit werden gehoord door Nederlandse Media en Omroepen !

The place to be on ICM!!!

 

E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Blog Topics by Tags

Monthly Archives