Onhandige receptie

Het is op zijn zachtst gezegd geen gelukkige keuze. Vandaag viert de Japanse ambassadeur Hiroshi Inomata de verjaardag van keizer Akihito met een feestelijke receptie op zijn residentie in Den Haag. Maar op deze dag viel Japan de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbour aan in 1941, wat gezien wordt als het begin van de Tweede Wereldoorlog. De VS, Groot-Brittannië en Nederland waren een dag later in oorlog met Japan.

,,Het is een onhandige keuze”, zegt Yvonne van Genugten, directeur van het Indisch Herinneringscentrum in Den Haag, over de receptie. De verjaardag van de keizer is bovendien niet vandaag, maar pas op 23 december. ,,Het is natuurlijk lang geleden”, vervolgt ze over de oorlogsverklaring. ,,Maar daarmee gaat de pijn niet weg. ,,Je zou zeggen”, zei ze nog over de receptie waarvoor Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders en diplomaten vanover de hele wereld zijn uitgenodigd: ,,Hadden ze dat niet een andere dag kunnen doen.”

Een diplomaat van de Japanse ambassade, die niet met zijn naam in de krant wil, laat weten: ,,Aan de hand van allerlei schema’s van de ambassade is 7 december de enige dag waarop deze bijeenkomst gehouden kon worden.”

Volgens schattingen maakten de Japanners in Nederlands-Indië bijna drie miljoen slachtoffers, zowel burgers als militairen, zowel in de kampen als daarbuiten.

,,Wij gaan ervan uit dat het niet met opzet is”, reageert Hélène Briaire namens de Oorlogsgravenstichting op de keuze om de keizerlijke verjaardag vandaag te vieren. ,,Onhandig is het wel.” Koos Sol laat weten namens de organisatie van de Nederlandse Veteranendag: ,,Het is niet zo’n doordacht moment. Maar wij zouden om deze reden op zo’n receptie niet wegblijven.”

De Amerikaanse diplomate Sherry Kineson-Hall laat weten dat haar ambassade geen commentaar geeft op evenementen van andere ambassades.

Weergaven: 50

Opmerking

Je moet lid zijn van ICM Indische Internetkrant & inschrijving traktaat Wassenaar om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van ICM Indische Internetkrant & inschrijving traktaat Wassenaar

ADVERTENTIE.

ICM PRIVACYVERKLARING

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Schrijf U vandaag nog in 

Ook kunt het inschrijfformulier aanvragen info@icm-online.nl of direct via deze site inschrijven
U bent € 50 verschuldigd als deelnemer ACTW66, en U heeft 1 jaar gratis een ICM Abonnement en toegang tot ons Video-kanaal, het  enige Indisch Kanaal !  

Steun ACTW66 ! 

Uw donatie  kan U storten op Rabo rekening NL41 RABO 03977255 07   ten name van F.Schwab / ICM Online onder vermelding van donatie Traktaat van Wassenaar.

Advertenties

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/

Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2018   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden