Nieuws verdwenen onderzeeboot schok voor oud-minister Bussemaker

Nieuws verdwenen onderzeeboot schok voor oud-minister Bussemaker


DEN HAAG - Voor oud-minister Jet Bussemaker is het nieuws over de verdwenen onderzeeboot O 16 een persoonlijk drama. Haar opa Anton Bussemaker voerde het commando over deze onderzeeër.


Jet Bussemaker: „Dit is heel erg. Die boot was het graf.”

Jet Bussemaker: „Dit is heel erg. Die boot was het graf.”„Voor nabestaanden is dit echt een klap”, zegt de voormalige PvdA-bewindsvrouw tegen De Telegraaf. „De O 16 werd in 1995 nog intact gevonden en daarmee was er een graf voor alle bemanningsleden.”

Bussemaker vertelt dat de duikboot, gezonken nadat hij op een Japanse mijn was gevaren, een belangrijke rol speelt in haar familiegeschiedenis. „Mijn vader en zijn broer hebben er nog een herdenking bijgewoond en een bloemenkrans achtergelaten. Het is goed dat mijn vader dit nieuws niet meer hoeft mee te maken.”

Als staatssecretaris van Volksgezondheid en Welzijn (veteranenbeleid) en later als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (maritiem erfgoed) raakte Bussemaker professioneel betrokken bij het dossier. Tijdens een bezoek aan Indonesië kreeg ze daar officieel te horen dat de kruisers Hr.Ms. Java en Hr.Ms. De Ruyter en de torpedobootjager Hr.Ms. Kortenaer waren verdwenen.

Herdenking

Enkele weken later hoorde Bussemaker slecht nieuws wat haar persoonlijk raakt: „Bij de herdenking van de Slag in de Javazee eind februari 2017 kreeg ik signalen van mogelijke grafschennis bij O 16.”

Bij deze herdenking in de Haagse Kloosterkerk hield de toenmalige minister een toespraak waarin ze nog uitvoerig inging op haar familiegeschiedenis. „De slag en de oorlog zijn voorbij. Maar de rimpelingen blijven wij voelen”, zei Bussemaker tijdens de jaarlijkse herdenking om de Slag in de Javazee. „Ik voel ze in de korte, vreselijke boodschap van de stafofficier aan mijn oma en haar drie zoons. Mijn vader – 13 jaar oud – zit op de rand van zijn bed in Surabaya. Het gemis sloeg een levensgroot gat in zijn bestaan. Ik voelde ze toen mijn vader en mijn oom in 1995 het hoge woord mee terugnamen uit Indonesië, samen met het bronzen stuurwiel van de O 16 – mijn opa’s onderzeeër. Ze eerden het oorlogsgraf met een bloemenkrans. Ze zuiverden zijn naam van oude geruchten. Een nieuwe laag, een nieuw perspectief werd toegevoegd aan het verhaal – en aan het gemis.”

De Leidse hoogleraar is geschokt dat het nu officieel een feit is. „Ik ben nu ook gewoon een nabestaande. Dit is heel erg. Het geeft geen rust op deze manier. Die boot was het graf.”


Weergaven: 70

Opmerking

Je moet lid zijn van ICM Indische Internetkrant & inschrijving traktaat Wassenaar om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van ICM Indische Internetkrant & inschrijving traktaat Wassenaar

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

ook kan U hier inschrijven voor traktaat van Wassenaar. Donaties zijn van harte welkom
U bent € 50 verschuldigd als deelnemer ACTW66, en U heeft 1 jaar gratis een ICM Abonnement en toegang tot ons Video-kanaal, het  enige Indisch Kanaal !  

Steun ACTW66 ! 

Uw donatie  kan U storten op Rabo rekening NL41 RABO 03977255 07   ten name van F.Schwab / ICM Online onder vermelding van donatie Traktaat van Wassenaar.

ICM PRIVACYVERKLARING

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

ICM Project & Events, organiseert seminar  naar het boek "Overleven door het denken in projectstrategieen.

.

Advertenties

==> NAAR SAM SAM MUSIC

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/

Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2019   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden