10897290278?profile=originalIndo Rock ons cultureel paradepaardje? (15)  door:  Albert van Prehn

 

De “Indo music scene” bestaat eigenlijk al sinds de jaren 30 en misschien nog wel veel eerder daarvoor. De komst van de vele westerse nationaliteiten in het voormalige Nederlands Indië was tevens de komst van de vele muziek culturen en aangezien de toenmalige westerse elite hun eigen wereldje hadden gecreëerd waar de inlandse bevolking apart van werd gehouden, bleef de muziek die men van huis uit meenam alleen bestemd voor de besloten kring.

Wat had dat later voor betekenis voor de generaties die zijn ontstaan uit westerse en inlandse ouders, de gemengd-bloedigen,  de latere Indo’s? Deze werden westers opgevoed zoals de westerse ouder het wilde, want zijn gezag was van invloed in het doen en laten van het gezin en alles wat inlands was, hoorde bij een andere wereld.

De Indo zelf is ontstaan uit twee of meerdere culturen had geen keuze en werd meegesleept door de geschiedenis in de richting van de westerse cultuur. Ook de muziek was daar een deel van in de toenmalige society van de bezettende macht. Men had op de sociëteiten concerten en muziek-dansavonden met live muziek, er speelden orkesten en het was later ook zo dat men thuis feestjes had met live muziek.

Het leven in Nederlands-Indië liep parallel met die van Nederland; alleen was het veel aangenamer toeven in de hogere kringen in Indië dan het gewone leven in Nederland. De Nederlanders die daar leefden hadden voor op hun broeders en zusters in het thuis land dat ze daar tot de bezettende macht hoorden en zich dus een veel hogere sociale status konden veroorloven. Het leven als koloniaal had daar meer sociale status dan in het moederland.    De muziek werd belangrijk in de kringen van de Indo’s en de invloed van de westerse muziek was heel belangrijk in die ontwikkeling. Dat is de inleiding tot hetgeen waar we deze keer over gaan hebben.

Met mijn uitlatingen over de INDO ROCK in ons land en voornamelijk de benaming van de muziek die wij hier schijnbaar op een bijzondere manier plegen te maken, heb ik vele tegen mij in het harnas gejaagd. Het feit dat men onze muziekstijl de benaming Indo Rock heeft gegeven is in mijn ogen onterecht, niet omdat het een denigrerend gevoel geeft maar veel meer, omdat men bij het onderzoek zich niet heeft laten leiden door naar de geschiedenis te gaan kijken van de Indische muzikanten en daarmee ook de geschiedenis van ons Nederlands Indische mensen.

Men heeft gewoon aangenomen dat de Indische gemeenschap pas in Nederland is begonnen met het muziek maken en men heeft gewoon niet willen kijken naar de geschiedenis, vooral de muziek geschiedenis van de Indo’s die al in Indonesië tijden lang bezig waren met muziek maken en die muziek gewoon met hun komst hebben meegenomen naar Nederland.

Het is weer het zoveelste bewijs dat men hier geen enkele interesse toont en getoond heeft voor het leven van Nederlandse burgers in de voormalige kolonie. De onwetendheid is niet alleen een kwestie van verzwijging in de geschiedenisboeken, maar ook een soort minachting voor alles wat daarvandaan komt. Men kon en kan niet accepteren dat in dat koloniale gebied de levens-standaard vele malen hoger lag voor de gemiddelde Nederlander en Indo dan hier. Dat is ook zo op gebied van de muziekcultuur.

Met de gedachte dat de Indo’s hier hun kansen kregen om muziek te maken heeft men het de benaming Indo Rock gegeven. Volkomen misplaatst, want dezelfde muziek werd in de kolonie al jaren voordat een Indo zich hier in Nederland heeft gevestigd, gemaakt en toen was het gewoon rock and roll zoals overal elders in de wereld. Maar, we gaan nu over tot de actualiteit. De muziek scene van de Indische gemeenschap is jaren bijna het zelfde gebleven, in grote lijnen kan je wel stellen dat de muziek vanuit het begin tot nu hetzelfde is gebleven en de vele muziek-stromingen hebben beperkt hun invloed gehad op de keuze van het repertoire van de muzikanten.

Kan je stellen dat men achterloopt en niet meeloopt met de moderne zich steeds maar wijzigende stromingen? Neen, de Indische muzikant zal niet gauw metal      of hard rock, punk of wat dan   ook gaan kiezen omdat het niet past bij het karakter van de gemiddelde Indo, die van huis uit is opgevoed met de klanken van melodieuze muziek en vooral de door mij zoveel genoemde Amerikaanse muziek heeft heel veel invloeden gehad. Men is conservatief bezig gebleven.

Dat is de reden dat de Indo muziek zich heeft geïsoleerd is mijn persoonlijke mening, je vindt heel weinig Indo bands op Nederlandse feestjes. Ook zal je  er bijna geen tegenkomen op mega muziek festivals zoals die   in het Nederlandse gebeuren plaatsvinden; ik noem Guus Meeuwis, Borsato en vele anderen die de muziek scene in Nederland een eigen karakter hebben gegeven. Het heeft zich beperkt tot de kumpulans, de pasars en de weinige privé feestjes waarvan er per jaar minder van zijn door de ouderdom en het uitsterven. Als we over 3 a 5 jaar nog wat overhouden van wat er nu is, dan zal het minimaal zijn.

De keuze van en de beïnvloeding van merken voor wat betreft de aanschaf van apparatuur van onze muzikanten. Daar gaan wij de volgende keer over hebben, het is nu tijd voor ontspanning na zoveel persoonlijke informatie.

 

E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Blog Topics by Tags

Monthly Archives