Hoornaar Abe Agema haalt fel uit naar Kamervoorzitter Door: F. van der Helm

Hoornaar Abe Agema haalt fel uit naar Kamervoorzitter                              Door:  F. van der Helm

Op de 42e en tevens laatste reünie van de Indië-gangers      van 4-10-RI in Hoorn werd Kamervoorzitter Van Miltenburg stevig van repliek gediend over haar gebrekkige kennis van de Oud Indië-veteranen, die van 1946 tot 1949 in de archipel hebben gestreden voor koningin en vaderland.

"De strijd in Indië was een politieke miskleun die werd doodgezwegen. De doofpot werkt nog steeds kan ik uit eigen ervaring bevestigen", aldus de  88-jarige Abe Agema in zijn herdenkingstoespraak. In de afgelopen jaren heeft hij in zo'n 20 plaatsen in Noord-Holland lezingen gehouden over zijn ervaringen als Indië-strijder. Schrikbarend noemt hij de onwetendheid van jong tot oud bij deze koloniale oorlog die totaal is verdwenen uit de geschiedenis-boekjes. En toch zijn er 6229 Nederlandse soldaten gesneuveld!

Schande

Voor de immer aimabele Agema moet de waarheid zoveel mogelijk boven tafel komen. En als Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg meent dat de Indië-gangers bij thuiskomst wat "uit te leggen hadden", merkt Agema furieus op: "Nee, de politiek heeft wat uit te leggen!

Aanvankelijk ging het nauwelijks getrainde leger van naïeve dienstplichtige soldaten voor één jaar naar Indië om de rust te herstellen. Uiteindelijk heeft de Nederlandse politiek er drie jaar van gemaakt. Onder grote buitenlandse druk moest Nederland zijn politieke beleid wijzigen en de onafhankelijkheid van Indië accepteren. De 140.000 (meestal) dienstplichtige soldaten hebben in de tropen gestreden voor koningin en vaderland. Pas na 40 jaar soebatten kwam er  een soort van Veteranenbeleid.

Westerling

En passant memoreert de Penningmeester/Secretaris van 4-10-RI nog de wandaden en excessen die door kapitein Westerling en zijn kornuit Vermeulen zijn gepleegd, maar vreemd genoeg daarvoor nooit zijn berecht. In totaal zijn er in  die periode 42 vonnissen tegen Nederlandse militairen geveld, maar niet één betrof een officier. "Hadden die officieren niet voor de Krijgsraad moeten verschijnen?" Er is een uitermate vreemde politiek gevoerd door de opeenvolgende ministers van defensie.

Voor Abe Agema is het duidelijk: de soldaat telt niet in Den Haag. Evenals de Indische oud-strijders die Den Haag wenst te vergeten. In een paginagrote advertentie op Veteranendag werden de veteranen bedankt. Alle landen waar gevochten was, werden met name genoemd, behalve Indië! Uitermate bizar.

Herdenking

Op de laatste reünie waren ruim 170 mensen aanwezig, waarvan nog 34 veteranen die allemaal rond de 90 zijn. De 42e reünie was een dankbaar weerzien. De herdenking van de gesneuvelde kameraden blijft doorgaan maar zonder reünie; dat is qua mobiliteit te moeilijk geworden voor de meesten.

(Bron: ‘Dichtbij-West-Friesland’)

ICM  21.9.2015

Weergaven: 135

Opmerking

Je moet lid zijn van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM

Reactie van F.Schwab (ICM Editor) op 19 Juni 2019 op 12.08

114

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Advertentiee

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2019   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden