’Beschoten vanuit de trein’

De rechter moet nog bepalen of de mariniers die de Molukse treinkaping bij De Punt in Drenthe beëindigden zich schuldig hebben gemaakt aan moord. Voor de advocate van de nabestaanden die een rechtszaak tegen de Staat zijn begonnen, Liesbeth Zegveld, staat al vast dat dit het geval is.

  door Olof van Joolen

Ze komt tot deze conclusie na het laatste van elf verhoren die afgelopen week plaatshadden. Gisteren werd groepscommandant Rinus aan de tand gevoeld. Net als eerdere getuigen verklaarde Rinus dat hij vanuit de kop van de trein is beschoten. „Ik zag de kiezels om me heen opspatten.” Rinus beantwoordde het vuur met salvo’s uit zijn Uzi-pistoolmitrailleur.

Opvallend genoeg maakt het officiële onderzoek naar de toedracht van de bevrijdingsactie in 1977 geen melding van de beschieting. Niets zou er op duiden. Dat zit Rinus en zijn collega’s niet lekker. Bij de presentatie van het stuk hebben zij de onderzoekers gemeld dat er wel degelijk op hen is geschoten.

Eenmaal in de trein gebruikte de marinier nogmaals zijn wapen. Op het moment dat hij binnen stond, zag de militair mondingsvuur van een automatisch wapen. Rinus schoot terug in richting van de vlammen. Hij denkt dat zijn kogels daarbij kaapster Hansina Uktolseja hebben getroffen. Rinus hoorde haar nog twee keer mama zeggen, waarna ze bezweek.

Deze verklaring komt overeen met wat hij eerder verklaarde aan Peter Bootsma. Deze historicus schreef het standaardwerk over de treinkaping. De verklaringen van Rinus en zijn collega’s bevestigden Zegveld in haar vermoedens dat er kapers zijn doodgeschoten zonder acute noodzaak. „Ze hadden moeten worden aangehouden”, aldus de raadsvrouw. Iemand doden die geen wapen heeft, is volgens haar moord. Ook al was er een algemene dreiging aan boord van de trein.

Rinus liet weten hier heel anders tegenaan te kijken. Hij legde de rechtbank uit dat wel of niet schieten een kwestie van intuïtie is. „We moesten mensen aanhouden en anders uitschakelen. Een gewonde kaper was niet direct zonder gevaar”, zei de inmiddels broze oud-militair. „Mariniers doden niet, ze stellen buiten gevecht. Maar als je moet schieten, dan mik je op het grootste trefvlak en dat is de borst. Dan snapt u wel wat ik bedoel…”

Het is nog niet duidelijk wanneer er een finale rechtelijke uitspraak in de zaak van De Punt komt. De rechtbank spreekt 25 oktober een tussenvonnis uit. Dit heeft betrekking op kleinere procedurele onderdelen van de civiele zaak die is aangespannen door de nabestaanden van twee Molukse kapers. Zij eisen schadevergoeding vanwege het onrechtmatige doden van hun familieleden.

Weergaven: 15

Opmerking

Je moet lid zijn van ICM Indische Internetkrant & inschrijving traktaat Wassenaar om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van ICM Indische Internetkrant & inschrijving traktaat Wassenaar

ADVERTENTIE.

ICM PRIVACYVERKLARING

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

Schrijf U vandaag nog in 

Ook kunt het inschrijfformulier aanvragen info@icm-online.nl of direct via deze site inschrijven
U bent € 50 verschuldigd als deelnemer ACTW66, en U heeft 1 jaar gratis een ICM Abonnement en toegang tot ons Video-kanaal, het  enige Indisch Kanaal !  

Steun ACTW66 ! 

Uw donatie  kan U storten op Rabo rekening NL41 RABO 03977255 07   ten name van F.Schwab / ICM Online onder vermelding van donatie Traktaat van Wassenaar.

Advertenties

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2018   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden