Beknopt verslag van de hoorzitting met de Commissie van VWS op 19 maart 2013

 door: Silfraire 10897264663?profile=originalDelhaye

Exclusief voor de lezers van deze Nieuwsbrief geeft de voorzitter van Het Indisch Platform, Silfraire Delhaye, hier een beknopt verslag weer van het verloop van de  gesprekken met de Commissie van VWS.

Beste lezers van de NICC Nieuwsbrief. Ik wil u allen hier in het kort informeren over de besloten hoorzitting met de leden van de Vaste Kamercommissie van VWS. Zoals u wellicht weet uit de “Sociale Media”, werd deze aanbieding van 10660 handtekeningen voorafgegaan door de Stille Tocht, waaraan ongeveer 400 mensen van verschillende generaties deelnamen. Dit aantal is werkelijk hartverwarmend. Ik wil hier nu niet verder ingaan op de Stille Tocht; hierover is door Hans Vogelsang in    het voorgaande artikel al uitgebreid verslag gedaan. Bovendien is hierover ook op de Facebookpagina van Het Indisch Platform genoeg informatie te vinden. Daar vindt u trouwens ook veel foto’s en LINKS naar YouTube filmpjes.  

Wel wil ik u hier in het kort informeren over de gesprekken die wij als delegatie van Het Indisch Platform gevoerd hebben met de Commissie van VWS. Als voorzitter van het Indisch Platform stelde ik dat het na meer dan 67 jaar langzamerhand hoog tijd wordt dat de Nederlandse Regering haar verantwoordelijkheid neemt voor de Indische Kwestie. Bij het bestuderen van de contouren van deze Indische Kwestie bekruipt mij het gevoel dat de opeenvolgende regeringen zich schuldig hebben gemaakt aan “…een onrechtmatige daad, in casu een handelen of nalaten dat indruist tegen de algemeen aanvaarde rechtsplicht…” Stelselmatig wordt de Indische Kwestie ontkend, genegeerd of gesteld dat daar reeds een oplossing voor zou zijn gevonden 

waarbij verwezen wordt naar Het Gebaar uit het begin van deze eeuw. Verder stelde ik dat de twee NIOD rapporten in haar conclusies worden ontkracht. Zelfs de motie Dijkstra van 30 juni 2011, dor welke gepleit werd voor het instellen van een commissie van wijzen om deze rapporten te onderzoeken, bij hoofdelijke stemming in de Tweede Kamer werd verworpen. De wijze waarop de toenmalige Staatssecretaris van VWS zich profileerde was ver beneden peil en getuigde ons inziens van gebrek aan innerlijke beschaving.

Na deze openingswoorden bood de oude voorzitter van het Indisch Platform de petitie aan. Hierbij werd nogmaals naar voren gebracht dat Nederland het enige land ter wereld is, dat zijn onderdanen geen schadeloosstelling heeft uitgekeerd, noch achterstallige salarissen en pensioenen van haar ambtenaren en militairen heeft betaald. Dit is in een rechtsstaat ongepast.

Mevrouw Agema (PVV) verklaarde bewondering te hebben voor de veerkracht en bescheidenheid waarmee het Indisch Platform deze Kwestie aankaart. De Kamer hoeft geen onderzoek te doen, omdat er reeds twee NIOD rapporten liggen. Op de vraag of er sinds 30 juni 2011 nieuwe ontwikkelingen zijn te melden, werd verwezen naar de gesprekken met de nieuwe Staatssecretaris Van Rijn op 24 januari, met mevrouw Eijsink op 31 januari, met mevrouw Tellegen op 4 maart en met de heer Segers op 14 maart jl. Behoudens het informeren van voornoemde personen over de Indische Kwestie, zijn er geen nieuwe feiten of ontwikkelingen te melden.

Voorafgaande aan de hoorzitting heb ik de voorzitter van de Commissie mevrouw Neppérus het “wensen-lijstje” van het Indisch Platform 

overhandigd. In het kort komt dit hierop neer:

  1. Erkenning en excuses van de regering van het Koninkrijk der Nederlanden.
  2. Compensatie.
  3. Vaststellingsovereenkomst.
  4. Aanwezige infrastructuur.

Voor de compensatie heb ik de contouren aangegeven, waarlangs tot een oplossing kan worden gekomen, namelijk via de doelgroep van de nog in leven zijnden, geboren vóór 15 augustus 1945 en van hen die reeds zijn overleden, de directe rechts-opvolgers (“next of kin”). Hierbij moet onzerzijds gedacht worden aan een periodieke maandelijkse uitkering (belastingvrij) gedurende een zeker tijdsbestek. De Infrastructuur om het hier voorgestelde te realiseren is  reeds aanwezig in de vorm van het bestand van AOW-gerechtigden. De compensatie inhoudelijk, daar willen wij over onderhandelen met het doel om zo snel mogelijk tot een vaststellingsovereenkomst te komen.

Nederland rechtstaat, laat van u horen

Agema en ook Gerwen wensen dat er binnenkort een overleg wordt gepland, met als uitgangspunt dat er een AO komt met de Staatssecretaris. Agema heeft gezegd – aan het eind van de hoorzitting – dat zij in een procedurevergadering zal voorstellen om de NIOD rapporten te bespreken.  

Silfraire Delhaye,

voorzitter van Het Indisch Platform. 

E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Blog Topics by Tags

Monthly Archives