DE INDONESISCHE JEUGD VAN OBAMA 8 november 2012 · door  · in GeschiedenisDe pas herkozen president van de Verenigde Staten, Barack Obama, woonde tijdens zijn basisschooltijd voor vier jaar in de Indonesische hoofdstad Jakarta. De eerste zes jaar van zijn leven woonde Barack Obama met zijn moeder in de Verenigde Staten, in Hawaii en Seattle. Op Hawaii had Obama’s moeder een Indonesische man ontmoet, Lolo Soetoro, die daar studeerde. In 1965 trouwden zij, en Lolo Soetoro werd dus Obama’s stiefvader. Al gauw liep echter Lolo’s visum af, en hij moest terug naar Indonesië. Even later, in oktober 1967, volgde de moeder van Obama haar man en dus verhuisde ook Barack naar Indonesië, op zesjarige leeftijd.

Menteng Dalam

Obama ging wonen in een huurhuis in Jalan Kyai Haji Ramli Tengah, een straat in de wijk Menteng Dalam (Zuid-Jakarta). Menteng Dalam was in die tijd een dorpachtige wijk waarvan de helft uit bamboehutten bestond. Het huis van Lolo Soetoro, waar Obama woonde, was wel van steen.

Barry met klasgenootjes (1971)

De jonge Barack, die in die tijd onder de naam Barry bekend stond, ging naar de katholieke basisschool Santo Fransiskus Asisi. Barry had moeite met de Indonesische taal, herinnert Ibu Is zich.Volgens oud-klasgenoten was hij erg stil omdat hij de taal niet geheel begreep. Een van de klasgenoten vertelt dat Barry gepest werd vanwege zijn uiterlijk. Hij was veel groter en zwaarder dan de rest, en had krulletjeshaar. “Maar niemand durfde met hem te vechten. Hij had het postuur van een stier, dus hadden we drie kinderen nodig om met hem te vechten.”

Obama’s moeder was in die tijd lerares Engels, en daarnaast werkte ze voor het ‘Vriendschapsinstituut Indonesië-Amerika’. Zijn stiefvader werkte als topografisch onderzoeker voor de overheid.

Besuki-school

Toen Lolo Soetoro in 1970 een nieuwe baan kreeg bij de Union Oil Company (nu onderdeel van Chevron), verhuisde Barry van Zuid-Jakarta naar Centraal-Jakarta. Hier ging hij wonen in de Jalan Taman Amir Hamzah in de wijk Matraman Dalam. Vanwege de verhuizing ging hij ook naar een nieuwe school. Deze school, SDN Menteng 01 (staatsbasisschool 01 van de wijk Menteng) staat ook bekend onder de naam Besuki-school.

Klassenfoto van de Besuki-school in 1970, net nadat Barry van school gewisseld was. Hij staat in het midden met een pet op, net boven de juf.

De Besuki-school heeft hoge standaarden. De school staat in een rijk gedeelte van Jakarta en de meeste leerlingen komen uit de hogere klassen. Zo zitten er nu verschillende kleinkinderen van oud-president Soeharto op de school. In tegenstelling tot Obama’s eerste school is dit geen katholieke maar een openbare school. Omdat de meerderheid van de bevolking van Jakarta moslim is, was dit op deze school ook zo. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen werd er gesuggereerd dat de Besuki-school een radicaal islamitische school zou zijn. Dit is echter enkel onderdeel van de zwarte campagne van Obama’s tegenstanders. Het schoolhoofd zegt daarover: “Die aantijgingen hebben geen enkele basis. Ja, de meesten van onze leerlingen zijn moslim, maar er zijn ook christenen. Iedereen is hier welkom, het is een openbare school.”

Een van de oud-buurtgenoten van Obama, meneer Januadi (nu 52 jaar oud), herinnert zich de volgende anekdote: “Barry vroeg aan een groep jongens of ze later als ze groot waren president, soldaat of zakenman wilden worden. Daarbij legde hij uit dat een president geen eigendom heeft, terwijl de soldaat wapens heeft en de zakenman geld heeft. Mijn broer en ik zeiden dat we soldaten wilden worden. Een andere jongen wilde zakenman worden. Barry zei toen dat hij president zou worden, en dan de soldaat zou bevelen om hem te bewaken, en de zakenman om iets voor hem te bouwen met zijn geld. (…) We zijn allemaal geworden wat we toen zeiden; mijn broer en ik gingen bij het Indonesische leger, die andere jongen werd bankier, en Barry werd president.”

Obama met zijn stiefvader, moeder en halfzusje in 1970.

In augustus 1970 kregen Obama’s moeder en stiefvader een dochter. Het stiefzusje van Barry heet Maya Soetoro en woont tegenwoordig in Hawaii. Ze is assistent-professor op de universiteit, en werkt voor het campagneteam van Obama.

In 1971 verhuisde Obama weer terug naar Hawaii. Zijn klasgenoten van de Besuki-school herinneren zich dat Barry ineens verdwenen was. “Plotseling vroegen we ons af waar Barry was, maar hij was al verhuisd.”

Nu

Sinds dat Obama president is heeft hij twee bezoeken gebracht aan Indonesië. De eerste keer was een tweedaags bezoek aan Jakarta in november 2010. De tweede keer was in november 2011, toen hij op Bali een topoverleg van de ASEAN (“Zuidoost-Aziatische Unie”) bijwoonde.

President Obama en president SBY in 2010

Bij zijn bezoek aan Jakarta zei Obama: “Ik herken het hier nauwelijks nog. Het landschap is helemaal veranderd. Toen ik hier kwam in 1967 reed iedereen op becaks(fietstaxi’s) en was het heel druk. Nu, als president, heb ik helemaal geen verkeer gezien omdat ze alle straten hadden afgesloten.” Tijdens zijn toespraak, na het diner op het presidentiële paleis, bedankte Obama de Indonesische president: “Terima kasih untuk bakso, nasi goreng, emping, krupuk. Semuanya enak!” (“Bedankt voor de vleesballetjes, nasi goreng, emping, kroepoek. Het was allemaal lekker!”).

Standbeeld van Barry

Voor de Besuki-school staat een standbeeld van Barry, als eerbetoon aan de bekendste alumnus van deze basisschool. Volgens de directeur werkt het standbeeld als motivatie voor de leerlingen, dat ze kunnen zien waartoe leerlingen van hun school toe in staat zijn. Toen Obama onlangs werd herkozen voor zijn tweede termijn zaten alle leerlingen aan de tv gekluisterd, en juichten zij: “Obama! Obama! Obama!”

Weergaven: 220

Opmerking

Je moet lid zijn van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Advertentiee

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.



Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 



© 2019   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden